‘Tim Cook strenger voor toeleveranciers’

Door: Nando Kasteleijn - 18 reacties

Het is er voor de toeleveranciers onder het ‘regime’ van Tim Cook niet makkelijker op geworden, zo melden bronnen aan AppleInsider. Van Cook is bekend dat hij als COO al de focus legde op een goed verloop van de keten rondom toeleveranciers en nu heeft hij dat als CEO verder op scherp gezet.

Cook zou ervoor zorgen dat er meer en intensievere inspecties plaatsvinden. Daarnaast zou er extra aandacht zijn voor het kostenplaatje en de kwaliteit van de producten. Volgens de bronnen was er eerder een voorval waarbij er een vingerafdruk werd gevonden op een intern onderdeel van een nieuwe MacBook. Apple eiste vervolgens dat de gehele lijn zou worden nagekeken.

Deze strategie is niet nieuw en past in het plaatje dat Tim Cook zich als CEO meer dan ooit tevoren bemoeit met een goed verloop van de levering van onderdelen. Dit in tegenstelling Steve Jobs, die daar weinig mee had. Zo ging Cook eerder dit jaar als eerste Appel-CEO naar een Foxconn fabriek om te zien hoe het daar gaat.

Waar Cook waarschijnlijk ook strenger op toeziet is geheimhouding. Tijdens de D10-conferentie zei Tim Cook dat hij het lekken van producten verder wil tegengaan.

Een ander interessant feit is dat Cook in 1998, toen hij de verantwoordelijkheid over de keten kreeg, het roer rigoreus omgooide. Zo bracht hij het aantal leveranciers terug van 100 tot 24 en sloot hij tien van de negentien opslagplaatsen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Drixels

  Voor een vingerafdruk ? Zijde nu serieus ?
  Sorry maar dit is wel ziek:D

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Haha Appel-CEO.

  Verder is het alleen maar goed, denk ik:)

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dit is juist goed. Ik denk dat dit één van de strengste bedrijven daarin is, maar dit past wel in het plaatje van een perfectionistisch bedrijf. En inderdaad “Appel-CEO”.

 • Profielfoto
  iPodzz

  Heel goed dat ze dat allemaal doen, maar in het scherm van mijn nieuwe iPad zit wel een kleine haar.
  Misschien moet ik hem zelf repareren en de haar naar Tim Cook opsturen, zodat hij kan onderzoeken van wie die haar is.

  En als je dan ziet hoe ze die dingen maken voor goedkope tablets:
  /www.androidplanet.nl/?p=47350
  Die ruimtes moeten toch helemaal schoon zijn, en die mensen moeten ook haarnetjes, en monddoeken op en jassen.
  En dan zeggen zie iets van, Foxconn en dan voornamelijk Apple, terwijl die het zo goed controleren en aper zijn ook nog bedrijven.
  Hadden ze het ook een keer over in de podcast van One More Thing, als je voor de Chinese markt werkt is het veel slechter dan voor bijvoorbeeld Apple.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @iPodzz zo’n tablet wil je gewoon niet!

  Hele dag muziek luisteren

 • Profielfoto
  iremco

  Hmmmm, denk dat de CEO van OMT zich ook maar eens moet gaan bemoeien, met de kwaliteit van de nieuwsberichten en stagiairs.

  Het stuk is gewoon waardeloos.

  Ik heb er altijd een beetje moeite mee als stagiairs gebased worden, door overigens vaak dezelfde personen hier op OMT (Niiiiickkkk, kom er maar in).

  Maar Nando slaat echt continue de plank mis, warrig geschreven stukjes maar ook kinderlijke schrijffouten. Nando, terug naar de christelijke hoge school en volg wat bijlessen…..
  Dit maakt OMT steeds minder interessant voor de wat oudere lezers, ik spreek voor mijzelf en begin een beetje af te haken.
  Dit neemt overigens niet weg dat de community wel prima is, overigens ook veelal dezelfde hulpzame en kundige figuren.

 • Profielfoto
  iremco

  Ik maak ook kinderlijke schrijffouten…. Maar ben geen publicerend journalist.

