Alles wat je moet weten over dé Apple/ Samsung-rechtszaak

Door: Koen van Tongeren - 39 reacties

Vandaag gaat het dan écht beginnen. Voor de rechtbank van San Jose treffen Samsung en Apple elkaar voor wat gezien wordt als de belangrijkste rechtszaak waar de bedrijven ooit in betrokken waren. De inzet is verschillend. Samsung wil geld zien voor elke iPhone die verkocht wordt, Apple wil alle Samsung producten die op de iPad en iPhone lijken uit de schappen hebben én een schadevergoeding van twee miljard euro.

Wie er gelijk krijgt wordt niet bepaald door rechter Lucy Koh, maar door een jury van ‘gewone’ Amerikanen. Gisteren is deze jury geselecteerd. Dat bleek niet eenvoudig want in Silicon Valley hebben veel mensen connecties bij een van de betrokken bedrijven. Zo vielen een Apple- en een Google-medewerker af bij de selectie. De overgebleven juryleden, waaronder een werkloze jongen, een huisvrouw en een bouwvakker, moeten de komende weken de argumenten van Samsung’s en Apple’s advocaten aanhoren om uiteindelijk een oordeel te vellen.

De zaak begon toen Apple Samsung aanklaagde voor het inbreuk maken op een reeks patenten voor de iPad en de iPhone. Het gaat hierbij om uiterlijke kenmerken van de apparaten én om het uiterlijk en de bediening van de software. Samsung zou ze ‘slaafs’ gekopieerd hebben in de Galaxy smartphones en tablets, zo zegt Apple.

Samsung reageerde hierop met een tegenaanklacht. Het bedrijf heeft patenten in handen voor 3G-dataverbindingen die door vrijwel alle telefoon- en tabletmakers gebruikt worden. Omdat de patenten cruciaal zijn voor mobiele apparaten is Samsung verplicht om ze ter beschikking te stellen aan anderen voor een redelijk tarief. Over deze zogenaamde FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and nondiscriminatory) gaat de Samsung’s aanklacht. Het bedrijf vindt dat een percentage van 2,5% op de verkoopprijs van het apparaat dat er gebruik van maakt gerekend moet worden. Bij de iPhone zou dat neerkomen op 15 tot 20 euro per verkocht toestel. Apple vindt dat onredelijk en zegt dat het percentage alleen gerekend moet worden op de prijs van de Baseband processor die gebruik maakt van het patent. Dat zou neerkomen op 0,0040 euro.

Voorafgaand aan de rechtszaak heeft Samsung in de afgelopen dagen al een aantal tegenvallers moeten incasseren. Zo mogen citaten van Steve Jobs uit de biografie van Walter Isaacson niet gebruikt worden in de rechtszaal. Advocaten van Samsung hadden graag Steve’s uitspraak gebruikt dat hij bereid was tot ‘thermonucleaire oorlog’ met Android (het besturingssysteem van de meeste Samsung-toestellen).

Een nog belangrijker tegenvaller voor Samsung was het afkeuren van bewijsmateriaal door rechter Koh waaruit zou blijken dat Apple het ontwerp voor de iPhone óók heeft afgekeken. Samsung’s advocaten vonden een vroege schets van Apple-medewerker Shin Nishibori waarop een iPhone te zien was, geïnspireerd op een Sony camera. Het resultaat leek behoorlijk op een iPhone 4(s). Apple reageerde echter met een schets die ouder was dan de bewuste Sony camera waarop een nagenoeg identieke vorm te zien was. Dat was genoeg reden voor de rechter om Samsung te verbieden het onderwerp aan te snijden in de rechtszaak.

De uitkomst van de rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor beide bedrijven. Apple zal een aanzienlijk deel van de winst op iPhones en iPads naar Korea moeten sturen als het in het ongelijk wordt gesteld. Als Samsung verliest moet dat bedrijf miljarden overmaken naar Cupertino én zal het zijn lucratieve Galaxy-producten moeten aanpassen voordat ze weer verkocht mogen worden.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Jojo890

  Go Apple!

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Zoals ik dit artikel lees heeft Samsung al meer tegenvallers gehad dan Apple. Hopelijk is de uitkomst dan óók een tegenvaller voor Samsung!

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Ik weet niet wat ik ervan moet vinden…

 • Profielfoto
  basmencke

  Waarschijnlijk maakt Apple een supercool verhaal voor die jury:)
  Eigenlijk zou SJ het moeten vertellen:)

  Go Apple!

