EU wil één Europese iTunes Store

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

De Europese Commissie voor Copyrights heeft een voorstel gedaan om de verschillende Europese markten weer een stap dichter bij elkaar te brengen. Specifiek gaat het hier om de verkoop of verhuur van muziek via platforms als iTunes, Amazon en Spotify.

In het voorstel van de commissie staat dat platenlabels verplicht moeten worden om licenties voor hun muziek aan te bieden die voor heel Europa gelden. Nu gebeurt dat nog per land waardoor je als Nederlander bijvoorbeeld niet in de Belgische iTunes Store kunt kopen. Als het aan de commissie ligt komt hier dus een eind aan en krijgen we in de toekomst één Europese iTunes Store waar iedereen binnen de Unie kan kopen.

De Commissie voor Copyrights werkt al sinds 2008 aan dit voorstel. Nu het klaar is kan het naar de Europese wetgevers die het voorstel om moeten zetten naar een wet. Of er daarna veel zal veranderen is de vraag. Veel internationaal bekende artiesten staan immers al in de iTunes Stores van individuele lidstaten. Wel is het denkbaar dat grote labels sneller hun albums in de iTunes Music Store plaatsen als er maar één licentieovereenkomst gesloten hoeft te worden voor alle 27 lidstaten.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Eindelijk.

 • Profielfoto
  iekozz

  Lijkt mij heel handig, wel zeer onhandig dat heel veel tv series niet in de EU beschikbaar zijn en ze dus in de US store moet downloaden.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Dan zou die EU toch nog ergens goed voor zijn! =)

 • Profielfoto
  lucschram

  Dan zou die EU toch nog ergens goed voor zijn! =)

 • Profielfoto
  RamonV

  Zou fijn zijn

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Wel is het denkbaar dat grote labels sneller hun albums in de iTunes Music Store plaatsen als er maar één licentieovereenkomst gesloten hoeft te worden voor alle 27 lidstaten

  Dat niet alleen, met name wil Europa dat muziek dat (digitaal) nu wél in het ene land beschikbaar is maar niet in het andere EU land, toch beschikbaar wordt voor heel Europa omdat, zo is de redenering, men wel naar het andere land kan reizen om het toch te kopen (fysiek) dus wil Europa dat men bij Apple digitaal materiaal net zo behandeld, oftewel geen onderscheid tussen muziek uit het ene EU-land in het andere, voor bijvoorbeeld Deense muziek, kan ik als NLD’er niet in de Nederlandse iTunes store die muziek kopen. Met 1 Europese store, is alle muziek, van kleine tot grootte artiesten voor alle Europeanen beschikbaar. Dit wil Europa met name omdat er geen grenzen meer zijn, en er vrij handelsverkeer is, dus dat Apple met iTunes nu nog steeds digitale grenzen en een douane instant houd is een door in het oog voor het “Één Europa” dat de Europese Unie wil…

  Maar gaat dit niet lastig zijn voor bv. films ? Want de ene film is enkel engels ondertiteld, de andere zweeds….

  Geen probleem voor Apple, hoewel*, met hun eigen H.264/MPEG-4 Part 10 [AVC
  ] kan dit al, bij film zitten sinds de film in America voor het eerst in HD beschikbaar kwamen al standaard 2 audio streams, 1 x Engels (stereo AAC) en 1x Engels Dolby Surround 5.1 (ook AAC, beveiligd, Enkel beschikbaar wanneer men een optische kabel aan de Mac hangt) En bij films in de nederlandse store zit hier dan een ondertitel stream bij. Wat Apple in iTunes zou moeten doen is voor elke film 1 bestand in de store zetten waar alle Europese ondertitels en audio talen in zitten óf een optie om die extra te downloaden zoals je in Lion/ML ook met Text-naar-Spraak stemmen kan doen.

  En dan kom ik terug op mij sterretje, Apple doet dit maar zeer mondjesmaat en laat dit veelal aan de uploader (de studio’s en distributeurs) over. Hier een voorbeeld van hoe het wel moet.
  En hier van hoe het niet moet: .

 • Profielfoto
  Jordybraam

  Cool hoop dat het gaat gebeuren zou wel handig zijn.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Het liefst wereldwijd. Dan kun je inderdaad ook bijv. Amerikaanse content downloaden zonder speciaal een Amerikaans account aan te maken.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Ik zou het liefste dan gewoon één wereldwijde Store zien, i.v.n. VS materiaal. Binnen de EU zal alles wel ongeveer gelijk zijn.

