’13” retina MacBook Pro, iPod nano met touch-looks’

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Na de geruchtenstorm rond de iPad mini die afgelopen week is losgebarsten en inmiddels weer is gaan liggen is er weer ruimte voor verse geruchten over nieuwe producten. Deze week is namelijk mogelijk bewijs opgedoken voor een 13 inch retina MacBook Pro en een ooggetuigeverslag van een mengeling van een iPod nano en een iPod touch.

13 inch retina MacBook Pro
Geekbench is een dienst waarmee de snelheid en performance van je Mac of PC gemeten kan worden in zogenaamde ‘benchmark tests’. Resultaten van zo’n test worden online gepubliceerd. Vorige maand blijkt zo’n test uitgevoerd te zijn door een 13 inch MacBook Pro met een nog onbekend kenmerk, namelijk ‘MacBookPro10,2’. De huidige 13 inch MacBook Pro heeft het kenmerk MacBookPro9,2. Ter vergelijking; de retina 15 inch MacBook Pro heeft als kenmerk ‘MacBookPro9,1’ en de retina-versie wordt ‘MacBookPro10,1′ genoemd. Kortom, reden genoeg om te vermoeden dat het 10,2 een retina-model voorspelt.

Het nu opgedoken 10,2-model heeft de zelfde Intel i7 2,9 ghz. dual-core-processor als het huidige 13-inch topmodel. Het identificatienummer van het moederbord is wel anders, maar komt overeen met een tot nu toe onbekend ID-nummer dat in beta’s van Mountain Lion gevonden is.

Het lijkt bij elkaar dus overtuigend bewijs van het bestaan van een 13 inch retina MacBook Pro. Toch moeten er wat kanttekeningen geplaatst worden. Om te beginnen is het technisch mogelijk om specificaties en productnamen van hardware na te bootsen in tests. Daarbij is er een rare afwijking in de Geekbench-test. Waar de huidige 13 inch MacBook Pro namelijk 8 GB RAM aan boord heeft, moet de ‘10,2’ het doen met 4 GB.

Tegelijkertijd wordt alom aangenomen dat de 13 inch MacBook Pro uiteindelijk een retina-scherm zal krijgen en misschien is dit het eerste officiële bewijs daarvan.

Geekbenchresultaten voor MacBookPro10,2

iPod nano
Al jaren lopen iPod-verkopen bij Apple terug. Daarmee wordt de noodzaak tot innovatie ook minder voor die divisie. Het Japanse blog Macotakara zegt van een betrouwbare Chinese bron vernomen te hebben dat Apple toch nog toekomst ziet in minstens één model: de iPod nano.

De geciteerde bron heeft de nieuwe nano zelf niet gezien, maar wel een hoesje voor de iPod. Daaruit valt op te maken dat het model weer langwerpig wordt (zoals de vorige generaties) met een groter touchscreen. Ook zou de iPod homeknop krijgen. De clip aan de achterkant verdwijnt waardoor de nieuwe nano een stuk dunner zou worden.

Verder spreekt de bron over een ‘nieuwe iTunes-dienst’ die het apparaat zou krijgen. Hiervoor zou iTunes in de herfst een update krijgen waarbij nieuwe functies geïntroduceerd worden en de sociale dienst Ping definitief verdwijnt.

Mogelijke uiterlijk van de nieuwe iPod nano (3D reddering op basis van geruchten)

Als het idee van een grotere iPod nano met home-knop zou kloppen kan het misschien wel het einde kunnen inluiden van de iPod touch. Als Apple dit model uitfaseert kan het de doelgroep splitsen: wie muziek wil koopt een nano, wie wil gamen en surfen neemt die nieuwe iPad mini. Wat denk jij?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Over de Nano: Ik kan me bijna niet voorstellen dat deze Nano er komt. Als je goed kijkt lijkt het eerder op een low budget iPod Touch. En als ik me niet vergis waren er eerder geruchten over de horloge variant van de Nano update. Tenminste, een ontwerp dat nog beter aansluit op het idee om een Nano als horloge te dragen. Hoe dan ook, ik ben erg benieuwd!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  De huidige 13 inch moet ook zijn video geheugen uit die 8 gig halen. Misschien heeft de retina 13 inch een losse video kaart en daardoor minder ram nodig.

  Maar goed, we zullen zien.. Eerlijk gezegd denk ik dat we er allemaal over eens kunnen zijn dat de vraag niet is of die komt maar wanneer hij komt.

 • Profielfoto
  Tomac5

  ik geloof niet dat de iPod Touch wordt afgeschreven. Dat ding is een succesnummer voor Apple

 • Profielfoto
  Jeroeno

  Ik zit al 2 jaar te wachten voor een nieuwe iPod Touch, een iPad mini neem je niet in de broekzak mee

 • Profielfoto
  Ernstfoto

  Ter vergelijking; de retina 15 inch MacBook Pro heeft als kenmerk ‘MacBookPro9,1′ en de retina-versie wordt ‘MacBookPro10,1′ genoemd.

