Apple krijgt ‘patent der patenten’ voor iOS

Door: Koen van Tongeren - 38 reacties

Steve Jobs zei ooit bereid te zijn een ‘thermonucleaire oorlog’ te ontketenen om Android aan te pakken, simpelweg omdat het een gestolen product was, afgekeken van iOS. Nu heeft hij postuum misschien zijn kernbom in handen gekregen in de vorm van patent 8,223,134.

Het patent is deze week toegekend aan Apple en omschrijft een grote hoeveelheid interface-elementen van iOS en de apps die erbij horen, zoals Mail, telefoon, Camera, Video’s, Safari, Notities, Kaarten en de zoekfunctie. Daarnaast staat multitouch beschreven in het document. 

Veel elementen die in het patent omschreven zijn waren sinds 2007 in de iPhone te vinden maar komen inmiddels ook terug in Android- en WIndows-telefoons en -tablets. Experts denken dan ook dat de makers van deze besturingsssystemen (Google en Microsoft) in grote problemen kunnen komen.

Afbeelding bij het patent (via Patently Apple)

Weliswaar is er sinds Tim Cook CEO is niet meer gesproken over nucleaire oorlogsvoering, maar Apple’s standpunt dat het bedrijf zal blijven vechten tegen jatwerk van anderen niet veranderd. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat Apple dit ‘patent der patenten’ voor iOS in gaat zetten in de verschillende rechtszaken die gevoerd worden tegen bedrijven als Motorola, Samsung en HTC.

The Cult of Mac heeft reacties uit het Android-kamp op opgetekend. Daar is men ongerust en boos. Apple zou gewoon met concurrerende producten moeten komen in plaats van andere fabrikanten aanklagen. Jack Purcher van Patently Apple zegt daar hard om te moeten lachen en als je Google’s oorspronkelijke visie voor een telefoon (voordat de iPhone uitkwam) vergelijkt met Android vandaag de dag, dan moet je bijna wel een beetje meegniffelen.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Concurrerende producten maken zodat die gekopieerd kunnen worden?

  Ik kan me het Android voor en na iOS plaatje nog goed herinneren.

  Mooi dat dit toegewezen is, ik hoop dat ze dit niet gaan uitbuiten tegen innovatieve bedrijven zoals Sony die wel zelf hun toestellen ontwerpt, maar als ze Samsung aanklagen rouw ik er niet om.

 • Profielfoto
  maarten1909

  Op een van de afbeeldingen wordt een ‘user created widget ‘ omschreven.
  Doelen ze daarmee op App’s of op … .
  Ook opvallend dat er een dictionary app was.
  En waar zou de ‘blog’ app voor zijn?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  EN TERECHT!! Waarom worden patenten zo laat verleend! Dat moet toch veel eerder. Wat een belachelijke reactie uit het Google/Android kamp! Elke idioot kan zien dat iPhone en iPad vele maken gekopieerd zijn en dat de hele werkwijze, vormgeving, functies en uitstraling van iOS volledig zijn afgekeken: werk voor advocaten! Laten ze zélf maar concurrerende apparaten maken in het Android kamp! Helaas zie je dat door enorme publiciteits/reclame campagnes het commercieel succes van (vooral) Samsung, maar ook HTC etc enorm is toegenomen.

 • Profielfoto
  sunapple

  Binnen deze Apple community gaat het misschien nog, maar daar buiten hoef je echt niet te gaan beweren dat Google Android van iOS gejat is. Iedereen die dat vindt, inclusief Apple, wordt voor belachelijk uitgemaakt.
  .
  Is dat terecht? Nou, ik denk dat veel elementen inderdaad afgekeken zijn, maar aan de andere kant is het nu gewoon de standaard. Daarbij heeft Apple ook het een en ander weer van anderen overgenomen, dus wie zijn zij dan om anderen daar van te beschuldigen?
  .
  Moeilijk vraagstuk. Als ik Apple was zou ik niet het imago willen hebben van ‘alles en iedereen aanklagen’ (hoe normaal dat in de VS ook mag zijn), dus ik zou dat patent gewoon achterhouden als een mooie troefkaart.

