Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 juli 2012

‘iPad’ in China kost Apple 48 miljoen

Er is een oplossing in de zaak tussen Apple en het Chinese Proview dat de naam ‘IPAD’ in handen heeft voor de Chinese markt. De bedrijven zijn overeengekomen dat Apple de naam iPad mag gebruiken in China in ruil voor 60 miljoen dollar, of 47,5 miljoen euro. Dat heeft het hoger gerechtshof in Guangdong bekend gemaakt.

De uitspraak komt geen dag te vroeg voor Proview, dat met diepe schulden zit en het geld hard nodig heeft om schuldeisers terug te betalen. Een advocaat van het bedrijf verklaarde tegenover de pers dat men hoopte op veel meer geld maar onder druk van schuldeisers toch ingestemd heeft met het schikkingsvoorstel.

Apple was voor uitkomst van de iPad al op de hoogte van Proview’s recht op de naam in China. Daarom sloot het bedrijf in 2009 een overeenkomst met een Taiwanese dochteronderneming van Proview voor de wereldwijde rechten. Daar werd toen 55.000 dollar voor betaald. Volgens het hoger gerechtshof stond het moederbedrijf echter toch in zijn recht om geld van Apple te eisen.

Of de uitbetaling op tijd komt is te betwijfelen. Proview is opgekocht door een aantal investeerders banken die in nauw verband staan of eigendom zijn van de Chinese overheid. Het heeft meer schulden dan afbetaald kunnen worden met de 47,5 miljoen euro die het nu van Apple krijgt. Advocaat Xie Xianghui van Proview denkt dan ook dat het bedrijf alsnog failliet verklaard kan worden zodra de schuldeisende overheidsinstanties hun geld terug hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPad’ in China kost Apple 48 miljoen
Sluiten