iOS 6; Facebook, Maps en Siri

Door: Nando Kasteleijn - 62 reacties

Zoals verwacht heeft Apple tijdens de WWDC-keynote  iOS 6 aangekondigd. Onder de meer dan 200 nieuwe functies zitten een nieuwe Maps-app, meer mogelijkheden in Siri, verregaande Facebook-integratie en volledig nieuwe versies van Mail en Safari.

Maps-app

Apple heeft  de afgelopen tijd een eigen kaarten-app ontwikkeld met als gevolg dat Google Maps aan de straat is gezet. In de nieuwe app zit naast een gewone kaartweergave ook de mogelijk om steden in 3D te bekijken. Daarnaast biedt de app ‘turn-by-turn’ navigatie (met Siri-ondersteuning), waarbij de app gebruik maakt van eigen verkeersinformatie voor de actuele situatie op de weg. Ook kan gezocht worden op winkels, restaurants en andere (semi-)publieke plekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder ander Yelp. Ook het Nederlandse TomTom blijkt informatie aan te leveren voor de nieuwe Maps-app.

Siri

Voortaan kan Siri gebruikmaken van sport-, restaurants-, bioscoop- en filmdatabases. Vragen die je haar (of hem?) stelt over deze onderwerpen kunnen daardoor nu direct door Siri beantwoord worden. Verder kun je vanuit Siri nu apps openen en Twitter-berichten citeren. Oók is Apple samenwerking met autofabrikanten aangegaan die auto’s gaan leveren met een speciale Siri-knop waardoor je direct – zonder je iPhone aan te raken – Siri kunt commanderen. Helaas is er slecht nieuws voor ons Nederlandssprekenden. Siri verstaat en spreekt nog steeds geen Nederlands. Wel worden vanaf nu onder andere Italiaans, Spaans en Koreaans ondersteund.

Facebook-integratie

Facebook wordt heel diep geïntegreerd in iOS 6. Bleef het met Twitter bij centraal inloggen en het delen van ondermeer foto’s en webpagina’s, bij Facebook kun je voortaan foto’s, locaties en Game Center resultaten delen. Verder kun je direct apps in de App Store en muziek, films en tv-series in de iTunes Store ‘like’en’. Past een van je vrienden zijn of haar contactgegevens aan dan worden die automatisch bijgewerkt in je adresboek. Verjaardagen van Facebook-vrienden verschijnen vanzelf in je agenda.

Telefoon-app

De telefoon applicatie heeft een aantal verbeteringen meegekregen. De belangrijkste vind je als je een gesprek wegdrukt. Vanaf nu kun je vanuit de app direct een bericht sturen. Daarnaast is het mogelijk om een herinnering in te stellen om iemand later terug te bellen. Een van de opties hierbij is om je te laten herinneren zodra je vertrekt van de plek waar je het gesprek hebt weggedrukt.

‘Niet storen’ modus

Een veel gevraagde functie is de ‘niet storen’ modus. Die zorgt ervoor dat je updates wel binnenkrijgt, maar dat je scherm niet oplicht en er geen geluid wordt afgespeeld. Daarnaast kun je zelf bepalen wie je wel of niet mag bellen; blijft iemand bellen dat komt deze alsnog door.

Safari

Ben je druk bezig geweest met je Safari-browser op je iPad en wil je de tabs ook zien op je Mac? Daar is nu synchronisatie via iCloud voor aanwezig. Daarnaast kun je straks offline artikelen lezen in de Leeslijst en direct foto’s uploaden in de browser. Daarnaast introduceert Apple App Banners. Deze banners kun je op je site laten verschijnen als je ook een app hebt in de App Store. Bezoekers worden er dan aan herinnerd dat ze je app kunnen downloaden.

Fotostream

Het wordt nu het mogelijk om foto’s via iCloud te delen met vrienden en op elkaars foto’s te reageren. Daarnaast krijg je een push notificatie op het moment dat iemand reageert op je foto. Verder kun je de foto’s bekijken in je browser en via Apple TV.

