Apple heeft spijt van EPEAT-afscheid

14 reacties

Nog geen week nadat Apple bekend maakte te zullen stoppen met het voeren van het EPEAT-milieucertificaat heeft VP of Hardware Engineering Bob Mansfield vandaag in een open brief laten weten dat dit een foute beslissing was. Apple zal ‘geschikte’ Mac’s daarom toch weer aanbieden voor EPEAT-certificering.

De Mea Culpa werd voorafgegaan door negatieve reacties van lokale en nationale overheidsinstanties in de Verenigde Staten op Apple’s beslissing. Veel Amerikaanse overheidsdiensten schrijven voor dat alleen producten met een EPEAT-certificaat gekocht mochten worden. Apple leek dus een aantal grote klanten te gaan verliezen met het afwijzen van EPEAT.

Alom wordt aangenomen dat Apple’s eerdere besluit om te stoppen met EPEAT vooral te maken had met veranderende productieprocessen. Om MacBooks steeds dunner te maken worden onderdelen aan elkaar gelijmd of gesoldeerd. Een EPEAT-certificaat vereist echter dat kapotte onderdelen met normaal gereedschap verwijderd of vervangen kunnen worden. Apple gaat nu per Mac bepalen of deze wel of niet geschikt is voor een EPEAT-certificaat.

In de brief van Bob Mansield staat dat Apple altijd veel waarde heeft gehecht aan het milieuvriendelijk produceren van apparaten die zelf ook minder milieuvervuilend in het gebruik zijn. Veel van deze verbeteringen worden echter niet getest door EPEAT. Mansfield doet dan ook een oproep om de tests waar EPEAT zich op baseert te vernieuwen zodat in de toekomst alle Macs en wellicht ook andere gadgets als de iPad en iPhone gecertificeerd kunnen worden.

We’ve recently heard from many loyal Apple customers who were disappointed to learn that we had removed our products from the EPEAT rating system. I recognize that this was a mistake. Starting today, all eligible Apple products are back on EPEAT.

It’s important to know that our commitment to protecting the environment has never changed, and today it is as strong as ever. Apple makes the most environmentally responsible products in our industry. In fact, our engineering teams have worked incredibly hard over the years to make our products even more environmentally friendly, and much of our progress has come in areas not yet measured by EPEAT.

For example, Apple led the industry in removing harmful toxins such as brominated flame retardants (BFRs) and polyvinyl chloride (PVC). We are the only company to comprehensively report greenhouse gas emissions for every product we make, taking into account the entire product lifecycle. And we’ve removed plastics wherever possible, in favor of materials that are more highly recyclable, more durable, more efficient and longer lasting.

Perhaps most importantly, we make the most energy-efficient computers in the world and our entire product line exceeds the stringent ENERGY STAR 5.2 government standard. No one else in our industry can make that claim.

We think the IEEE 1680.1 standard could be a much stronger force for protecting the environment if it were upgraded to include advancements like these. This standard, on which the EPEAT rating system is based, is an important measuring stick for our industry and its products.

Our relationship with EPEAT has become stronger as a result of this experience, and we look forward to working with EPEAT as their rating system and the underlying IEEE 1680.1 standard evolve. Our team at Apple is dedicated to designing products that everyone can be proud to own and use.

Bob

De retina MacBook Pro, de computer waar het waarschijnlijk allemaal om begonnen is, heeft inmiddels z’n EPEAT GOLD-certificaat gehaald

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Goed te zien dat Apple terugkomt op zijn C&D voor EPEAT. Alleen had men eigenlijk gewoon beter moeten nadenken en die beslissing in eerste instantie al niet moeten nemen.

 • Profielfoto
  alexjeee

  Het zijn ook maar mensen… Dat is achteraf;)

 • Profielfoto
  Needler

  Erg netjes. Ik vond het een rare move.

 • Profielfoto
  quincyt

  Ik begrijp Apple wel en bedrijven als EPEAT mogen ook wel eens op hun vingers getikt worden. Beetje een gevalletje achter de feiten aanlopen, wat natuurlijk ook niet goed is.

