KPN biedt lease-plan voor iPhone

Door: Koen van Tongeren - 35 reacties

KPN heeft vandaag een reeks nieuwe abonnementen bekend gemaakt. De meest opvallende vernieuwing daarbij is een optie om een toestel te leasen, in plaats van het te kopen. Zo kan een iPhone 4S vanaf € 28 per maand geleast worden.

Omdat het hier om een lease-telefoon gaat krijg je er een servicecontract bij dat KPN SmartCare Basis noemt. Daarbij hoort een monteur die bij je langs komt als je toestel kapot is. ’t Lijkt net écht leasen!

KPN's nieuwe abonnementen in combinatie met leasetelefoon.

De lease-service belooft dat er bij een defect aan je iPhone binnen vier uur een monteur langskomt die, indien mogelijk, direct je iPhone repareert. Lukt dat niet dan krijg je een leentoestel. Zodra je eigen iPhone gerepareerd is wordt je toestel weer bij je thuis bezorgd. Valt het probleem niet onder garantie, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten.

Lease-iPhones zijn verkrijgbaar in combinatie met de nieuwe KPN Mobiel-abonnementen. Deze bestaan uit een basis van € 10,- waar je zelf een bel- en internetbundel bij kiest. Daarnaast kies je een toestel waarvoor je per maand betaalt. Het bedrag is afhankelijk van de contractduur en het model. Zo betaal je voor een 16 GB iPhone 4S € 43,- per maand bij een éénjarig contract terwijl je voor een 64 GB 4S € 34,- per maand bij een tweejarig contract.

Zoals bij de meest leasevormen is het leasen van een iPhone zeker niet de voordeligste optie. Na één jaar zou de lease van een 16 GB 4S je € 516 gekost hebben, terwijl je het toestel koopt voor € 599,-. Het leasen van een 64 GB 4S kost zelfs meer dan de nieuwprijs (€ 816,- versus € 799). Je krijgt er dan natuurlijk wel het servicecontract met vervangend toestel bij.

KPN’s nieuwe leaseplan is dus vooral interessant voor je als je wél altijd de nieuwste iPhone wilt hebben, maar geen geld hebt om die te betalen. Daarmee heeft KPN een nieuw alternatief bedacht op gesubsidieerde toestellen.

Vind jij KPN’s lease-plan een interessante optie?

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik hoop van harte dat het aandeel KPN keihard onderuit gaat. De oligopolie die we in dit land hebben, is zeer slecht. Hopelijk kunnen we in de toekomst bij de frequentieveilingen een nieuwe volwaardige provider verwelkomen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou nee, eigenlijk niet. Het is te duur. Een abonnement was eigenlijk altijd al een telefoon op afbetaling, dus echt nieuw is het niet. Wél is het handig voor het bedrijfsleven: dat je zekerheid hebt op snelle reparatie en omruilservice. Voor het bedrijfsleven had de KPN dat altijd al. Alleen kwamen ze dan niet langs, maar moest je even langs het KPN Business Center.
  Mij lijkt een “gewoon” abonnement met daarin toestelprijs berekend toch het beste (als je dat in de jungle van losse optie-abonnementen nog kunt vinden!) of een nieuw toestel kopen als je daarvoor het geld hebt.
  Optie is altijd ook nog kopen op afbetaling via bijvoorbeeld Wehkamp, waarbij je 16% rente per jaar betaald.

 • Profielfoto
  Haike

  Blijkbaar denken ze bij KPN dat er genoeg gekken rondlopen die dit gaan doen. Ik ga er vanuit dat ze onderzocht hebben of er markt voor is zoals dat heet. Maar volgens mij ben je een dief van je eigen portemonnaie als je dit gaat doen..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vergis je niet dat ALLE providers voor een vergelijkbare bundel waar je eind 2011 nog €35 voor betaalde, nu ongeveer €50 vragen. Controle op prijsafspraken lijkt me daar zeker nodig!

 • Profielfoto
  Dexter_202

  KPN’s nieuwe leaseplan is dus vooral interessant voor je als je wél altijd de nieuwste iPhone wilt hebben, maar geen geld hebt om die te betalen.

  Hoe moet men deze zin opvatten? Mij lijkt het nooit een goed plan om iets aan te schaffen als je het niet kunt betalen…

  Voor de rest rijzen de telecom prijzen echt de pan uit. Vroeger was je met een i-150 abonnement voor €30 per maand klaar en was de telefoon ook van jou. Nu betaal je het dubbele en kun je na 2 jaar de telefoon weer inleveren.