Mail

VIP’s functionaliteit, een speciale inbox voor belangrijke personen (te vergelijken met priority-inbox van Gmail) is een van de grootste verbeteringen in Mail. Daarnaast is er nu een optie om berichten te voorzien van een vlag. Verder is het nu makkelijker om foto’s en video’s toe te voegen in het schrijf-scherm. Daarnaast is het nu mogelijk om met een ‘pull-to-refresh’ beweging nieuwe mail binnen te halen. Tot slot kan je nu per mail-account handtekeningen toevoegen.

PassBook

Apple introduceert met PassBook een compleet nieuwe app in iOS 6. Hiermee worden loyaliteitspassen-in-app-vorm verzameld zodat je ze op een plek kunt terugvinden. Zodra je in de buurt komt van de plek waar jouw pas geldig is verschijnt deze automatisch in je lock-screen. Voor de app komt een API beschikbaar waarmee ontwikkelaars hun apps aan PassBook kunnen koppelen.

Single-app-modus

Apple introduceert een methode in iOS 6 om het gebruik van een iPad, iPhone of iPod touch te beperken tot één app. De beheerder van het apparaat kan zelf bepalen welke knoppen binnen de app wel of niet gebruikt mogen worden en of de home-knop gebruikt mag worden. Hierdoor kunnen iOS-apparaten breder ingezet worden in bijvoorbeeld het onderwijs en in musea.

FaceTime

Met de introductie van FaceTimen werd beloofd dat de videodienst in de toekomst ook via 3G gebruikt zou kunnen worden. In iOS gaat dat eindelijk gebeuren. Krijg je een FaceTime-uitnodiging, dan kun je die op je iPad, iPhone, iPod touch of je Mac opnemen, zolang je Apple-ID maar samengevoegd is met je telefoonnummer.

iOS komt in de herfst uit voor de iPhone 3GS, 4 en 4S, de iPad 2 en de nieuwe iPad én de vierde generatie iPod touch. Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag al een beta downloaden waarmee ze hun apps op tijd kunnen verrijken met de nieuwe API’s die Apple voor iOS 6 beschikbaar heeft gesteld.

Reacties

62 reacties
 • Profielfoto
  One Less Thing

  Maar eh… een trend breker !!! Geen nieuwe iphone ???

 • Profielfoto
  Perspective

  die trend hadden ze vorig jaar (misschien zelfs 2 weet niet zeker) al gebroken met de iPhone 4(s).

 • Profielfoto
  Stijntje90

  Vind het tegenvallen

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Was te verwachten vanwege dat in die periode ook de nieuwe iPhone uitkomt

 • Profielfoto
  Chrissser

  ik dacht te verstaan, dat iOS 6 direct te downoaden is …
  ik helemaal blij, moet ik net zoals iOS 5 als nog de hele zomer wachten

 • Profielfoto
  One Less Thing

  die trend hadden ze vorig jaar (misschien zelfs 2 weet niet zeker) al gebroken met de iPhone 4(s).

  ehm.. toen werd er juist de een iphone (iphone 4s) geïntroduceerd.
  das geen trendbreuk

 • Profielfoto
  bramodb

  Herfst is nog wel lang

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Inderdaad, ik vind herfst ook wel lang.

 • Profielfoto
  Thomasvt

  Nu ff w8en op imzdl.com voor de dl en ik kan gaan testen:)

 • Profielfoto
  wouwout

  rommelige update? Beetje van alles, beetje gekopieerd van anderen, beetje vernieuwing.

 • Profielfoto
  Tequilaslam

  IOS5 kwam ook pas in de herfst en vroeger aangekondigd. Oktober zal de nieuwe Iphone komen, is dan weer 1 jaar geleden

 • Profielfoto
  Peter733

  Siri komt naar de nieuwe iPad: http://www.apple.com/ios/ios6/

 • Profielfoto
  Apple-TechKid

  Ik vind het wel mooi die update naar IOS 6
  De kaarten app is prachtig
  Facebook integratie
  Siri(helaas nog steeds niet voor ons) voor iPad
  Die passbook app is wel handig maar rommelig
  en de klok app is toegevoegd aan iPad

  En nu wachten tot de herfst

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het wordt een lange zware zomer zónder die 200 nieuwe functies in iOS 6…… En verdwalen met die rottige Google Maps…

 • Profielfoto
  maxim22

  Ik mis de nieuwe safari die nu nog niet te downloaden is en maps app die niet via de mac toegankelijk is. (zoals maps.google.be)

 • Profielfoto
  joostvg

  Ik helemaal blij met met de nieuwe kaarten-app… Blijken zowel de fly-over functie als de turn-by-turn navigatie alleen te gaan werken op de iPhone 4S (en de dan uit te komen nieuwe iPhone).