  Dat gezegd hebbende denk ik trouwens dat het niet in ons voordeel zal werken. Stel je namelijk voor (ff in een extreem geval) dat er een film is die in bv. de BeNeLux die op het punt staat om op DVD (en dus de Store) uit te komen, maar die moet in bv. Slowakije nog in de bioscoop uitkomen. Wat denk je dan dat er gebeurd? Denk je dat die film dan gewoon in de Store terecht komt of denk je dat de rest van de EU moet wachten tot hij in Slowakije in de bios is geweest en hij daar op het punt staat om op DVD uitgebracht te worden?

 • Profielfoto
  csteelooper

  wat mij nou handig zou lijken is dat dit dan ook voor de (Mac) App Store gebeurt.

 • Profielfoto
  Smon

  Ik vind het niet positief. Het hele beleid wordt hierdoor omgegooid en het is zeer waarschijnlijk dat het downloaden van muziek en films gewoon illegaal wordt in Nederland (ja, dat is op dit moment gewoon legaal).

  We lopen zelfs het risico om een “three strikes”-beleid te krijgen zoals nu in Frankrijk het geval is. 3x downloaden, en je internet wordt afgesloten.

  Het samenbrengen van de markten betekent trouwens niet per se dat er dan één grote Europese iTunes Store komt. Apple kan er dan nog steeds voor kiezen om het voor elk land apart te regelen.

 • Profielfoto
  jonahke

  Maar gaat dit niet lastig zijn voor bv. films ? Want de ene film is enkel engels ondertiteld, de andere zweeds….

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Simon Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Het downloaden uit de iTunes Store is gewoon legaal en betaald! In alle landen. Dus wat dat nou daarmee te maken heeft?!

  @Jonahke Misschien kun je voorafgaand aan het downloaden dan wel kiezen welke ondertiteling je wilt. ALS je ondertiteling wilt.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  De Europese Commissie leeft in de waan dat iedereen één taal spreekt in Europa. Ze kunnen zich niet voorstellen dat mensen die geen Engels kunnen, toch graag een liedje willen kopen op iTunes. En wie bepaalt eigenlijk dat het Engels is? Duits zou logischer zijn, als je kijkt naar de hoeveelheid Duitssprekende binnen de Unie.

  Ik hoef echt geen troep uit andere EU landen te kopen. Wel uit Amerika, maar dat is wat anders. Bovendien in welke munteenheid reken je dan af? De Euro is in maar 17 landen van de 27 Unielanden. Waarmee betaalt de rest dan?

  Elitaire technocraten zijn het, die leven in hun waanwereld in Brussel.

  Dit wil Europa met name omdat er geen grenzen meer zijn, en er vrij handelsverkeer is, dus dat Apple met iTunes nu nog steeds digitale grenzen en een douane instant houd is een door in het oog voor het “Één Europa” dat de Europese Unie wil…

  De EC vergeet dat er nog wel degelijk grenzen zijn en dat gaan ze nog wel een keer merken. Er heeft nog geen soevereiniteitsoverdracht plaatsgevonden, naar mijn weten. Een verdrag als Schengen kan je zo opzeggen, bij wijze van. De EC zelf kent geen grenzen, maar dat is wat anders.

  Het is kul. Er verandert niks, anders dan dat het koren op de molen is voor de propagandamachine in Brussel. En dat is waar zij voor gaan;)!

 • Profielfoto
  bassbug

  Goed idee!

 • Profielfoto
  Macteach

  @Maverick:
  Ga toch PVV stemmen man, leve de paranoia.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Wat een onzin dat de Europese Commissie in de waan leeft dat iedereen één taal spreekt in Europa. Eén iTunes Store betekent niet één taal of één valuta, maar toegang toegang tot alle content in de iTunes Store voor alle Europeanen. Per land en taal kan je nog steeds een aparte interface maken.

 • Profielfoto
  iLarsNL

  Go Neelie!

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  De Belgische iTunes video store is al zo’n puinhoop met eng, ned, frans en duitstalige films. En dan nog een beperkt aantal films.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ga toch PVV stemmen man, leve de paranoia.

