Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 4 juli 2012
Leestijd: 2 minuten

Kleine iPad, retina iMac in oktober?

Er zijn nieuwe geruchten opgedoken over twee producten die al langer voorspeld worden maar waar tot nu toe nog geen harde aanwijzingen voor gevonden zijn. Helaas gaat het nu weer niet over hard bewijs. De geruchten zijn afkomstig van anonieme bronnen die betrokken zouden zijn bij de productie van de apparaten.

Het gaat om een nieuw model iMac met een retina-beeldscherm en een klein model iPad, zonder retina-scherm maar met een bescheiden prijskaartje. Beide producten zouden nu al in productie zijn en in oktober op de markt komen.

iMac
De retina-iMac wordt voorspeld door bronnen bij toeleveranciers. Volgens deze bronnen zijn verschillende bedrijven begonnen met het produceren van onderdelen voor de nieuwe iMac en zal deze maand begonnen worden met leveringen aan Apple’s assemblage-fabrieken. In oktober zouden er genoeg iMac’s geproduceerd zijn om het nieuwe model op de markt te brengen. Dat zou zeventien maanden na uitkomst van het vorige model zijn.

Qua specificaties komen de bronnen niet verder dan een retina-beeldscherm, al weten ze niet heel zeker of die al te vinden zijn in de volgende generatie iMac. Weliswaar kunnen dit soort schermen al geproduceerd worden, maar ze zijn nog erg duur. Mocht de oktober-update tóch een retina-scherm krijgen dan zal die in ieder geval vergezeld worden van een nieuwe krachtige grafische chip om de extra pixels aan te sturen. Afgaande op de recent geüpdatete MacBook Pro en Air is zeker dat de volgende iMac een processor krijgt van de nieuwe Ivy Bridge-generatie en USB 3.0 aan boord heeft.

iPad
Volgens Bloomberg komt er in oktober ook een nieuwe, kleinere iPad op de markt met een scherm van 7 tot 8 inches diagonaal. Andere bronnen bevestigen dit en melden dat het gaat om een zogenaamd IGZO-scherm van Sharp met een resolutie van 1024×768, de resolutie van de iPad 1 en 2. Daarmee is het geen retina-scherm, maar door het compacte formaat zou het scherm toch scherp overkomen. De prijs van de compacte iPad zou 200 tot 250 dollar worden en het apparaat kan volgens de bronnen in oktober verwacht worden.

Geruchten over een kleiner model iPad gaan al jaren rond maar pas sinds de uitkomst van de Kindle Fire in 2011 en de Google Nexus 7 vorige week lijkt er daadwerkelijk een reden te zijn voor Apple om met een kleinere, goedkopere iPad uit te komen. Waar de reguliere iPad concurreert met high-end tablets zou de ‘iPad mini’ een geduchte concurrent worden voor de budget tablets van Amazon en Google.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kleine iPad, retina iMac in oktober?
Sluiten