Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 juli 2012

Apple groeit in een dalende computermarkt

Er is weer een kwartaal afgesloten en dat betekent automatisch twee nieuwsfeitjes: kwartaalcijfers van Apple en verkoop-/marktaandeelcijfers van analisten. Voor de kwartaalcijfers wordt nog druk gerekend in Cupertino, die worden 24 juli verwacht. De analisten van Gartner en IDC hebben hun rapporten echter nu al klaar en geheel volgens traditie komen beide bureau’s met gedeeltelijk andere conclusies.

Zowel Gartner als IDC zien dat de markt voor computers nog steeds niet aantrekt. Zo zagen grote fabrikanten vrijwel allemaal de verkoop op de Amerikaanse markt teruglopen. Volgens IDC moest zelfs Apple een bescheiden marktaandeelverlies nemen van 1,1%. Gartner komt echter tot een andere conclusie en zegt dat Apple juist als een van de weinigen een flinke groei zag van 4,3%.

Q2 Verkoopcijfers computers in de V.S. volgens IDC
Q2 Verkoopcijfers computers in de V.S. volgens Gartner

Over één ding zijn Gartner en IDC het eens. De traditionele computermarkt lijkt verzadigd. De hoop van fabrikanten dat ultrabooks een nieuwe impuls zouden geven blijkt nog geen werkelijkheid geworden. Tablets zijn de grootste bedreiging voor de PC-markt volgens de analisten maar deze productgroep wordt niet meegenomen in de rapporten. Zou dat wel gebeuren, dan zou Apple waarschijnlijk bovenaan de lijst staan als grootste computerfabrikant. Overigens is Apple nu alleen terug te vinden in de overzichten van de Amerikaanse markt. Wereldwijd komt het bedrijf niet voor in de top-5 van grootste fabrikanten.

Wie van de twee nu gelijk heeft wordt pas duidelijk als Apple de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend maakt maar het lijkt aannemelijk dat Gartner dichter in de buurt van de waarheid zit. Apple heeft immers elk kwartaal in de afgelopen vijf jaar een groei doorgemaakt. Zelfs bij een gemiddelde tussen Gartner en IDC schiet Apple ook het afgelopen kwartaal weer in de plus.

Apple’s (vermoedelijke) groei mag opvallend genoemd worden aangezien het overgrote deel van het tweede kwartaal geen nieuwe Macs uitgebracht zijn. Sterker nog, de laatste update dateerde van oktober 2011. De (retina) MacBook Pro en de nieuwe MacBook Air die half juni uitkwamen zullen nauwelijks terug te vinden zijn in deze cijfers volgens de analisten. Het effecten van de nieuwe hardware zien we pas terug in de rapporten over het derde kwartaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple groeit in een dalende computermarkt
Sluiten