Kleine iPad, retina iMac in oktober?

Door: Koen van Tongeren - 38 reacties

Er zijn nieuwe geruchten opgedoken over twee producten die al langer voorspeld worden maar waar tot nu toe nog geen harde aanwijzingen voor gevonden zijn. Helaas gaat het nu weer niet over hard bewijs. De geruchten zijn afkomstig van anonieme bronnen die betrokken zouden zijn bij de productie van de apparaten.

Het gaat om een nieuw model iMac met een retina-beeldscherm en een klein model iPad, zonder retina-scherm maar met een bescheiden prijskaartje. Beide producten zouden nu al in productie zijn en in oktober op de markt komen.

iMac
De retina-iMac wordt voorspeld door bronnen bij toeleveranciers. Volgens deze bronnen zijn verschillende bedrijven begonnen met het produceren van onderdelen voor de nieuwe iMac en zal deze maand begonnen worden met leveringen aan Apple’s assemblage-fabrieken. In oktober zouden er genoeg iMac’s geproduceerd zijn om het nieuwe model op de markt te brengen. Dat zou zeventien maanden na uitkomst van het vorige model zijn.

Qua specificaties komen de bronnen niet verder dan een retina-beeldscherm, al weten ze niet heel zeker of die al te vinden zijn in de volgende generatie iMac. Weliswaar kunnen dit soort schermen al geproduceerd worden, maar ze zijn nog erg duur. Mocht de oktober-update tóch een retina-scherm krijgen dan zal die in ieder geval vergezeld worden van een nieuwe krachtige grafische chip om de extra pixels aan te sturen. Afgaande op de recent geüpdatete MacBook Pro en Air is zeker dat de volgende iMac een processor krijgt van de nieuwe Ivy Bridge-generatie en USB 3.0 aan boord heeft.

iPad
Volgens Bloomberg komt er in oktober ook een nieuwe, kleinere iPad op de markt met een scherm van 7 tot 8 inches diagonaal. Andere bronnen bevestigen dit en melden dat het gaat om een zogenaamd IGZO-scherm van Sharp met een resolutie van 1024×768, de resolutie van de iPad 1 en 2. Daarmee is het geen retina-scherm, maar door het compacte formaat zou het scherm toch scherp overkomen. De prijs van de compacte iPad zou 200 tot 250 dollar worden en het apparaat kan volgens de bronnen in oktober verwacht worden.

Geruchten over een kleiner model iPad gaan al jaren rond maar pas sinds de uitkomst van de Kindle Fire in 2011 en de Google Nexus 7 vorige week lijkt er daadwerkelijk een reden te zijn voor Apple om met een kleinere, goedkopere iPad uit te komen. Waar de reguliere iPad concurreert met high-end tablets zou de ‘iPad mini’ een geduchte concurrent worden voor de budget tablets van Amazon en Google.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Gaat Apple nou Samsung na-apen? Kleinere tablet, grotere iPhone.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @ro_me

  Samsung was niet de eerste met grotere telefoon laat staan met een 7 inch tablet.

  Daarnaast denk ik niet dat ze met een kleine tablet komen maar we zullen zien.. Ik zou liever wat meer uitgeven aan een 10 inch.

 • Profielfoto
  iTriv

  Dat van de ipad zou ik echt de grootste onzin in jaren vinden, je hebt een marktleider positie en dan ga je naar middle class terwijl de ipad altijd super goed te upsellen is,
  In de winkel komen regelmatig mensen voor een 200 euro android ding, laat je ze de souplesse van de ipad zien gaan ze meestal toch voor de ipad,
  Verkloot dat alsjeblieft niet zeg.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Je bedoelt in de laatste zin natuurlijk ‘geduchte concurrent’ (hoop ik).

 • Profielfoto
  macqintosh

  – Kleine iPad: Kleine kans.
  – Retina iMac: Wellicht een iets hogere resolutie om aan de vereiste DPI te komen maar zeker geen verdubbeling, no way. Dan zou de 21″ iMac een resolutie van 3840 x 2160 pixels krijgen en de 27″ zelfs 5120 x 2880 pixels.

