Apple start met @iCloud.com-email in iOS 6

Door: Koen van Tongeren - 20 reacties

Apple heeft een derde beta voor iOS 6 beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Hierin zijn inmiddels een aantal vernieuwingen teruggevonden. De meest opvallende daarvan is het feit dat Apple begonnen is met de uitrol van @icloud.com emailadressen.

Wie tot nu toe een iCloud-account aanmaakte kreeg daar nog een emailadres bij dat eindigde op @me.com, een overblijfsel van iCloud’s voorganger, MobileMe. Als je nu een account aanmaakt krijgt je er dus een @icloud.com adres bij.

Apple verwoordt de overgang naar @icloud.com zelf als volgt.

icloud.com email addresses are now available for iCloud mail users. Users signing up for new Apple IDs, or enabling Mail on their iCloud account for the first time, will automatically receive an @icloud.com email address instead of a me.com email address. iCloud users with @me.com addresses that have been used with iOS 6 beta 3 will receive an @icloud.com email address that matches their @me.com address.

Dit betekent natuurlijk niet dat bestaande adressen op termijn niet meer zullen werken. Zelfs gebruikers uit het .Mac-tijdperk kunnen hun @mac.com-adres nog gewoon gebruiken in iCloud wat doet vermoeden dat Apple voorlopig niet van plan is om @me.com of @mac.com af te sluiten. Wie zo’n adres heeft kan in de toekomst dus ook gebruik maken van de @icloud.com extensie.

Er zijn nog een aantal kleinere vernieuwingen ontdekt in beta 3 van iOS 6. De meest noemenswaardige zijn:

 • meer detailniveau op kaarten in de Maps-app zonder in te hoeven zoomen
 • lokale aanduiding van (snel)wegen in plaats van Amerikaanse borden.
 • nieuwe afdeling voor Maps bij instellingen waar afstanden in mijlen of kilometers ingesteld kunnen worden, labels van locaties wel of niet altijd in het Nederlands getoond worden (in plaats van lokale taal) en grootte van labels aangepast kan worden.
 • nieuwe pictogrammen voor bladwijzers, geschiedenis en leeslijst in Safari en een synchronisatiebalkje als de leeslijst via iCloud bijgewerkt wordt.

Ben jij ontwikkelaar en zijn jou nog nieuwe of bijgewerkte functies opgevallen? Laat het ons weten.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik wil dat graag gebruiken maar de emailservice van Apple is echt mega traag.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Zolang ik mijn @mac.com mag behouden ben ik tevreden.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Waarom hebben ze dit niet direct gedaan? Ik hekel de inconsequentie nogal.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is ronduit oliedom dat ze niet direct zijn overgestapt op iCloud.com adressen. Zoiets kan je in een dag regelen volgens mij, mits je het domein in handen hebt. Heel vreemd.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Dus als ik nu voorbeeld@me.com in handen heb, is voorbeeld@icloud.com niet beschikbaar en ook van mij? Anders zou het wel erg onhandig zijn!

 • Profielfoto
  iJos

  – ik ben ook gehecht aan m’n @mac.com adres
  – mac en me tiept makkelijker dan icloud
  – Ik ben benieuwd hoe apple dit gaat doen. iCloud biedt geen overzichtelijk verkenner/finder overzicht van opgeslagen files. Het is de app zelf met de icloud-service die je de beschikking geeft over je files. En dat “voelt” voor veel gebruikers heel ongemakkelijk.
  grtz, Jos

  Poets die chinese wokyou van 1 uur geleden even weg;-)
  Thnx!

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Als ze met de iCloud wijzigingen gelijk even zorgen voor een werkende iPhoto app ben ik ook tevreden.
  Je kunt nl. vanaf de iPad geen “verslagen” uploaden naar iCloud. Het schijnt dat er server problemen zijn bij Apple.
  Wereldwijd is daar veel over te doen.

 • Profielfoto
  Nick.mergits

  Heb het reeds getest, als ik @me.com vervang door @icloud.com dan krijg ik de mails binnen.
  Leuk om te weten:D

 • Profielfoto
  Alelieveld

  Ik hoop dat Apple ooit met de mogelijkheid komt om je eigen domein te koppelen. Net als bij Google Apps. Dan zou ik er wel gebruik van willen maken.

 • Profielfoto
  MB12

  Maps-navigatie wordt Nederlands gesproken in beta 3.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor de duidelijkheid: ik begrijp het zo dat beide emailadressen gewoon werken.
  En dat ook blijven doen. Je kunt dus als je @me.com hebt overstappen op @icloud.com en het komt allemaal aan. Maar waarom zou je overstappen.
  Ik vind @me.com makkelijker én grappiger.
  Overigens: als je NU nog een @me.com adres wilt, dan kan je dat dus nu nog wel aanmaken?!
  Domme vraag: maar hoe maak je dat aan?! Ik werk al 20 jaar op Macs, maar wordt niet gehinderd door enige kennis.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bedankt voor de link!
  Die iCloud.com komt dan pas wanneer iOS 6 is uitgebracht. Shhhh, het is nog even geheim!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @INCTRL: vreemd, bij mijn Systeemvoorkeuren staat nog geen iCloud, maar nog MobileMe. Oud oud oud! Ik heb op mijn MacBook Pro nog steeds Snow Leopard draaien, maar dan zou je denken dat je met updates toch iCloud op je systeemvoorkeuren hebt staan?! Wel heb ik iCloud geactiveerd via mijn iPhone 4S. Als ik de informatie via je link lees, begrijp ik dat ik daarvoor al een iCloud (@me.com) adres aangemaakt zou moeten hebben? Waar kan ik dat checken?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heb al gechecked op mijn iPhone. Ik heb iCloud account aangemaakt met mijn Yahoo mail adres. Hoe kan ik dan toch een @me.com adres maken?

 • Profielfoto
  INCTRL

  Zover ik weet werkt iCloud niet op Snow Leopard.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Misschien wat laat, maar vanaf vandaag een trotse eigenaar van de Nieuwe iPad of de iPad3. Zéér mooi en vooral super snel toestel. Deze kéér ook mijn éérste iPad met een 3G abonnement aan. Best trots, ik gebruik mijn Me.com adres. En ben super blij dat dit nog beschikbaar blijft. Een hoop werk alles te veranderen.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Een hoop werk alles te veranderen.

  Aan jouw kant hoef je denk ik niets te veranderen hoor. Alles wat straks naar je .me gestuurd wordt komt bij je nwe icloud.com aan.

 • Profielfoto
  newoceans

  Alwéér een nieuwe variant van een apple e-mailadres? Da’s al de 3e keer! Zijn ze niet in staat daar in één keer iets goed te doen?

  Heb op dit moment een @me.com adres, maar gebruik het nauwelijks… Ben het eens met Alelieveld: verlang naar het moment waarop je je eigen domein kunt koppelen, zoals bij Google Apps. Stuk professioneler.

 • Profielfoto
  Alelieveld

  Gebruik maken van eigen domein zou heel fijn zijn. De interface is eenvoudig te gebruiken, wat het eigenlijk beter maakt, naar mijn mening, dan GMail. Maar ik wil niet overstappen op een ander domein.