Apple: EPEAT-label voldoet niet meer

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Nadat vorige week bekend werd dat Apple zijn computers niet langer zou laten certificeren met een EPEAT-milieulabel heeft het bedrijf inmiddels ook een officiële verklaring afgegeven, tegenover The Loop. Daarin zegt woordvoerder Kristin Huguet dat Apple voldoet aan veel strengere eisen dan die van EPEAT en meer doet dan andere tech-bedrijven.

Huguet wijst op het feit dat Apple-producten voldoen aan de hoogste eisen van het Energy Star-label, opgesteld door de Amerikaanse overheid. Verder staat in de verklaring dat Apple als een van de weinige bedrijven openbaar publiceert hoeveel uitstoot ieder product veroorzaakt en dat Apple al jaren een voorbeeldfunctie heeft bij het gebruik van minder gifstoffen voor de productie van computers en gadgets en het gebruiken van recyclebare materialen.

Apple takes a comprehensive approach to measuring our environmental impact and all of our products meet the strictest energy efficiency standards backed by the US government, Energy Star 5.2. We also lead the industry by reporting each product’s greenhouse gas emissions on our website, and Apple products are superior in other important environmental areas not measured by EPEAT, such as removal of toxic materials.

De daadwerkelijke reden voor Apple om de samenwerking met EPEAT stop te zetten heeft waarschijnlijk te maken met een ontwikkeling in het ontwerpproces van Apple-laptops in de afgelopen jaren. Om de MacBook Air en MacBook Pro steeds dunner te maken worden meer onderdelen vastgesoldeerd of -gelijmd waardoor het moeilijker is om ze te vervangen. Voor een hoog EPEAT-certificaat is het echter belangrijk dat een apparaat eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden om reparaties uit te voeren of onderdelen te recyclen.

De verklaring van Apple gaat niet in op de gevolgen van de lijm-/soldeertrend die niet alleen negatief uitpakt voor een EPEAT-certificaat maar ook voor gebruikers. Het wordt immers moeilijker om een Mac te repareren als de batterij zwak wordt of te upgraden met meer opslag of RAM-geheugen.

Toch lijkt Apple een punt te hebben met het afwijzen van de certificaten van EPEAT. Zo blijken er veel computers van andere merken een EPEAT Gold-label te hebben terwijl ze niet aan de minimum eisen voor een Energy Star-label voldoen. Dat label kijkt uitsluitend naar de energiezuinigheid van een apparaat. The Loop wijst verder op een interivew met een EPEAT-bestuurslid uit maart 2012 waarin ze verklaart dat een van de grootste uitdagingen voor de organisatie het updaten van de certificaten wordt omdat ze inmiddels ‘long in the tooth’ (een Engels gezegde voor ‘oud’) zijn.

Apple’s besluit kan daarmee ook gezien worden als een poging om EPEAT te laten opschieten met het updaten van diens certificaten zodat het bedrijf uiteindelijk weer in genade aangenomen kan worden. Tot die tijd wordt het afwachten wat de gevolgen zijn van het afwijzen van EPEAT. De lokale overheid van San Francisco heeft inmiddels al aangegeven geen Apple computers meer te zullen kopen zolang er geen EPEAT-label opgeplakt wordt.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Labels plakken is voor mensen die niet van nuances houden. En niets is minder genuanceerd dan deze markt. Dat het EPEAT-label verouderd is zegt al genoeg over het bestaansrecht. De ontwikkeling van elektronica gaat veel te hard om vast te houden aan regels van vier jaar oud.

  Daarnaast, het blijft politiek. Wie weet wat John Walton nog meer op zijn agenda heeft staan. Hij heeft nu in ieder geval een stok gevonden om mee te slaan.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Apple heeft ook een mooie filosofie door ook het bouwen en shippen van de computers mee te rekenen bij het gebruik van energie. Als ze dat bij al die 14 procent Prius-rijders zouden doen, zou men massaal overstappen op de Hummer! Apple kiest een goede weg hierin. Omdat het een groen imago heeft, betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk groen is.

 • Profielfoto
  ro_me

  Tja vind het ook belachelijk dat een complete telefoon, laptop aan elkaar wordt gesoldeerd.
  Wederom een ‘user friendly’ iets wat moet wijken voor uiterlijk. Duidelijk dat Apple op dat punt niet wil voldoen aan de eisen van EPEAT. Laptops die mooi uitzien verkopen beter dan laptops die minder uit zien maar meer functionaliteit hebben. Iedere iPhone, Mac gebruiker is gewoon beter af met een verwisselbare/repareerbare batterij. Maar de Apple klant wil het niet, die wil liever die slanke laptop, mobieltje.

 • Profielfoto
  Bertusmaximus

  @ Ro_me het klopt idd dat ik liever een mooie slanke laptop heb die gelijmt is. Zo’n lelijke lompe dell hoef ik idd niet.:-)

  Zie het hele probleem niet van het lijmen. Je koopt wel een laptop van 2000+ Euro maar bent te gierig om hem te laten fixen bij een official service punt?
  Die 200 euro kan je dan ook best betalen vindt ik.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Helemaal mee eens. Vind ik dus ook! Maar dan zonder t ;)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Bertusmaximus heeft een punt. De consument zelf is uiteindelijk verantwoordelijk voor hergebruik.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dat is ook zo. Daarbij, het gaat alleen om het Retina Pro model. Om nu voor één model een heel merk te bannen vind ik ver gaan. Erg ver…

  En ik vraag me af, waar liggen die grenzen dan? Een onboard video- of audiokaart is toch ook geen probleem? Of zijn er speciale regels voor accu’s en geheugen?

 • Profielfoto
  ro_me

  @Bertusmaximus
  Dat vinden heel veel mensen, anders verkochten ze die dingen niet zoveel.
  Ik vind het jammer, had graag een reserve batterij bij me willen hebben als ik op reis ga met mijn MBP. Dat liever dan die 2mm in dikte en 100 gram in gewicht.
  En een MBP hoeft helemaal niet op een dell te gaan lijken als Apple er een verwisselbare batterij in zet.

 • Profielfoto
  Haike

  Er zijn zat oudere laptop Mac’s die niet op een Dell lijken, (zelfs verre van dat) en die wel zijn uitgerust met een verwisselbare accu. Dus Apple heeft allang bewezen qua vormgeving dat ze zichzelf kunnen zijn, zonder dat er een onderdeeltje vastgelijmd moet worden. Als ze dat zelf niet zo zien, zijn ze misschien zich zelf aan het voorbij lopen.