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Ik hoopte eigenlijk dat de iMac eerder zou komen, maar neehoor… Laat ons nóg maar langer wachten. Zucht.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Een retina 27″ iMac.. Daar mag een leuk videokaartje inkomen ook dan.

  Eerlijk gezegd zie ik er het nut niet zo van in. Alle specs moeten omhoog om de presentaties van de belachelijke resolutie te kunnen bijbomen waardoor de prijs enorm hoog ligt, de specs geweldig zijn maar de benchmarks toch een beetje zullen tegenvallen.

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Wat zou er nog meer in het 21,5″ model komen denken jullie? Een 2e thunderbolt poort / alles usb 3.0?

 • Profielfoto
  michiel112

  Dat van de ipad zou ik echt de grootste onzin in jaren vinden, je hebt een marktleider positie en dan ga je naar middle class terwijl de ipad altijd super goed te upsellen is,
  In de winkel komen regelmatig mensen voor een 200 euro android ding, laat je ze de souplesse van de ipad zien gaan ze meestal toch voor de ipad,
  Verkloot dat alsjeblieft niet zeg.

  Zit wat in, maar het zou heel goed kunnen dat Apple de iPod als voorbeeld neemt. Apple heeft bij de iPod wel gekozen voor meerdere en goedkopere modellen en daarmee zijn ze wel redelijk succesvol geweest;)

 • Profielfoto
  iPredict

  De iPad mini is een uitgemolken gerucht, net als de iPhone nano die nooit is uitgekomen (en gelukkig maar).
  Developers moeten dan voor 4 schermformaten de UI aanpassen (iphone 3,5″, iphone 4″, ipad 7,85″, ipad 9,7″). Dit is een van de nadelen van Android, en ik zie niet in hoe 7″ een ‘feature’ moet zijn.

 • Profielfoto
  iJos

  Ik ben écht benieuwd. Ik twijfelde al tussen 21″ en 27″. Te groot, te klein … Dat wordt dan dus 21″!! Maar … : blijven het deze 2 maten? We zien, we zien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof de 7″ iPad eerder dan de retina iMac. De laatste zou te duur worden, lijkt mij. Aan de andere kant wel een enorme stunt, zo’n grote iMac met retina scherm.
  7″ iPad lijkt mij juist heel logisch. Daar is een goede en grote markt voor. Er zijn veel mensen die juist graag een wat kleiner model willen, maar het scherm van de iPhone dan weer (veel) te klein vinden. Niet bang zijn voor te lage kwaliteit. Dat zal Apple niet doen. Ik geloof daarom niet de prijs van $200. Dat lijkt me onzin. Op een andere website las ik een prijs van $299, wat dan in Nederland met alle belastingen op €299 zou uitkomen. (Voor het goedkoopste wifi model dan waarschijnlijk).
  Maar ook dat lijkt me nog te goedkoop. Mij lijkt een prijs van €350 meer waarschijnlijk. Zelfs de tablets die de Aldi verkoopt zijn al €300.

 • Profielfoto
  UtregCity

  iPad nano en/of mini? ik geloof er niets van!

 • Profielfoto
  Ericboogieman

  Er gaan al zo lang die geruchten over kleine Ipad’s. Ik geloof er niks van. Alle producten die uit zijn gekomen worden alleen maar duurder. En wie gaat er nu voor een product van Apple zonder retina display. Daarnaast met alle nieuwe apps die gemaakt worden die meer snelheid en resolutie vereisen niet fijn om een budgetmodel te kopen wat daar al snel moeite mee heeft. De iMac geloof ik ook niet. De nieuwe MacBookpro heeft nog teveel klachten met het retinadisplay om al door te produceren..

