Greenpeace: Apple wordt langzaam groen

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Na het ‘How Clean Is Your Cloud’-onderzoek waarin Greenpeace Apple eerder dit jaar aan de schandpaal nagelde, heeft de milieuorganisatie inmiddels een herzien rapport uitgebracht. Daarin wordt Apple geprezen om de belofte dat uiteindelijk alle benodigde energie voor kantoren en datacenters groen zal worden opgewekt. Greenpeace vindt twee maanden na het vorige rapport wel dat het allemaal veel te lang duurt.

In een nieuwe versie van het rapport geeft Greenpeace indirect toe dat de eerdere uitspraken over Apple’s energiebeleid voor iCloud-datacenters niet volledig op feiten berust was. Daarbij Zorgen Apple’s uitgesproken plannen om uiteindelijk volledig over te gaan op groene energie ervoor dat het bedrijf het nu beter doet ten opzichte van bedrijven als Microsoft en Amazon.

Men is echter wat ongeduldig bij Greenpeace, want twee maanden na uitkomst van het vorige rapport is er nog niet veel waargemaakt van Apple’s ambitieuze plan. Weliswaar wordt op dit moment een gigantisch zonnecellenpark aangelegd bij Apple’s mega-datacenter in North Carolina, maar Greenpeace had het allemaal graag wat sneller in bedrijf gezien.

Ook vindt Greenpeace dat Apple het energiebedrijf Duke Energy onder druk moet zetten om schonere energie op te wekken. Nu levert deze energiemaatschappij nog alle stroom voor Apple’s datacenter in North Carolina maar uiteindelijk zal Apple het zonder Duke kunnen stellen als de eigen groene energieopwekking gebouwd is. Hoe en waarom Apple dan als ex-klant nog druk op Duke kan uitvoeren is niet terug te vinden in het rapport van Greenpeace.

Het doel van Greenpeace om grote bedrijven over te laten schakelen op schone energie blijft nobel. Toch lijkt ook dit nieuwe rapport waarin Apple wordt aangesproken opnieuw meer bedoeld als een effectief PR-middel, althans, zo lijkt het vanuit het standpunt van een Apple-fan.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  HCHybrid

  Greenpeace moet z’n arrogante hoofd houden!
  Wat DOEN ze zelf nog aan daadwerkelijke acties? Een beetje met de eer van Sea Shepherd gaan strijken terwijl ze zelf 0,0 boot hebben ingezet tegen de walvis vaart. Verbeter de wereld maar kijk vooral eerst eens naar je eigen toko ‘g(r)een-peace’!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Zo lijkt dit stukje vooral bedoeld om Greenpeace aan de schandpaal te nagelen ipv de positieve berichten over het groene beleid van Apple als hoofdonderwerp te kiezen. So what, dat Greenpeace er wat van vindt. Wat vinden we er eigenlijk zelf van? Greenpeace zet het in ieder geval op de kaart zodat wij er hier over spreken. Besteed er dan geen aandacht aan als het zo onzinnig is wat ze doen. Dit soort draadjes leiden wederom tot een grote stroom Greenpeace bashers en daar lijkt het dan vooral ook om te doen te zijn.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ach die directeur verdient wel mooi meer dan een ton per jaar (de Nederlandse). Dus doen ze toch iets goed.

 • Profielfoto
  etaoin

  Beetje naïef is dergelijke kritiek natuurlijk wel. Het is natuurlijk verre van realistisch dat je in twee maanden überhaupt al een vergunning rond zou hebben, laat staan dat je een paar voetbalvelden aan zonnepanelen zou kunnen bouwen in die tijd.

 • Profielfoto
  Haike

  Dat hangt er vanaf waar greenpeace naar gekeken heeft, het fysiek bouwen kost meer tijd dan die twee maanden, dat snappen ze ook wel want ze hebben genoeg onderlegde mensen in huis om dat te kunnen snappen. Het aanvragen van de vergunning…. wat zullen we zeggen,.. 2 dagen? En als dat naar 2 maanden nog niet is gebeurd…

 • Profielfoto
  Jordybraam

  Waarom zOu Apple zich nog druk maken om die energie maatschappij als ze straks hun eigen energie maken green pease moet er maar voor gaan zorgen dat die energie maatschappij schone energie gaat maken zijn ze bij green pease wel goed wijs.

 • Profielfoto
  Joffry

  Een bedaagd maar nog steeds actueel artikel in Elsevier klik

 • Profielfoto
  draugminaion

  Dat groene dingen op ‘de kaart gezet’ worden is natuurlijk prima, moet gebeuren.
  Maar inhoudelijk heeft greenpeace niets te vertellen. Greenpeace is een groepje walvisknuffelende tieners met (behalve dingen over boten, video camera’s, en spandoeken) het lezen van websites als enige technische vaardigheid.
  Dus is het enige dat ze kunnen doen is cijfers geven voor de groene blabla die bedrijven zoal op hun websites zetten. En dat doen ze dan maar. Dus krijgen bedrijven die in begrijpelijke taal op hun website zetten dat ze plannen hebben om plannen te maken om groene dingen te gaan zeggen een hoger cijfer krijgen dan bedrijven die de groene praat niet zo interesseert.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ik word ook een beetje gek van Greenpeace! Het duurt ze te lang! Donderstraal een eind op zeg!

 • Profielfoto
  maconly

  greenpeace is ook gewoon een bedrijfstak.

 • Profielfoto
  guide506

  Uit het Greenpeace rapport blijkt dat Apple zijn zelf opgewekte (groene) stroom verkoopt aan energiebedrijf Duke. Hierdoor kunnen beide bedrijven claimen dat ze deels duurzame energie produceren en wordt de groene stroom dubbel geteld. Verder is de kans aanwezig dat Apple voor zijn duurzame brandstofcellen aardgas gebruikt dat helemaal niet groen is. De reden tot slot dat Apple het energiebedrijf zou moeten pushen om duurzamer te worden volgens mij te maken met de onduidelijkheid hoe ze hun datacenters ’s nachts willen voorzien van stroom. Zonnepanelen produceren nou eenmaal ’s nachts geen stroom.

 • Profielfoto
  Appletosh

  Greenpeace is geen organisatie meer
  maar gewoon een clubje van irritante hilliebillies

 • Profielfoto
  computer space

  Greenpeace moet z\’n arrogante hoofd houden!
  Wat DOEN ze zelf nog aan daadwerkelijke acties?

  Hun gewouwel helpt anders wel. Volgens mij waren ze zonder de mediaaandacht gewoon lekker steenkolen voor iCloud gaan gebruiken. Soms mag het best een beetje smerig gespeeld worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een gezeur bij Greenpeace. Alsof je zo’n gigantisch zonnepanelenpark even in twee maanden uit de grond stampt!!

 • Profielfoto
  appievanr

  Zeik niet zo! Apple of Greenpeace, het zijn allebei narcistische organisaties en verder trekken ze ook nog veel van deze personen naar zich toe.