Verraadt jailbreakhacker eigen community?

Door: Nando Kasteleijn - 22 reacties

We gaan terug in de tijd, naar 2010 om precies te zijn. Ergens in dat jaar vindt Comex, een bekende jailbreaker die onder andere JailbreakMe bedacht, een zogenaamde exploit (lek) in iOS 4 waardoor ontwikkelaar hun iOS-apparaat kunnen rooten. Een belangrijk moment in de jailbreak-geschiedenis.

Nu, zo’n twee jaar later, is dat lek in de beta van iOS 6 gedicht. Dat is opvallend, omdat het Ć©Ć©n van de best bewaarde geheimen is van de jailbreakwereld. Comex zelf is sinds vorig jaar bij Apple actief als ontwikkelaar. Sommigen vragen zich dan ook af of Comex iets te maken heeft met het dichten van het lek?

Dat zou betekenen dat Comex min of meer zijn eigen jailbreakcommunity heeft verraden en die gedachte gaat erg ver. Aan de andere kant is dat ook niet zo vreemd, want Apple zal ongetwijfeld eisen hebben gesteld aan zijn aanwezigheid in Infinite Loop 1 in Cupertino.

Ondanks de ophef is er geen man overboord, volgens Cult of Mac was het lek alleen bedoeld voor mensen met een iOS-Developer Account. Dat betekent dat het lek niet wordt gebruikt door consumenten bij het jailbreaken van hun apparaat. Wat je je wel kan afvragen: is dit een uitzondering of het begin van het einde van het jailbreaken?

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Makkiej

  Lijkt me logisch dat hij hier achter zit.
  Verder heb ik er geen problemen mee, ik vind de iPhone prima zoals hij is, al die tweaks etc vind ik verkrachten van de OS, ook slurpen de meeste de batterij nog leeg ook.
  Nog maar te zwijgen over alle apps die er gratis mee te installeren zijn, en dan wel voor sommige tweaks geld durven vragen in de Cydia store >.<.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Het JB’en ging al zo overdreven makkelijk sinds iOS 4.1

  Hopelijk vinden je iets nieuws…

 • Profielfoto
  Edkaas

  Actie is te begrijpen toch?! Niks mis mee. Heb al mij iPhones en iPads nog nooit gejailbreaked, zit mij dus niet in de weg.

 • Profielfoto
  knekkie

  Haha lekker voor ze.
  Geniet gewoon van een product zoals ie bedoelt is.

 • Profielfoto
  Dutchster

  Vroegah, toen het Jailbreaken nog moeilijk was, heb ik er veel mee gedaan. Tegenwoordig is het 3 klikjes en klaar ben je. Das natuurlijk leuk voor mensen die graag extraatjes willen, maar ik heb geleerd dat het je apparaat onwijs traag, snel heet en onveilig maakt. Je weet nooit wat voor code de hacker in dat gekraakte Appje dat je download via Cydia heeft gestopt, voor je het weet heeft ie allemaal belangrijke data uit je telefoon geplukt. Dus ik ben er klaar mee.

  Daarbij heeft Apple inmiddels heel veel toegevoegd aan iOS en maakt dat het Jailbreaken voor velen onnodig.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wel mooi, van hacker naar Apple ontwikkelaar. Het is daarmee z’n goed recht om de lek die hij zelf heeft ontdekt te dichten.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Die gast (tiener) uit India ofzo, die toen die oplossing had gevonden om jailbreaken tegen te gaan en daarom naar WWDC mocht deze week, zal dat zijn toegepast in iOS 6?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Comex is vast een dubbelspion en over twee jaar komt er een spannende thriller uit onder de naam Comex.

 • Profielfoto
  JanJansen

  Zolang Apple op een kinderachtige manier bezig blijft om zijn klanten te bevoogden, zolang zal er altijd een JB zijn.

  Ik heb een iPhone, iPad en aTV. Zijn alle 3 geJBed terwijl ik verder niets extra’s heb geĆÆnstalleerd.

  Maar zolang Apple mij probeert te verbieden om mijn eigen keuze films af te spelen of filesystem te openen zolang blijf ik een trouw JB klant. Ook als het geld zou kosten.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Comex verraadt 1 exploit en bouwt er 10 in:)

 • Profielfoto
  Kristofke

  Ik gebruik mijn jailbreak eigenlijk vooral voor de snellere toegang tot presets door een swipe links of rechts boven, net zoals op een Android.