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Ik snap nog steeds niet waarom de rechter sommige Samsung galaxys niet heeft verboden in een land,

  Allemaal na aap van Apple, de iPhone en iPad

  #goApple

 • Profielfoto
  HCHybrid

  Mogen de Samsung copycats nu voor eens en voor altijd gestopt worden opdat beide bedrijven zich in de toekomst kunnen focussen op eigen (originele) ontwerpen (of waar nodig aanschaf van licenties) ipv claims hier en claims daar…
  Kabouter lui wordt daar zo moe van, van claims hier en claims daar…pfff… ZzzZzzz

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Opzich vind ik bepaalde dingen van Samsung wel goed voor Apple het brengt Apple op sommige dingen een beetje harder aan het werk door de concurrentie. Maar als het om de mobieltjes zelf gaat vind ik het idd een beetje zielig hoeveel de doodgewoon hebben overgenomen.. dus toch wel #GoApple

 • Profielfoto
  Jeroen

  Toevallig gister een film gezien waar zich een rechtszaak afspeelde en de jury ook bestond uit ‘normale’ burgers. Wel een apart idee dat hier deze jury bestaat uit een bouwvakker, huisvrouw en een werkloze jongen.
  Het lijkt mij best wel interessant om zo’n rechtszaak een keer mee te maken ookal zal er waarschijnlijk vrij weinig spannends te beleven zijn.
  Ik ben benieuwd naar de uitkomst van deze rechtszaak!

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt dat Google aangepakt moet worden… want Android is bijna volledig gekopieerd van iOs. Wat ook te bewijzen valt volgens mij omdat medewerkers die in een vroeg stadium aan iOs werkten voor Google zijn gaan werken en gezien het feit dat de eerste schetsen van Android totaal anders zijn dan de eerste versie die Steve Jobs te zien kreeg, waarbij hij toen zei dat hij kwaad was dat ze Android zo schaamteloos 1 op 1 hadden gekopieerd.

 • Profielfoto
  yesn95

  Jammer dat al deze reageerders de jury niet zijn. Anders zou ik de uitkomst wel weten. #goapple

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Toevallig gister een film gezien waar zich een rechtszaak afspeelde en de jury ook bestond uit \’normale\’ burgers. Wel een apart idee dat hier deze jury bestaat uit een bouwvakker, huisvrouw en een werkloze jongen.

  Waarom zou het een apart idee zijn ?

 • Profielfoto
  Jeroen

  Toevallig gister een film gezien waar zich een rechtszaak afspeelde en de jury ook bestond uit \\\’normale\\\’ burgers. Wel een apart idee dat hier deze jury bestaat uit een bouwvakker, huisvrouw en een werkloze jongen.

  Waarom zou het een apart idee zijn ?

  Misschien ook wel net zo eerlijk.
  Ik had eerlijk geen idee dat in Amerika de jury bestaat uit mensen die ‘vrijwillig’ daar zitten totdat het mij gister duidelijk werd tijdens de film, vandaar dat ik het nog een beetje een raar idee vind.

  Ik hoop dat ze een goede beslissing nemen.

 • Profielfoto
  akerboom

  Na deze rechtszaak volgen er weer vele andere, zal niet zo snel ophouden. Lkkr boeiend dus…

 • Profielfoto
  iPhonefans

  het eerste onderdeel van de rechtzaak is natuurlijk een nobrainer.
  Je kent een patenthouder van een usb-koppeling in een auto van euro 100.000 ook niet 2,500 patentrechten toe.
  Het laatste onderdeel wordt lastiger.

  @Jeroen1991. Ga dan even naar onze zuiderburen. Zij hebben ook een burgerjury.

  (zie b.v. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1810697/2010/10/22/Belgie-verdeeld-over-proces-parachutemoord.dhtml
  in de 2e alinea)

 • Profielfoto
  Wolfii82

  Omdat ik van Apple producten hou, ben ik niet direct pro Apple. Apple doet net zo vreemd
  als Samsung. Het zijn net kinderen.

  Als de verkoop er nou onder zou lijden, ok, maar Apple heeft helemaal geen reden tot klagen.

 • Profielfoto
  Jeroen

  @Jeroen1991. Ga dan even naar onze zuiderburen. Zij hebben ook een burgerjury.

  Ah, dat wist ik niet. Toch wel interessant dat een groepje burgers uiteindelijk bepaald dat diegene schuldig of onschuldig is en dus vrijgesproken wordt of voor tientallen jaren vast kan komen te zitten.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  araikg

  Hopelijk wint Apple en dan zijn we klaar met dat Apple/Samsung rechtszakengedoe hopelijk wint Apple! Want Samsung kan geen eigen dingen bedenken en trouwens Apple heeft waanzinnige keynotes en Apple is zo’n bedrijf waar je fan van wilt zijn en Samsung niet!

 • Profielfoto
  vanquish

  Zo super zijn die keynote’s al lang niet meer….
  De laatste echt fenominale presentatie was de introductie van de originele iPhone.
  Toen Steve zieker werd ging het al berg af, maar nu :-(

 • Profielfoto
  Haike

  Hoop dat ze de film Runaway jury gezien hebben.. Bij Apple vast wel,… gezien het aantal mac’s wat regelmatig in beeld komt….

