‘Standaard-apps in iOS 6 herschreven’

Door: Nando Kasteleijn - 40 reacties

Hoopte jij ook zo op widgets of een nieuwe startscherm in iOS 6? Volgens een bron van de website iDownloadblog gaat dat niet gebeuren. In plaats daarvan zou Apple de afgelopen tijd hebben gewerkt aan het opnieuw schrijven van zijn standaard-apps, waarbij vooral het user interface een opknapbeurt zou krijgen.

De afgelopen tijd borrelde de hoop op dat Apple eindelijk eens iets zou gaan doen met widgets, of extra functies zou toevoegen aan het berichtencentrum. Daar wordt zo op gehoopt omdat met name het startscherm sinds iOS 1 niet meer is veranderd en er steeds meer mensen zijn die het zat zijn.

Welke veranderingen zouden we volgens de bron in ieder geval kunnen verwachten? Als eerste de kaarten-app. Daar is de afgelopen tijd al veel over naar buiten gekomen en de bron bevestigt de eerdere geruchten. Volgens deze geruchten zou Google Maps vaarwel worden gezegd en komt er de mogelijkheid om kaarten in 3D te bekijken. Als tweede verandering worden de camera- en foto-app genoemd, die ook een nieuw uiterlijk zouden krijgen.

Apparently, “there’s much cooler stuff coming”, the source teased. Just don’t expect“anything fancy” because “not much will change” in terms of OS services. […] Basically, you wont know it is iOS 6 until you launch apps.

Drie weken geleden berichtten al we over het gerucht dat Apple meer wil gaan doen met foto’s. Daar zou iCloud een belangrijke rol in spelen. Volgens het bericht wordt het makkelijker om foto’s te delen en op foto’s van anderen te reageren. Daarmee kan het een reactie worden op de nieuwste app van Facebook: camera. Het sociale platform hoopt met de app gebruikers van Apple’s eigen camera-app af te snoepen.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Fatsoenlijk bestandsbeheer is wat ontbreekt aan iOS. Dat ze ons de mogelijkheid tot uitbreiden van het geheugen ontnemen is al vervelend genoeg. De rest is in mijn ogen totaal niet relevant. Ze mogen de mooie 3D maps app houden in ruil voor een iOS finder en een fatsoenlijke oplossing om bestanden in alle formaten over te zetten of te beheren. Blijkbaar is het belangrijker om Facebook, Twitter en een kul app als Game Center te integreren.

 • Profielfoto
  Warudin

  Van mij hoeft het uiterlijk van de homescreen ook niet gewijzigd de worden, het is nog altijd (dankzij de toevoeging van folders) helemaal top. Widgets zijn misschien leuk, maar nemen ook veel ruimte in beslag.

  Een bestandsbeheerder is overigens wel het laatste waar ik behoefte aan heb. Alles is toch hartstikke duidelijk terug te vinden? De enige toepassing waarvoor ik het kan bedenken is voor apps die heen Dropbox-ondersteuning hebben, maar dat gemis overleef ik wel.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @Dr. Maddox

  Heb je meer dan 64 gig nodig dan? Of is het punt dat je liever de 16 gig neemt en er dan een goedkoop sd kaartje in wilt drukken? Dan moet je dat zeggen want voor de 0,0001% die aan 64 gig niet genoeg heeft wil ik geen sd slot in mijn iPhone.

 • Profielfoto
  GastonM

  @Dr. Maddox, helemaal mee eens! Daar bovenop nog een fatsoenlijke bestandsuitwisseling (AirDrop?) zou helemaal geweldig zijn!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Alles is toch hartstikke duidelijk terug te vinden?

  Bestandbeheer is meer dan alleen maar browsen door foto’s of muziek. Het gaat om rangschikken, herbenoemen, in mapjes sorteren, uitwisselen, etc etc.