  Dus niet op mijn iPhone 4.. (wel op m’n iPad 3 maar die heeft maar 500 mb datalimiet en is toch wat groot voor navigatie..).

 • Profielfoto
  Kakoener

  Komt er nou niet eens ios5.2?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  LATE INTRO van nieuwe iPhone vergroot kansen voor Samsung om marktaandeel c.q. voorsprong verder te vergroten

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Zoals ik een beetje gehoopt had. Een ‘fris’ iOS met tal van nieuwe functies. Iets om naar uit te kijken.:)

 • Profielfoto
  sunapple

  Het zou toch jammer zijn als we pas in de herfst mogen kennismaken met de nieuwe iPhone.. Ook voor de ontwikkeling van nieuwe-schermgrootte-apps zou het handig zijn als de introductie een tijd voor de lancering komt. Of toch gewoon 3.5″?
  .
  Ik zou willen dat ik iOS 6 nu al had op m’n iPad. Kan niet wachten om Siri te ontmoeten ;-). Aan de Dev Prev waag ik mij maar niet, er valt dan niet meer te downgraden (waarschuwing).. Dan maar de nieuwe iPad case kopen.

 • Profielfoto
  flappah

  ehm.. toen werd er juist de een iphone (iphone 4s) geïntroduceerd.
  das geen trendbreuk

  Oei, kort geheugen! Dit zijn de announcement dates:
  Original iPhone: January 9, 2007: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_(original)
  iPhone 3: WWDC 2008, June 9, 2008: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_3G
  iPhone 3S: WWDC 2009, June 8, 2009: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_3GS
  iPhone 4: WWDC 2010, June 7, 2010: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_4
  iPhone 4S: October 4, 2011: http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_4S

  Duidelijk twee trendbreuken. De iPhone 4S werd immers NIET op de WWDC 2011 geïntroduceerd. Net als de volgende (nieuwe?) iPhone.

 • Profielfoto
  awesomemac

  En ja…mijn “oude” iPad 1 heeft al geen iPhoto of iMovie, nu dus ook geen iOS 6. Damn…

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Ziehier de keynote: bit.ly/Ntrfhz

 • Profielfoto
  mighty servant

  Een aantal “features” zitten al in Mountain Lion….maandje wachten kan je het uitproberen.

 • Profielfoto
  yesn95

  Ik had een nieuw uiterlijk voor bepaalde App’s wel leuk gevonden. Bijvoorbeeld de muziek app op de iPhone. Persoonlijk vindt ik het gewoon niet meer mooi en dat terwijl ze zo een mooie app op de iPad hebben. Zo eentje moeten ze ook maken op de iPhone. Het is ook gewoon dat sommige app’s achter lopen op de 3rd party App’s die wel zijn blijven innoveren. Een kleine maar handige toevoeging zou bijvoorbeeld swipen om terug te gaan naar de vorige lijst in de settings app. Om maar een voorbeeld te noemen.

 • Profielfoto
  bjorngra

  Nog steeds geen multi user mogelijkheid voor de iPad. Is dat nu zo complex?

 • Profielfoto
  JJK

  Offline modus bij maps is wel een must. Anders wordt op vakantie gaan heel duur of naja dan zijn er een legio aan betere apps. Snijdt Apple zich weer in de vingers.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Jammer, de iPad 1 doet niet mee..
  Vraagje trouwens: hoe zit het met Google streetview? Gaat dat weg, blijft het of heeft Apple een eigen variant?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En geen knopjes voor helderheid, bluetooth, wifi, etc in berichtencentrum?

