‘Vernieuwing App Store niet goed genoeg’

Door: Nando Kasteleijn - 14 reacties

Apple heeft de laatste tijd de kritiek gekregen dat het voor veel ontwikkelaars onmogelijk is om ‘gezien’ te worden in de App Store. In een interview met met The Wall Street Journal zegt Apple-topman Phil Schiller dat Apple wel degelijk heel veel doet. Zo is er in de nieuwe App Store meer ruimte voor app-informatie en is er Facebook-integratie.

Volgens ontwikkelaar Jelle Prins is dat niet genoeg. Hij is blij met de Facebook-integratie, die er nu voor zorgt dat mensen in de App Store direct apps kunnen ‘Liken’. Wat Prins betreft mag de integratie veel verder gaan, zo vertelt hij aan One More Thing.

De Facebook-integratie is een goede eerste stap, maar moet veel verder gaan. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als je kunt zien welke apps je vrienden gebruiken. Als daar apps tussen zitten die je zelf nog niet hebt zul je eerder geneigd zijn deze app alsnog te downloaden.

Daarnaast zit volgens Prins het grootste probleem in het feit dat de App Store is gebouwd op basis van de iTunes Store:

Als je muziek koopt, kijk je naar het genre en artiest en ben je veel eerder geneigd om iets van dezelfde maker te kopen. Bij apps kijk je enkel wat de app doet en ben je helemaal niet bezig met de ontwikkelaar. Daar zit dan ook het grote probleem, de App- en iTunes Store lijken te veel op elkaar.

Ontwikkelaars eisen grotere veranderingen in de App Store. Het is maar de vraag of Apple daar toe bereid is, aangezien ze net de App Store – voor Apple’s doen – grondig hebben herzien. Wel hebben ontwikkelaars in de eerste beta van iOS 6 nieuwe tools ontdekt die het onder andere makkelijker maken om van gebruikers bepaalde permissies te krijgen of om locaties te bepalen.

Volgens Schiller is de App Store de beste optie voor ontwikkelaars. Daar heeft hij een punt, want nog altijd geven ontwikkelaars de voorkeur aan iOS boven Android. Daarnaast wijst Schiller erop dat deze manier van verkopen veel democratischer is dan in een normale winkel.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Zit wel wat in maar ik snap de ontwikkelaars ook wel een beetje.

 • Profielfoto
  remcob00

  Eigenlijk zou er in de App Store een functie moeten komen vergelijkbaar met Game Center waar je ziet welke apps je vrienden gebruiken.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik weet niet of het in de vernieuwde App Store is aangepakt, maar vooral de zoekfunctie valt me al sinds de opening in 2008 tegen. Je zoekt daar op naam, terwijl het zinniger zou zijn om op functie/eigenschap te zoeken. Volgens mij heeft Apple begin dit jaar de app zoekmachine Chomp gekocht, dat systeem heeft de App Store zeker nodig.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Maar gaan mensen in totaal ook meer kopen? Ik koop af en toe een spelletje, soms via vrienden en anders via de app store.. Als ik meer via vrienden zou kopen zou ik minder in de AppStore kijken..

 • Profielfoto
  Needler

  Ik denk dat de Facebook integratie nog bij de Genius tab naar voren komt. Deze is nu niet beschikbaar in de iOS 6 beta.

  En ik ben het trouwens niet met Jelle eens dat de ontwikkelaar van een app niets uitmaakt. Kijk maar naar Tapbots. Ik koop blindelings alle apps van ze.

 • Profielfoto
  rdesign

  @Needler Hier hetzelfde. Ook ik ben fan van een aantal ontwikkelaars waarvan ik simpelweg alles download. Maar dat zal denk ik zijn omdat wij beide veel met iOS-ontwikkelaars te maken hebben…;-)

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dag apple dat ook wel zie en door heeft.
  Alleen kan je een werkend iets niet in te grote stappen veranderen.

  Dat schrikt gebruikers af.
  Verandering moet in kleine duidelijke stappen zodat gebruikers kunnen wennen aan wat nieuw is.

  Beetje bij beetje komen we er wel

 • Profielfoto
  Shmoo

  Doneer een app voor de Mac App Store!

  Nee niet happy hier, iOS en Mac App Store werken voor mijn gevoel niet goed samen.
  Als ze bij Apple eens doorhadden hoeveel ‘fan based’ websites apps willen doneren aan trouwe bezoekers-/gebruikers.

  Een app kost vaak maar een paar euro dus dat zijn ideale Give Aways en altijd leuk om te krijgen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar gaan mensen in totaal ook meer kopen? Ik koop af en toe een spelletje, soms via vrienden en anders via de app store.. Als ik meer via vrienden zou kopen zou ik minder in de AppStore kijken..

  Dat denk ik wel, Coda 1 had ik via de Coda website aangekocht, Coda 2 via de Mac App Store en ik betrap me er steeds vaker op dat als ik keuzes moet maken tussen twee softwareproducten die beide ongeveer evengoed zijn, ik eerder kies voor de Mac App Store versie omdat ik deze dan op een x-aantal (eigen) computers kan installeren zonder nog eens te hoeven betalen.

  Geef eens toe, hoeveel mensen bepalen niet aan de hand van de uitspringen van het app icoontje of het de moeite waard is om de app te bekijken?
  Kwaliteit apps hebben altijd prachtige icoontjes (behalve HandBrake)

  Ik hoop alleen dat er een oplossing gevonden wordt zodat developers ook hun licentie database kunnen importeren. Hier door worden licenties die je aangekocht hebt bij het bedrijf voordat de App Stores bestonden direct omgezet naar App Store aankopen.

 • Profielfoto
  iPredict

  Geheel eens met Jelle Prins. Zoals de App Store nu is, is er geen plaats voor 650.000 apps.

 • Profielfoto
  TGV

  Welja, geef nog maar meer informatie vrij, alles in de naam van consumentenbelang, maar in feite in de hoop meer te verkopen. What could possibly go wrong?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik snap niet waarom men altijd zo blijft zeuren.
  Een betere optie is er momenteel niet voor ze.

  Gevonden worden hangt niet af van hoe de store en nu uitziet en is niet afhankelijk van Facebook. Het begint bij de ontwikkelaars zelf. Een goede app komt vanzelf naar boven drijven mits er reclame voor gemaakt word. Dat is voor het grootste gedeelte de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaars zelf.

  Als de potentiële klanten die reclame ergens op pikken dan is een app zo gevonden in de app store want die zoek functie werkt wel.

  Dat de etalage functie van de app store beperkt is is logisch. Er is te veel aanbod. Facebook is wel een handige manier om gezien te worden. Maar het is niet de enige oplossing. Ze moeten zelf aan de slag.

 • Profielfoto
  jankeesvw

  Moet je nu bij het aanmaken van je app in iTunes connect een Facebook pagina van je app opgeven? Of wat Like je als je op ‘Like’ klikt? Weet iemand dat?

 • Profielfoto
  Needler

  Moet je nu bij het aanmaken van je app in iTunes connect een Facebook pagina van je app opgeven? Of wat Like je als je op \’Like\’ klikt? Weet iemand dat?

  Je kunt een Facebook pagina linken aan je app. Dan kan men je app Liken vanuit de App Store. Als je je app niet linkt met Facebook is het ook niet mogelijk om je app te Liken vanuit de App Store.