Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 juli 2012
Leestijd: 3 minuten

’13” retina MacBook Pro, iPod nano met touch-looks’

Na de geruchtenstorm rond de iPad mini die afgelopen week is losgebarsten en inmiddels weer is gaan liggen is er weer ruimte voor verse geruchten over nieuwe producten. Deze week is namelijk mogelijk bewijs opgedoken voor een 13 inch retina MacBook Pro en een ooggetuigeverslag van een mengeling van een iPod nano en een iPod touch.

13 inch retina MacBook Pro
Geekbench is een dienst waarmee de snelheid en performance van je Mac of PC gemeten kan worden in zogenaamde ‘benchmark tests’. Resultaten van zo’n test worden online gepubliceerd. Vorige maand blijkt zo’n test uitgevoerd te zijn door een 13 inch MacBook Pro met een nog onbekend kenmerk, namelijk ‘MacBookPro10,2’. De huidige 13 inch MacBook Pro heeft het kenmerk MacBookPro9,2. Ter vergelijking; de retina 15 inch MacBook Pro heeft als kenmerk ‘MacBookPro9,1’ en de retina-versie wordt ‘MacBookPro10,1’ genoemd. Kortom, reden genoeg om te vermoeden dat het 10,2 een retina-model voorspelt.

Het nu opgedoken 10,2-model heeft de zelfde Intel i7 2,9 ghz. dual-core-processor als het huidige 13-inch topmodel. Het identificatienummer van het moederbord is wel anders, maar komt overeen met een tot nu toe onbekend ID-nummer dat in beta’s van Mountain Lion gevonden is.

Het lijkt bij elkaar dus overtuigend bewijs van het bestaan van een 13 inch retina MacBook Pro. Toch moeten er wat kanttekeningen geplaatst worden. Om te beginnen is het technisch mogelijk om specificaties en productnamen van hardware na te bootsen in tests. Daarbij is er een rare afwijking in de Geekbench-test. Waar de huidige 13 inch MacBook Pro namelijk 8 GB RAM aan boord heeft, moet de ‘10,2’ het doen met 4 GB.

Tegelijkertijd wordt alom aangenomen dat de 13 inch MacBook Pro uiteindelijk een retina-scherm zal krijgen en misschien is dit het eerste officiële bewijs daarvan.

Geekbenchresultaten voor MacBookPro10,2

iPod nano
Al jaren lopen iPod-verkopen bij Apple terug. Daarmee wordt de noodzaak tot innovatie ook minder voor die divisie. Het Japanse blog Macotakara zegt van een betrouwbare Chinese bron vernomen te hebben dat Apple toch nog toekomst ziet in minstens één model: de iPod nano.

De geciteerde bron heeft de nieuwe nano zelf niet gezien, maar wel een hoesje voor de iPod. Daaruit valt op te maken dat het model weer langwerpig wordt (zoals de vorige generaties) met een groter touchscreen. Ook zou de iPod homeknop krijgen. De clip aan de achterkant verdwijnt waardoor de nieuwe nano een stuk dunner zou worden.

Verder spreekt de bron over een ‘nieuwe iTunes-dienst’ die het apparaat zou krijgen. Hiervoor zou iTunes in de herfst een update krijgen waarbij nieuwe functies geïntroduceerd worden en de sociale dienst Ping definitief verdwijnt.

Mogelijke uiterlijk van de nieuwe iPod nano (3D reddering op basis van geruchten)

Als het idee van een grotere iPod nano met home-knop zou kloppen kan het misschien wel het einde kunnen inluiden van de iPod touch. Als Apple dit model uitfaseert kan het de doelgroep splitsen: wie muziek wil koopt een nano, wie wil gamen en surfen neemt die nieuwe iPad mini. Wat denk jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’13” retina MacBook Pro, iPod nano met touch-looks’
Sluiten