Apple krijgt patent voor AR-bril

Door: Koen van Tongeren - 18 reacties

Op de OMT-redactie hebben we nooit geloofd in het Google Glass-project. De promo-filmpjes mogen dan tot de verbeelding spreken, we zien onszelf nog niet zo snel de hele dag met een brilletje op lopen om de dagelijkse dingen te doen waar we nu onze iPhone voor gebruiken.

Het was dan ook even schrikken toen vanochtend een bericht opĀ AppleInsider verscheen over een nieuw patent dat Apple verkregen heeft. Hierin wordt een methode beschreven om beelden en informatie via een ‘head-mounted display’ te projecteren. Zou Apple dan echt werken aan een eigen augmented reality-bril?

Het patent beschrijft niet een uiterlijke vorm van een head-mounted display (of HMD) maar een methode om beelden van een mini-projector of beeldscherm zo geprojecteerd te krijgen dat ze van dichtbij door het oog gezien kunnen worden. De uitleg bij het patent is echter zo ingewikkeld dat we er zelf niet veel meer van kunnen maken.

Methods and apparatus, including computer program products, implementing and using techniques for projecting a source image in a head-mounted display apparatus for a user. A first display projects an image viewable by a first eye of the user. A first peripheral light element is positioned to emit light of one or more colors in close proximity to the periphery of the first display. A receives data representing a source image, processes the data representing the source image to generate a first image for the first display and to generate a first set of peripheral conditioning signals for the first peripheral light element, directs the first image to the first display, and directs the first set of peripheral conditioning signals to the first peripheral light element. As a result, an enhanced viewing experience is created for the user.

Google’s Glass HMD-project werd eerder dit jaar onthuld. Het kleine brilletje heeft een ingebouwde projector, camera, microfoon, speaker en data-verbinding. Daardoor kan een augmented reality-laag over de werkelijkheid geprojecteerd worden waarin de gebruiker nagenoeg alles kan zien en doen waar nu nog een smartphone voor nodig is. Google verwacht Glass over twee jaar te kunnen gaan verkopen.

Nu betekent het verkregen patent van Apple niet veel meer dan een aanwijzing dat er binnen de r&d-afdeling geĆ«xperimenteerd wordt met HMD-systemen. Het hoeft zeker niet te betekenen dat de technologie ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Gelukkig maar, want er zitten nog wel wat praktische bezwaren aan zo’n augmented reality bril…

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Nee alsjeblieft Apple. Denk aan je Human Interface Guidelines! Denk aan Privacy! En denk aan hoe mooi de wereld om ons heen is en de mogelijkheid om de iPhone soms uit zicht te brengen!

 • Profielfoto
  wouwout

  Apple legt ‘ambilight’ voor een AR-bril vast in een patent. Er moet echt iets veranderen aan patentenregels in de USA.

 • Profielfoto
  taxandria

  haha, brilliant filmpje

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Waarom zouden ze er niet mee experimenteren? Ze hebben geld zat en voor t zelfde geld komen ze met iets geniaals.

  Daarnaast zullen die dingen vast niet stand alone werken maar eerder als iPhone accessoire.. Kan leuk zijn voor binnen.. Buiten zie ik me er niet zo snel mee lopen.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Laat het duidelijk zijn dat niet ieder patent dat een bedrijf aanvraagt of verkrijgt ook moet of zal worden gebruikt voor ontwikkeling.
  Het merendeel van patenten wordt enkel geregistreerd om concurrenten voor te zijn en om ze te verhinderen hetzelfde te doen of te maken. En om juridische armslag te hebben. Bij technologiereuzen als Apple gaat het veelal daar om.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik ben voor glasses! …maar, waar komt dan het knopje op Siri aan te doen?
  Belachelijk dat je Siri nog steeds moet opstarten met het indrukken van een KNOP,…bizar!

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Ik heb zelf een bril dus voor mij maakt het niet uit dat er iets op mijn hoofd staat zolang die functie maar ingebouwd kan worden. Ik zie er wel wat in. Het zal denk ik net zoiets als een iPad zijn: Je hebt her niet nodig maar als je het hebt kun je niet meer zonder.

 • Profielfoto
  2eSteve

  Dat filmpje is echt geniaal!

 • Profielfoto
  iSneaker

  Op de OMT-redactie hebben we nooit geloofd in het Google Glass-project.

  Grapje zeker? Hoewel ik mij nou niet zie overstappen naar Ć©Ć©n van de huidige hardware producten van Google, is dit toch wel revolutionair te noemen. Als dit concept echt zo zou werken en het zou commercieel te verkrijgen zijn, zou ik het kopen en dragen, elke dag. Google heeft hier duidelijk een stap vooruit mee gezet.

 • Profielfoto
  knekkie

  Whahaha klopt wel… Oude mensen houden niet van nieuwe of leuke dingen;)

 • Profielfoto
  alexjeee

  Als het er maar niet idioot uit ziet… Of ze moeten zo geniaal zijn dat het lenzen kunnen zijn, dat zou helemaal perfect zijn!!!

  Maar ze hebben nog een probleem, de accu voor zo’n ding! Die past Ć©cht niet in het montuur van je bril…

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Dat filmpje.. Wat is dat Amerika toch een vreselijk iets..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De apostel Paulus schreef ooit al: “Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede”….!

 • Profielfoto
  Chefkuh95

  @Swiftly beweeg je iPhone tegen je oor alsof je gaat bellen, en Siri wordt wakker. Geen knop nodig dus;)

 • Profielfoto
  AliO

  “Chefkuh95 op (null)
  @Swiftly beweeg je iPhone tegen je oor alsof je gaat bellen, en Siri wordt wakker. Geen knop nodig dus”

  @ chefkuh,

  Ik denk dat swiftly bedoelt dat je Siri gewoon moet kunnen aanzetten door haar naam te noemen. Ik mis dat zelf soms ook, hoe handig het ook allemaal is wat ze kan.

 • Profielfoto
  lekiam97

  @AliO

  Met een Cydia-tweak kun je ervoor zorgen dat je gewoon Siri kan zeggen en dat Siri dan wordt aangezet. Het is ook niet illegaal.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Heb ik dit al niet eens eerder gezien?
  Oja, das waar ook in de JSF (joint strike fighter).
  Maar vandaar dan dat patent?
  Maakt Apple dan ook militair spul of zo?
  Zou toch wel gaaf zijn zo’n Apple logo in de JSF, of nog mooier op de staart.
  .
  .
  .
  ‘Black APPs’.

 • Profielfoto
  JTD

  Jon Stewart!!
  Die dame speelt duidelijk toneel, maar Jon is geweldig.

  Ennzo’n bril hoef ik voorlopig niet