AirPlay op Apple TV uitgebreid in iOS 6

28 reacties

Tot nu toe is de aandacht voor iOS 6 beta 3 vooral uitgegaan naar de iPhone en iPad maar er is ook een versie uitgebracht voor de Apple TV met daarin een nieuwe functie waarmee het apparaatje niet alleen AirPlay-signalen kan ontvangen maar ook uitsturen.

Ontwikkelaars die de beta op hun Apple TV installeren krijgen de mogelijkheid om een andere AirPlay-zone te selecteren, bijvoorbeeld van luidsprekers die aangesloten zijn op een AirPort Express elders op het netwerk. Vervolgens wordt alle audio (van muziek én video) die op de Apple TV wordt afgespeeld uitgestuurd naar de geselecteerde AirPlay-zone.

Met de nieuwe functie wordt het dus voor het eerst mogelijk om door je muziekcollectie te navigeren via de Apple TV-interface en deze overal in huis af te spelen.

Handig?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  -Mark-

  Jazeker handig, niets zo fijn om in de kamer een album op te zetten en deze af te luisteren in mijn werkkamer:)

 • Profielfoto
  Myquandro

  Leuke toevoeging, maar het nut ontbreekt in mijn ogen een beetje tenzij je de airplay speakers recht onder je tv hebt hangen.
  Als ik muziek wil luisteren in de keuken via mijn airplay speakers vindt ik het nogal nutteloos om daarvoor mijn tv en Apple tv in de woonkamer aan te zetten, dan gebruik ik liever mijn iPhone die ik op zak heb of de iPad die even verderop ligt. Het idee van airplay is in mijn ogen dat je vanaf elke plek in huis de speakers kunt bedienen in de kamer waar je op dat moment bent, met de Apple TV heeft het in feite alleen zin om in de ruimte waar de ATV staat de speakers in de ruimte te bedienen.
  Zoals ik al zei, leuke toevoeging zonder echt nut (in mijn ogen)

 • Profielfoto
  knekkie

  Sonos achtig. En best handig ja. dit miste ik wel,

 • Profielfoto
  wverveer

  Myguandro +1

 • Profielfoto
  McMeller

  Handig? Handig!

 • Profielfoto
  Sirll

  Mmm.. Denk verder dan speakers!.

 • Profielfoto
  macbook-Jan

  DIt is toch al mogelijk?

  Althans ik kan met mijn 1e generatie Appletv selecteren naar welke speakers ik mijn muziek wil streamen.
  En kan dan ook het geluid van mijn Appletv uitzetten en de airport express aan.

 • Profielfoto
  jochems

  Een fijne bijkomstigheid, je kunt je tv uitschakelen terwijl hij muziek afspeelt

 • Profielfoto
  D2V3

  Dat is een zeer welkome mogelijkheid!

 • Profielfoto
  Smout

  @ Jochem

  Dat kan nu al, als je de optische uitgang van je apple TV verbindt met je versterker.

 • Profielfoto
  Smout

  of je HDMI via je versterker naar je TV

 • Profielfoto
  pippen2

  Hiermee zou het mogelijk kunnen worden dat 5.1 speakers zonder bedrading aangesloten wordt. Er zit alleen nog een vertraging in AirPlay. Dat zal nog verbeterd moeten worden. Daarna lijkt het me een logisch vervolg dat er speakers met ingebouwde WiFi op de markt komen.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Dit is héél vet!
  Ik heb namelijk al mijn muizek in iTunes Match staan. Nu kan ik -zonder tussenkomst van mijn Mac of iPad- die muziek streamen naar een paar goede speakers zonder dat ik dure kabels moet aanschaffen. Volgens mij is het zelfs niet mogelijk om een optische – analoge audiokabel te krijgen. Hiermee omzeil je dit soort onzin.

 • Profielfoto
  Cozinheiro

  Als in het goed begrijp kan je dan je geluid van Apple tv door AirPlay speakers jagen. Dit zou handig zijn omdat ik een splinternieuw computerscherm heb staan waar ik Apple tv had op aangesloten maar dus geen geluid had.