  Ik denk dat als zo’n beslissing in de tijd met Jobs was genomen, hij er zeker niet op was terugkomen. Op dit soort momenten mis ik de nieuwsberichten met zijn dwarsheid en vasthoudendheid wel eens. Dat maakte hem en Apple onder andere zo begerenswaardig.

  We zullen zien of EPEAT ook daadwerkelijk “in samenwerking met Apple” gaat werken aan hun eisen.

 • Profielfoto
  JTD

  @quincyt,
  Waar lees jij dat EPEAT gaat samen werken met Apple om de eisen aan te passen?
  Ik lees alleen een enorm slijmerige brief van Apple waarinnze lekker kontje kus doen richting EPEAT, omdat Apple domders goed weet dat ze zonder EPEAT geen of een kleinere afzet markt hebben.
  Het was gewoon een domme arrogante move van Apple. Zo’n EPEAT certificering is geen floppy disk die je ongestraft kunt weglaten.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  nope, dit is gewoon een strategische zet, eerst trek Apple zich terug, en nu ze er weer bij zijn proberen ze het zo te brengen dat juist EPEAT Inc de slechterik is omdat die volgens Apple verouderde en niet meer van deze tijd methodes gebruikt om een rating af te geven. En dat Apple het braafste jongetje in de klas is door aan te geven dat zij hun producten juist zo goed en milieuvriendelijk produceren en dat al ze zelfs beter en verder energie gebruik hebben weten beperken dan Energy Star 5.2 verplicht stelt. Allemaal marketing gelul, én, standaard Apple tactiek.

 • Profielfoto
  Haike

  Ik begrijp Apple wel en bedrijven als EPEAT mogen ook wel eens op hun vingers getikt worden. Beetje een gevalletje achter de feiten aanlopen, wat natuurlijk ook niet goed is.

  Ik denk dat als zo\’n beslissing in de tijd met Jobs was genomen, hij er zeker niet op was terugkomen.

  Sterker nog: Steve was er nooit weggegaan..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Rare move om er eerst vanaf te zien en dan er heel snel op terug te komen. Dat is geen strategie, maar onzekerheid en veroorzaakt onduidelijkheid.

 • Profielfoto
  aukem

  Apple’s eerdere besluit om te stoppen met EPEAT had vooral te maken met het productieproces van de nieuwe Reitna MacBook Pro. Om de laptop zo dun mogelijk te krijgen zijn onderdelen aan elkaar gelijmd. Een EPEAT-

  foutje;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Dit is duidelijk een zaak waar Steve Jobs een paar mensen voor zou hebben ontslagen..

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wat een geniale marketingstunt! Kost niks, en wereldwijde aandacht. Alhoewel het inderdaad een onbedoelde foute beslissing was, heeft Bob dit in de geest van Steve geniaal opgelost / omgedraaid met zijn slimme open brief.

 • Profielfoto
  Mausy

  Briljante move om eerst weg te gaan en vervolgens terug te komen met een heel sterk verhaal. De discussie is geopend en alle partijen zijn meer dan ooit bereid om te praten over herziening van de standaarden. B-R-IL-JANT!

 • Profielfoto
  JTD

  @Mausy,
  Waarom is de discussie geopend en waarom zal EPEAT zijn standaarden gaan wijzigen omdat Apple nu weer wel mee wil doen?
  Het zal EPEAT een rot zorg zijn welk bedrijf zich wil conformeren aan haar standarden en eisen. Het is de maatschappij die geen producten wil zonder EPEAT certificering.

 • Profielfoto
  Haike

  “De retina MacBook Pro, de computer waar het waarschijnlijk allemaal om begonnen is, heeft inmiddels z’n EPEAT GOLD-certificaat gehaald”

  Dat gaat dan wel heel snel en soepel. Eerst zijn ze daar weg, dan komt er een spijtbetuiging, en 24 uur later is het certificaat binnen. Is er met geld rondgestrooid?