Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 juli 2012
Leestijd: 2 minuten

Apple krijgt patent voor AR-bril

Op de OMT-redactie hebben we nooit geloofd in het Google Glass-project. De promo-filmpjes mogen dan tot de verbeelding spreken, we zien onszelf nog niet zo snel de hele dag met een brilletje op lopen om de dagelijkse dingen te doen waar we nu onze iPhone voor gebruiken.

Het was dan ook even schrikken toen vanochtend een bericht op AppleInsider verscheen over een nieuw patent dat Apple verkregen heeft. Hierin wordt een methode beschreven om beelden en informatie via een ‘head-mounted display’ te projecteren. Zou Apple dan echt werken aan een eigen augmented reality-bril?

Het patent beschrijft niet een uiterlijke vorm van een head-mounted display (of HMD) maar een methode om beelden van een mini-projector of beeldscherm zo geprojecteerd te krijgen dat ze van dichtbij door het oog gezien kunnen worden. De uitleg bij het patent is echter zo ingewikkeld dat we er zelf niet veel meer van kunnen maken.

Methods and apparatus, including computer program products, implementing and using techniques for projecting a source image in a head-mounted display apparatus for a user. A first display projects an image viewable by a first eye of the user. A first peripheral light element is positioned to emit light of one or more colors in close proximity to the periphery of the first display. A receives data representing a source image, processes the data representing the source image to generate a first image for the first display and to generate a first set of peripheral conditioning signals for the first peripheral light element, directs the first image to the first display, and directs the first set of peripheral conditioning signals to the first peripheral light element. As a result, an enhanced viewing experience is created for the user.

Google’s Glass HMD-project werd eerder dit jaar onthuld. Het kleine brilletje heeft een ingebouwde projector, camera, microfoon, speaker en data-verbinding. Daardoor kan een augmented reality-laag over de werkelijkheid geprojecteerd worden waarin de gebruiker nagenoeg alles kan zien en doen waar nu nog een smartphone voor nodig is. Google verwacht Glass over twee jaar te kunnen gaan verkopen.

Nu betekent het verkregen patent van Apple niet veel meer dan een aanwijzing dat er binnen de r&d-afdeling geëxperimenteerd wordt met HMD-systemen. Het hoeft zeker niet te betekenen dat de technologie ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Gelukkig maar, want er zitten nog wel wat praktische bezwaren aan zo’n augmented reality bril…

The Daily Show with Jon Stewart
Get More: Daily Show Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,The Daily Show on Facebook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple krijgt patent voor AR-bril
Sluiten