Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 31 juli 2012
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over dé Apple/ Samsung-rechtszaak

Vandaag gaat het dan écht beginnen. Voor de rechtbank van San Jose treffen Samsung en Apple elkaar voor wat gezien wordt als de belangrijkste rechtszaak waar de bedrijven ooit in betrokken waren. De inzet is verschillend. Samsung wil geld zien voor elke iPhone die verkocht wordt, Apple wil alle Samsung producten die op de iPad en iPhone lijken uit de schappen hebben én een schadevergoeding van twee miljard euro.

Wie er gelijk krijgt wordt niet bepaald door rechter Lucy Koh, maar door een jury van ‘gewone’ Amerikanen. Gisteren is deze jury geselecteerd. Dat bleek niet eenvoudig want in Silicon Valley hebben veel mensen connecties bij een van de betrokken bedrijven. Zo vielen een Apple- en een Google-medewerker af bij de selectie. De overgebleven juryleden, waaronder een werkloze jongen, een huisvrouw en een bouwvakker, moeten de komende weken de argumenten van Samsung’s en Apple’s advocaten aanhoren om uiteindelijk een oordeel te vellen.

De zaak begon toen Apple Samsung aanklaagde voor het inbreuk maken op een reeks patenten voor de iPad en de iPhone. Het gaat hierbij om uiterlijke kenmerken van de apparaten én om het uiterlijk en de bediening van de software. Samsung zou ze ‘slaafs’ gekopieerd hebben in de Galaxy smartphones en tablets, zo zegt Apple.

Samsung reageerde hierop met een tegenaanklacht. Het bedrijf heeft patenten in handen voor 3G-dataverbindingen die door vrijwel alle telefoon- en tabletmakers gebruikt worden. Omdat de patenten cruciaal zijn voor mobiele apparaten is Samsung verplicht om ze ter beschikking te stellen aan anderen voor een redelijk tarief. Over deze zogenaamde FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and nondiscriminatory) gaat de Samsung’s aanklacht. Het bedrijf vindt dat een percentage van 2,5% op de verkoopprijs van het apparaat dat er gebruik van maakt gerekend moet worden. Bij de iPhone zou dat neerkomen op 15 tot 20 euro per verkocht toestel. Apple vindt dat onredelijk en zegt dat het percentage alleen gerekend moet worden op de prijs van de Baseband processor die gebruik maakt van het patent. Dat zou neerkomen op 0,0040 euro.

Voorafgaand aan de rechtszaak heeft Samsung in de afgelopen dagen al een aantal tegenvallers moeten incasseren. Zo mogen citaten van Steve Jobs uit de biografie van Walter Isaacson niet gebruikt worden in de rechtszaal. Advocaten van Samsung hadden graag Steve’s uitspraak gebruikt dat hij bereid was tot ‘thermonucleaire oorlog’ met Android (het besturingssysteem van de meeste Samsung-toestellen).

Een nog belangrijker tegenvaller voor Samsung was het afkeuren van bewijsmateriaal door rechter Koh waaruit zou blijken dat Apple het ontwerp voor de iPhone óók heeft afgekeken. Samsung’s advocaten vonden een vroege schets van Apple-medewerker Shin Nishibori waarop een iPhone te zien was, geïnspireerd op een Sony camera. Het resultaat leek behoorlijk op een iPhone 4(s). Apple reageerde echter met een schets die ouder was dan de bewuste Sony camera waarop een nagenoeg identieke vorm te zien was. Dat was genoeg reden voor de rechter om Samsung te verbieden het onderwerp aan te snijden in de rechtszaak.

De uitkomst van de rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor beide bedrijven. Apple zal een aanzienlijk deel van de winst op iPhones en iPads naar Korea moeten sturen als het in het ongelijk wordt gesteld. Als Samsung verliest moet dat bedrijf miljarden overmaken naar Cupertino én zal het zijn lucratieve Galaxy-producten moeten aanpassen voordat ze weer verkocht mogen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over dé Apple/ Samsung-rechtszaak
Sluiten