Apple: we zijn te innovatief voor groen label

Door: Koen van Tongeren - 25 reacties

In de presentatie van ieder nieuw Apple-product zit tegenwoordig een dia waarin de ‘environmental checklist’ afgegaan wordt. Hierop staat welke giftige stoffen er allemaal ni√©t in de nieuwe Mac, iPhone of iPad zitten en aan welke milieu-certificaten het product voldoet. Apple wil immers het groenste jongetje van de klas zijn.

Het heeft vriend en vijand dan ook verbaasd dat Apple besloten heeft om zijn producten niet langer in aanmerking te laten komen voor een van de belangrijkste milieucertificaten: de Electronic Product Environmental Assessment Tool, of EPEAT. Als reden hiervoor zou Apple hebben aangegeven dat de ontwerprichting die het bedrijf gekozen heeft niet langer overeenkomt met de eisen van EPEAT, oftewel, nieuwe Apple-producten zouden waarschijnlijk geen hoge certificering meer kunnen halen.

Bij iFixit denken ze te weten wat Apple hiermee bedoelt. De techneuten van de website ontdekten al bij de nieuwe retina MacBook Pro dat de laptop bijna niet uit elkaar te halen is zonder speciale schroevendraaiers. Daarbij zijn elementen als de accu en het beeldscherm vastgelijmd en laat een van de belangrijkste eisen voor een EPEAT-certificaat nou net zijn dat het product met normale gereedschappen volledig uit elkaar te halen is zodat onderdelen gerecycled kunnen worden.

Het behalen van een lagere EPEAT-status of zelfs het niet halen van een certificaat zou Apple geen goede PR bezorgen. Waarschijnlijk dekt het bedrijf zich daarom bij voorbaat in tegen eventueel gezichtsverlies maar of dat verstandig is blijft de vraag.

Volgens de Wall Street Journal kan Apple in problemen komen door het ontbreken van EPEAT-certificaten voor Macs. Veel bedrijven en overheidsinstanties eisen inmiddels immers dat alleen apparatuur wordt aangeschaft met zo’n certificaat. Apple zou dus een aantal grote klanten kunnen kwijtraken met deze stap.

De EPEAT zegt in een verklaring te betreuren dat Apple deze stap gezet heeft en te hopen dat het bedrijf ooit op het besluit zal terugkomen. Dat hopen wij mee, want hoe ingenieus ze ook in elkaar gezet zijn, Macs die niet uit elkaar te halen zijn om gerecycled te worden zijn moeilijk te rijmen met de in 2007 opgestelde Greener Apple-ambities van wijlen Steve Jobs.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Whahah zo had ik het nog niet bekeken…

  Te innovatief voor het label dus we doen niet mee. Hahah

 • Profielfoto
  Rtaal

  Apple wil de producten mooi en dun maken maar niet milleu onvriendelijk. Ik zie dan ook niet in waar EPEAT moeilijk over doet want dat is (voor zover ik weet) het geen waar ze naar streven….

 • Profielfoto
  Rtaal

  En ja ik heb het stukje recyclen gelezen maar is dat dan zo lastig?

 • Profielfoto
  GT1988

  Als je de producten bij je APR of bij een Apple Store inlevert worden ze gewoon gerecycled. Welke consument gaat er zn eigen laptop uit elkaar halen en de losse onderdelen scheiden? Daar zijn grote bedrijven beter in en ze verdienen er nog geld aan ook, win win dus…

 • Profielfoto
  Xcode

  Wanneer de MacBook Pro volledig gerecycled wordt, dan wordt alles toch met geweld uit elkaar gesloopt (een auto slopen ze ook niet schroefje voor schroefje). Daarnaast vervangen ze bij Apple – graag – het scherm of de batterij voor je, mocht er iets kapot zijn. Dan kan het kapotte onderdeel vervolgens weer naar een recycle punt. Dus ik betwijfel dat EPEAT hier wel de juiste keuze maakt.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Wat een onzin zo’n scherm gaat gewoon door de versnipperaar, met magneten halen ze t metaal er uit (ja ook aluminium) en t plastic blazen ze er dan gewoon tussen uit.

  Ze moeten inderdaad zorgen dat de lijn van de accu’s eenvoudig los te halen is (dmv bijv. oplosmiddelen).

 • Profielfoto
  donut

  alles vastlijmen is dus erg innovatief?