 • Profielfoto
  crazylegs

  Ik vermoed dat wanneer iOS 6 uit komt met de nieuwe iPhone dat ze dan wederom een paar talen mee gaan geven aan Siri, laten we hopen dat NL er dan bij zit

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beta iOS 6 nu te downloaden, maar alleen voor ontwikkelaars etc? Niet voor iedereen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Weet Cupertino wel dat de Hollanders New York hebben gesticht?:)

 • Profielfoto
  ecnerual

  Wat ik opvallend vind is dat Siri in iOS 6 voorlopig nog geen Nederlands gaat ondersteunen, terwijl er bij features wel Dutch Eredivisie Live staat in de keynote…
  http://i49.tinypic.com/2vvnxpx.png

 • Profielfoto
  nvoorberg

  Apple heeft mij waarschijnlijk verloren als klant. Als ik iets koop wens ik niet na 1,5 jaar opgescheept te zitten met een apparaat dat niet meer intressant voor Apple en dus maar afgeserveerd is. Hetzelfde is gebeurt met mijn oude ipod classic, en ook veel te vroeg met mijn macbook pro.

  Hey is jammer dat ze zo omgaan met hun klanten, en nee ik ga geen nieuwe ipad meer kopen, ik koop wel een android voor de helft van de prijs die over 1,5 jaar net zo actueel is als nu

 • Profielfoto
  mymac

  Wat ik opvallend vind is dat Siri in iOS 6 voorlopig nog geen Nederlands gaat ondersteunen, terwijl er bij features wel Dutch Eredivisie Live staat in de keynote…

  Nice, was mij nog niet eens opgevallen!

  Ik vind het geen probleem om in het Engels te vragen wat welk team gedaan heeft afgelopen weekend, dat het kan ben ik al blij genoeg mee!

 • Profielfoto
  GT1988

  @nvoorburg pff zeurzak, zoiets heet vooruitgang, en jou ‘oude’ Mac kan toch gewoon Mountian Lion draaien?

 • Profielfoto
  rubio

  Helemaal niets nieuws. Geen nieuw iPodje, iMacje of iets dergelijks Zwaar tegen valleuh. Niks mis mee met update laptop 15 inch met retina voor 2300 euri, maar daarna komt maar weinig nieuws. Blauwe tand 4, IOS 6. Geen beleving meer in apple. Groeten en Respecten

 • Profielfoto
  mymac

  Waarom kan ik via dev.apple.com geen iOS 6 downloaden? “Access denied” krijg ik, en via de minder legale kanalen lukt het ook niet momenteel. Is het bij Apple ook te druk dat ze het dichttimmeren voor een aantal?

 • Profielfoto
  INCTRL

  die trend hadden ze vorig jaar (misschien zelfs 2 weet niet zeker) al gebroken met de iPhone 4(s).

  ehm.. toen werd er juist de een iphone (iphone 4s) geïntroduceerd.
  das geen trendbreuk

  Ehhhhh de iPhone 4S werd niet tijdens het WWDC 2011 geïntroduceerd vorig jaar Sjaak. Dus die trendbreuk was er inderdaad al.

 • Profielfoto
  INCTRL

  Wat ik opvallend vind is dat Siri in iOS 6 voorlopig nog geen Nederlands gaat ondersteunen, terwijl er bij features wel Dutch Eredivisie Live staat in de keynote…
  http://i49.tinypic.com/2vvnxpx.png

  [/quote]

  Tja Siri zal nu vast de Nederlandse Eredivisie App kunnen openen via voice command. Echter reageert Siri (nog) niet op NEDERLANDSE voice commands.

 • Profielfoto
  District

  sunapple 3 uur geleden
  Het zou toch jammer zijn als we pas in de herfst mogen kennismaken met de nieuwe iPhone.. Ook voor de ontwikkeling van nieuwe-schermgrootte-apps zou het handig zijn als de introductie een tijd voor de lancering komt. Of toch gewoon 3.5″?