 • Profielfoto
  GastonM

  Toevoeging: aparte standaardapp voor bestanden in iCloud?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @Dr. Maddox

  Heb je meer dan 64 Gig nodig dan? Of is het punt dat je liever de 16 gig neemt en er dan een goedkoop sd kaartje in wilt drukken? Dan moet je dat zeggen want voor de 0,0001% die aan 64 gig niet genoeg heeft wil ik geen sd slot in mijn iPhone.

  Ik wil als fotograaf mijn kaart kunnen uitlezen zonder tussenkomst van gammele adapter blokjes. Ik wil als muziekliefhebber een kaartje aan een vriend kunnen geven, laten vullen met muziek en luisteren op mijn eigen toestel. Heeft niks met DRM te maken want dat kan op je Mac ook gewoon… Ik wil als ik bij een klant ben, een presentatie kunnen overzetten op een externe kaart zodat ik fatsoenlijk data kan uitwisselen zonder afhankelijk te zijn van een 3G of wifi verbinding. Ow ja, daarnaast zou het fijn zijn wanneer ik zelf kan instappen met een 16 GB toestel en het zelf tzt kan uitbreiden op een goedkopere manier dan de dure flash prijzen die je nu moet neerleggen voor meer geheugen.

  Edit: Of zet er een driver op die zich als extern geheugen gedraagt zodra je hem op een ander systeem aansluit. Dit trucje wordt ook al jaren toegepast op fotocamera’s. Je geeft ergens in de configuratie aan dat je een aansluiting als externe schijf wilt gebruiken, sluit hem aan en je kan op elke computer bestanden van de kaart trekken of toevoegen.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Widgets zou leuk zijn, mits het niet ten koste gaat van de usability. Homescreen vind ik prima. Ja ik heb een aantal fancy interfaces gezien, maar geen een die makkelijker is dan het huidige iOS homescreen.
  Het zou wellicht handig zijn om net als het overzicht onder “Gebruik”, een overzicht te hebben van al je docs, spreadsheets, etc. en dat je het in een soort van “clipboard” kunt zetten. Zodat je bv een foto en een doc tegelijk kunt verzenden. Die ene keer dat je t toevallig nodig hebt. Of voor als je je iPhone wil opschonen, zonder elke app af te moeten lopen. Miss is een soort van iCloud app daar handiger voor, net als de mobile me app die we eerst hadden. Wat ze er ook mee doen: alsjeblieft géén finder!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wat ze er ook mee doen: alsjeblieft géén finder!

  Waarom niet?!

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Wat Gastje8 zei dus:)

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Dr.Maddox: je laatste post vind ik wel een goed idee. Dat hij het dus pas weer geeft als je het apparaat aan sluit, zodat de meeste gebruikers die er toch niks mee doen er niet mee van doen hebben. Miss een iCloud/beheer app, of een aparte beheer app.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Dr.Maddox: geen Finder overnemen, omdat je dan weer vast gaat zitten het pc denken. De meeste informatie die weergegeven wordt in de Finder is voor veel mensen niet interessant en maakt het alleen maar slordiger. Daar heb je een i’tje voor voor meer info. Ik vond t handiger dat je pas een overzicht van je bestanden (met extra info) krijgt, wann je bv een HD aansluit. Net als wann je een camera aansluit en de foto app automatisch opent. Zelfde principe als AirPlay: heb je geen AirPlay apparaten, dan wordt het icoontje ook niet weergegeven.

 • Profielfoto
  iPredict

  Men snapt niet dat je iets in één keer goed kan doen. Wat is er mis met het huidige minimalistische homescreen? Wiens productiviteit zullen een stel widgets verhogen? Less is more. En als je daar niet van houdt dan is Apple niet je oase.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Ik had laatst een Nokia 800 met Windows 7.5 in handen. Ik moet toegeven dat de telefoon strakker was dan de 4S, en het OS handiger en vele malen mooier was dan iOS.
  Het wordt écht tijd dat iOS op de schop gaat en komt met een betere indeling en functionaliteit. Al die icoontjes maken het niet mooier en werken allemaal zelfstandig. Ik mis overzicht.

