Kickstarter update: MacBook SD-opslag, iPhone toetsenbord en Mac statuslampje

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

De crowdfundingsite Kickstarter staat vol met interessante, vreemde en briljante uitvindingen die met genoeg financiële steun van bezoekers uiteindelijk werkelijkheid kunnen worden. Opmerkelijk veel projecten ondersteunen of zijn gemaakt voor Mac en iOS. Daarom struinen we bij OMT regelmatig Kickstarter af en verzamelen we de leukste projecten voor je.

Vandaag kun je je zak- of vakantiegeld stoppen in een aluminium houdertje waarmee je het SD-cardslot van je MacBook omtovert in extra interne Flash-opslag, een écht tactiel toetsenbord voor je iPhone dat in een hoesje verstopt zit én een USB-statuslampje voor je Mac dat je volledig naar je hand kunt zetten.

Nifty MiniDrive ($30)
De 13 inch MacBook Air en de 13 en 15 inch MacBook Pro hebben een SD-cardslot. Handig voor het inladen van je foto’s maar je zou er theoretisch meer mee kunnen doen. Inmiddels gaan SDXC-kaarten tot 2 TB. Je kunt de opslagcapaciteit van je Mac dus behoorlijk uitbreiden met een SD-kaart. Het nadeel daarbij is dan wel weer dat een SD-kaart groter is dan het slot, waardoor het altijd uitsteekt.

De Nifty MiniDrive biedt hier een oplossing voor. Het is een aluminium houdertje waar geen normale SD-kaart maar wel een Micro SD-kaart in past. Het geheel past precies in het SD-slot van de Mac. Zo creëer je dus een extra ‘interne’ opslagmodule die dankzij een kleine inkeping in de houder nog wel verwijderd kan worden. Micro SD-kaarten zijn al verkrijgbaar in groottes van 64 GB.

De Nifty MiniDrive komt in verschillende kleuren. Er is een model voor de MacBook Air en voor de Pro. Beiden kosten 30 dollar op Kickstarter. Dat het houdertje gemaakt gaat worden staat nu al vast aangezien er al 130.000 dollar is opgehaald terwijl het doel 11.000 dollar was.

Spike ($25/$50)
Vijf jaar nadat Steve Jobs de wereld liet zien dat een smartphone ook zonder fysiek toetsenbord succesvol kan zijn blijft het nog steeds een gemis voor sommigen. Vooral Blackberry-adapten lijken maar moeilijk te kunnen wennen aan een on-screen toetsenbord in plaats van ‘echte’ knopjes. Nu zijn er talloze accessoires op de markt waarmee het alsnog mogelijk is om op een iPhone te typen met fysieke toetsen, maar geen van allen voldoen ze, althans, dat vinden de bedenkers van Spike.

Spike is een toetsenbordje dat verwerkt zit in een iPhone-hoesje. Er zijn twee versies. Bij de Spike 1 kun je het onderste deel van de cover loshalen, omdraaien en weer vastmaken om het toetsenbordje aan de voorkant van de iPhone te krijgen. Je kunt het met een scharniertje wegklappen om alsnog het hele beeldscherm te zien. De Spik 2 is een luxere uitvoering, waarin het toetsenbordje van de achterkant naar voren geklapt kan worden zonder dat je het onderste deel van de cover los hoeft te trekken.

De Spike 1 kost 25 dollar. Voor de Spike 2 betaal je het dubbele. Beide versies zijn in wit en zwart leverbaar. Speciaal voor Kickstarter hebben de makers ook een Spike 3 ontworpen. Deze lijkt op de 2, maar is van aluminium gemaakt is in plaats van plastic. Je betaalt er wel 150 dollar voor.

Blink(1) ($25)
PC-bouwers weten steeds beter het minimalistische uiterlijk van Apple’s MacBooks te evenaren. Toch is er één element waarmee iedere PC zich onmiddellijk verraadt: de statuslampjes. Om een of andere reden vinden ontwerpers van de meeste laptops het nog altijd nodig om ledjes in te bouwen die aangeven of je een verbinding hebt via WiFi of Bluetooth, hoe vol je accu zit en of je processor aan het werk is.