 • Profielfoto
  iPredict

  Dat perfectionisme van Tim staat me erg aan. Het kan bijna alleen positieve gevolgen opleveren voor de producten.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Tim doet het zeker goed de gevolgen (wat iPredict al zei) kunnen alleen positief worden

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Op de prijs na..
  Nóg meer controle betekent nog meer mensen die moeten controleren, en die mensen betalen wij natuurlijk. Niet dat het mij uitmaakt, maar om aan te geven dat er ook een nadeeltje aan zit =)

 • Profielfoto
  Di May

  ” Voor een vingerafdruk ? ”
  Kan exemplarisch zijn, een indicatie dat de ganse lijn niet comform is.
  Vind ik een rigoureuze maar vooral terechte houding.
  Els men kiest voor kwaliteit dan moet men daar voluit voor gaan.

 • Profielfoto
  youp.c

  @Thoma18NL
  Voor wat hoort wat, heh. Kijk maar bijvoorbeeld naar de nieuwe MBP, de kost wel bakkevol geld, maar de research en ontwikkeling kost ook veel geld. En Apple is een merk dat nooit goedkoop is geweest, dat past gewoon niet bij het merk en haar imago. Daarbij denk ik niet dat één levering weggooien extra kosten gaat opleveren voor de consument. Zelfs als ze 50 ladingen weggooiden hebben ze nog steeds massa’s winst.

 • Profielfoto
  alli232343

  komt er geen ”One More Thing in San Francisco” meer?

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @ youp.c:
  Helemaal mee eens! En je mag dan wat betalen, maar je ziet het wel terug in de service en de kwaliteit. Nu ben ik een ervaren gebruiker, maar hoe tof is het dat je naar de Apple Store in A’dam kunt gaan en daar gewoon gratis en voor niks 3 uur lang uitleg krijgt?!
  Ik vind het heel goed van die vingerafdruk. Je zou maar veel geld betalen voor een Mac en er zou kortsluiting ontstaan… kans is klein, maar zeker aanwezig!

 • Profielfoto
  leavestone

  @andrekolmeijer kortsluiting kans is nihil maar met een vingerafdruk kunnen ook lichaam vloeistoffen = zweet op het product komen.

  Ik had een klasgenoot waarvan de werkstukken rood verroest waren als hij deze gewoon in zijn kist legde zoals bij anderen geen probleem was.

  Dit is een extreem geval maar corrosie is iets wat de werking van een moederbord wel kan beïnvloeden.

  De kans is klein maar als het jou zou overkomen vind je het niet leuk.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Voor een vingerafdruk ? Zijde nu serieus ?
  Sorry maar dit is wel ziek:D

  Hangt er van af waar die zit. Wil jij hem aan de binnenkant van je scherm hebben?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  ” Voor een vingerafdruk ? ”
  Kan exemplarisch zijn, een indicatie dat de ganse lijn niet comform is.

  Dergelijke productie lijnen / hallen zijn brandschoon omdat veel onderdelen zeer stof gevoelig zijn dus is elke vingerafdruk er een te veel. Maar er zijn andere voorbeelden en de volgende is uit eigen ervaring:
  .
  Ik heb bij Hunter Douglas gewerkt, de producent van Luxaflex. Ruim 90% wat hier gemaakt wordt is export en dat is je visitekaartje. Ooit vond men op een ‘tussenlegger’ (rond karton dat tussen gestapelde rollen band zit) een niet zo flatteuze (hier hou ik het maar op) met viltstift geschreven tekst bestemd voor een klant in Thailand. Prompt moesten alle rollen ‘uit elkaar’ worden gehaald om te kijken of er meer teksten werden gevonden. Dit was niet het geval en heeft een volle dag (24uur dus) gekost.

 • Profielfoto
  SCW

  De op het eerste oog rigoureuze handeling om te achterhalen waar de vingerafdruk vandaan kwam, is uiteindelijk alleen maar kostenbesparend. Veel bedrijven die volgens de Model Line Approach (ook wel het TPS-systeem) werken, zullen bij de kleinste of geringste abnormaliteiten direct de productie stilleggen om zo direct een permanente oplossing te komen. Hier lijkt het erop dat Apple inderdaad zo streng is geworden dat het permanent vingerafdrukken wil voorkomen; dus is het niet onlogisch dat Apple de hele lijn liet nakijken. (Zie ook TPS-systeem/Model Line Approach)