 • Profielfoto
  no1uknow

  @Dr.Maddox

  iOS is juist zo gebruiksvriendelijk omdat het géén file management heeft. Dat jij daardoor tegen de beperking aanloopt, dat is jouw probleem, koop dan een MacBook Air. Ik hoop niet dat ze ooit file management op iOS gaan uitbrengen, lijkt me verschrikkelijk.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik ben juist blij dat iOS zich steeds in kleine stappen blijft ontwikkelen. Eenvoud, gebruiksgemak en stabiliteit zijn wat mij betreft allemaal prima.

  Dus geen veranderingen omdat gebruikers het zogenaamd zat zouden zijn. Waar komt die constatering eigenlijk vandaan? Ik ben het in ieder geval helemaal niet zat en volgens mij de overgrote meerderheid van gebruikers ook niet.

 • Profielfoto
  osxwouteer

  Airdrop lijkt me geweldig, fotos, pages bestanden, notities delen, agenda’s uitwisselen. Widgets/snelkoppelingen naar instellingen in het notification centre erbij en ik vind het goed. Facebook integratie of 3d maps hoeft van mij niet hoor.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ no1uknow –

  iOS is juist zo gebruiksvriendelijk omdat het géén file management heeft.

  Omdat?

  Dat jij daardoor tegen de beperking aanloopt, dat is jouw probleem

  Dus dat moet volgens jou de insteek van Apple zijn om een “smartphone” aan de man te brengen? Gebrek aan basisfunctionaliteit noem ik dat. We leven in 2012. Ik ben sowieso niet de enige die behoefte heeft aan beheer. Vind je het niet een beetje vreemd dat ik voor meer dan duizend euro aan iOS speelgoed met me meesleep en ook nog eens een USB stick aan mijn sleutelbos draag omdat dit te veel gevraagd is voor een iPhone of iPad?

  koop dan een MacBook Air

  HIer ga ik maar even niet op in…

  Ik hoop niet dat ze ooit file management op iOS gaan uitbrengen, lijkt me verschrikkelijk.

  Dan gebruik je die app toch niet? Doe jij nou zo moeilijk of denk ik te makkelijk?

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Finder moeten ze niet in iOS stoppen. Hoe handig is het dat je je geen zorgen hoeft te maken waar je bestanden staan? Foto’s staan gewoon je app, evenals je documenten, presentatie, liedjes, etc in hun eigen app staan. Alles is makkelijk vanuit een app te benaderen. Als er een Finder achtig iets in iOS zou komen wordt dat gemak je ontnomen. Wel vind ik dat het wat geavanceerder mag, een kleine stap richting Finder. Want als je alle documentjes op een iPad maakt dat is het moeilijk om alles te ordenen. Dat mag dus verbetert worden, maar Finder in iOS ontneemt je het gemak dat je niet hoeft te bepalen waar je bestanden staan.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik bedoel natuurlijk niet exact de finder uit OSX maar een “finder achtige” functionaliteit zoals ik hierboven al eerder omschreef. Ik hoef geen tien verschillende lijst- of pictogramweergaves. Net zo min als ik niet zit te wachten op snelkoppelingen, uitgebreide bestandsinformatie en kleurlabels. Ik wil gewoon bijvoorbeeld een word documentje uit een mail kunnen bewaren. Of op vakantie een mapje aanmaken waarin alleen de foto’s belanden die ik op vakantie maak. En als ik mijn PDF bestanden wil bekijken hoeft dat niet in een virtuele boekenkast. Sowieso, geef me aub de keuze om die gekke kast in te wisselen voor een nette lijst met bestanden.

 • Profielfoto
  Max_G

  Dr. Maddox
  Bestandbeheer is meer dan alleen maar browsen door foto’s of muziek. Het gaat om rangschikken, herbenoemen, in mapjes sorteren, uitwisselen, etc etc.

  Is er geen software waarmee je dat kunt doen op je Mac? iPhone als HD mounten en dan de bestanden bewerken? Niet helemaal wat je wilt, maar wellicht oplossing voor nu? Trouwens, wat vindt men hier daarvoor het beste programma?

