Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 8 juli 2012
Leestijd: 2 minuten

Apple: we zijn te innovatief voor groen label

In de presentatie van ieder nieuw Apple-product zit tegenwoordig een dia waarin de ‘environmental checklist’ afgegaan wordt. Hierop staat welke giftige stoffen er allemaal niét in de nieuwe Mac, iPhone of iPad zitten en aan welke milieu-certificaten het product voldoet. Apple wil immers het groenste jongetje van de klas zijn.

Het heeft vriend en vijand dan ook verbaasd dat Apple besloten heeft om zijn producten niet langer in aanmerking te laten komen voor een van de belangrijkste milieucertificaten: de Electronic Product Environmental Assessment Tool, of EPEAT. Als reden hiervoor zou Apple hebben aangegeven dat de ontwerprichting die het bedrijf gekozen heeft niet langer overeenkomt met de eisen van EPEAT, oftewel, nieuwe Apple-producten zouden waarschijnlijk geen hoge certificering meer kunnen halen.

Bij iFixit denken ze te weten wat Apple hiermee bedoelt. De techneuten van de website ontdekten al bij de nieuwe retina MacBook Pro dat de laptop bijna niet uit elkaar te halen is zonder speciale schroevendraaiers. Daarbij zijn elementen als de accu en het beeldscherm vastgelijmd en laat een van de belangrijkste eisen voor een EPEAT-certificaat nou net zijn dat het product met normale gereedschappen volledig uit elkaar te halen is zodat onderdelen gerecycled kunnen worden.

Het behalen van een lagere EPEAT-status of zelfs het niet halen van een certificaat zou Apple geen goede PR bezorgen. Waarschijnlijk dekt het bedrijf zich daarom bij voorbaat in tegen eventueel gezichtsverlies maar of dat verstandig is blijft de vraag.

Volgens de Wall Street Journal kan Apple in problemen komen door het ontbreken van EPEAT-certificaten voor Macs. Veel bedrijven en overheidsinstanties eisen inmiddels immers dat alleen apparatuur wordt aangeschaft met zo’n certificaat. Apple zou dus een aantal grote klanten kunnen kwijtraken met deze stap.

De EPEAT zegt in een verklaring te betreuren dat Apple deze stap gezet heeft en te hopen dat het bedrijf ooit op het besluit zal terugkomen. Dat hopen wij mee, want hoe ingenieus ze ook in elkaar gezet zijn, Macs die niet uit elkaar te halen zijn om gerecycled te worden zijn moeilijk te rijmen met de in 2007 opgestelde Greener Apple-ambities van wijlen Steve Jobs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Apple: we zijn te innovatief voor groen label
Sluiten