Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 juli 2012

Apple heeft spijt van EPEAT-afscheid

Nog geen week nadat Apple bekend maakte te zullen stoppen met het voeren van het EPEAT-milieucertificaat heeft VP of Hardware Engineering Bob Mansfield vandaag in een open brief laten weten dat dit een foute beslissing was. Apple zal ‘geschikte’ Mac’s daarom toch weer aanbieden voor EPEAT-certificering.

De Mea Culpa werd voorafgegaan door negatieve reacties van lokale en nationale overheidsinstanties in de Verenigde Staten op Apple’s beslissing. Veel Amerikaanse overheidsdiensten schrijven voor dat alleen producten met een EPEAT-certificaat gekocht mochten worden. Apple leek dus een aantal grote klanten te gaan verliezen met het afwijzen van EPEAT.

Alom wordt aangenomen dat Apple’s eerdere besluit om te stoppen met EPEAT vooral te maken had met veranderende productieprocessen. Om MacBooks steeds dunner te maken worden onderdelen aan elkaar gelijmd of gesoldeerd. Een EPEAT-certificaat vereist echter dat kapotte onderdelen met normaal gereedschap verwijderd of vervangen kunnen worden. Apple gaat nu per Mac bepalen of deze wel of niet geschikt is voor een EPEAT-certificaat.

In de brief van Bob Mansield staat dat Apple altijd veel waarde heeft gehecht aan het milieuvriendelijk produceren van apparaten die zelf ook minder milieuvervuilend in het gebruik zijn. Veel van deze verbeteringen worden echter niet getest door EPEAT. Mansfield doet dan ook een oproep om de tests waar EPEAT zich op baseert te vernieuwen zodat in de toekomst alle Macs en wellicht ook andere gadgets als de iPad en iPhone gecertificeerd kunnen worden.

We’ve recently heard from many loyal Apple customers who were disappointed to learn that we had removed our products from the EPEAT rating system. I recognize that this was a mistake. Starting today, all eligible Apple products are back on EPEAT.

It’s important to know that our commitment to protecting the environment has never changed, and today it is as strong as ever. Apple makes the most environmentally responsible products in our industry. In fact, our engineering teams have worked incredibly hard over the years to make our products even more environmentally friendly, and much of our progress has come in areas not yet measured by EPEAT.

For example, Apple led the industry in removing harmful toxins such as brominated flame retardants (BFRs) and polyvinyl chloride (PVC). We are the only company to comprehensively report greenhouse gas emissions for every product we make, taking into account the entire product lifecycle. And we’ve removed plastics wherever possible, in favor of materials that are more highly recyclable, more durable, more efficient and longer lasting.

Perhaps most importantly, we make the most energy-efficient computers in the world and our entire product line exceeds the stringent ENERGY STAR 5.2 government standard. No one else in our industry can make that claim.

We think the IEEE 1680.1 standard could be a much stronger force for protecting the environment if it were upgraded to include advancements like these. This standard, on which the EPEAT rating system is based, is an important measuring stick for our industry and its products.

Our relationship with EPEAT has become stronger as a result of this experience, and we look forward to working with EPEAT as their rating system and the underlying IEEE 1680.1 standard evolve. Our team at Apple is dedicated to designing products that everyone can be proud to own and use.

Bob

De retina MacBook Pro, de computer waar het waarschijnlijk allemaal om begonnen is, heeft inmiddels z’n EPEAT GOLD-certificaat gehaald

Reageer op artikel:
Apple heeft spijt van EPEAT-afscheid
Sluiten