Apple wil patent op domotica via NFC

Door: Koen van Tongeren - 8 reacties

In maart van dit jaar is er een pak papier van 114 velletjes door de brievenbus geduwd bij het Amerikaanse Patenten- en Trademarkbureau. De afzender was Apple, de inhoud een uitgebreide patentaanvraag voor nieuwe NFC-technologie. Maar in tegenstelling tot Apple’s meeste NFC-patenten ging het hier niet om betaalsystemen maar om domotica, oftewel: de bediening op afstand van nagenoeg alles in en om je huis waar een stekker aan zit.

De aanvraag, opgeduikeld door AppleInsider, beschrijft een toekomst waarin verschillende soorten apparaten in huis uitgerust zijn met een NFC-achtige techniek. Als voorbeeld wordt een iMac en Apple TV genoemd, maar ook een televisie, kabel-settopbox, spelcomputer en zelfs een verwarmingsthermostaat, garagedeuropener, lichtschakelaars of een sprinklerinstallatie. Deze worden herkend door een iPhone of iPad die óók NFC aan boord heeft en kunnen zo op afstand bediend worden.

Afbeelding van de patentaanvraag (via AppleInsider)

De mogelijkheden van een draadloze verbinding tussen een iOS-apparaat en verschillende apparaten in en om huis gaat verder dan het simpelweg besturen op afstand. Zo wordt er een voorbeeld genoemd waarbij een thermostaat gebruik kan maken van de online weerdienst op de iPhone om zo te weten wat voor weer het buiten is en zich daar op aan te passen. Ook wordt een voorbeeld genoemd waarbij NFC gebruikt wordt om een camera te koppelen aan de iOS-apparaat. Deze kan dan op afstand bestuurd worden en de geschoten foto’s zijn direct te zien op het scherm van de iPhone of iPad.

De methodes waarmee de iPhone of iPad gekoppeld wordt aan apparaten in en om huis wordt ook beschreven in het patent. Dit kan in sommige gevallen direct via NFC gebeuren. Er wordt echter ook een methode beschreven waarbij via de camera van het iOS-apparaat de barcode op de verpakking van het apparaat dat ermee verbonden moet worden gescand wordt, waarna alle benodigde gegevens uit een database van Apple gehaald worden.

Als Apple daadwerkelijk van plan is om via NFC andere apparaten aan te sturen met een iPhone of iPad dan kan het nog jaren duren voordat de in het patent beschreven techniek terugkomt in producten. Op dit moment zijn er immers nauwelijks apparaten beschikbaar waar NFC-chips in verwerkt zijn. Apple rust nieuwe Mac’s en iOS-apparaten al wel uit met Bluetooth 4.0, waar een gelijksoortige techniek in verwerkt zit. Het is dus mogelijk dat dit patent uitgaat van een toekomst waar alle apparaten in huis Bluetooth hebben. Als dat gebeurt heeft Apple dus de techniek in huis om alles in huis te bedienen met je iPhone, dat wil zeggen, ervan uitgaande dat het patent wordt goedgekeurd.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  rogier visser fotografie

  Gaaf! ik kan niet wachten!

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dus dat word een nieuw product. Ihome. Complete management van huis apparaten.
  En dat alles met “1 app” te bedienen.
  bij apparaat houden en de afstandsbediening word getoond zoiets.
  Licht overal aan en uit bedienen. word alleen lastig als de batt op is:P

 • Profielfoto
  jordimol

  ‘ je kan niet wachten’? Die shit bestaat toch allang?

 • Profielfoto
  jesper211232

  En als je iphone word gestolen kan de dief je hele huis op stelten zetten, ik heb er geen last van dat alles apart is

 • Profielfoto
  tkjdejong

  Dit heeft GIRA al, een prachtige serie producten voor KNX/EIB besturing (= domotica). Ook heeft dit bedrijf al een Windows- en -Mac programma en app voor de iDevices. Ik ben benieuwd of Apple dit kan overtreffen.
  Bron Nederlands
  Bron Engels

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Laat ze er dan eerst voor zorgen dat die Weer app het naar behoren gaat doen!

 • Profielfoto
  Jochemz

  is er idd al, Somfy IO homecontrol, werk op zonwerring, rolluiken, thermostaat, garage deuren en raam/deur bedieningen.
  maar domotica werk in mijn ervaring stabieler, omdat het volgens mij altijd bedraad is
  en dat IO home is radio grafisch.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  X10 is er al eeuwen. Werkt prima, zeker in combinatie met openconsole.org met bijbehorende iPad / iPhone apps.