 • Profielfoto
  mslik

  Tja. Beter goed gejat dan slecht verzonnen denk ik dan. Het spijt me hoor, maar ik ben het een beetje beu. Ben enorm fan Apple en zijn producten en die koop ik omdat het werkt, het simpel is en omdat het vooral stabiel is. Niet omdat het een bepaalde opzet heeft. En als een Android phone er een beetje op lijkt, ach lekker belangrijk. Het kan er nog zoveel op lijken, maar in mijn ogen is het troep. Ik zou niet een Galaxy S III kopen omdat het zoveel op apple lijkt. En ik denk dat het wel meevalt met de “schade” die apple oploopt door het gekopieerd. Wees vereerd dat je producten zo goed blijken te zijn dat mensen het na willen maken. Je bent het blijft het origineel, en je zult altijd een voorsprong hebben omdat jij wel innoveert.

  Ben blij voor Apple. Maar zie er nou al tegenop om een van mijn favoriete merken continue met nieuws over rechtszaken in de krant te zien staan.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb het idee dat dit weer een onzinnig softwarepatent is. Waar gaat het nu eigenlijk over? Scrollen door lijstjes op een mobile device??

 • Profielfoto
  Pixites

  +1 voor @mslik, couldn’t agree more..

 • Profielfoto
  ro_me

  Dit gaat maar om een ding, geld. Apple wil hiermee bereiken dat hun eigen producten meer verkocht worden ipv die van de concurrent. Net als elk ander bedrijf wil Apple omzet maken. Ik snap niet dat er mensen zijn die zo emotioneel raken van het lezen van zo’n bericht. Zo’n patent is toch alleen goed voor Apple zelf!

 • Profielfoto
  Marius8

  Jammer dat hier (begrijpelijke) onkundige reacties gepost worden.
  Voorbeeld:
  #sunapple: het patent als troef achter de hand houden is niet handig want als Apple op de hoogte is van mogelijke inbreuk en er niets aan doet hebben ze geen rechten meer.

  Voor ons als consumenten is zo’n uitgebreid patent ook niet voordelig. Als Apple zo veel rechtszaken begint lijkt het erop dat de pipeline minder producten bevat bij Apple.
  Immers als er veel nieuwe producten in de pippeling zitten dan is het beter daar de aandacht aan te geven. Als Apple deze patentrechten volledig gaat uitbuiten is er weinig reden om nieuwe producten uit te brengen.

  Wat zouden volgens jullie vernieuwingen kunnen zijn?
  Zelf heb ik wel gedacht aan een super dunne, super lichte computer.
  In zo’n model als de iPad wordt 90% van het gewicht en en ruimte door de batterij ingenomen. Waarom niet een batterij aan de broekriem en een (krul)snoertje met zo’n kleefcontact aan de computer?
  Verder stemherkenning, GPS, licht-, beweging- en temperatuur sensor met alle dienstbare software !
  Ben benieuwd naar jullie reacties.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Ik voel er weinig voor om wéér deel te nemen aan deze discussie. Maar wilde jullie jullie toch even aan een uitspraak van ene Steve herinneren uit zijn jonge jaren, quote: “Good artists copy, great artists steel”. Welke van de twee Samsung is, dat laat ik aan jullie;)

  Wil geen olie op het vuur gooien. Dacht ineens aan de uitspraak en moest er in deze context wel om lachen.

 • Profielfoto
  .Robin

  Ik vind dit een beetje ver gaan wat betreft patentenoorlogen. Apple heeft iets op de markt gebracht wat goed werkt en een ander doet daar zijn “inspiratie” uit op. Prima toch? Als Ford een eco-diesel motor maakt en Opel doet dat een week later ook en het lijkt iets op elkaar, dan trekt Ford, Opel ook niet voor de rechter. Of om het fei dat beide auto’s wielen hebben.

  Het is een zielig spelletje, jammer dat sommige mensen dit niet inzien. Alsof Apple zo braaf is en nergens ideeën vandaan haalt. *KUCH* NOTIFICATION CENTRE *KUCH*…

  Ik vind het goed dat er van elkaar gejat wordt. Als Google/Android iets van Apple jat en het beter maakt, dan heeft Apple een reden om haar product nog weer beter te maken. Zou hou je competitie en blijft men innoveren.

 • Profielfoto
  knekkie

  @mslik heb je er wel eens over nagedacht dat het misschien juist zo lekker werkt precies omdat het er zo uit ziet?