  Ik hou het het komende (2…?) jaar bij m’n iPhone 4 tot KPN & Co. weer met beide benen op de grond staan…

 • Profielfoto
  fenkikon

  Ik koop liever de telefoon dan ergens aan vast te zitten en een telefoon te moeten leasen. Dit is gewoon weer een nieuw product waarmee KPN maximale winst gaat behalen. Dit lijkt net een afhaalmenu met internet, telefonie, sms en dan nu een telefoon om je ideale menu samen te stellen. In de praktijk zal dit betekenen dat de abonnementen veel duurder zullen worden en je de telefoon 5 keer terugbetaald, waar je het overheen 3 keer deed.
  Ik ben trouwens benieuwd naar de service, mijn ervaring is dat deze heel slecht is en er gewoon niet gereageerd wordt op e-mail, ben benieuwd of daar nu wel wat aangedaan zal worden.

  Ik heb ook gelezen dat deze nieuwe abonnementen in het leven zijn geroepen om meer transparantie te geven in de telefoonrekening. Daar heb je volgens mij geen nieuwe abonnementen voor nodig. Dat lease verhaal is echt belachelijk en gaat ze klanten kosten, hopen dat het niet teveel nieuwe klanten oplevert en dat ze weer snel afzien van dit belachelijke idee.

 • Profielfoto
  Douwie

  Volgens mij heeft Hi dit ook ongeveer.

  De iPhone is inderdaad erg duur maar bijvoorbeeld de Samsung Gio is wel redelijk aantrekkelijk bij die prijzen.

  Hopelijk kan je nu ook je belminuten/sms’jes los instellen van je internetbundel.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ach, op zich een aardige optie, altijd de nieuwste iPhone, service aan huis/werk, en een prima provider, voor niet al te veel per maand.Ik ga er serieus naar kijken als de iPhone 5 uit komt.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nou als we de sim only kijken :
  650 min/sms : 700 +250 mb = 35 euro
  bij kon lease : (660 bel/sms + 1000 mb) = 45 euro
  En los kost een toestel : Apple iPhone4S 16GB 585 euro /24 = 24,37
  totaal lease : 45 + 28 * 24 =1752 euro
  sim only : 35 + 24 * 24 + 100 (verzekering) = 1516 euro

  Verzekering heeft dezelfde voorwaarden als kpn lease(vervangend toestel ophalen ect)

  Je kan ook gesubsidieerde toestellen voor 1 of 2 jaar contract afsluiten. geen voordelen van lease…
  .
  KPN ( blijft) generatie PTT !

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Service monteur.. Oftewel je hoeft m voor garantie niet meer weg te brengen en je hoeft geen oud toestel te hebben als backup. Lijkt me sterk dat je tijdelijk een nieuwe iPhone krijgt

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik laat mijn iPhone 4 abonnement (i-150 2008) voorlopig lekker doorlopen. Ik vind het bizar dat dat aantrekkelijker is dan een sim-only abonnement van dezelfde prijs!

 • Profielfoto
  Moerie

  De iPhone die je in Nederland koopt (simlock vrij), is dit identiek dezelfde als die van België? In Nederland is die wel een stuk goedkoper dan bij ons in België!

  Ben aan het overwegen om een iPhone te kopen, daarmee:)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wel grappig, je zou denken dat een technologie goedkoper wordt naarmate meer mensen het gebruiken. Bij de telecomreuzen niet hoor. Daar wordt alles duurder.
  Het is echt te gek voor woorden hoeveel het kost om gewoon te bellen. Wat mij betreft moet de telecombranche gewoon een staatsbedrijf worden. Of gewoon mes op de keel. Innovatiedoelen halen, maximumprijzen en anders 1 miljard boete. Het duurt niet lang meer voordat China de wereld domineert als we zo door gaan.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Iedere provider had ineens aansluitkosten.
  Iedere provider had ineens simadministratie kosten(waar kwamen die ineens vandaan?!)
  Maar er waren volgens de waakhond echt echt geen afspraken gemaakt onder elkaar.
  Een kind van 4 ziet nog wel dat er echt iets niet klopt.
  2012 en dan nog 10 eurocent per min betalen. Das toch te gek voor woorden?

 • Profielfoto
  mymac

  De opbouw van de abonnementen vind ik zo slecht nog niet. Als iemand weinig belt, kreeg diegene automatisch weinig MB’s erbij. Nu zien ze tenminste in dat minuten en MB’s niks met elkaar te maken hebben.
  Dat leasen… Tsja. Leuk, maar wat is het nut? Je kunt beter die €600 opsparen in 2 jaar zodat je elke 2 jaar een nieuwe kan bestellen. Mag je ‘m nog houden ook. Of elk jaar verversen en €200 bijlappen. Je ‘oude’ verkoop je altijd wel voor €400 namelijk, zodat je maar 1x 600 betaalt en vervolgens 200 per jaar, wat slechts 16,67 per maand is ipv 35-45. Die service boeit me niet zo, genoeg reserve iPhones zelf en hij gaat eigenlijk toch nooit stuk?

