Statenweg
Statenweg Geruchten 8 juli 2012

‘Apple wacht met mobiel betalen’

Experts verwachten dat betalen met de smartphone de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. Google kondigde afgelopen jaar al een betaaldiensten aan voor Android met de naam Google Wallet. Aan de zijde van Apple blijft het ondanks geruchten vooralsnog stil. Het bedrijf toonde in juni de app Passbook als onderdeel van iOS 6, dat een digitale verzamelplaats moet worden voor klantenkaarten, coupons, bioscoopkaartjes, vliegtickets en meer. Toch ontbrak ieder spoor van een dienst om met de iPhone aankopen in de winkel af te rekenen.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal schrijft dit weekend dat Apple bewust een afwachtende houding aanneemt als het gaat om mobiel betalen. Hoge piefen binnen de onderneming zouden afwijzend staan tegenover het introduceren van een betaaldienst voor de iPhone op korte termijn. Hoewel Apple handig gebruik kan maken van de 400 miljoen iTunes Accounts die reeds gekoppeld zijn aan credit cards, vormt het afwikkelen van betalingsverkeer op deze schaal een zeer complexe aangelegenheid. Een alternatief is dat Apple gaat samenwerken met bestaande betaaldiensten en per transactie een klein percentage opstrijkt.

Momenteel staan veel consumenten nog niet te springen bij de gedachte dat zij hun pinpas of credit card kunnen inwisselen voor een smartphone. Het gevoel van veiligheid speelt daarbij een grote rol. Ook twijfelen ingenieurs binnen Apple naar verluidt aan Near Field Communications (NFC), een techniek die een smartphone op korte afstand laat communiceren met betaalpalen in de winkel. Hoewel concurrenten als Google toestellen op de markt hebben gezet met NFC, zou Apple kijken naar Bluetooth als alternatief. NFC zou de batterij van de iPhone te snel laten leeglopen.

Apple heeft in het verleden vaker een afwachtende houding aangenomen als het gaat om het aanboren van nieuwe markten. Denk daarbij aan de iPod, iPhone en iPad. Lang voor het verschijnen van deze succesnummers waren concurrenten reeds actief in deze productcategorieen, vaak zonder veel succes. Apple wist in deze gevallen te leren van hun fouten om vervolgens zelf met eigen kennis en technieken een product te bouwen dat ‘raak’ was en een nieuwe standaard vormde in de markt.

Toch neemt Apple een risico door te wachten met een betaalmogelijkheid op de iPhone. Concurrenten als Google zouden een voorsprong kunnen opbouwen in het ontwikkelen van een netwerk van winkeliers en gebruikers. Dit zogenaamde netwerkeffect zou Android-telefoons in de toekomst een voordeel kunnen bieden ten opzichte van de iPhone. Apple kennende zal het streven naar een eigen standaard dat naadloos geïntegreerd wordt binnen iOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple wacht met mobiel betalen’
Sluiten