 • Profielfoto
  Krulloz

  7″ iPad lijkt mij echt niks, de 10″ die er nu is is gewoon prima ik heb geen behoefte aan een 7″ maarja misschien anderen wel. Geloof ook om eerlijk te zijn niet dat die 7″ er komt maar ach. Ben wel benieuwd naar de evt. Retina iMac, lijkt mij een goede zaak!

 • Profielfoto
  knekkie

  Niet dat het nodig is of zo…
  Van de honderden 7 inch tablets die er nu zijn heeft apple volgens mij niks gemerkt. Ik zie het voordeel zelf niet van die maat. ik heb m juist liever groter dan de huidige iPad.

  Bijvoorbeeld een 13″ uitvoering met mountain lion of een light editie er op.
  In iedergeval een meer kapabele versie van het besturingsysteem dan iOS 6

  Als apple daar mee komt dan is het vaarwel Modbook PRO

 • Profielfoto
  JeroenApple

  Bestaat er geen kans dat die iMac wordt gepresenteerd op 18 juli, samen met Mountain Lion?

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Voor Apple is het niks om kleinere iOS apparaten maken
  Dus ik vind (en hoop) dat er geen kleine iPad komt

  Voor de iMac met retina zal er zeker komen als de MacBook pro (de krachtigste van de laptops) is zal de iMac met retina ook komen (krachtigste desktop computer)

  @jeroenapple
  Dat zou waarschijnelijk niet komen wat de iMac zou dan in een event komen en moeten de uitnodigingen er al zijn dus ik denk pas dat de iMac later komt

 • Profielfoto
  bram91

  Ik geloof echt niet dat Apple met een kleinere iPad komt. Dit hebben ze gewoon niet nodig en voegt niks toe. Als je kleiner wil, kies je namelijk voor een iPod Touch of iPhone.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  7″ iPad vind ik perfect. Zelfde resolutie, zelfde functionaliteit, maar dan handzamer en spotgoedkoop, vanaf 199,- (model zonder camera’s bijv). Geheid een hit.
  .
  En wat Knekkie zegt: een 13″ iPad met Mountain Lion Light, dat is al helemaal het summum, een geheide hit! Mag ook wat kosten dan, zeg 999,-

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik kan niet wachten op de nieuwe iMac 27″ !!!!
  van mij mag tie ook vandaag al komen, ik moet hem hebben!
  Ik ga namelijk niet meer de oude kopen!

 • Profielfoto
  RamonV

  een 7″ ipad hoop ik niet, dan zou tim cook het goed hebben verkloot

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Bestaat er geen kans dat die iMac wordt gepresenteerd op 18 juli, samen met Mountain Lion?

  Dat denk ik ook , en die kans is groter dan je denkt.
  Daarbij moet de mini ook een refresh krijgen.

 • Profielfoto
  guide506

  Een nieuwe kleinere iPad betekent dat ontwikkelaars hun software hierop moeten aanpassen. Volgens mij is een van de succesfactoren van de iPhone en de iPad juist dat ontwikkelaars hun apps niet voor een heel scala aan apparaten geschikt hoeven te maken (zoals bij Android het geval is). Bij de iPod was dit probleem niet aan de orde omdat hier geen third party apps op draaiden. Daarom denk ik dat Apple geen iPhone/iPad light zal uitbrengen maar gewoon het vorige model goedkoper blijft aanbieden.

 • Profielfoto
  Jesper

  Een nieuwe kleinere iPad betekent dat ontwikkelaars hun software hierop moeten aanpassen. Volgens mij is een van de succesfactoren van de iPhone en de iPad juist dat ontwikkelaars hun apps niet voor een heel scala aan apparaten geschikt hoeven te maken (zoals bij Android het geval is). Bij de iPod was dit probleem niet aan de orde omdat hier geen third party apps op draaiden. Daarom denk ik dat Apple geen iPhone/iPad light zal uitbrengen maar gewoon het vorige model goedkoper blijft aanbieden.