 • Profielfoto
  Needler

  Pff. Ik wilde graag overstappen op KPN met een 1-jarig contract.

  Starttarief: €10,00
  250 min/sms: €10,00
  2,5 GB: €25,00
  iPhone 5: €53,00

  €98,00 per maand en dan is het toestel niet van jou. Dat klinkt als een hele slechte deal.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dus… Ik betaal 24 x €34 voor een 4s… dat is €816 voor een toestel dat los veel minder kost. Dan heb ik nog niet eens het eigendom, want dat blijft bij KPN. Aan het einde van die twee jaar zou ik het toestel dan nog over moeten kopen.

  Als het niet onder de garantie valt, moet je alsnog betalen, dat is dus sowieso in het tweede jaar, want denk maar niet dat KPN zich aan de garantie van twee jaar gaat houden. Een soort schadevergoeding dus omdat je spullen van KPN molt.

  Ik zie het voordeel wel van deze constructie, maar dat voordeel ligt vooral bij KPN, niet bij de klant.

 • Profielfoto
  Needler

  Hoe zit het eigenlijk met simonly bij KPN? Of bestaat dat gewoon niet meer?

 • Profielfoto
  Italdesign

  Lekker blijven mauwen en dan toch die iFoon kopen/leasen.

 • Profielfoto
  Electr0n

  Lekker overstappen naar Vodafone en T-Mobile.
  Dan heb je geen last van Lease Contracten.

 • Profielfoto
  Chorro

  Een vriend van me is er helemaal wild van, van zo’n lease-systeem en wil niet inzien dat het zo voordelig nog niet is. Hij betaald nu 25 euro per maand (!) voor een iPhone 4 8GB, icm 2 jarig contract. 600 euro is hij dus alleen al aan het toestel kwijt, waarna hij hem na die 2 jaar voor 15% van de nieuwwaarde mag kopen. Komt er pak ‘m beet nog eens 75 euro bovenop. Kosten? 675 euro in plaats van 500, naast het feit dat hij ook gruwelijk wordt genaaid omdat zijn abonnement veel duurder is dan sim-only. Nee, mij niet gezien. Ik betaal vooraf wel een relatief klein deel en word dan voor de rest van die 2 jaar alleen genaaid door m’n abonnementskosten, zonder lease-kosten.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Ja en als je eigen iphone verkoop na 2 jaar voor 75 euro of 100….Dat kan niet met lease plan:)

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Toch zijn we in Nederland/Europa nog spekkopers vergeleken met de VS, waar 100 dollar per maand voor een compleet pakket niet gek is.

  Ik heb mijn iPhone-abonnement 2009 omgezet naar sim-only 200 min/sms en 1GB p/m voor 17,49. Als ik het door laat lopen in januari kan ik er maar het best een losse ‘new iPhone’ bij kopen.

 • Profielfoto
  SMac

  @Undaunted: ik dacht dat ik ooit als een van de eersten de iphone4 in handen had gekregen, maar jij had hem gewoon 2 jaar eerder?!

 • Profielfoto
  jf

  Het is inderdaad een belangrijk zinnetje in de voorwaarden van de toestellease:
  .

  Aan het einde van je contract ruil je je telefoon om of betaal je een bedrag als je het toestel wilt overnemen.

  .
  En deze is ook fraai:
  .

  Valt het probleem niet onder garantie, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten.

  .
  Kortom: je betaalt meer voor het toestel dan het toestel je los kost. Als je bedenkt dat kpn natuurlijk niet de volle prijs voor het toestel betaalt, betekent het dat kpn gewoon een forse marge op alleen al het toestel draait. En het enige dat ze daarvoor leveren is de zekerheid dat je binnen 4 uur weer kunt bellen. Als de kosten niet onder de garantie vallen zijn ze ook nog eens voor jezelf.
  .
  Geen goede deal. Jammer, ik overwoog serieus over te stappen naar kpn vanwege het netwerk. Maar het wordt nu – vooralsnog – wel een erg groot prijsverschil. Vooralsnog, want ongetwijfeld zullen de andere providers ook wel meegaan op de een of andere manier.

 • Profielfoto
  joram

  KPN’s nieuwe leaseplan is dus vooral interessant voor je als je wél altijd de nieuwste iPhone wilt hebben, maar geen geld hebt om die te betalen. Daarmee heeft KPN een nieuw alternatief bedacht op gesubsidieerde toestellen.

  Hoe is dit nu een juiste zin? Mensen die altijd de nieuwste iPhone willen maar deze niet kunnen betalen, kunnen ook geen 80 euro in de maand betalen voor het totaal abonnement. Een beetje goedkoop abonnement kost binnenkort ±35 euro p.m., en dan komt daar nog zo’n 40-50 euro p.m. bij voor de iPhone zelf bij. Je betaalt zelfs méér dan de KPN abonnementen van begin dit jaar.

