Sonnet maakt Xserve van Mac mini

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

De Xserve, Apple’s serveroplossing, is inmiddels al anderhalf jaar niet meer onder ons. Apple raadt zelf een Mac Pro of Mac mini aan als vervanging, maar beiden hebben hun nadelen. Zo passen ze niet in de 19 inch racks waar IT-ers zo gek op zijn en kunnen er geen PCI-kaarten in de mini.

Voor het eerste probleem heeft Sonnet vorig jaar al een oplossing bedacht: de RackMac Mini, een behuizing waarmee één of twee mini’s in een 19 inch rack passen. Nu komt het bedrijf met een nieuwe versie die ook de tweede tekortkoming van de mini oplost: de xMac mini Server, een 19 inch behuizing waar één mini en twee PCIe 2.0 kaarten in passen.

xMac mini Server van Sonnet (klik om te vergroten)

De kracht van de xMac mini Server is te danken aan de toevoeging van Thunderbolt in de nieuwste Mac mini. Daardoor werd het mogelijk om een aansluiting voor twee PCIe 2.0-kaarten te maken (één ‘normale’ kaart en één klein formaat). Hierdoor kun je bijvoorbeeld razendsnelle Fibre Channel-connecties te maken, iets dat tot nu toe niet mogelijk was met Mac mini’s in serveropstelling.

De rest van de xMac zit ook slim in elkaar. De poort van de mini blijven aan de achterkant van de behuizing bereikbaar dankzij een verlengblokje. Aan de voorkant kan de machine aan- en uitgezet worden én zit een USB-poort. Dat is bijvoorbeeld handig voor het aansluiten van een toetsenbord of harddisk. Luchtgaten en drie ventilatoren houden de mini en de PCIe-kaarten koel.

Voor IT-ers die een (relatief) goedkope en energiezuinige Mac-serveroplossing zoeken is de xMac mini Server zeker de moeite van het overwegen waard, al blijft er een achilleshiel aan het product zitten: de processorsnelheid van de Mac mini zelf. Wie op zoek is naar een server met veel rekenkracht is dus waarschijnlijk nog steeds beter af met een Mac Pro.

De xMac mini Server is direct verkrijgbaar voor 1295 dollar en nee… de Mac mini is daar niet bij inbegrepen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  iNicky

  Mooie oplossing, Idiote prijs. Dat men bij Apple daar zelf niet op is gekomen!

 • Profielfoto
  knekkie

  Whaha. Leuk maar voor serieus gebruik kan je het beter gelijk goed doen en uitwijken naar iets NIET Apple op server gebied.

  Apple wil gewoon af van de takken die niet goed genoeg verkopen. Zelf geburiken ze al HP oplossingen in hun iCloud server ruimtes. En geef ze eens ongelijk. Veel goedkoper en het werkt prima.

 • Profielfoto
  iep

  Drama terminologie ook: we hebben het over “half-height” of “full-height” kaarten wat zich vertaald als “halve hoogte” en “volledige hoogte”. Idem voor het stukje over full-length en half-length. Dat “grote hoge” en “halve lage” is een rare mix en zelfs niet eens fatsoenlijk Nederlands!
  .
  De vraag is in hoeverre dit uberhaupt zal verkopen. Het is leuk dat je er PCIe kaartjes aan kunt koppelen maar daar zijn ook al diverse andere oplossingen voor. Die kun je combineren met andere oplossingen om de Mac mini te rackmounten. Al met al ben je dan zeer waarschijnlijk een stukje goedkoper uit, al helemaal als je niet op de PCIe uitbreidingsmogelijkheid zit te wachten.
  .
  Zelf zie ik liever dat Apple de kant van Novell op gaat: langzaamaan hun eigen oplossingen uitfaseren en zorgen dat ze integreren met anderen. Het zou erg tof zijn als je gewoon Active Directory, OpenLDAP en allerlei andere beheertools (Zenworks van Novell bijv.) te gebruiken icm groupware zoals Exchange, Zarafa en Zoho. De rest is daar beter in dan Apple dus waarom daar niet gebruik van maken?

 • Profielfoto
  iPredict

  xMac mini Server + Mac mini = 2000 euro = 2.5x de prijs van de Mac mini (om hem server-ready te krijgen). Is een willekeurige andere oplossing niet beter voor 2000 euro?

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple verdient het grote geld allang niet meer in deze hoek. Logisch dat ze er niks meer mee doen.

 • Profielfoto
  NapO

  wat een belachelijke prijs! daar heb je een proliant server van hp voor met serieuze hardware wat gemaakt is voor 24/7 aan te staan.

  je moet alleen nog wat schijven kopen maar dat zie ik ook niet bij de macserver mini.

  t is wachten dat je een hp server gewoon met vmware kan draaien en dan server software van mac virtualiseren.

  :)

 • Profielfoto
  klonic

  @ knekkie
  Hoe weet je dat ze HP gebruiken voor iCloud? Bronvermelding zou wel leuk zijn.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dacht je dan dat ze hun “oude” xserves in het data center gebruiken ?
  Tuurlijk gebruiken ze HP !

  http://www.businessinsider.com/what-kind-of-gear-is-apple-using-in-its-huge-new-datacenter-2011-6

 • Profielfoto
  iep

  @NapO: Mac software kun je alleen virtualiseren als het op Apple hardware draait. ESXi is daar een mooi voorbeeld van: draai je het op non-Apple hardware dan loopt de vm vast in het grijze opstartscherm. Draai je het op Apple hardware dan boot ie gewoon netjes en werkt het gewoon. Afgezien van deze technische beperking mag het ook gewoonweg niet van de licentie. OS X draaien, fysiek of virtueel, mag alleen op Apple hardware.
  .
  Dat Apple niet haar eigen spul gebruikt in dc’s is vrij logisch: dit soort grote setups vereisen hardware en software die Apple niet maakt en ook nog nooit heeft gemaakt. Zelfs de Xserves zouden niet kunnen worden gebruikt als die nog zouden worden gemaakt. Apple heeft spul gericht op een heel ander segment van de servermarkt. Dat segment heeft zich gewijzigd waardoor ze nu de Xserve niet meer verkopen (het product was ook nooit succesvol).

 • Profielfoto
  iNicky

  En ze draaien in dat datacentre ook geen Lion server op die HP’s :innocent:

 • Profielfoto
  Brims

  Dat is nou precies wat ze haddn moeten doen.
  Osx server gechikt maken voor Server bouwers.

 • Profielfoto
  iep

  Nee juist niet want daar zijn andere systemen veel sterker in. Dat is bij voorbaat al kansloos. Apple is heel goed in clients e.d., het server gedeelte hebben ze nog nooit gekund. Dat is ook niet te verenigen met hun doelstellingen.

 • Profielfoto
  steveb

  geen reken snelheid genoeg?
  hier is een nog veel zottere freak
  160 mac mini ’s in 1 rack

  http://hackaday.com/2012/12/09/160-mac-minis-one-rack/