  Volgens mij is dat gelul. Als ze dezelfde resolutie aanhouden als bij de iPad 1 en 2, hoeft er in principe niets aangepast te worden. Je moet hooguit iets preciezer met je vingertje “touchen”.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Hmm, ik denk dat als er een “goedkoop” 7″ model komt, de 10″ juist veel minder word verkocht ipv minder android tablets (of is er iemand die een 7″ tablet heeft gekocht omdat de ipad te groot is?). 7″ past nog niet in je broekzak of binnenzak, dus moet je een aparte tas meenemen. Maar dan kan je net zo goed een 10″ meenemen..
  .
  Zo gooi je je eigen ramen in, lijkt me niet des Apple..

 • Profielfoto
  INCTRL

  Je reinste suggestieve bullshit.
  1,5 jaar geleden zou er ook een kleinere iPhone uit gaan komen…ja echt! lol

 • Profielfoto
  lekiam97

  Bestaat er geen kans dat die iMac wordt gepresenteerd op 18 juli, samen met Mountain Lion?

  Dat denk ik ook , en die kans is groter dan je denkt.
  Daarbij moet de mini ook een refresh krijgen.

  Dit zou inderdaad goed kunnen, en dan misschien ook een 13″ Retina MacBook Pro. Deze is niet op de WWDC gepresenteerd, omdat (dit was een tijdje geleden op OMT te lezen) er problemen waren met de levering van het 13″ Retina scherm.

 • Profielfoto
  Jeroeno

  Ik vind het niet ”des Apples” om nog een 2e variant van de iPad te lanceren, want volgens mij gaat de nieuwe iPad verkoop hartstikke goed. Wel denk ik dat er misschien een nieuwe iPod Touch met in ieder geval een 4 inch scherm, misschien zou dat een tegenstander zijn? wie weet?

 • Profielfoto
  pitch

  ja ja, en natuurlijk de iphone nano…. en…. (gaap)

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Ik blijf hopen op een 7 inch iPad.
  .
  Uit arren moede heb ik de Galaxy Tab 2 gekocht en ik vind het formaat en gewicht perfect. Alleen is het ellendig syncen en moet ik allerlei apps opnieuw kopen. Bovendien is de batterij binnen de kortste keren leeg, terwijl een iPad juist een geweldig goede batterij heeft.

 • Profielfoto
  bestbier

  Apple die een stap terug doet door geen retina te gebruiken wat zelfs een iPhone heeft? No way José!

 • Profielfoto
  maconly

  kleinere ipad of grotere iphone is gewoon een must.

  Meer opties meer verkoopmogelijkheden en meer beheersing van de markt

 • Profielfoto
  Haike

  Ik denk dat apple met een kleinere ipad een nieuw marktsegment kan aanboren, namelijk bij diegene die nu nog geen iphone hebben omdat ze dat te duur vinden enz… Als er een ipad komt voor een hele schappelijke prijs zou dat wel aanlokkelijk zijn voor ze. Tenslotte heeft de ipod er ook voor gezorgd dat de bezitters/eigenaars van die dingen, zich voor andere producten van apple gingen interesseren. In die zin zou het een herhaling van een destijds succes volle stap kunnen zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Kleinere ipad komt niet.
  Wat is de win situatie voor apple om dat te doen. Ze hebben de tablet markt al gedefinieerd met de voor hun ideale maat.

  De zak tablet genaamd ipod touch is groot zat.


  Laat die ruimte maar open voor de klonen bouwers.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Ben bezig met alle windows door de windows naar buiten te gooien:) Ik ga er nu weer eentje vervangen door een iMac, deze is voor mij het belangrijks en deze windhoos kan echt niet meer. Ik wilde hoogstens tot 19 juli wachten maar dit maakt me weer onzeker…

 • Profielfoto
  App-ie

  Hier nog een die een kleinere iPad er niet van ziet komen.

 • Profielfoto
  scruby

  Nieuwe iMac, daar wacht ik al een tijdje op!