  Sommige bedrijven zoals Apple denken door over hoe een functionaliteit gebruikt zou kunnen worden op de meest efficente manier. Sommige dingen zijn soms zo subtiel dat het vanzelfsprekend aanvoelt. Maar kom er maar eens op.
  Dat een ander jou moeite en onderzoek klakkeloos over kan nemen zonder dat die er zelf iets aan veranderd behalve een ander kleurtje en soms zelfs dat niet eens dan zou ik me ook niet lekker voelen als bedenker of ver uitvinder van een systeem of product of de interface (elementen er van)

  Patenten zijn er juist om dit tegen te gaan. Laat de competitie zelf weer na denken over hoe kan ik het zelfde of beter maken op een andere manier dan al eerder gedaan is. Dan ben je aan het innoveren.
  Sommige patenten daar kom je niet omheen en die moeten in licentie uit gegeven worden. En dan heb je nog FRAND patenten. De kans is groot dat vanwege de late toekenning van deze patenten reeks ze gelijk onder FRAND ge plaatst worden omdat iedereen er al gebruik van maakt.

  Ik denk niet dat Apple hier al zijn geld op in gaat zetten om andere bedrijven weer opnieuw over hun interfaces na te laten denken.

 • Profielfoto
  pim939

  Sommige mensen zeggen dat mensen er naar kijken of het Android of iOS is. Maar volgens
  Mij zijn er genoeg mensen die een smartphone willen en die er echt niet naar kijken. Ze letten dan meer op de prijs en zeggen “je kunt er toch hetzelfde mee”. Die mensen kiezen dan vaak voor Android. Dus dit patent is zeker belangrijk voor Apple.

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik heb het idee dat dit weer een onzinnig softwarepatent is. Waar gaat het nu eigenlijk over? Scrollen door lijstjes op een mobile device??

  Helemaal mee eens. OMT/Koen zou eens moeten duiken in de onzin van het Amerikaanse patentsysteem. Alleen in de VS worden dit soort patenten geaccepteerd. In de rest van de wereld heeft Apple geen poot om op te staan.
  .
  Als Apple graag als enige smartphonefabrikant in de VS wil overblijven wens ik ze veel succes. De rest van de wereld geniet dan van concurrentie, zoals het hoort. Apple’s reputatie is dan wel kapot.

 • Profielfoto
  Makkiej

  @wouwout
  Ik denk dat het meer is als alleen maar het scrollen, het is de gehele setup, ook hardware matig.

  Daarnaast denk ik dat dit voor google misschien wel goed is, nu moeten ze zelf eens gaan nadenken hierover, en misschien komt er wel iets goeds uit.
  Nu hangen ze in het zelfde riddeltje, thinking out of the box.

  Ben benieuwd.:) het kan natuurlijk ook zijn dit apple nu voor elke telefoon een vergoeding krijgt zodat ze het mogen maken, en de concurrentie gewoon door gaat, ze gaan echt niet ineens stoppen hiermee.

 • Profielfoto
  Imade

  Jesus Christ… kunnen ze bij Apple niet zonder patenten aan ofzo?
  Apple was een goed bedrijf, maar begint nu meer een irritante pattentrol te worden.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik hoor eigenlijk altijd: ik wil een iPhone maar die vind ik te duur dus neem ik een … (Android telefoon). Behalve de echte Android fans dan.
  .
  Als Apple Android écht kapot wilt maken zouden ze moeten komen met een iPhone voor 400 euro, een nieuw budgetmodel en dus niet het model van 3 jaar geleden voor die prijs aanbieden.

 • Profielfoto
  rdesign

  Apple heeft toch ook een patent op ‘Multitouch’? Kan het me herinneren dat Steve Jobs in 2007 tijdens de keynote van de eerste iPhone nog trots zei ‘Multitouch, blablabla … And oh boy, have we patented it’. En nu heeft elk speelgoed-intertoys-Android-kutding ‘multitouch’. Dat Apple nu een patent in handen heeft wil dus niet zeggen dat ze er iets mee gaan doen. (Correct me if I’m wrong.)

 • Profielfoto
  Petje

  YES, eindelijk gerchtigheid

 • Profielfoto
  MvdM

  Ik hoor eigenlijk altijd: ik wil een iPhone maar die vind ik te duur dus neem ik een … (Android telefoon). Behalve de echte Android fans dan.
  .
  Als Apple Android écht kapot wilt maken zouden ze moeten komen met een iPhone voor 400 euro, een nieuw budgetmodel en dus niet het model van 3 jaar geleden voor die prijs aanbieden.