 • Profielfoto
  RamonV

  @pippen ik merk haast geen vertraging als ik via iTunes of iPad afspeel naar mij airport Express. De ae moet wel eerst bufferen maar iTunes en idevices houden hier rekening mee. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld AirFoil.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  ZEKER HANDIG!!
  Ideaal zelfs!
  Je wil toch het geluid van de film op je grote speakers horen?
  En dat dan zonder kabels?
  In High Quality?
  En zonder sync-problemen?
  Je grote speakers zijn al draadloos via een Airport Express, toch?
  Super dus.

  Airfoil kan ook, is ook fijn, maar doet geen HQ:
  Apple stuurt Losless audio door de lucht, Airfoil maakt er een mp3-stream van.
  Dat heb ik ooit eens uitgezocht omdat ik verschil hoorde.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Grappig hoe Apple softwarematig, hardware functies kan inschakelen, net als toen stereo BT bij de 3G. Wat zit er nog meer in de ATV2/3?

  Het kan aan mij liggen, maar ik snap de reacties niet.
  Om airplay te kunnen ontvangen (dus nu ook verzonden vanaf de ATV) moet je device (b.v. de speakers) airplay geschikt zijn (deze hebben een ingebouwde versterker), of aangesloten op een airport express (maar dan via een versterker).
  Dus de speakers die daarvoor geschikt zijn kan je toch gewoon vanaf je iPhone/iPad aansturen, daar heb je geen ATV voor nodig.

  Ik kan mij 2 dingen bedenken die toegevoegde waarde leveren:
  1) je kan maar één airplay device kiezen (ook wel single room). Dus als je iets wilt afspelen op de ATV via je iOS (en binnenkort OSx snow lion) device loopt het geluid via de TV speakers. Met doorlussen via de ATV kan je dan airplayspeakers gebruiken. Het is een stap naar ‘cut-the-cord’ om de huidige middelware (versterker, cd-speler, tuner) overbodig te maken en alles wireless.
  2) je wilt iets zelfstandigs afspelen via de ATV op de TV (een opmaat voor apps op de ATV?)

  Verder hebben een aantal bloggers de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel is.
  @Mark; neem aan een grapje
  @Myquandro: que? waarom zou je speakers willen gebruiken (neem aan dat je dat bedoelt) in een andere ruimte dan waar je je bevindt, tenzij je iemand wilt plagen; maar eigenlijk zeg je dat ook zelf al.
  @Knekkie: sonos is multiroom, dat is airplay (nog) niet. Je kan maar één airportdevice kiezen (meestal de ruimte waar je je bevindt)
  @pippen2: airplay gaat over WiFi (vandaar dat je op je wifi-netwerk moet zitten). Het is het protocol dat het afspelen van audio/video mogelijk maakt over dat wifi netwerk. Vandaar ook dat airplayspeakers duur zijn, ze moeten WiFi (een versterker) hebben.
  @MacBeer2&Cozinheiro: bekabeling is nu mogelijk, is zelfs optical (=digitaal). In het andere geval heb je echt een airplayspeaker nodig en kan je dit dus nu al met je iPhone/Ipad (mits iOS5+). Dus je kan het nu al of straks ook nog niet

  Waar ik echt op zit te wachten is het kunnen installeren van apps op m’n ATV3, zoals netflix. De hardware moet het aankunnen. Dan is het ook afgelopen met dat JB gedoe.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Een aardige feature, maar ik snap de hoera stemming hier eerlijk gezegd ook niet zo. Om je iTunes bibliotheek te benaderen via de Apple TV moet sowieso je computer aan staan waarop de iTunes bibliotheek staat. Vervolgens kun je dan via de Apple TV de audio doorsturen naar een Airport Express.

  Je kunt in dat geval dan toch ook gewoon achter je computer kruipen en in iTunes de Airport Express selecteren?

  Het kiezen van je muziek via de Apple TV lijkt me omslachtig, omdat je computer, televisie en atv3 aan hebt staan om je muziek te kiezen in een andere ruimte waar de Airport Express zich bevindt.

  Want als de atv3 in dezelfde ruimte staat zou je ook de optical out op atv3 kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  seb88

  ah ideaal dit!

  Stel je hebt een beamer en daarop een apple tv aangesloten… nu kan je dus draadloos audio doorsturen. Voorheen moest je een audio kabel doortrekken van de beamer naar de surround/hifi system. Nu kan je bijvoorbeeld de beamer draadloos ophangen aan een plafond met een apple tv kastje erbij. Je hebt alleen nog 2 stroompunten nodig.