  Kan dat bestandsbeheer wel (locaal) op een Android-phone? En kan dat ook, via mounting als HD, op een Mac? Welke programma’s?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Max_G – Daar heb je natuurlijk gelijk in hoewel een Jailbreak niet mijn voorkeur heeft.

 • Profielfoto
  Max_G

  Dr. Maddox
  @ Max_G – Daar heb je natuurlijk gelijk in hoewel een Jailbreak niet mijn voorkeur heeft.

  Ben er niet helemaal zeker van, maar volgens mij kan dat ook zonder jailbreak.

  Overigens is Evernote misschien ook een oplossing. Dan kun je allerlei bestanden in kwijt en ook namen bewerken – als ik mij goed herinner van de iPhone van mijn vriendin.

 • Profielfoto
  bartje

  Ik snap de hele discussie niet meer. Ik mis eigenlijk niets aan mijn iPhone en iPad. Misschien omdat ik al snel tevreden ben in het leven:-)

  En ik geloof niet meer in lokaal bestanden bij je te hebben. Daar hebben we Google drive, dropbox en dat Microsoft ding voor toch. Perfect bestandssysteem voor de mensen die er behoefte aan hebben.

  Ik kan zelfs mijn gemailde Word bestand er heen opslaan. En lukt het je toch niet online te blijven kan je ook nog aangeven wat je offline beschikbaar wilt hebben.

  Oh Maddox
  Welke fotograaf laadt nu zijn foto’s in op z’n iPhone? (iPad misschien incidenteel, maar dan ook alleen maar ‘on the fly’, om vervolgens thuis je hele handel op je MacBook te verwerken.)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Als het om foto’s gaat bedoel ik inderdaad mijn iPad. En het zijn maar voorbeelden.

 • Profielfoto
  bartje

  Maar dat zijn toch maar incidentele voorbeelden. Zo kan je de hele iPhone vol proppen, voor ieder wat wils. Dan gaat Apple hun doel voorbij wat hun iDevices betreft.

  Je kan niet iedereen blij maken lijkt mij.

 • Profielfoto
  bartje

  Maar dat zijn toch maar incidentele voorbeelden. Zo kan je de hele iPhone vol proppen, voor ieder wat wils. Dan gaat Apple hun doel voorbij wat hun iDevices betreft.

  Je kan niet iedereen blij maken lijkt mij.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Zo kan je de hele iPhone vol proppen, voor ieder wat wils.


  Dat doen ze nu toch al met FaceBook en Twitter integratie?

  Bestandsbeheer valt wat mij betreft onder de absolute basics. Daar is niks vreemds aan. Los daarvan, ik geef alleen maar aan wat mijn voorkeur zou hebben. Dat we nu in een hele offtopic discussie belanden, over het hoe, waarom, wanneer en vooral wat ik moet denken van iOS, is niet mijn bedoeling en totaal niet relevant. Daarom wil ik het hier graag bij laten.

 • Profielfoto
  taxandria

  En daar komt voor mij het jailbreaken van pas.
  Wil je iets meer dan wat apple je biedt; Jailbreak.. Voor vele praktische en esthetische zaken ben ik echt afhankelijk van een jailbreak!

 • Profielfoto
  bram91

  Echt bestandsbeheer zoals het indelen van bestanden in mappen enz. lijkt mij ook totaal overbodig op iOS.
  Als je dit toch wilt: Dropbox app. Ideaal lijkt me dan.
  Ik verwacht niet dat Apple een finder achtig systeem ooit zal toevoegen. Brengt alleen maar meer verwarring met zich mee.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Het is mijn ervaring dat alleen doorgewinterde gebruikers Filemanagement nodig hebben. Voor de meeste mensen is het concept van bestandsstructuur, bestanden in mappen in mappen, moeilijk te bevatten en frustrerend. Vandaar dat Apple gezocht heeft naar een manier om dat concept gewoon los te laten. Bestanden staan in je app….

 • Profielfoto
  Needler

  Alles is toch hartstikke duidelijk terug te vinden?