 • Profielfoto
  Imade

  Ik zelf hoop dat Samsung wint omdat Apple wel te ver gaat met die hele rechtszaak gedoe.
  Apple wilt zo’n beetje een Apple planeet maken.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Waarom is hier iedereen zo pro-apple? Het is ook maar een bedrijf dat geld wil verdienen!
  Als de jury oordeelt dat de Samsung niet op de Apple lijkt, so be it.
  Bovenstaande reacties klinken alsof het een nieuw onderdeel op de Olympics is.
  “Vandaag op het programma, in de categorie zwaargewichten: Apple tegen Samsung. Go Apple”

 • Profielfoto
  Imade

  @Olieboer – Ik vind juist dat de Samsung Tablets niet op Apple lijken.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik vind dit boeiender dan heel die olympische spelen met alle B-sporters hoor:)

  “Omdat ik van Apple producten hou, ben ik niet direct pro Apple. Apple doet net zo vreemd
  als Samsung. Het zijn net kinderen.

  Als de verkoop er nou onder zou lijden, ok, maar Apple heeft helemaal geen reden tot klagen.”

  De verkoop zal er echt wel onder lijden. Al die mensen die nu een Samsung kopen, wat zouden die kopen als de Samsung niet zoveel op de iPhone zou lijken? Sommige een iPhone, sommige een andere Android en sommige WP7.

  Van de 35 miljoen? Verkochte Samsungs zou Apple zeker meer dan 5 miljoen iPhones verkopen. 5 miljoen x 500/600 euro.. Reken maar uit;)

 • Profielfoto
  EvnL

  Samsung heeft inderdaad het idee van Apple overgenomen. Maar iemand kun je niet aanklagen voor het stelen van ideeën, dus klaagt Apple Samsung aan op de kleine dingen die niet genoeg verschillen van hun origineel. Die kleine dingen vormen nooit genoeg basis om heel Samsung te laten stoppen met het ontwikkelen en verkopen van Android-telefoons.
  Natuurlijk is het nooit leuk als ideeën gestolen worden, maar dat is een kwestie van gevoel en op basis daarvan kun je geen rechtspraak voeren.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @jeroen1991

  Allemaal off-topic

  Ja, idd, maar het is een verplichting
  Als je wordt opgeroepen moet je komen. Je moet dan ‘geaccepteerd’ worden door beide partijen. Je wordt door de mangel gehaald en elk vlekje op je blazoen wordt uitvergroot als de andere partij denkt dat je tegen hun zal stemmen. Alleen het kiezen van de jury kan weken duren.

  Bij belangrijke zaken word je geïsoleerd van de buitenwereld zodat je niet wordt beïnvloed. Je wordt dus uit je werk of wat dan ook gerukt (en niet gecompenseerd) Velen vinden het dan ook erg, alhoewel sommigen miljonair zijn geworden van ‘insight’ stories/boeken.

  Je mag alleen guilty of not guilty stemmen.
  De rechter bepaalt dan de strafmaat.

  Je wordt daar per overtreding veroordeeld en gestraft, itt NL waar alles wordt samengenomen. Dus onze Denver schutter kan zo dus 24* levenslang krijgen en ook nog 20jr voor verboden wapenbezit en zo voorts.

  Overigens geldt dit ook voor getuigen. Je bent verplicht te verschijnen en de waarheid te vertellen, anders hangt je een zware straf boven het hoofd.

  Hoe het in België precies zit weet ik niet, maar dat kan jij ons straks misschien vertellen

 • Profielfoto
  Applefan96

  Apple moet gewoon winnen .

 • Profielfoto
  Job

  Waarom klagen ze hp ook niet aan met Hp spectre
  Die lijkt ook heel erg op MacBook!!:confused:

 • Profielfoto
  iQuinten

  Wanneer komt de uitslag op OMT?

 • Profielfoto
  iQuinten

  Waarom klagen ze hp ook niet aan met Hp spectre
  Die lijkt ook heel erg op MacBook!!:confused:

  Echt he!

 • Profielfoto
  Jeroen

  @iPhonefans
  -ook allemaal off-topic
  Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dat in België gaat. Ik heb gister de film Runaway Jury gezien, leuke film trouwens maar eigenlijk werd mij op dat moment pas een beetje duidelijk hoe zo’n rechtszaak in Amerika er aan toe gaat. Ik dacht dat het niet veel verschillend zal zijn met in Nederland, alhoewel ik ook niet precies weet hoe het er hier aan toe gaat..
  Ik heb niet veel verstand van rechten etc. maar vond het vak op school ook al wel interessant..
  Je zegt “Als je wordt opgeroepen moet je komen” maar daarvoor moet die persoon zich toch eerst opgeven. En wat zal de reden zijn om het te doen? Mensen voelen zich verplicht? Het verdient niet veel als jury zijnde?
  In ieder geval leuk om jouw posts te lezen. Toch nog wel wat geleerd deze dag, misschien toch maar overwegen om een carriere switch maken haha:)
  Ik zal morgen eens kijken of ik wat meer kan vinden over hoe het in Nederland en België aan toe gaat.

