Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 11 juli 2012

Apple: EPEAT-label voldoet niet meer

Nadat vorige week bekend werd dat Apple zijn computers niet langer zou laten certificeren met een EPEAT-milieulabel heeft het bedrijf inmiddels ook een officiële verklaring afgegeven, tegenover The Loop. Daarin zegt woordvoerder Kristin Huguet dat Apple voldoet aan veel strengere eisen dan die van EPEAT en meer doet dan andere tech-bedrijven.

Huguet wijst op het feit dat Apple-producten voldoen aan de hoogste eisen van het Energy Star-label, opgesteld door de Amerikaanse overheid. Verder staat in de verklaring dat Apple als een van de weinige bedrijven openbaar publiceert hoeveel uitstoot ieder product veroorzaakt en dat Apple al jaren een voorbeeldfunctie heeft bij het gebruik van minder gifstoffen voor de productie van computers en gadgets en het gebruiken van recyclebare materialen.

Apple takes a comprehensive approach to measuring our environmental impact and all of our products meet the strictest energy efficiency standards backed by the US government, Energy Star 5.2. We also lead the industry by reporting each product’s greenhouse gas emissions on our website, and Apple products are superior in other important environmental areas not measured by EPEAT, such as removal of toxic materials.

De daadwerkelijke reden voor Apple om de samenwerking met EPEAT stop te zetten heeft waarschijnlijk te maken met een ontwikkeling in het ontwerpproces van Apple-laptops in de afgelopen jaren. Om de MacBook Air en MacBook Pro steeds dunner te maken worden meer onderdelen vastgesoldeerd of -gelijmd waardoor het moeilijker is om ze te vervangen. Voor een hoog EPEAT-certificaat is het echter belangrijk dat een apparaat eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden om reparaties uit te voeren of onderdelen te recyclen.

De verklaring van Apple gaat niet in op de gevolgen van de lijm-/soldeertrend die niet alleen negatief uitpakt voor een EPEAT-certificaat maar ook voor gebruikers. Het wordt immers moeilijker om een Mac te repareren als de batterij zwak wordt of te upgraden met meer opslag of RAM-geheugen.

Toch lijkt Apple een punt te hebben met het afwijzen van de certificaten van EPEAT. Zo blijken er veel computers van andere merken een EPEAT Gold-label te hebben terwijl ze niet aan de minimum eisen voor een Energy Star-label voldoen. Dat label kijkt uitsluitend naar de energiezuinigheid van een apparaat. The Loop wijst verder op een interivew met een EPEAT-bestuurslid uit maart 2012 waarin ze verklaart dat een van de grootste uitdagingen voor de organisatie het updaten van de certificaten wordt omdat ze inmiddels ‘long in the tooth’ (een Engels gezegde voor ‘oud’) zijn.

Apple’s besluit kan daarmee ook gezien worden als een poging om EPEAT te laten opschieten met het updaten van diens certificaten zodat het bedrijf uiteindelijk weer in genade aangenomen kan worden. Tot die tijd wordt het afwachten wat de gevolgen zijn van het afwijzen van EPEAT. De lokale overheid van San Francisco heeft inmiddels al aangegeven geen Apple computers meer te zullen kopen zolang er geen EPEAT-label opgeplakt wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple: EPEAT-label voldoet niet meer
Sluiten