  Precies.
  Steek de 3GS in een dunner jasje, nieuwer type accu er in, zuinigere processor (net zoals de nieuwe lichting iPads 2 een zuiniger processor hebben dan de eerdere exemplaren), retina scherm hoeft niet. Of ze moeten de 4 zonder S €100 verlagen, dan zijn we er eigenlijk ook.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Misschien kunnen ze met dit patent wel voorkomen dat ze ‘reclame’ moeten maken voor Samsung en kunnen ze alle Samsung rotzooi wel verbieden!:D en gaat Google wel een keer zelf nadenken.

 • Profielfoto
  Imade

  Misschien kunnen ze met dit patent wel voorkomen dat ze ‘reclame’ moeten maken voor Samsung en kunnen ze alle Samsung rotzooi wel verbieden! en gaat Google wel een keer zelf nadenken.

  Waar slaat dat op? Dus iedereen moet gedwongen aan een iPhone? Geil jij van machtsmisbruik?

 • Profielfoto
  flappah

  @Imade, Apple is altijd al zo geweest. Denk bijvoorbeeld maar aan de jarenlange strijd tegen Microsoft omdat deze de desktop en al haar metaforen had “gekopieerd” van Apple. Apple patenteert heel veel en is bereid rechtzaken te voeren. Ik weet niet wat ik er van moet denken. Aan de ene kant bewonder ik Apple erg veel omdat ze op een goede manier eigenwijs bezig is en mooie producten uitbrengt. En daarvoor moet ze beloond kunnen worden. Bescherming van IP lijkt dus hiermee terecht.
  Echter, alles af willen grendelen doormiddel van patenten verlamd de hele markt. De grote jongens (Google, Samsung, et c) kunnen zich wel een licentie veroorloven (verbaasd me dan ook heel erg dat men niet probeert te praten met Apple over licensering). De kleine starters echter maken hierdoor totaal geen kans. Ik heb dus totaal geen medelijden met de grote jongens. Eigen schuld, dikke bult zullen we dan maar zeggen. Je hebt met afgunst gekeken en besloten te kopiëren. Tja. Dan weet je wat Apple doet. Ze heeft al altijd zo gedaan.
  Voor de kleine (vaak startende) bedrijfjes vind ik dit patentsysteem een totale ramp. Het verlamt elke innovatie bij starters.

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik hoor eigenlijk altijd: ik wil een iPhone maar die vind ik te duur dus neem ik een … (Android telefoon). Behalve de echte Android fans dan.
  .
  Als Apple Android écht kapot wilt maken zouden ze moeten komen met een iPhone voor 400 euro, een nieuw budgetmodel en dus niet het model van 3 jaar geleden voor die prijs aanbieden.

  Precies.
  Of ze moeten de 4 zonder S €100 verlagen, dan zijn we er eigenlijk ook.

  Haha, de iphone 4, is twee jaar en 1 maand oud! Nee dat gaat het verschil maken!
  Hij bedoeld nieuwe hardware, geen billijke single core met slecht ontvangst en dito camera. Een nieuwe moderne gsm, met hardware die mee kan maar geen ‘top of the bill’ is zou een beter idee zijn!

 • Profielfoto
  iNicky

  Patenten hebben niets met innovatie maar alles met geld te maken. Ik zeg: afschaffen.

 • Profielfoto
  quincyt

  @Imade, Apple is altijd al zo geweest. Denk bijvoorbeeld maar aan de jarenlange strijd tegen Microsoft omdat deze de desktop en al haar metaforen had “gekopieerd” van Apple. Apple patenteert heel veel en is bereid rechtzaken te voeren. Ik weet niet wat ik er van moet denken. Aan de ene kant bewonder ik Apple erg veel omdat ze op een goede manier eigenwijs bezig is en mooie producten uitbrengt. En daarvoor moet ze beloond kunnen worden. Bescherming van IP lijkt dus hiermee terecht.
  Echter, alles af willen grendelen doormiddel van patenten verlamd de hele markt. De grote jongens (Google, Samsung, et c) kunnen zich wel een licentie veroorloven (verbaasd me dan ook heel erg dat men niet probeert te praten met Apple over licensering). De kleine starters echter maken hierdoor totaal geen kans. Ik heb dus totaal geen medelijden met de grote jongens. Eigen schuld, dikke bult zullen we dan maar zeggen. Je hebt met afgunst gekeken en besloten te kopiëren. Tja. Dan weet je wat Apple doet. Ze heeft al altijd zo gedaan.
  Voor de kleine (vaak startende) bedrijfjes vind ik dit patentsysteem een totale ramp. Het verlamt elke innovatie bij starters.