  Ik stem geen PVV. Ik ben lid van een andere partij en ik ben zeker niet paranoïde. Feiten zijn feiten. Als je geschiedenis zou studeren, zou je het begrijpen;)!

  Op de één of andere manier als je kritisch bent over de EU en de EC en je zegt er wat over, ben je direct een PVV-stemmer. Waar slaat dat op? De propaganda-campagne werkt, van beiden kanten, zou ik zeggen!

 • Profielfoto
  Brabo

  Fijn. Dan is dat geklooi met updates ook verleden tijd. Heb een Belgische en Nederlandse Apple ID dus apps uit verschillende stores waardoor ” update alles” niet werkt doordat ik steeds van store moet wisselen.

 • Profielfoto
  Jafo

  Als de EU echt ballen heeft moeten ze maar eens beginnen met één markt te maken voor Europese televisie aanbieders. Vind het nog steeds belachelijk dat ik b.v. in België niet een NOS internet uitzending mag bekijken, of evenzo in Nederland geen toegang krijg tot BBC internet uitzendingen. Dan is er ineens wel een verschil tussen de verschillende lidstaten. Maar voor Amerikaanse bedrijven moet dat verschil wel worden weggenomen? Belachelijk

 • Profielfoto
  alexjeee

  pfff… ik word echt moe van dat hele EU gezeik! gauw opheffen die hele EU

 • Profielfoto
  vc

  1 markt op een manier zoals er nu handel gedreven wordt is zwaar onverstandig.
  Dat betekend namelijk dat grote bedrijven nog meer macht toe kunnen eigenen en de kleine ondernemer het nog moeilijker gaat krijgen.
  Ik ben voor 1 wereld economie maar dat zou deze er totaal anders uit moeten komen te zien als de huidige.

  Ga toch PVV stemmen man, leve de paranoia.

  Niet alleen de PVV stemmer maar elke stemmer is paranoia.
  Wie denkt dat onze huidige economie nog lang vol te houden is gewoonweg een egoïst. Die politieke figuren zijn er voor de poppenkast om hun eigen zakken te vullen. Als je dus echt een dikke vette statement wil maken aankomende verkiezingen dan STEM JE NIET! (en ook niet blanco stemmen)

 • Profielfoto
  Imade

  Jafo – televisie werkt anders dan een iTunes markt, dus dat is aan de NOS om dat te bepalen en dus direct aan de staat.

  Ik ben zelf voorstander voor deze maatregel, dat betekend namelijk dat het voor maatschappijen goedkoper wordt om muziek, filmes, games e.d. via iTunes aan te bieden.
  Ze hoeven dan maar 1 maal voor de licentie te betalen en niet 27 maal.

 • Profielfoto
  martijnonline

  Zeer goed idee! Hadden ze al veel eerder moeten doen. De fysieke markt is open dus de digitale ook. Makkelijk toch? Voor de bedrijven en voor de consumenten.

 • Profielfoto
  RobbyH

  Tof! Daar zit ik nu al jaren op te wachten. Eindelijk de mogelijkheid om buitenlandse muziek te ontdekken die niet internationaal gereleveerd wordt, bv. Zweedse, Poolse en Portugese muziek.

  Wat films betreft misschien wel een probleem want sommige landen gebruiken dubbing en andere ondertitels en ik geloof niet dat het zo is dat je kan kiezen zoals met een dvd. Maar dat is toch wel op te lossen als je in iTunes ingeeft dar je nederlandstalig bent zodat iTunes de nederlandstalige films of met nl ondertitels eerst aanbiedt?

  Alleen gaat dat dan niet duurder worden? Ik denk niet dat een aanbieder zelf zit te wachten om een Poolse catalogus aan te bieden in pakweg Malta gezien de kans dat daar iets uit gedownload wordt aanzienlijk kleiner is dan het internationale en lokale aanbod.

 • Profielfoto
  Hessel89

  idealistisch idee. (zou me niks verbazen als dit van Neli Kroes komt..) maar men vergeet hierbij dat verschillende landen ook daadwerklijk een verschillende (muziek)markt hebben.

