Apple groeit in een dalende computermarkt

Door: Koen van Tongeren - 11 reacties

Er is weer een kwartaal afgesloten en dat betekent automatisch twee nieuwsfeitjes: kwartaalcijfers van Apple en verkoop-/marktaandeelcijfers van analisten. Voor de kwartaalcijfers wordt nog druk gerekend in Cupertino, die worden 24 juli verwacht. De analisten van Gartner en IDC hebben hun rapporten echter nu al klaar en geheel volgens traditie komen beide bureau’s met gedeeltelijk andere conclusies.

Zowel Gartner als IDC zien dat de markt voor computers nog steeds niet aantrekt. Zo zagen grote fabrikanten vrijwel allemaal de verkoop op de Amerikaanse markt teruglopen. Volgens IDC moest zelfs Apple een bescheiden marktaandeelverlies nemen van 1,1%. Gartner komt echter tot een andere conclusie en zegt dat Apple juist als een van de weinigen een flinke groei zag van 4,3%.

Q2 Verkoopcijfers computers in de V.S. volgens IDC
Q2 Verkoopcijfers computers in de V.S. volgens Gartner

Over één ding zijn Gartner en IDC het eens. De traditionele computermarkt lijkt verzadigd. De hoop van fabrikanten dat ultrabooks een nieuwe impuls zouden geven blijkt nog geen werkelijkheid geworden. Tablets zijn de grootste bedreiging voor de PC-markt volgens de analisten maar deze productgroep wordt niet meegenomen in de rapporten. Zou dat wel gebeuren, dan zou Apple waarschijnlijk bovenaan de lijst staan als grootste computerfabrikant. Overigens is Apple nu alleen terug te vinden in de overzichten van de Amerikaanse markt. Wereldwijd komt het bedrijf niet voor in de top-5 van grootste fabrikanten.

Wie van de twee nu gelijk heeft wordt pas duidelijk als Apple de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend maakt maar het lijkt aannemelijk dat Gartner dichter in de buurt van de waarheid zit. Apple heeft immers elk kwartaal in de afgelopen vijf jaar een groei doorgemaakt. Zelfs bij een gemiddelde tussen Gartner en IDC schiet Apple ook het afgelopen kwartaal weer in de plus.

Apple’s (vermoedelijke) groei mag opvallend genoemd worden aangezien het overgrote deel van het tweede kwartaal geen nieuwe Macs uitgebracht zijn. Sterker nog, de laatste update dateerde van oktober 2011. De (retina) MacBook Pro en de nieuwe MacBook Air die half juni uitkwamen zullen nauwelijks terug te vinden zijn in deze cijfers volgens de analisten. Het effecten van de nieuwe hardware zien we pas terug in de rapporten over het derde kwartaal.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  michelstams

  Stichting Open Deur…

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wauw, ze gokken zomaar wat. Zulke mensen moet je gewoon uitlachen. En hard ook.

 • Profielfoto
  Needler

  Apple op 11~12% market share? Dat is best netjes! Zeker in een markt die aan het afnemen is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beter gewoon ff wachten op de echte cijfers

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat was ook alweer het verschil tussen een analist en een waarzegger?

 • Profielfoto
  Leroyservices

  @knekkie

  een analist zuig het uit zn duim, en een waarzegger uit een glazenbol. Zoiets was het toch

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  10 jaar geleden moest je elk jaar nog een nieuwe computer kopen wilde je een beetje mee gaan met de technologie.. Nu gaan computers makkelijk 3 jaar of meer mee dus gaan mensen minder naar de prijs kijken en meer naar wat ze de komende paar jaar moeten gebruiken.

 • Profielfoto
  Gogol

  Het is een indicatie dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik snap gewoon nog steeds niet waarom mensen een andere computer willen hebben dan een Apple? Windows is namelijk tergend slecht.

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, maar ik ben ook benieuwd wat Apple gaat doen met de zgn. Pro-lijn van de Apple-computers? (Intel Mac dus) Het is social media en smartphones/tablets wat de klok slaat. En de rest dan?

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Baron van Dedem: redenen om geen Apple te willen kunnen ook met de hardware te maken hebben: smaken verschillen tenslotte, en Apples huidige ontwerprichting is alweer een paar jaar oud (en het ziet er niet naar uit dat het heel snel zal veranderen). Daarbij zijn Apple-notebooks nauwelijks uitbreidbaar of ‘tweakbaar’ – en vergeet de aanschafprijs niet. Allemaal argumenten om, ondanks OS X, naar alternatieven uit te kijken.

  Zelf heb ik een tijdje geleden mijn Apple-machine ingeruild tegen een Lenovo Thinkpad waar nu OS X en Ubuntu op draaien (en Win8 in een VM). Ben een zeer tevreden mens. OS X zou ik niet graag missen, maar ik begon me echt te ergeren aan de afgeslotenheid van de Apple-hardware (en het ecosysteem, maar da’s een heel andere discussie).

  Diep in mijn hart verlang ik natuurlijk nog steeds naar mijn Pismootje.