  Misschien laten ze developers wel overstappen op 4″ voor t maken van apps en downgraden ze die voor de huidige modellen. (Kan alleen mits ze de verhoudingen vh scherm gelijk laten)

  Overigens kan er nog het één en ander aan software bij komen in de tussentijd, maar hebben ze dat niet vermeld omdat ze dan info zouden weggeven over de nieuwe iPhone. Datzelfde geldt (hoop ik) ook voor Nederlandse ondersteuning van Siri.

 • Profielfoto
  iPredict

  Apple heeft mij waarschijnlijk verloren als klant. Als ik iets koop wens ik niet na 1,5 jaar opgescheept te zitten met een apparaat dat niet meer intressant voor Apple en dus maar afgeserveerd is. Hetzelfde is gebeurt met mijn oude ipod classic, en ook veel te vroeg met mijn macbook pro.

  Hey is jammer dat ze zo omgaan met hun klanten, en nee ik ga geen nieuwe ipad meer kopen, ik koop wel een android voor de helft van de prijs die over 1,5 jaar net zo actueel is als nu

  Welk van jouw anderhalf jaar oude Apple producten is volgens jou afgeserveerd? Heeft Apple je producten gedegradeerd? Is je productiviteit of plezier afgenomen? Als je denkt dat zo’n plastic Android ding, met het laagste respect voor privacy en de slechtste ondersteuning door software developers je leven zal verbeteren, so be it. Maar kom hier niet aanzetten met inaccurate informatie.

 • Profielfoto
  janvanderploeg

  De Single-app-modus is een geweldige oplossing voor mijn zoontje van 2,5. Hij mag alleen wat peuter-apps gebruiken. Ik ben altijd bang dat ie wat verwijderd. Erg fijn:)

 • Profielfoto
  Roko

  Erg jammer dat de originele iPad wordt overgeslagen, qua hardware is die hetzelfde als een iPhone3GS dus zou het prima moeten lopen. Dat wordt dan maar jailbreaken.

 • Profielfoto
  FransHaven

  Fantastisch! Allemaal typische Apple-verbeteringen. Het wordt steeds mooier.

 • Profielfoto
  apenstaartje

  Hmm, had echt gehoopt dat ze de iPad wat interessanter zouden maken qua iOS, voor in een gezin mis ik echt meerdere accounts… anders zit iedereen maar in elkaars mail te werken, in elkaars GameCenter te rommelen etc. Misschien iOS 7?

 • Profielfoto
  madcat

  Ik had begrepen dat de maps wel informatie aan Siri voorziet, Klopt het dat je nu in in de Engelse taal kan vragen of er een goed restaurant in Amsterdam is of welke film er draait in de Pathe van Utrecht?

 • Profielfoto
  caskraker

  @iPredict: nvoorberg bedoelt dat de iPad1 niet meegaat in iOS6. Dus geen nieuwe functies via het OS, en vooral ook geen nieuwe Apps die iOS6 als voorwaarde stellen. Kijk maar hoeveel Apps nu al iOS5 vereisen.
  In feite trekt Apple na 1,5 jaar (iPad1 werd verkocht tot maart 2011) de stekker uit dit product. Omdat de 3GS wél meegaat heeft dat niks met de HW te maken, het is een marketing-keuze. En dus kun je er vanuit gaan dat dit vaker gaat gebeuren. Waarom zou ik dan nu investeren in een iPad3 als ik weet dat het ding maar 2 jaar actueel blijft?
  Vooruitgang is prima maar een product actief maar 1,5 jaar ondersteunen is ronduit schandalig.

 • Profielfoto
  Bernii

  @caskraker & @nvoorburg: vergeet niet dat Apple vrij kniel is in het onderhouden van het OS op oudere apparaten. Android is geen stap beter daarin, sterker nog, er zijn veel toestellen met Android die na nog geen half jaar zijn afgeschreven. De Galaxy Tab 10.1 krijg tot dusver nog geen update naar Android 4.0, dat tablet is no geen jaar oud. Bij de meeste Android toestellen moet je het doen met het OS wat meegeleverd wordt bij het toestel. Daarnaast is de iPad 1 al twee jaar op de markt:)

 • Profielfoto
  slewes

  Daar moet ik je idd gelijk in geven helaas. Jammer.