 • Profielfoto
  williamdekker

  Kijk verder dan je eigen situatie! Het is heel handig maar alleen voor uitzonderlijke gevallen! Stel dat je geen iPhone of iPad hebt, of stel dat je een nas hebt met al je muziek of bv op een feest lekker streaken naar je AirPlay speakers, dan kan je je iPhone lekker in je zak houden. En bv zoals bij mij; m’n versterker staat op een afstand van drie meter van m’n tv en m’n speaker 2 meter, maar als ik dit wil bekabelen voor geluid van een film bv dan moet ik in mijn situatie 8m optische audio kabel kopen met een omvormer naar analoog à 60 euro! Ik heb er al naar gekeken nl. Mij te duur!
  Conclusie: gewoon handig en voordeliger!

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @all http://www.worldofapple.nl/2012/07/hoe-werkt-apples-airplay/

  @flyinghigh
  Zoals jij het beschrijft heb je helemaal gelijk, maar dat is natuurlijk niet de functie van een ATV. Je wilt je ATV gebruiken om naar je TV (of beamer blijkt) video te streamen.
  Wil je de adio dan niet via je TV laten lopen, dan heb je nu nog een bekabelde stereo nodig. Tegelijkertijd de audio naar een ander airport device sturen kan namelijk niet.
  Met deze nieuwe functie kan je de audio via de ATV ‘door’streamen naar een airplayspeaker (of een express aangesloten op je stereo, maar laatste die heb je meestal al op je tv aangesloten, dus dan heeft het geen nut).
  Dus voor bepaalde groepen weldegelijk erg handig.
  En als je versterker op is, hoef je die dus niet meer te vervangen, mist je natuurlijk airplayspeakers hebt;-)

  Overigens kan je gewoon via een iPhone of iPad (muziek icon) je iTunes bibliotheek benaderen (thuisdeling moet aanstaan) en deze dan vanuit de iPhone/iPad streamen naar een express.
  Een iMac doet dit vanuit de sluimer en zonder dat het scherm aan gaat. Zelfs als deze op iemands slaapkamer staat merk je daar helemaal niets van. Vanuit Windows weet ik het niet.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @williamdekker
  In jouw geval moet je hoe dan ook kabels tussen je versterker en speakers hebben (tenzij deze al AirPlay zijn, maar dan snap ik je verhaal niet). Als deze optische uit -en ingangen hebben heb je die kabels al (topsetje dan trouwens), anders kan dit niet eens en heb je gewone kabels.
  Je kan een airport express aansluiten op je stereo (optisch als deze een ingang heeft). Daarmee is je stereo AirPlay ready. Kost je dus iig een Express en een kort optisch kabeltje (€100, heb je wel gelijk een WiFi-range-extender)
  Alternatief is je ATV op je stereo aan te sluiten, maar dan zal je een HDMI kabel van de ATV naar de TV moeten brengen. Dat kan alleen opties of je moet er weer een converter tussen zetten-€40-. Dit laatste is wel het goedkoopst, maar je zult dan altijd de ATV even moeten aanzetten (tip, gebruik de gratis App Remote, scheelt je hoop gepiel, vooral bij het invoeren van je wachtwoord enzo).
  Je zult een pc/iMac moeten hebben waar het iTunes programma opstaat, op de meeste NASsen (bv Qnap) kan je dan je iTunes bibliotheek zetten (scheelt schijfruimte op je pc/iMac)
  Heb je geen iOS device, dan zul je via je pc/iMac je muziek moeten starten, anders kan het met je iPhone die je toch lekker in je zak had.

  Nu het tweede geval. Als je films van je NAS draadloos op je TV wilt kijken, dan heb je idd een ATV nodig (een moderne TV heeft echter ook een netwerkaansluiting en apps om je bibliotheek af te spelen). IOS6 zorgt ervoor dat je ATV de audio dan streamed naar je express/stereo.
  Echter, de ATV en de express hebben geen audio ingang, dus uitzending van je TV kan je niet draadloos afspelen op je stereo, dit moet nog bekabeld.
  Maar, als je ATV hebt kan je Netflix (ff googlen hoe) op je ATV zetten, dan maakt dan heel veel goed:-)

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Ik lees dat mensen hier een iTunes bibliotheek op een NAS hebben staan. Zoals een synology of een qnap. Volgens mij kun je een dergelijke bibliotheek op een NAS niet benaderen met je Apple TV omdat de bibliotheek op dat moment geen thuisdeling ondersteunt. Je hebt dus altijd nog een computer met iTunes nodig die aanstaat om je muziek en filmcollectie te benaderen. Ik hoor graag als het wel zonder iTunes werkt!

