‘iPad’ in China kost Apple 48 miljoen

Door: Koen van Tongeren - 11 reacties

Er is een oplossing in de zaak tussen Apple en het Chinese Proview dat de naam ‘IPAD’ in handen heeft voor de Chinese markt. De bedrijven zijn overeengekomen dat Apple de naam iPad mag gebruiken in China in ruil voor 60 miljoen dollar, of 47,5 miljoen euro. Dat heeft het hoger gerechtshof in Guangdong bekend gemaakt.

De uitspraak komt geen dag te vroeg voor Proview, dat met diepe schulden zit en het geld hard nodig heeft om schuldeisers terug te betalen. Een advocaat van het bedrijf verklaarde tegenover de pers dat men hoopte op veel meer geld maar onder druk van schuldeisers toch ingestemd heeft met het schikkingsvoorstel.

Apple was voor uitkomst van de iPad al op de hoogte van Proview’s recht op de naam in China. Daarom sloot het bedrijf in 2009 een overeenkomst met een Taiwanese dochteronderneming van Proview voor de wereldwijde rechten. Daar werd toen 55.000 dollar voor betaald. Volgens het hoger gerechtshof stond het moederbedrijf echter toch in zijn recht om geld van Apple te eisen.

Of de uitbetaling op tijd komt is te betwijfelen. Proview is opgekocht door een aantal investeerders banken die in nauw verband staan of eigendom zijn van de Chinese overheid. Het heeft meer schulden dan afbetaald kunnen worden met de 47,5 miljoen euro die het nu van Apple krijgt. Advocaat Xie Xianghui van Proview denkt dan ook dat het bedrijf alsnog failliet verklaard kan worden zodra de schuldeisende overheidsinstanties hun geld terug hebben.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Lauwrence

  Apart.

  Apple had dus al netjes betaald voor de naam, maar mag alsnog stevig lappen?

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik geloof dat er onenigheid was over voor welke regio’s Apple het recht gekocht had. Ik geloof dat Proview claimde dat het voor alle landen behalve China het recht verkocht had. Dus deze 60 miljoen gaat alleen over China. Hoewel het zoveel niet waard was vóór de iPad introductie, is dat nu natuurlijk een ander verhaal.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  China, het land van de geldklopperij

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Sambal bei! ;-P

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Riekt naar corruptie inderdaad…

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Wachten tot ze failliet zijn, dan gratis:)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ach, een tijdje geleden hadden ze het nog over 2,5 miljard. Dan valt 60 miljoen alles mee.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Wesdegroot: Neen, want dan start de Chinese curator een rechtzaak die jaren zal aanslepen. Een ‘settlement’ is de goedkoopste en snelste oplossing. Hoeveel iPads zouden ze kunnen slijten in China ?

 • Profielfoto
  aukem

  kom op, wat is 47,500,000 miljoen € voor een bedrijf als Apple?

 • Profielfoto
  Pokerface

  Wat deed Proview met die naam? Ik dacht dat je niet zomaar een naam kunt claimen als je niet aan kunt tonen dat je die naam ook echt gaat gebruiken. Zo kan ik volgens mij http://www.koninginbeatrix.nl niet claimen omdat die is voorbehouden aan de koningin. Maar goed, die paar miljoen is een schijntje voor Apple.

 • Profielfoto
  Hessel89

  verkopen ze hem toch lekker niet in china;) corrupt land.