 • Profielfoto
  GT1988

  @roko

  Zelfde hardware naar wel iets meer pixels;)

 • Profielfoto
  slewes

  Dat was trouwens als reactie op caskraker.

  Daarnaast is de iPad 1 al twee jaar op de markt:D

  ??? Weet je wel wat je zegt… al twee jaar… zon ding heeft wel een langere levensverwachting en dat moet ook gewoon gelden voor de support. Het is niet een mac van 20 jaar die bos word hoor…

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb iOS6 op m’n iPhone 4S geïnstalleerd. Het werkt nu al heel goed (dat was voorheen bij de eerste beta versies nooit zo). Het valt me op dat alle Apple apps er net iets anders uit gaan zien. De kaarten app ziet er goed uit, maar persoonlijk mis ik dan wel Streetview. Hopelijk komt Google met zijn eigen Maps app vanuit de App Store.

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik helemaal blij met met de nieuwe kaarten-app… Blijken zowel de fly-over functie als de turn-by-turn navigatie alleen te gaan werken op de iPhone 4S (en de dan uit te komen nieuwe iPhone).

  Dus niet op mijn iPhone 4.. (wel op m\’n iPad 3 maar die heeft maar 500 mb datalimiet en is toch wat groot voor navigatie..).

  Dit is kwalijk, want er is geen technische reden om navigatie niet toe te staan op oudere iphones. Androids ingebouwde navigatie werkt ook oude telefoons.

 • Profielfoto
  Lucide-B

  ik hoef al die troep niet

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik kijk de kat even uit de boom. Als Google niet met een losse Maps-app komt sla ik iOS 6 lekker over, ik vind Street View te belangrijk om te missen.

 • Profielfoto
  ajschot

  pfff jammer dat je weer of een nieuwe iPhone of een nieuwe iPad voor dat siri nodig hebt…. ach voor het Nederlands is zijn we ook weer een ruim jaar verder…

  Overigens vind ik wel dat Apple steeds sneller apparaten niet meer ondersteund zodat wij (allen zo stom als we zijn) weer naar de winkel gaan rennen om een nieuwe te kopen.

  Ik zit er toch over te denken om alles maar te laten en dieper in de hackintosh scène te duiken. Android is misschien ook niet actueel maar de apps worden omdat het zo slecht ge”update wordt, ook niet gemaakt zodat ze alleen werken op 4.0 zoals nu wel met een groot aantal apps die alleen werken onder ios5.
  Dat zal straks ook zijn met apps die alleen werken onder ios6 of zelfs alleen op iPhone4S en nieuwe iPad vanwege siri… slim van Apple, denkt men maar op de langere termijn zal dit toch wel weer mis lopen… Steve we missen je nu al!

 • Profielfoto
  Psvu2

  @ajschot we missen je steve? Kom op man dit doet apple al sinds het begin!
  Heb zelf een iPad1 die gebruik ik nog dagelijks en en om nou te zeggen dat daar perse siri op moet nee niet echt dus die blijft op 5,1 en werkt perfect.
  2 jaar OS ondersteuning is puur marketing aangezien je nergens een contract afsluit voor 3 jaar.

 • Profielfoto
  Psvu2

  Facebook, hoop wel dat je hier niet alles voor hoeft aan te zetten, al je FB”vrienden” in je contactlijst en agenda? Hoop het niet.

 • Profielfoto
  crazylegs

  Ik zie voor passbook meteen al een grote mogelijkheid in NL wanneer ik het volgende artikel lees…

  http://tweakers.net/nieuws/82529/ns-papieren-treinkaartje-verdwijnt-eind-2013.html

 • Profielfoto
  dianshui

  groothandel verschillende soorten Angel Wing Ultra Thin Stander harde behuizing met standaard voor iPhone 4, iPhone 4S, gratis verzending + snelle levering + laagste prijs 2,99 dollar: http://x.vu/259723

 • Profielfoto
  handprint

  Ook nieuw: Persoonlijke Hotspot