  Ik vertrouw meer op een onafhankelijk milieukeur dan op Apples eigendunk…

 • Profielfoto
  Brombeer

  Dus een volle reserve-accu meenemen voor een lange reis zit er niet meer in? Dat wordt dan geen retina MBP voor mij.
  .
  Eigenlijk zou je in deze tijd nieuwe apparaten die zo in elkaar zitten* niet eens meer op de markt moeten toelaten. Hoeft Apple zich ook niet meer aan de Europese garantieregels in tig talen te conformeren en kan het zich volledig op de Chinese en Zuid-Amerikaanse groeimarkten richten.
  .
  ’t Is alleen zo lullig voor de fanboys.
  .
  .
  *kunstmatig verkorte levensduur: wanneer één onderdeel stuk gaat, is het hele ding stuk.

 • Profielfoto
  raino-san

  Het heeft vriend en vijand dan ook verbaasd dat Apple besloten heeft om zijn producten niet langer in aanmerking te laten komen voor een van de belangrijkste milieucertificaten: de Electronic Product Environmental Assessment Tool, of EPEAT.

  Is het niet haar producten?

 • Profielfoto
  iNicky

  Nope, Apple is hier te vervangen door het bedrijf Apple. Dit is onzijdig en krijgt dus ‘zijn’ als verwijswoord. Het is dus wel degelijk: Apple en zijn producten. Koen heeft het goed.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Te innovatief zou ik niet willen zeggen. Te grote zucht naar compactheid ?

 • Profielfoto
  MvdM

  Het heeft vriend en vijand dan ook verbaasd dat Apple besloten heeft om zijn producten niet langer in aanmerking te laten komen voor een van de belangrijkste milieucertificaten: de Electronic Product Environmental Assessment Tool, of EPEAT.

  Is het niet haar producten?

  Kan dit soort verbeteringen niet in een apart(e) topic? Het is vreselijk irritant namelijk om bij een artikel met 10 reacties er minstens 2 te moeten lezen die niet echt over de inhoud van het artikel gaan, maar over de spelling.

  On topic : eikels zijn het bij Apple. Accu’s vastplakken en dergelijke praktijken. Is het nou echt zo moeilijk om dat met schroefjes of zoiets te doen? Is het ook echt zo moeilijk een gaatje voor een Magsafe connector te maken zodat het apparaat aan een buro kan worden vastgemaakt? Desnoods is je behuizing 1 mm breder. Ze maken soms leuke producten hoor, maar ik vind ze ook steeds irritanter worden.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Er is een punt bij het ontwerp van technologie dat alles zodanig klein/dicht bij elkaar komt te zitten dat het niet meer mogelijk is dit met normaal gereedschap uit elkaar te halen..

  Geef een technieker van 40 jaar terug een huidige mini radio en die mens komt zot.. Het is aan EPEAT om haar aandachtspunten bij te sturen. Hoe zal een gsm of laptop er binnen 20 jaar uitzien? ik denk dat we dan nog gaan terug denken aan de tijd dat we zelf nog RAM geheugen vervingen..

  Apple heeft gelijk dat ze zich niet laten be√Įnvloeden door verouderde ‘standaarden’ Ik denk dat de consument ook liever een mooi en goed product heeft met de bijhorende service dan zelf de schroevendraaier te nemen..

  @Brombeer: heb je dan een schroevendraaier bij op het vliegtuig om even je unibody MBP open te vijzen om een nieuwe accu te steken?:)

 • Profielfoto
  MvdM

  Er is een punt bij het ontwerp van technologie dat alles zodanig klein/dicht bij elkaar komt te zitten dat het niet meer mogelijk is dit met normaal gereedschap uit elkaar te halen..

  Geef een technieker van 40 jaar terug een huidige mini radio en die mens komt zot.. Het is aan EPEAT om haar aandachtspunten bij te sturen. Hoe zal een gsm of laptop er binnen 20 jaar uitzien? ik denk dat we dan nog gaan terug denken aan de tijd dat we zelf nog RAM geheugen vervingen..

  Apple heeft gelijk dat ze zich niet laten be√Įnvloeden door verouderde \’standaarden\’ Ik denk dat de consument ook liever een mooi en goed product heeft met de bijhorende service dan zelf de schroevendraaier te nemen..