  Ik zie de nieuwe feature meer als een extra mogelijkheid om de atv als een extra interface te gebruiken om zodoende je muziek bibliotheek elders te raadplegen en door te sturen naar Airport Express.

  En als je deze nieuwe feature gaat gebruiken met een airport express als geluidsdrager dan heb je bij het kijken van films denk ik geen surround ondersteuning meer.

 • Profielfoto
  langbeest

  @flyinghigh, klopt je kan niet de Itunes bibliotheek benaderen op je NAS zonder dat er een PC/Mac aanstaat waar Itunes openstaat.
  Er zijn wel handige apps (Synology) voor Ipad /Iphone waarmee je een soortgelijk Itunes kunt simuleren, rechtstreeks vanaf de NAS, zonder tussenkomst van PC/Mac dus rechtstreeks NAS=>Iphone=>ATV=>AMP.
  Maar dat wisten jullie allemaal natuurlijk al.;-)

 • Profielfoto
  RobertoCoppi

  Ik vind het ideaal en mis deze functie al lang. Nu kan ik muziek luisteren in meerdere ruimtes via iTunes Match zonder dat mijn Mac aan hoeft te staan. Eindelijk.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @flyinghigh
  Je hebt gelijk, maar ff goed lezen, dat staat er namelijk ook.
  Als je iMac hebt, kan je iTunes benaderen als het in de slaapstand staat (zie eerder), Windows weet ik niet
  @langbeest. Nee laatste wist ik niet, maar heb dan ook geen Synology;-) handig (als het het doet, zie laatste reviews)
  @flyinghigh
  Het is je nog niet helemaal duidelijk denk ik.
  ATV heeft geen WiFi zender. Dus het verlengt de WiFi-range niet. Dus je ATV en Express moeten in hetzelfde bereik van je WiFi router zitten. Waarom zou je dan je muziek eerst naar je ATV sturen en dan naar je express? Het kan net zo goed direct naar je express, tenzij je het leuk vindt om je TV aan te zetten en met toch wel een beetje crapy interface door je bibliotheek te bladeren. Je moet wel in een erg groot huis wonen als je dat de moeite waard vind.
  Dat doe je dus met je iPhone of iPad, of als je die niet hebt, je PC/iMac.
  Zowel airplay als de ATV ondersteunen Dolby 5.1.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @RobertCoppi
  Nee dus, zie eerder.
  Even goed lezen wat daar staat.
  Vooral ook over meerdere ruimtes. Per ruimte (ik neem aan dat je airspeaker of installatie bedoelt) moet je airplayontvanger hebben. Heb je die nu niet, helpt de ATV niet, heb je die nu al, dan heb je de ATV niet nodig.
  Als je iMac in sluimerstand staat (meestal) kan je gewoon je bij je bib. Je hoort dan echt helemaal niets van de iMac.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  @iPhonefans. Dank voor de moeite die je doet om e.e.a. uit te leggen. Ik begrijp uitstekend wat een atv en een airport express kunnen en voor mij kunnen doen qua functionaliteit!

  Het hele artikel bovenaan gaat over een nieuwe toegevoegde feature om audio door te streamen naar een airport express, die zich eventueel in een andere kamer kan bevinden. Die feature kan voor sommige mensen een oplossing bieden wanneer zij hun audioapparatuur ver van de ATV hebben staan. Zoals bij een beamer opstelling waarschijnlijk het geval is. Fijn voor hen!

  Vooralsnog verwacht ik dat veel mensen hun atv nabij hun televisie hebben staan en dat een hifi installatie erbij ernaast eronder staat, waardoor de optical out van de atv3 eenvoudigweg kan worden gebruikt. Dat is een veel gebruikte opstelling. Om die reden denk ik dat deze nieuwe feature niet vaak zal worden gebruikt en hierdoor weinig toevoegt aan de functionaliteit van atv. Uiteraard mag jij dat heel anders vinden!