  Bestandbeheer is meer dan alleen maar browsen door foto\’s of muziek. Het gaat om rangschikken, herbenoemen, in mapjes sorteren, uitwisselen, etc etc.

  Finder is een app voor pro’s. Deze zul je dus niet terug vinden op de iPhone/iPad.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Onzin

 • Profielfoto
  bram91

  Eens met Bodevinaat.
  Bestanden vind je in de desbetreffende app.
  File management is alleen handig voor pro-users die aan deze manier van werken gewend zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De mogelijkheid om meer verschillende dingen toe te kunnen voegen aan het berichtencentrum (dat lijkt me de meest logische plek daarvoor) zoals helderheid van het scherm, bluetooth aan/uit en nog een paar van die “snelle” toetsen.
  Mijn zoon heeft zo’n schermpje nu op zijn iPhone na een jailbreak, maar voor zulke voor de hand liggende en handige dingen zou je niet moeten hoeven jailbreaken!

 • Profielfoto
  Elbertox

  De kracht zit hem net dat je geen file management systeem nodig hebt. Ik zet alles in dropbox en kan deze vanaf elke device, computer met internet benaderen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Als er geen nieuw startscherm komt, dan KOOP IK EEN ANDROID!:lol:

 • Profielfoto
  Kdingo

  Ik vind iOS prima, een kleine “opfrisbeurt” kan natuurlijk nooit kwaad, met weer wat leuker en handige nieuwe features.

  En ja, bij elke nieuwe iOS update/upgrade zullen er mensen zijn die iets missen. En als je het wat geavanceerder wil en alles wat je mist of irriteert wil instellen naar jou keus, dan heet er iets zoals jailbreaken toch? Heb ik ook, omdat ik wat dingen miste maar iOS is gewoon prima. Het gaat hier meer om SBSettings enzo

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ben nog steeds de eigenaar van een originele iPad, sinds dag één, maar of ik nog blij ben met de iPad is een ander verhaal.
  .
  Ik stoor me aan het feit dat bestanden in de apps bewaard worden, in plaats van op één centrale plek. Voorbeeld: Dropbox.
  Apple, Werk dit verder uit en maak het standaard.
  .
  De multitask balk. Leuk gebaar dat “multitasken” maar ik heb 6 mensen moeten laten zien dat die balk daar zit en waarvoor deze dient. Ze hebben de iPad ieder ruim een jaar. Het swipen is daarintegen geniaal, echter kun je een app niet echt afsluiten. Voorbeeld: WebOs, Android, Windows Phone
  Apple, Werk dit verder uit en maak het standaard.
  .
  Het Springboard. Geweldig snel toegang tot mijn apps en… Best handig en natuurlijk ssssuperduper gebruikersvriendelijk, maar wel erg beperkt.
  Voorbeeld: Android, WebOs, Windows 8
  Apple, Werk dit verder uit en maak het standaard.
  .
  Safari. Geweldige browser, waar is topsites? En waarom kan ik geen andere browser instellen als standaard? Dit doet me denken aan een zekere actie van Microsoft.
  Voorbeeld: Android
  Apple, Werk dit verder uit en maak het standaard.
  .
  iCloud is een prachtig concept maar wat baal ik er van dat MobileMe verdwijnt. Had iDisk verder uitgewerkt. Ook wil ik geen grote ipad mail app in mijn browser, daar heb ik de iPad toch voor.. 0_o
  .
  Ik ben echt niet ontevreden over de dingen die Apple momenteel doet, ik ben een groot fan zelfs, maar als ik zo kijk wat de tegenpartij allemaal neerzet… (dan bedoel ik alleen het systeem en standaard apps, niet het aanbod in de software winkel)
  .
  Goed dat de standaard apps waarschijnlijk herschreven en verbeterd worden, maar ik ben lang niet de enige die er zo over denkt. Het te lang wachten met het toevoegen van nieuwe functies zal uiteindelijk leiden tot het verlies van potentiele klanten zoals ik.

 • Profielfoto
  Stanniieeee

  Siri komt toch ook naar de iPad met iOS 6???