Patent beschrijft samenwerking in Final Cut

Door: Koen van Tongeren - 8 reacties

Je hebt videographers die hun producties graag alleen maken, maar in professionele omgevingen als studio’s of productiebedrijven werken vaak meerdere mensen aan één videomontage. In Final Cut Pro X waren de mogelijkheden daartoe echter beperkt, zo niet afwezig. Uit een nieuw opgedoken patent blijkt dat hier verandering in kan komen. Hierin worden methodes beschreven om gebruikers op meerdere computers samen te laten werken aan één Final Cut-project.

Het delen van de bron-bestanden of het meekijken met een editor via iChat was al mogelijk in Final Cut Pro 7. Uit de beschrijving van het nieuwe patent valt op te maken dat Apple nu een methode in huis heeft om mensen op verschillende locaties in real-time te laten werken aan één project. Daarbij kunnen verschillende gebruikers verschillende rechten te krijgen voor het maken van aanpassingen in een project. Communicatie verloopt ondertussen via de Berichten-app.

De videobestanden die gebruikt worden in een project kunnen volgens het patent op de Mac van de initiator van het project staan en in lage resolutie naar de overige deelnemers gestuurd worden. Ook wordt een cloud-oplossing beschreven waarbij alle projectbestanden op een server staan.

Eén van de meest gehoorde klachten over Final Cut Pro X is het nog steeds ontbreken van eenvoudige middelen om een project op meerdere computers te kunnen openendele. Het patent dat Apple nu verkregen heeft gaat dus nog veel verder omdat projecten niet alleen op meerdere Mac’s geopend kunnen worden maar ook door meerdere mensen tegelijkertijd bekeken en bewerkt kunnen worden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Ni3l55

  Ik hoop dat er dat komt :lol:,
  Het is namelijk een goed patent

 • Profielfoto
  iQuinten

  Handig!

 • Profielfoto
  knekkie

  Zeer welkom

 • Profielfoto
  ququlequ

  Komen ze jammer genoeg een beetje laat mee…

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Beter laat dan nooit.

 • Profielfoto
  macharrie

  Helemaal eens me beter laat dan nooit, maar wat is eigenlijk “openendele”?

 • Profielfoto
  languh

  ik werk zelf al op een dropbox

 • Profielfoto
  Animotion

  Hoewel zeer interessant, is dit laat, misschien wel te laat. In combinatie met team met een goede internet verbinding, VPN/teamviewer/oid bestaat dit al jaren voor highend systemen. Vraag me af hoe dit patent in die context stand houdt.