Digg.com verkocht voor vijf ton

Door: Jan David Hanrath - 13 reacties

In 2006 stond Kevin Rose nog als aanstormend talent op de cover van BusinessWeek. Zijn website Digg.com had $ 60 miljoen dollar aan venture capital opgehaald in 18 maanden. Nu, zes jaar later is dezelfde site, het merk én de technologie verkocht voor $ 500.000. Wat is hier gebeurd?

Vier jaar geleden was Digg.com dé manier om nieuws op internet te delen en te prioriteren. Een hechte gebruikersgroep van tienduizenden actieve leden deelde interessante links en ‘diggde’ elkaars berichten. Termen die nu volledig ingeburgerd zijn in de sociale media als ‘vrienden’ en ‘volgers’ zijn door Digg geïntroduceerd.

Het meer allesomvattende FaceBook, het veel laagdrempeliger roepmedium Twitter en mislukte technologische vernieuwingen van Digg zelf gooide echter roet in het eten en de userbase verplaatste zich naar FaceBook, Twitter en Digg-concurrent Reddit.com. Kevin Rose vertrok en Digg leek stuurloos te wachten op een overname.

In de hoogtijdagen (2008) heeft Google tevergeefs gepoogd Digg over te nemen. Volgens geruchten had Google hier $ 200 miljoen voor over. Wij spraken Kevin Rose eerder dat jaar rond MacWorld en vroegen hem aan wie hij liever zou verkopen: Microsoft of Google. Hij prefereerde de gratis bagels op maandag die hij bij Digg krijgt.

Vier jaar later is het Betaworks, het in New York gevestigde bedrijf van John Borthwick wel gelukt. Voor 0,25% van dat bedrag dat Google bood is Digg van John. Kevin Rose heeft er blijkens een korte verklaring nog vertrouwen in, maar aan de verkoop van Digg zal hij geen cent overhouden:

John understands the real-time nature of the web and how to capture and surface trends as they occur. Given his experience with bit.ly, news.me, and Chartbeat I can’t wait to see what he does with Digg.”

Wat vind jij, is 5 ton een koopje of een kat in de zak?

[UPDATE] Volgens bronnen van Techcrunch heeft Digg meer opgebracht dan 5 ton. Washington Post zou $ 12 miljoen hebben betaald om het personeel te verwerven en LinkedIn zou $ 3,75 miljoen over hebben gehad voor een aantal patenten van Digg.com. De totale overname komt daarmee op ruim $ 16 miljoen. Nog steeds schamel in vergelijking met de waarde in 2008, maar toch 32x beter dan we dachten.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  Van 200 miljoen naar 5 ton? Ja dan kun je wel even zeggen dat je het hebt verknald

 • Profielfoto
  Needler

  Een gevalletje Groupon:)

 • Profielfoto
  johnnymast

  Digg gone bad ik schrok echt lijkt wel een symbolisch bedrag.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Van 200 miljoen naar 5 ton? Ja dan kun je wel even zeggen dat je het hebt verknald

  Wellicht als jij aan het roer stond, was dit niet gebeurt.
  Aangezien de beste stuurlui aan wal staan, is het schip gezonken.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wat dacht je van MySpace en ICQ? Eerst lijkt de hele wereld niet zonder te kunnen totdat er na een paar jaar weer een nieuw alternatief populair wordt. Ik zou geen aandeel Facebook willen hebben…

 • Profielfoto
  jobz

  ik zag het op m’n ping:-)

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Kevin heeft meer dan 5 ton gevangen voor Digg, ong. $ 16 miljoen. Die 5 ton was voor een deel van Digg. Een stuk minder dan 200 miljoen, dat wel.
  http://techcrunch.com/2012/07/12/digg-sold-to-linkedin-and-the-washington-post-and-betaworks/

 • Profielfoto
  Zakske

  Kevin heeft meer dan 5 ton gevangen voor Digg, ong. $16 miljoen.

  Onzin… dat geld is niet naar Kevin Rose persoonlijk gegaan. Als je $40 miljoen (geen idee hoe OMT aan $60 miljoen komt) aan VC-geld ophaalt verwatert je aandeel extreem… misschien had hij nog een paar procent van Digg in handen. Tijdens het ophalen van die $40 miljoen heeft hij er wel van geprofiteerd, want het is normaal dat je als eigenaar bij elke financieringsronde ongeveer tien procent van het bedrag in je zakt stopt.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @Zakske: heb je goed naar de cover van BusinessWeek gekeken? (links bovenaan dit artikel)

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ach, hoe het ook zij, Kevin heeft met zijn huidige bedrijf Milk ook het een en ander verdient door de verkoop aan Google, waar hij nu werkzaam is.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Jan David Hanrath: ja, maar dat is gewoon sensationele onzin. Digg heeft drie keer geld opgehaald; eerst $2,8 miljoen, vervolgens $8,5 miljoen en uiteindelijk $28,7 miljoen. Tel die drie bedragen op en je komt niet op de door BusinessWeek genoemde $60 miljoen. Uit het artikel met Kevin op de cover:

  At 29, Rose was on his way either to a cool $60 million or to total failure.

  Met andere woorden; die $60 miljoen waarover ze spreken is waarschijnlijk de waarde die de VC’s tijdens de laatste financieringsronde op het bedrijf hebben geplakt. Ze denken hun inleg te kunnen verdubbelen… wat uiteindelijk niet gelukt is.

 • Profielfoto
  djneo

  Kevin rose was toch al geen ceo meer rond 2010 van Digg, Hij werkt nu bij google namelijk

 • Profielfoto
  ernst.

  5 ton.. juist ja. Wederom een staaltje van een internetondernemer die teveel met zijn hoofd in de wolken liep en nog bleef hangen in de pre-Internet bubble tijd toen the sky the limit was op investerings en waardegebied. Ik kan er geen medelijden mee hebben als je eigenlijk “stom” bent aangezien elk weldenkend ondernemend mens die echt zakelijk en weloverwogen denkt tijdig ergens uitstapt. Maar zoals zovaak hechten sommigen teveel aan de term “ik heb een zaak” om zichzelf op de borst te kunnen slaan terwijl het hebben van een zaak een middel is om je doel te bereiken en niet het doel opzich is. Geen wonder dat zoveel ondernemers (los van de recessie) na een snelle opstart na een tijdje al de handdoek in de ring moeten gooien en altijd met het excuus: ” Het lag niet aan mij ” Nee..pinokkio’s.:D