Apple blockt handel in developer accounts

10 reacties

Vorige maand verscheen een artikel op Wired over dubieuze doorverkoop van koppelingen aan developer accounts. Aan één developer account kunnen 100 iOS devices worden gekoppeld. Zo’n koppeling stelt je onder andere in staat om alvast de beta-versie van iOS 6 op je iPhone te zetten. Een aantal ontwikkelaars die maar een klein aantal van die accounts gebruiken hebben er handel van gemaakt om deze koppelingen te verkopen en zo flinke winst te maken op hun developer accounts.

Apple lijkt nu, naar aanleiding van het Wired-artikel, in te grijpen. De site Macstories maakt er melding van dat de sites die in het artikel zijn genoemd inmiddels uit de lucht zijn.

Macstories heeft van in ieder geval één van de eigenaren van zo’n website te horen gekregen dat Apple een copyright claim heeft ingediend bij zijn hosting provider. Deze zelfde ‘ondernemer’ gaf aan dat hij, sinds Apple iOS 6 beta’s is gaan uitgeven in juni, al $ 75.000 heeft omgezet. Het lijkt dan ook een lucratieve handel: met een developer account van 99 dollar per jaar kun je 100 iOS apparaten activeren. Bij de diverse websites betaal(de) je $ 8,99 om een apparaat te activeren en daar werd dus 800 dollar winst gemaakt per account.

De handelaren hadden kunnen weten dat er wat boven hun hoofd hing, Apple heeft vorig jaar al aangegeven dat het doorverkopen van activaties niet de bedoeling is.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Rtaal

  Tja, maak het maximale aantal dan gewoon 50. Dan verminder je het al aanzienlijk en er is niemand die zelf 100 iOS devices heeft (en 50 lijkt me ook nog sterk)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Terecht dat Apple ingrijpt om dit soort ongewenste onderhandse verkoop tegen te gaan, maar een standaardaantal van 100 accounts is ook niet slim. Ik zou zeggen verkoop ze per account en laat developers ook per account betalen. Dan kopen ze niet meer dan ze nodig hebben. Er zijn nu eenmaal ook kleinere developertjes:)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Als ze nou de benodigheid van een udid schrappen en zorgen dat mensen met een beta niet kunnen reageren in de AppStore is t probleem ook opgelost.

 • Profielfoto
  thvanarkel

  @Rtaal die 100 devices zijn ook voor beta testers, niet alleen voor je eigen apparaten.

 • Profielfoto
  Japsuh

  Blockt?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @rtaal ik heb zelf diverse Apps als betatester mogen draaien, waaronder bijvoorbeeld iSip. Als je een losse App wilt testen, heeft de developer je UDID nodig om in een specifiek bestandje te plaatsen, dat je vervolgens samen mét de te testen App in iTunes dumpt. Daarna wordt de toegang tot de te testen App verstrekt; je ziet dan ook dat je iPhone er een ‘Profiel’ bij heeft.
  Voor een iOS-test moet één van de 100 ‘Slots’, zoals ze officieel heten, worden gekoppeld aan datzelfde UDID. In dit geval krijgt Apple een melding zodra zo’n slot wordt gekoppeld, waardoor jij (de tester) de iOS beta legaal mag gebruiken.
  Zoals thvanarkel dus al zegt, zijn die slots dus niet alleen voor de developer zelf, maar ook voor ‘klanten’ die zijn software testen. De developer van iSIP zou mij dus op die manier kunnen vragen om zijn product in iOS 6 te testen, en daarvoor mijn UDID aan zo’n slot kunnen verbinden.
  .
  [OFFTOPIC]@Jaspuh: tja, da’s tegenwoordig helaas min of meer normaal, aangezien ‘blocken’ voor veel mensen een Nederlands werkwoord lijkt te zijn (blokkeren). Ik had liever gezien dat men gewoon het Nederlandse alternatief zou gebruiken, dus ik kan me je verbazing voorstellen.[/OFFTOPIC]

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Blockt ja. Beetje taalvernieuwing is nooit weg.
  Of moeten we (net als de Belgen) een helicopter ook een hefschroefvliegtuig noemen, de televisie (analoog aan de Duitsers) een “Ver-zien” en de portemonnee weer gewoon Oud-Hollands “beurs” gaan noemen. Het kán, maar ik neem er geen aanstoot aan.

 • Profielfoto
  iNicky

  Blocken, blockt, geblockt. Ook Engels vakjargon moet volgens de Nederlandse regels vervoegd worden. Vreemder maar wel correct is: updaten, updatet, geüpdatet

 • Profielfoto
  Japsuh

  @MacAanZee: dat zijn al lang ingeburgerde woorden, die vergelijking gaat dus mank. In dit geval is er gewoon blokkeren, een normaal Nederlands woord. “Blockt” is echt geen jargon. Ik zou dit dan ook geen taalvernieuwing noemen, maar taalverminking.

 • Profielfoto
  Simon90

  Jongens, jullie hebben het gehoord. Volgende keer gewoon weer blokkeren en de andere Nederlandse werkwoorden gebruiken.