  Uhm… zou innovatie bij starters niet juist inhouden dat ze niet hoeven om te kijken naar patenten. Buiten dat om zou Apple starters echt niet zomaar aanklagen/kapot procederen.

  Het grappige is dat in deze voorbeelden vrijwel constant Samsung als voorbeeld wordt gebruikt (in mijn ogen met een reden). HTC en helemaal Sony worden veel minder genoemd. Naar mijn mening houdt dit dus in dat Samsung inderdaad veelvuldig gebruik maakt van ideeen van Apple. Natuurlijk is dit andersom ook zo (notification centre is niet echt origineel laat maar zeggen), maar als Apple iets lanceert is het uniek, fantastisch en nog nooit gedaan in vele Apple fans hun ogen. Moet eerlijk toegeven dat de uitwerking van Apple wel vaak beter is dan wat je in Android ziet.

  Alles wat er nu speelt zegt meer over Samsung/Google. Ondanks dat ben ik het eens met wat Apple doet. Denk je eens in dat je geld, tijd en energie stopt in iets wat je maakt, je brengt het op de markt en iemand kopieert het vrijwel gelijk en verkoopt vrijwel net zo goed of misschien nog wel beter dan jijzelf. Dat is toch niet eerlijk, ongeacht hoe groot en rijk Apple is in deze. Het zijn hun ideeen en daar mag je voor vechten vind ik.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Geen patenten, geen innovatie. Waarom zou een bedrijf nog investeren in nieuwe dingen als de concurrent wacht tot het in de winkel ligt, een toestel koopt, uit elkaar haalt, de onderdelen/software kopieert en drie maanden later te koop aanbiedt onder een ander label.
  .
  En een patenttrol, dat zijn bedrijven die patenten verwerven, als enige business hebben en zelf niets produceren en hopen dat iemand in de fout gaat om dan schadevergoeding te claimen. Hetzelfde als mensen die shorten op de beurs.
  .
  Patenten zijn nu eenmaal nodig. Dat er iets stinkt aan het huidige systeem is ondertussen wel duidelijk geworden, maar dat ligt meer aan de huidige economische ontwikkelingen dan aan de bedrijven zelf.

 • Profielfoto
  1984

  Steve Jobs zei ooit bereid te zijn een ‘thermonucleaire oorlog’ te ontketenen om Android aan te pakken,

  In de visie van Steve Jobs staan al onze persoonlijke data, documenten, beeld, muziek, what have you, straks op een server van Apple. In de afgelopen woensdag officieel gelanceerde iCloud.
  Een wolk – het klinkt soft en goedaardig, als een natuurlijk condensaat van de data die wij nu eenmaal uitdampen, maar het is een gigantisch zoemend datacenter, in Maiden, North Carolina. En straks onder Apples nieuw te bouwen hoofdkwartier in Cupertino. Doorsnede: bijna twee kilometer, groter dan het Pentagon. Groter misschien zelfs dan het Ministerie van Waarheid in Orwells meesterwerk. De Apple-watchers voorzien de volgende stap al: ‘Een deel van uw datamateriaal is illegaal, valt ons op, u weet dat u daarmee in overtreding bent? Wilt u het misschien voor een luttel bedrag vervangen door een legale kopie?’
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/17/jobs-werd-zelf-de-big-brother-die-hij-bestreed/

 • Profielfoto
  iNicky

  Geen patenten, geen innovatie.

  Beetje onzin natuurlijk. Net alsof men alleen maar innoveert om de centjes. Gelukkig maar dat het wiel eerder is uitgevonden dan de patenten. :sarcastic:

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het is gewoon juist. Een uitvinder / artiest moet op de een of andere manier zijn uitvindingen / kunst te gelde kunnen maken. Alle moeite en liefde mag niet voor niks zijn.

  En waarom zoveel anti-Apple sentiment hier? Hoezo zou Apple alles gratis moeten weggeven? Voor goed spul moet je gewoon willen betalen. En zo duur zijn die rechten nou ook weer niet. Als je een auto of fiets koopt dan zitten daar waarschijnlijk ook honderden patenten in, daar betaal je toch ook zonder problemen voor?