  @Brombeer: heb je dan een schroevendraaier bij op het vliegtuig om even je unibody MBP open te vijzen om een nieuwe accu te steken?:)

  Vast niet, maar als hij een ander notebook heeft kan hij gewoon een klepje openen, de lege accu er uit halen en de nieuwe er in stoppen. Nee, voor Apple neemt dat te veel ruimte in. En dan moet EPEAT haar aandachtspunten bijsturen? Wat een flauwekul. Door de zooi dicht te lijmen en enorme prijzen te rekenen voor het vervangen van accu’s willen ze er gewoon veel aan verdienen.

 • Profielfoto
  iNicky

  Lijm is goedkoper dan een schroefje. Zo simpel is het toch…..?

 • Profielfoto
  alexjeee

  En het is niet Apple die het als maar kleiner wil, maar de consumenten! Als wij een super dikke Mac zouden willen zou Apple een super dikke Mac maken, zo simpel is het;)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Regels zijn nooit heilig. Gelukkig maar!

 • Profielfoto
  Brombeer

  @Brombeer: heb je dan een schroevendraaier bij op het vliegtuig om even je unibody MBP open te vijzen om een nieuwe accu te steken?:)

  Een muntje is genoeg. Wel een ouderwetse gulden, want die euro’s zijn te dik.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Boeiend zeg, dan recyclen ze die macs maar niet.. Er zijn zoveel dingen die erger zijn dan dat de macs niet gerecycled worden. Met het marktaandeel van een paar procent zullen we echt niks merken van die paar macs.

 • Profielfoto
  kpintelo

  Apple begint meer en meer op mijn zenuwen te werken.
  Het is niet het bedrijf dat het ooit was. Alles vastlijmen => grote flauwekul. Nemen die vijzen zoveel plaats in. Neen, dan kan je het apple geheugen verkopen dat veel duurder is. Het wordt gewoon te belachelijk voor woorden!

 • Profielfoto
  Haike

  Te innovatief zou ik niet willen zeggen. Te grote zucht naar compactheid ?

  Te grote zucht naar geld, zul je bedoelen.. recyclen is niet gratis

 • Profielfoto
  Haike

  Lijm is goedkoper dan een schroefje. Zo simpel is het toch…..?

  Lijm moet geproduceerd worden, schroefjes ook. Na gebruik kan je een schroef omsmelten tot een nieuwe. Lijm is niet recyclebaar en het kost veel geld en energie om na gebruik het uit het milieu te houden. Die kosten moet je er wel bij tellen. Anders heb je het over halve waarheden…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Dus een volle reserve-accu meenemen voor een lange reis zit er niet meer in? Dat wordt dan geen retina MBP voor mij.

  Wat een onzin.

  Ten eerste hebben vervoersmiddelen waarin je tijdens het reizen met een computer kan werken over het algemeen een eigen voedingsvoorziening.

  Ten tweede moet je dan wel een flinke reis maken aangezien de batterijtijd.

  Ten derde zijn 2 accu’s per apparaat ook slechter voor het milieu dan wanneer je er maar eentje hebt. Iets wat nooit nodig is en dus niet geproduceerd wordt hoeft ook niet gerecycled te worden!

 • Profielfoto
  iDEOwen

  De reden waarom die accus vastgelijmd zijn, is om zoveel mogelijk ‘accu’ in de laptop te krijgen. Als ze met een schroef vastgezet worden, dan moet er weer een plastic frame om de celpacks heen. Wat weer resulteerd in een kleinere dus lagere capaciteit accu. Dit was ook 1 van de primaire redenen dat ze waren overgestapt van ‘consumer verwisselbare’ accus, naar accus die alleen door Apple Authorized Service Providers verwisseld kunnen worden.
  Sowieso zitten we in een tijd waarin steeds meer componenten bij elkaar gestopt worden. Zie ook bijv de huidige procerssoren: Graphics, Memory controller, PCIe controller… En ja, als 1 ding stuk gaat, dan moet de gehele processor vervangen worden (niet dat de MBP retina niet te servicenen, want dat kan nog heel goed hoor).

 • Profielfoto
  iNicky

  Lijm is goedkoper dan een schroefje. Zo simpel is het toch…..?

  Lijm moet geproduceerd worden, schroefjes ook. Na gebruik kan je een schroef omsmelten tot een nieuwe. Lijm is niet recyclebaar en het kost veel geld en energie om na gebruik het uit het milieu te houden. Die kosten moet je er wel bij tellen. Anders heb je het over halve waarheden…

  En dan nog. Hou er ook rekening mee dat ergens wat lijm op smeren in een productieproces een stuk makkelijker en sneller is dan een aantal schroefjes plaatsen en aandraaien.