Apple wil trademark op opstartgong

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Buiten het bekende Apple-logo is er nog iets anders dat elke Mac sinds het begin van de jaren ’90 met zich meedraagt; de opstartgong of ‘startup chime’. Met het C majeur-akkoord, gecomponeerd door Jim Reekes geeft je Mac aan dat er geen soft- of hardwareproblemen geconstateerd zijn. Het is echter verworden tot een van de meest herkenbare elementen van de Mac.

Apple vindt de opstartgong blijkbaar zo iconisch dat het akkoord teruggevonden is in een trademark-aanvraag die het bedrijf gedaan heeft bij de Europese trademarkcommissie. Bij de aanvraag is het akkoord in notenschrift toegevoegd, dus als je wilt kun je het nu zelf naspelen.

Heb je je wel eens aangevraagd hoe het akkoord tot stand gekomen is? Bekijk dan OMT’s interview met Jim Reekes. Deze Quicktime-programmeeur bedacht het akkoord dat voor miljoenen mensen wereldwijd synoniem is voor hun favoriete computermerk.

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  RamonV

  leuk interview,

 • Profielfoto
  aukem

  Leuk interview, en een goed filmpje;) Klein kindergrapje in het begin al:)

 • Profielfoto
  MonoSynth

  Wat een contrast met het Apple van 21 jaar geleden:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sosumi

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Het akkoord dat daar staat is helemaal geen C-akkoord maar een Gb (majeur)-akkoord o.O.

  just sayin’.
  On topic: Imho redelijk belachelijk dat ze daar een patent op aanvragen, het is niet eens een melodie, ik denk niet dat ik iets veel absurder kan bedenken dan een patent op een frikkin’ akkoord :’).

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Het is dat ze mooie spullen maken maar verder begint dat Apple zo langzamerhand een erg kinderachtig bedrijf te worden.

 • Profielfoto
  eppelke

  Ik heb een Macintosh van 1983 en daar zit de gong ook al in, dus het heeft er altijd al in gezeten.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  On topic: Imho redelijk belachelijk dat ze daar een patent op aanvragen, het is niet eens een melodie, ik denk niet dat ik iets veel absurder kan bedenken dan een patent op een frikkin\’ akkoord :\’).

  Het gaat niet om een patent, maar om een trademark. Heeft niks met elkaar te maken. Je weet wel, iets met ® of ™.

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Dan bedoelde ik trademark, zelfde mening.

 • Profielfoto
  koen

  @deSpaanseRente: inderdaad, het plaatje klopt. Moderne macs hebben een Fis/Ges akkoord.

 • Profielfoto
  Jorik

  Hmm, had zo’n beetje hetzelfde geschreven als throttlemeister. Is het werkelijk zo vreemd dat als een bedrijf 10+ jaar een bepaald geluid gebruikt dat dit niet door een ander bedrijf gebruikt mag worden? Een Trademark/Merk (http://nl.wikipedia.org/wiki/Merk) geldt alleen voor een bepaald domein, bijvoorbeeld als geluid bij het opstarten van een elektronisch apparaat.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Zo belachelijk lijkt het mij nu ook weer niet. Deutsche Telekom heeft getracht de kleur magenta voor zichzelf te reserveren en Harley Davidson wil het typische geluid van hun motoren deponeren als merk.
  .
  Het is een feit dat in een maatschappij waar zo makkelijk kan gekopieerd en aangepast kan worden – het kleinste kind kan het – dat men streeft naar extra bescherming. Net zoals een amateur in koeien van letters persé een © in zijn foto’s wil verwerken.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Als er in Cupertino een kat over de piano loopt, moet er ook meteen een patent op gezet worden. Het is een accoord, godbetert.
  Een herkenbaar accoord weliswaar, maar zoiets patenteren is net zo zot als de kleur magenta (T-Mobile) of het woord ‘postkantoor’ (PTT/KPN/TNT/PostNL*).

  Als je de tent helemaal dicht timmert, kan er niemand meer binnen, hebben ze daar al bij stil gestaan?

  (doorhalen wat niet…etc.)

 • Profielfoto
  INCTRL

  Het is dat ze mooie spullen maken maar verder begint dat Apple zo langzamerhand een erg kinderachtig bedrijf te worden.

  Helemaal gelijk, gelukkig klaagt Samsung Apple nooit aan, die zijn niet zo kinderachtig als het om miljarden gaat. Ohnee wacht.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dan bedoelde ik trademark, zelfde mening.

  Elk bedrijf dat een beetje goed spul verkoopt heeft 1 of meerdere handelsmerken gedeponeerd, daarop is Apple geen uitzondering. Het belangrijkste verschil tussen een trademark en een patent is de zichtbaarheid. (Of in dit geval dan de hoorbaarheid). Het is als het ware het visitekaartje van een bedrijf en heeft als zodanig een heel andere functie dan het patent.
  .
  @brombeer: zie bovenstaande…

 • Profielfoto
  Wesdegroot

  Zeur toch niet zo, als je Apple kinderachtig vind stap je toch over,
  Elk bedrijf wil haar technologieën beschermen, Apple ook.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @TheBigZ

  Ik huil er niet om als ze Samsung aanklagen..

  Ik hoop alleen dat ze Sony, lg en de anderen die zelf hun apparaten ontwerpen met rust laten.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou je het niet raar vinden als je samsung TV of telefoon aan gaat met het apple opstart geluidje? Juist…. Daarom wil apple het beschermd met een trademark.

  En dat is idd anders dan een patent. Want die mag je in licentie nemen en gebruike. Tegen vergoeding of naamsvermelding.

 • Profielfoto
  Tjaarsveld

  eppelke op 24 juli 2012
  Ik heb een Macintosh van 1983 en daar zit de gong ook al in, dus het heeft er altijd al in gezeten.

  Ja maar toen was hij anders

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ik weet vrij zeker dat het opstartakkoord een C-mineurakkoord is. En dat is inderdaad niet het akkoord dat op het plaatje staat.
  .
  Weet nog goed hoe majestueus dat akkoord zo’n twintig jaar geleden klonk op die grote Quadra-bakken. Toen kwam Windows 95 ook maar met een opstartdeuntje. ROFL.
  .
  Edit: ach, als Harley Davidson het geronk van zijn motoren mag patenteren, dan mag Apple dit toch ook wel? Wat dacht je van het Nokia-deuntje? Of de twee tonen van Intel?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Ostinato
  Apple kiest heus geen mineur toonsoort voor zo iets hoor. Mineur toonsoorten passen niet bij zaken zoals ‘succes’ en klinken nooit ‘jubelend’.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Je zal me niet snel horen over een spelfoutje, maar dit is toch wel erg… een keer doorlezen kan geen kwaad voordat je het publiceert.