  Iets te veel “retina”;)

 • Profielfoto
  iPredict

  Einde van de iPod touch geloof ik niet. Die geniet mee van alle iOS apps die ook voor de iPhone beschikbaar zijn. Een kleinere iPod nano zal dat niet hebben en waarschijnlijk ook geen internet hebben. Een homeknop maakt de Touch niet overbodig.

 • Profielfoto
  sunapple

  De iPod Shuffle mag vervangen worden door een Nano zoals de huidige en daar wil ik ook een 32GB variant van. Geen Nano zoals hierboven dus en ook geen Shuffle. Dan heb je één model puur voor muziek die klein en simpel is (goedkoop).

  De iPod touch mag mee met de schermvergroting van de iPhone, de betaalbare niet-bellende iPhone is echt een succes en kan niet vervangen worden door een 7” apparaat.

  Een iPad Mini vind ik überhaupt niet logisch klinken. Als hij toch al niet in je broekzak past, waarom dan niet meteen het ideale formaat: 9.7”? Voor een goedkoop alternatief heb je de grote iPod touch dan al.

  iPod Classic? Tja, er zijn zat mensen die behoefte hebben aan meer dan 64GB, dus eigenlijk mag hij niet weg. Een 128GB en 256GB model lijken mij wel wat.

  Dus, wat ik graag zou hebben:
  – iPod Nano zoals de huidige (dunner, breder?) 8GB, 16GB, 32GB
  – iPod touch net-zo-veel-inch-en-GB-als-de-iPhone
  – iPod Classic 128GB en 256GB

 • Profielfoto
  Douwie

  De iPod nano mag wel een groter scherm hebben in dezelfde vorm als die nu heeft. Het is nu toch wel wat klein.. Ook zou het leuk zijn als je hem als horloge kan gebruiken die met Bluetooth verbind met een iPhone, iPod touch of iPad en dat je dan met je horloge bijvoorbeeld op twitter kan, dit bestaat ook al voor android maar de iPod nano heeft daar wel een beter scherm voor.

  Ik vind dat ze wel een nieuwe iPod touch moeten maken met bijvoorbeeld een A5 chip en een betere camera, kinderen van bijvoorbeeld 10 jaar vinden die spelletjes als angry birds helemaal geweldig en die gaan geen iPhone kopen voor 599,- en bellen ook niet echt, daarom is de iPod touch wel geschikt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als Apple dit model uitfaseert kan het de doelgroep splitsen…

  Haha, dit klinkt als ‘verdeel en heers’!
  .
  De rendering van een grotere Nano is mooi, en kan de productlijn geheel op zijn kop zetten.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik wacht lekker op de 13″ retina. Tot die tijd doet mijn white het nog prima;)
  .
  Een grote nano lijkt me onzin, voor enkel muziek afspelen heb je niet zo’n groot ding nodig. Ik hoop op een nieuwe versie van die 6gn. Die je dan met je iPone kan verbinden en waar je je notificaties op kan zien.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Ik vind nog steeds de beste iPod de iPod touch, maar na al deze geruchten ben ik bang dat de iPod touch stopt.
  Ik zelf denk niet dat er namelijk een 7,8 inch ipad mini komt.
  Ten eerste wat moet apple met een kleinere ipad, de markt voor de rond de 7 inch tablet gaat niet goed in iedergeval bij de kindle fire.
  Als je naar de specs kijkt van de ipad mini, zelfde resolutie iPhone 3GS, een kleinere ipad 2. Nee
  Er komt gewoon geen ipad mini. De iPod touch komt gewoon. Maar. Nu met een grote update. A6 en 5megapixel camera en een 4 inch scherm net als de iPhone 5 waarschijnelijk. Hoop ik!
  Over de MacBook pro 13 inch verwacht ik het wel, maar alleen als ook de MBA en iMac ook een retina krijgen

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik hoop dat die 13″ Retina Pro snel komt, 15″ is mij net iets te groot voor me rugtas (student). Over die nano zeg ik: onnodig product. Muziek luister ik tegenwoordig onderweg alleen op me iPhone met spotify.

  (Die render vind ik veel lijken op de Nokia Lumia :$)

 • Profielfoto
  Hagert

  Dat is toch de iPod lumia?

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wauw, toenstraks even mogen spelen met de 15″ retina pro. Wat een scherm! Die 13″ retina moet héél snel komen want ik wil hem hebben.

 • Profielfoto
  M@cer

  Ik kan me niet voorstellen dat de iPod Touch gaat verdwijnen, dit is voor heel veel pre-pubers (10/12 jaar) de perfecte opstap naar een iPhone.

  Heel veel kids van die leeftijd beginnen met een iPod Touch.