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Ik word zo moe van dat patentengedoe.
  Kunnen we afspreken dat wij het er niet meer over hebben, tenzij producten verboden worden en wij er last van hebben, of, voorruit, de een de ander moet betalen.
  Al het andere is geneuzel tussen de partijen, laat ze.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik heb wel eens een illegale Chinese iPhone kopie in mijn handen gehad, dat was werkelijk een VERSCHRIKKELIJK ABOMINABEL SLECHT apparaat, daar kon je eigenlijk helemaal niks mee, niet eens fatsoenlijk bellen.

  Mijn telefoon voor mijn 1e iPhone was een RAZR, dat was ook een WAARDELOOS ding. Iedereen heeft toch die gruwelijke herinneringen aan al die flut-telefoons voordat de iPhone kwam? Het komt weer helemaal boven als ik die “oorspronkelijke” Android-plaatjes zie.
  “The HORROR…”

 • Profielfoto
  vIncent538

  Is dit niet gewoon een standaard patent waar voor andere smartphonefabrikanten een licentie moeten afleggen?

 • Profielfoto
  ibl

  Gezien de historische totstandkoming van de concurrentie tussen Apple van Steve Jobs en Microsoft van Bill Gates, kan ik me – gezien de enorme omvang van de stap van Gates – de rancune van Jobs voorstellen.
  .
  Ik snap dan ook dan hoe patenten een grote rol zijn gaan spelen. Het toekennen van een patent als beloning voor het bedenken van zulks een idee, in de vorm dat de bedenker daar geld voor kan krijgen en degene die het patent schendt niet, snap ik.
  .
  Echter begint het een heel naar kat-en-muis-spel te worden en hoop ik net als @mslik dat “mijn favoriet” Apple niet te laag zakt in achting op dit gebied. Het doet een imago geen goed om op elke slak zout te leggen, ondanks geld hier de cruciale factor is. Wees vereerd met de trend die je inzet als institutie en maak daar gebruik van.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Ik ben bang als Apple nog meer patenten, dus macht krijgt, de prijzen nog meer omhoog gaan. Omdat ze toch geen concurrentie hebben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad: de spijker op z’n kop. Over Sony wordt niet geklaagd! Die gaat zijn eigen gang met een prima smartphone: Sony Experia – fraai eigen ontwerp en geen gezeur met Apple. Ook de Lumia. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar het is een eigen interface.
  Samsung heeft met de S II gewoon puur de iPhone gekopieerd en in een slap jaar van Apple (wat vernieuwing betreft: 2011 – niet de verwachte iPhone 5 uitgebracht die er wel had moeten komen) heeft Samsung dat enorm uitgebuit: enorme reclamecampagnes en allerlei aanbiedingen. In feite nauwelijks goedkoper dan de iPhone, maar personeel van telefoonwinkels werd ook grootscheeps geïnstrueerd om aan klanten te vertellen dat Apple achterloopt en Samsung het allernieuwste biedt. Dat is ook op OMT gemeld. Let wel: een jaar geleden hè! Apple zelf doet hier niks aan reclame en vaart alleen mee op gratis publiciteit. Dat is niet genoeg! Nu in 2012 heeft ‘de knecht’ de meester voorlopig verslagen: de Samsung S III loopt op allerlei punten vóór op de iPhone (scherm, processor, allerlei handige snufjes) en tralala zelfs het pikken van design is niet meer nodig. Imago van Samsung is inmiddels zo sterk dat ze dat niet meer nodig hebben en nu een meer eigen ontwerp hebben. Nogal lelijk vind ik, maar veel iPhone gebruikers (vooral 3Gs gebruikers) hebben inmiddels een Samsung S III. Naast al die patentrechtszaken, die nodig zijn om je patenten te verdedigen, doet Apple er goed aan om de concurrenten te verslaan met de twee belangrijkste middelen:
  1. technologische vernieuwing en voorsprong
  2. eindelijk goede reclamecampagnes met goede info.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Admin…..!! Graag die halve zool hierboven ff deleten!

 • Profielfoto
  maconly

  goed zo en aanpakken die armoedige imitatie bende.

  samsung, google en microsoft zijn spelers die zelf niets brengen maar gesteund door een berg geld overal mee weg denken te komen.