  Daarnaast betaal je, náást een hogere prijs voor het toestel, óók nog eens een afkoopsom zodat je het toestel mag houden. Dat kan dus makkelijk nog eens 100 euro bovenop de toch al hogere prijs zijn.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Belachelijke actie weer van KPN, als je het mij vraagt!
  Bij ieder abonnement kun je een toestel uitkiezen en als jij een abonnement van 50 – 60 euro kiest is het toestel vrijwel altijd gratis.
  Wat me verder opviel: 250 Mb internet (met ruk snelheid) voor 10 euro p/mnd?!

 • Profielfoto
  jf

  Een argument dat ik gister van kpn hoorde was dat op deze manier inzichtelijk wordt wat je voor je “gratis” toestel betaalt. Het wordt dus een kwestie van terugrekenen wat je voor een vergelijkbaar abonnement en toestel over bijvoorbeeld een periode van 2 jaar voorheen betaalde. Dat lijkt me nu eens leuke journalistiek, OMT! En die conlusie dat dit leaseplan nieuwe is, is natuurlijk flauwekul. Voorheen hoefde je ook niet meteen bij aanvang van het abonnement de volle mep te betalen, hooguit een deel van het bedrag. De rest betaalde je toen nog verborgen via je abonnementsgeld. Het enige echte verschil is dat je nu bij de start niks meer hoeft te betalen voor je toestel. Maar ook dat – daar ben ik vna overtuigd – als je het echt na gaat rekenen je nu gewoon anderhalf keer zoveel betaalt voor je toestel dan bij de oude abonnementsvormen. Ik heb de “afkoopsommen” van de toestellen na afloop van het contract nog niet gevonden trouwens.

 • Profielfoto
  joram

  Als je nagaat dat je maandelijkse kosten voor bellen e.d. nagenoeg gelijk blijft (vorig jaar zo’n 30-35 euro voor een gemiddeld abonnement, wat begin dit jaar al zo’n 45 werd, en nu weer zo’n 35 euro), dan betaal je nu dus eigenlijk ongeveer hetzelfde bedrag per maand, maar komt daar bovenop nog eens de maandelijkse “lease” kosten voor de telefoon zelf. Dus eigenlijk is de meerprijs voor een 1 of 2 jarig abonnement precies wat je betaalt voor de telefoon.
  Was het vroeger (bijvoorbeeld) totaal 1000 euro voor een 2-jarig abonnement, dan betaal je dat nu ook… plús de kosten voor de gekozen telefoon.
  “Bukt u even voorover mijnheer, mevrouw? Ik heb hier een ontzettend fijn telefoontje voor u.”

 • Profielfoto
  TimN

  Een iPhone 4S 32GB (en later dit jaar de iPhone 5) met een beetje abonnement kost al €62 in de maand. Stel dat je een iPhone bij T-Mobile of Vodafone koopt: na twee jaar is deze nog 3-400 euro waard op Marktplaats. KPN en Hi sla ik dus over bij de keuze voor een nieuwe provider bij mijn iPhone 5.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  @jf: vorig jaar was het anders erg verstandig om een abonnement met iPhone erbij te nemen. Zo heb ik een Vodafone 200 abonnement voor 34,50 in de maand en moest ik 200 euro bij betalen. 34,50 x 24 maanden + 200 euro = 1028 – 600 euro (los toestel prijs, toen) = 428 euro / 24 maanden = 17,83 euro per maand voor je abonnement. Probeer dat maar eens met een sim only met de zelfde specs. (200min/sms + 1000mb internet)

 • Profielfoto
  djneo

  Ik laat mijn iPhone 4 abonnement (i-150 2008) voorlopig lekker doorlopen. Ik vind het bizar dat dat aantrekkelijker is dan een sim-only abonnement van dezelfde prijs!

  Abonnement verlengen is eigenlijk een nieuw abonnement afsluiten met gratis nummer behoud en geen administratieve kosten. maar je moet dan wel de nieuwe abbo vorm houden.

 • Profielfoto
  Chrissser

  Pfff, fucking duur gewoon lease, heb net een nieuwe iPhone 4S 16gb gekocht by Apple van 599,- + simonly erby van 18,- p. m. By Telfort
  Kom ik na 2 jaar toch 1/2 honderd euro goedkoper uit, dan een toestel te lease KPN + Abbo =)

 • Profielfoto
  mmmac

  i150 ’08 voor 29,95 euro per maand onbeperkt met de iphone 4. Volgende stap is losse iphone 5.

 • Profielfoto
  exilim

  Je zou haast denken dat KPN en dadelijk ook tmobile en Vodafone (wacht maar die komen vanzelf met dergelijke prijsstelling) geen iphones meer willen verkopen…. Ik ben heel benieuwd wat ze verdienen aan iedere Samsungtelefoon die ze verkopen…