  -klein beetje on-topic
  Ben overigens wel benieuwd naar de uitslag van deze zaak.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Hopelijk wint Apple, Samsung heeft nog werkelijkwaar NIETS bijgedragen aan smartphones.. Ze kopiëren schaamteloos een design en gebruiken gratis software.. Sony enz ontwerpen tenminste hun eigen telefoons en brengen innovatie.

 • Profielfoto
  Imade

  Hopelijk wint Apple, Samsung heeft nog werkelijkwaar NIETS bijgedragen aan smartphones.. Ze kopiëren schaamteloos een design en gebruiken gratis software.. Sony enz ontwerpen tenminste hun eigen telefoons en brengen innovatie.

  Dus de iPad is geen gejat idee wil je beweren?
  MS kwam er als eerste mee, maar pas toen Apple de tablet pc verbeterde, werd het pas een hit.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hopelijk wint Apple, Samsung heeft nog werkelijkwaar NIETS bijgedragen aan smartphones.. Ze kopiëren schaamteloos een design en gebruiken gratis software.. Sony enz ontwerpen tenminste hun eigen telefoons en brengen innovatie.

  Dus de iPad is geen gejat idee wil je beweren?
  MS kwam er als eerste mee, maar pas toen Apple de tablet pc verbeterde, werd het pas een hit.

  Dat MS er als eerste mee kwam wil niet zeggen dat Apple er nog (lang) niet bezig mee was. Sterker nog, Apple had al in de jaren ’80 onder leiding van Steve al heel duidelijk de formfactor tablet in het hoofd, met de bijbehorende mogelijkheden* **, de technologie was er echter nog lang niet klaar voor. Dat MS hier schijt aan heeft gehad in de late jaren 90 en 00’s, en dus eigenlijk met een half product op de proppen kwam, droeg uiteindelijk alleen maar bij aan het succes van de iPad. Aangezien over de iPad wel goed na was gedacht én pas op de markt werd gebracht toen de technologie er pas echt klaar voor was. Dat is een groot verschil en typisch Apple.

  * http://www.youtube.com/watch?v=hb4AzF6wEoc
  ** http://www.youtube.com/watch?v=WPS1DMlzz0M (aanraders)

 • Profielfoto
  computer space

  Ik heb hier nog een schets liggen van een telefoon met touchscreen met ronde hoeken uit mijn studietijd (1993). Zelfs de multitouch gestures had ik al voor 80% zoals ze nu op de ipad zitten. Komaan zeg… iedere imbeciel zou een touch telefoon zo tekenen. Enige misser is dat ie op een 500mhz 68080 draaide;) . De enige zinnig optie die een rechter bij dit soort zaken heeft: beide bedrijven de hoogst geplaatste dame laten opdraven, deze in een modderworstelbad zetten en het filmpje ervan op facebook plaatsen. Wat een onzin allemaal.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Hier kun je lezen dat de de rechter Samsung nu al irritant vindt en dat zijn geduld opraakt, terwijl de rechtszaak waarschijnlijk enkele weken zal duren.
  http://www.techzine.nl/nieuws/30985/apple-vs-samsung-rechtszaak-is-een-mediacircus.html

 • Profielfoto
  Job

  Samsung maakt er wel een potje van volgens die tekst!!:)

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @jeroen1991
  Wil je een fascinerende film over een jury beraad zien:

  12 angry men

  Nu een klassieker

  De hele film is te zien op YouTube.

 • Profielfoto
  Truzo

  Android moet aangepakt worden? Android heeft nog altijd dingen die Ios niet heeft (zoals achtergrond met widgets, aanpasmogelijkheden via Launchers enz).
  Alleen de icoontjes lijken een beetje op elkaar. En dan is dat nog van android 2.X. De nieuwe Android versies lijken minder op Ios. Icoontjes op gsm’s bestaan al lang en zoen dergelijk menu zoals Ios heeft bestaat al lang. Ik snap niet dat Apple patenten neemt op icoontjes. Ik vind dit nutteloos, want als je wilt bellen heb je een telefoonfunctie nodig, dus wat is de beste manier op dit weer te geven? Een telefoon. SMS is een soort

  Geloof je me niet dat de nieuwere androids minder op ios lijken?

  Ios 5

  Android 4.1

  Wat mij betreft over icoontjes, die bestaan al lang, elke gsm heeft icoontjes, waarom dan nog zagen dat ze op elkaar lijken?