  Tussen Belgie en Nederland zit misschien niet zoveel verschil, hoewel hier zelfs verschillende top40 lijsten gehanteerd worden. vergelijk je bijvoorbeeld de Nederlandse markt met de UK markt dan zijn die weer totaal verschillend. veel artiesten hebben bijvoorbeeld UK exclusive releases en hebben daar ook een commerciele reden voor. geografisch liggen we misschien niet zover uit mekaar maar als we kijken maar de muziek scenes en markten dan is het dus wel degelijk verschillend.

  Ik moet er niet aan denken om op de itunes store frontpage ineens alle muziek uit de hele EU voor me te zien. het zijn gewoon allemaal totaal verschillende markten. daar zit ik niet op te wachten en het heeft commercieel ook gewoon GEEN nut. denk je dat een italiaan naar Kubus en Rico gaat luisteren en ik naar een of andere poolstalige Emo band? ik kan het niet eens verstaan dus 99% kans van niet!

 • Profielfoto
  D2V3

  Eindelijk, het aanbod qua film is nu nog echt minimaal in vergelijking tot andere EU landen; en series zou ook zeeeeer welkom zijn!

 • Profielfoto
  Kristofke

  @Hessel89: Waar haalt u plots het idee vandaan dat de Nederlandse of Belgische itunes Store plots een Europese zal worden met toplijsten van alle 27 landen te samen? Dat is helemaal NIET de bedoeling van de EU. Apple mag gerust per land zijn eigen interface met eigen toplijsten van het eigen land op de frontpage zetten. Enkel als jij gaat zoeken naar een bepaald liedje en het blijkt beschikbaar te zijn in Zweden of Polen of waar dan ook, dan moet jij dat kunnen downloaden, en dat is de bedoeling van de Europese Commissie. Niet dat jij Poolse muziek op uw store frontpage krijgt, maar dat je vrijheid hebt in het downloaden van alle muziek beschikbaar in de store voor heel Europa. En laat net het internet de oorzaak zijn van onnoemelijk veel muziekliefhebbers die kleine bandjes ontdekken enkele honderden kilometers verder die niet eens een CD hebben uitgebracht. Het is niet omdat jij zo mainstream bent dat iedereen zo is. En Apple zal niet zo gek zijn, net zoals de EU om op hun frontpage totaal onbekende buitenlandse muziek te zetten, maar als je er naar opzoek bent moet je het kunnen downloaden! En over films en series heb ik eigenlijk niets gelezen in dit artikel, het gaat alleen om muziek waar releasedatums niet zo heel belangrijk zijn. Films en series is een heel andere zaak en zal dus (nog) niet in deze wet inbegrepen zijn!! Maar goed, mensen die zo “eng” denken dat alles wat van de EU komt slecht is kunnen inderdaad niets positief zien.

 • Profielfoto
  youp.c

  @Maverick9898
  Het zou technisch toch wel zeker mogelijk zijn om taal los van content en munteenheid te koppelen? Er zijn bijvoorbeeld vele webshops (o.a. http://www.play-asia.com/) die meerdere talen ondersteunen en meerdere valuta, maar wel dezelfde content. Apple kan zeker één versie maken met verschillende talen en dan de ingestelde systeemtaal te gebruiken, dat doen ze immers al met OS X en iOS.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Dat werd eens tijd, geen gezeur meer over rechten per land. Hopelijk komen grote amerikaanse series ook sneller in Europa. Want zolang illegaal downloaden makkelijker is dan legaal. Dus niet alleen voor muziek houden, maar de hele moving-picture industrie er gelijk achter aan. Go Mvr. Kroes!!!

 • Profielfoto
  Smon

  @Simon Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Het downloaden uit de iTunes Store is gewoon legaal en betaald! In alle landen. Dus wat dat nou daarmee te maken heeft?!

  @Jonahke Misschien kun je voorafgaand aan het downloaden dan wel kiezen welke ondertiteling je wilt. ALS je ondertiteling wilt.

  Ik had het niet over het downloaden vanuit de iTunes Store. Ik had het over het downloaden zoals bijvoorbeeld via torrents (wat op dit moment 100% legaal is in Nederland).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het liefst wereldwijd. Dan kun je inderdaad ook bijv. Amerikaanse content downloaden zonder speciaal een Amerikaans account aan te maken.

  Ik meen mij te herinneren dat dit nu precies is wat Jobs wilde maar niet voor elkaar kreeg door de juridische ‘red-tape’ per land en allerlei andere maatschappelijke obstakels.