Toch kun je je situaties voorstellen waarin een statuslampje handig zou zijn, zelfs op je Mac. Bijvoorbeeld als je genoemd wordt in een tweetje, wanneer er e-mail van je vriend(innet)je binnenkomt of als een taak waar je je computer aan gezet hebt klaar is. Dat is zometeen mogelijk, als het de bedenkers van Blink lukt om 29.000 dollar bij elkaar te sprokkelen.

Blink is een klein USB-blokje waar een meerkleurig ledlampje in zit. Je kunt het vrij programmeren om in een bepaalde kleur en in een bepaald ritme te knipperen voor zo’n beetje alles wat je maar kunt verzinnen. Van notificaties tot weerwaarschuwingen, van server load tot visuele equalizer.

Het blokje kost 25 dollar en werkt op je Mac, PC en zelfs met andere apparaten met een USB-poort zoals netwerk-routers.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  JoelCoster

  de iframes werken zo te zien niet

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Nu wel!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Doe mij maar een mini drive. Had er allang moeten zijn natuurlijk.

 • Profielfoto
  pim939

  die mini drive is heel handig

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Koen van Tongeren 16 minuten geleden
  Nu wel!

  inderdaad, veel beter zo

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nifty is een beestig idee. Moest gewoon standaard in je Mac zitten. Dat lichtje ga je gewoon nooit gebruiken en dat toetsenbord is gewoon afschuwelijk.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  MiniDrive zou ik wel willen, maar dan moeten ze ook even met MicroSD met meer opslag komen:D

  Statuslampje? Nee, ik red me prima zo. Als ik een notificatie o.i.d. krijg dan hoor ik dat wel. Als mijn processor werkt, prima, maar hoeveel hij werkt maakt mij niks uit, als die het maar goed doet.

  Ook dat toetsenbord lijkt me verschrikkelijk!

  @Koen Er staat in de middelste alinea van Spike “Spik 2”, dat moet “Spike 2” zijn.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Die Minidrive vind ik geweldig, ga ik hoogstwaarschijnlijk kopen als die in productie gaat. Zit er niet een veersysteem in dat slot?

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ja zit erin. (dacht ik.)

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Mocht zo’n nifty er ooit komen in de vorm van 1TB, dan neem ik er eentje! Geniaal en iets waar Apple al had moeten aan denken! :d

 • Profielfoto
  joram

  Hartstikke leuk zo’n Micro SD als extra opslag, maar zijn die dingen niet ontzettend langzaam?

 • Profielfoto
  pim939

  dat valt wel mee een Kingston micro SD van 32 GB met classe 10 haalt 80 Mb/s (10 MB/s)

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik vind die Ninfty mini drive er wel heel netjes uit zien. De rest is een beetje nutteloos, waar geen grote markt voor is.

 • Profielfoto
  Needler

  Dat toetsenbord, wat een faal. Als je een lelijke telefoon wilt moet je gewoon een Blackberry halen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die Nifty minidrive is érg slim! Dat toetsenbord, hoewel slim bedacht in techniek (maar hoe krijgt het contact zonder Bluetooth of iets?) is een absoluut overbodig ding. Enige functie lijkt me het verkleinen van het risico op diefstal van je iPhone, omdat iedereen denkt dat je het goedkoopste model Blackberry hebt:)
  Wat een gedrocht; verdient de prijs voor het LELIJKSTE iPhone accessoire ooit…!
  (Misschien een idee voor een top 10?)

  NB: ik niet van de Spellingpolitie, maar volgens mij is het Blackberry adept en niet adapt:)

 • Profielfoto
  Max_G

  Zou je van die micro SD je MBP kunnen opstarten? Dus MacOSX en programma’s?
  En levert dat dan snelheidswinst op tov de gewone (5400rmp) HD?

  Ik heb in een wat oudere 17″ MBP een SSD Express Card zitten (Wintec FileMate 48 Gb) en die maakt m’n Mac een stuk sneller dan voorheen. Mijn jongere 13″ MBP heeft helaas niet meer zo’n slot, maar misschien is dit dan de oplossing?

 • Profielfoto
  Lau24

  Wat een major bs die Spike keyboards. Alsof iemand een toetsenbord gaat kopen die alleen in portrait-modus werkt lekker dom ben je dan.