  Zolang Apple geen ingebouwde mogelijkheid geeft om zulke zaken sneller toegankelijk te maken zal ik blijven jailbreaken.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Als Comex zijn community zou hebben verraden dan zou dat bij het aannemen van zijn baan bij Apple al zijn geweest. Dit is alleen een logisch vervolg zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  frankhuysmansmsk

  De meesten jailbreaken alleen maar om er gratis soft op te zetten. Alle andere argumenten zijn drogredenen om zich te rechtvaardigen.

 • Profielfoto
  JanJansen

  “frankhuysmansmsk 42 minuten geleden
  De meesten jailbreaken alleen maar om er gratis soft op te zetten. Alle andere argumenten zijn drogredenen om zich te rechtvaardigen.”

  Klinkklare nonsens!

 • Profielfoto
  iremco

  Prima toch? Ooit de iPhone 2g ge-weetikveelwat, om hem in Nederland te kunnen gebruiken. Nu echt geen behoefte aan, ook niet voor mijn iPad of ATV3.

  Ben je het niet eens met Apple’s beleid? Koop een HTC of AC Ryan, kun je hacken wat je wilt.

 • Profielfoto
  brinkey

  Frank weet een drogreden te vinden om niet te jailbreaken.

  Drogreden 1 voor mij:
  Snellere toegang tot uitschakelen/inschakelen van functies
  Drogreden 2 voor mij:
  Met MyWi de hele familie mee kunnen laten tetheren onderweg. Of snel even online op de macbook

  Wanneer dit soort zaken standaard in iOS zit heb ik geen drogreden meer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind jailbreak onnodig, voor wat meer keuze in lay-out en textures, extra toepassingen en gratis tweaks, apps de zaak openbreken vind ik niet nodig en je loopt onnodige risico’s. Op sommige dingen die jailbreakers al hadden moet je dan iets langer wachten. Maar in iOS 6 wordt veel goedgemaakt. Ik ben heel tevreden met Apple’s goed werkende en veilige eco systeem.

 • Profielfoto
  Stijntje90

  Jonge het is mijn iPhone en niet van Apple. Dus waarom doen ze er wat tegen

 • Profielfoto
  ray-

  Ik jailbreak mijn iPhone enkel en alleen voor sbsettings en lockinfo. Ik wil gewoon in mijn lockscreen alle notificaties zien in een lijstje. Apple implementeert dat dan voor de helft, noch vis, noch vlees. Dankzij lockinfo krijg ik mijn calendar items op mijn lockscreen te zien en kan ik de kalender als een echte agenda gebruiken. Hoe idioot is het dat je elke keer je calendar app moet openen als je je calendar wilt raadplegen?

  Zelfs op mijn oude Nokia N81 op Symbian kon ik mijn calendar items op mijn homescreen zien. Zelfs mijn agenda raadplegen ging een stuk sneller.

 • Profielfoto
  TOHARDFORYOU

  Jailbreaken juist handig! Maar je moet er wel mee om kunnen gaan. Zo word het Jailbreaken van je Idivice niet langzaam door de Jailbreak, maar door wat je er op download.

  TWEAKS:
  Ik vind de kleine maar handige toevoegingen aan IOS erg fijn. Zo kan ik bijvoorbeeld snel navigeren naar verschillende apps en hoef ik niet steeds eerst naar m’n springboard.

  Ook zijn er honderden mogelijkheden voor thema’s van je Idivice. Dit houd in dat je bijvoorbeeld de navigatie bars, app icons, lockscreen, notificationcenter, enz.. een ander tintje kunt geven. Hiermee kun je dus eigenlijk je eigen Idivice een eigen persoonlijkheid mee geven.

  INSTALLOUS:
  En inderdaad ik gebruik ook de Jailbreak om gratis apps te installeren. Maar tot nu toe heb ik het alleen maar gebruikt om ze te proberen (waarvoor installous eigenlijk voor is bedoeld). Iedere app die ik tot nu toe heb geprobeerd met installous heb ik na 1 of 2 dagen proberen gekocht in de AppStore. Maarja je Kunt zelf wel uitmaken of dat eerlijk is of niet als je ze gewoon gratis download. Proberen is goed, maar als je ze lang houd en/of gebruikt vind ik dat je ze moet kopen.

  Maar ja.. Voor sommige mensen is dit allemaal te moeilijk..

  Groeten van TOHARDFORYOU

 • Profielfoto
  RandyJC

  Enkele reden van jailbreak op mijn iOS systemen is xbmc.. puur genot!

 • Profielfoto
  Vader

  @ my self