‘Retina MacBookscherm is technisch wonder’

Door: Nando Kasteleijn - 26 reacties

De mannen en vrouwen van iFixit hebben geheel volgens traditie de nieuwste retina MacBook Pro alweer uit elkaar gehaald voordat wij het pareltje in de winkel hebben gezien. Zo vertelde de website vorige week al het slechte nieuws dat het apparaat nauwelijks te repareren is. Nu hebben ze alsnog goed nieuws te melden.

iFixit laat weten dat het scherm een echt technisch wonder is. Men is verrast over het feit dat het Apple is gelukt vier keer zoveel pixels in het paneel te verwerken én het scherm dunner wist te maken.

The Retina display is an engineering marvel. Its LCD is essentially the entire display assembly. Rather than sandwich an LCD panel between a back case and a piece of glass in front, Apple used the aluminum case itself as the frame for the LCD panel and used the LCD as the front glass. They’ve managed to pack five times as many pixels as the last model in a display that’s actually a fraction of a millimeter thinner. And since there’s no front glass, glare is much less of an issue.

Enkele feiten over het retina-scherm:

 • Het retina-scherm is op zijn dikste punt zo’n 7 mm dik en op het dunste punt 3 mm, wat een fractie dunner is dan het scherm van de niet-retina MacBook Pro.
 • De kabels zijn door de scharnieren van de MacBook Pro heen gemonteerd, wat betekent dat deze niet te verwijderen zijn.
 • De FaceTime HD camera maakt verbinding met de rest van de computer via een Vimicro VC0358 USB camera interface.
 • Onder de toplaag bevindt zich een aantal lagen die het licht manipuleren voordat dit naar het oog van de gebruiker wordt gestuurd.
 • Een strip van 48 LEDs aan de onderkant van het scherm zorgt ervoor dat het volledige scherm wordt verlicht.

De retina-MacBook Pro is dan misschien de slechtst repareerbare MacBook Pro ooit, het scherm is wel een knap staaltje techniek.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  HOLY COW*:lol:

  PS: bij nader inziens, HOLY CASH COW.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  iFixit laat weten dat het scherm een echt technisch wonder is. Men is verrast over het feit dat het Apple is gelukt vijf keer zoveel pixels in het paneel te verwerken én het scherm dunner wist te maken.

  Ehm… Het is 4 keer zoveel, niet vijf!

 • Profielfoto
  SanderTreur

  Wow een echte Vimicro VC0358 USB camera interface!!

  Geen idee wat het is.

 • Profielfoto
  AppleStef

  iFixit laat weten dat het scherm een echt technisch wonder is. Men is verrast over het feit dat het Apple is gelukt vijf keer zoveel pixels in het paneel te verwerken én het scherm dunner wist te maken.

  ‘Gewone’ MBP: 1440 x 900 = 1296000
  Retina MBP: 2880 x 1800 = 5184000

  5184000 / 1296000 = 4

  4 keer zoveel pixels, niet 5 keer zoveel dus.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @AppleStef:D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Begrijp ik dus goed dat Apple nu afgestapt van het glimmende glas vóór de LCD en dat het scherm mat is, zoals vroeger? Ik ben daar wel blij mee, hoewel ik moet zeggen dat het meegevallen is, mijn MBP met glas voor het scherm.

 • Profielfoto
  donut

  Mooi scherm inderdaad, maar het betekent ook dat als je scherm kapot is je de hele deksel moet vervangen…
  Overigens schijnt de ingeplakte batterij redelijk betaalbaar te kunnen worden vervangen

 • Profielfoto
  Haike

  Ja precies, wat heb je aan een prachtig stuk techniek, als het niet te repareren valt? Alles kan kapot, en ook een mec gaat wel eens op z’n bek.

 • Profielfoto
  THX-1138
 • Profielfoto
  Ni3l55

  @stef
  Dat zijn nog eens veel pixels

 • Profielfoto
  fransvanlent

  Er is hier iemand behoorlijk teruggefloten door Apple denk ik.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  .
  Overigens schijnt de ingeplakte batterij redelijk betaalbaar te kunnen worden vervangen

  $199 is toch erg veel geld.

 • Profielfoto
  pietervos

  iFixit? iSloopit bedoel je.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik heb net een Dell 23″ scherm met DisplayPort gekocht. Het heeft een mat oppervlak. Vergeleken met mijn MacBook Pro 15″ is het net alsof ik door een overtrekpapiertje kijk. Ik ben gewonnen voor een glanzend scherm.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ja precies, wat heb je aan een prachtig stuk techniek, als het niet te repareren valt? Alles kan kapot, en ook een mec gaat wel eens op z\’n bek.

  Het is simpelweg een keuze die gemaakt wordt. Het is niet ‘de enige weg’. Mocht het je niet bevallen omdat je bij gebreken niet meer kunt repareren moet je de retina macbook niet kopen. Je krijgt dan wel een computer die lelijker dikker en logger is maar wel te repareren. Aan jou de keus…..

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik denk niet dat het vervangen van t hele sherm zoveel duurder is.. Misschien aan onderdelen maar kwa tijd ben je er een stuk sneller klaar mee en is het zelfs zelf te doen..

 • Profielfoto
  Appellover

  Wat zeuren jullie toch,koop geen apple omdat hij makkelijk en goedkoop te repareren is.Een Mercedes repareren is ook niet goedkoop.
  Apple is nu eenmaal duur.
  Als je goedkoop (en vaak) wil repareren koop je een Acer o.i.d.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Ja wat een gezeur!
  Ik implementeer zakelijk heel wat appeltjes en er wordt soms een geheugen upgrade gedaan. verder in 3 jaar tijd nog nooit 1 kapotte accu gehad. maar 1 kapot beeldscherm en stuk of 3 hdd die stuk gingen. Ik praat over 200 + machines.
  En is er iets stuk binnen 2 jaar dan wordt het gefixt door Apple. Alles wat na 2 jaar nog draait gaat amper stuk.

  We gaan steeds meer naar de situatie toe van: Het is stuk > inleveren > nieuwe krijgen > inloggen en verder werken. Je MacBook wordt gerepareerd en gepoetst en gaat door naar de volgende persoon.

  Dit is sneller en efficiënter werken. Gebruikers zouden zo’n ding nooit open hoeven maken!

 • Profielfoto
  Precisieman

  @donut:
  Dat bij een probleem het gehele deksel moet worden vervangen lijkt mij wel zeker. Kijk maar eens op de site van iFixIt; het flinterdunne glas is gauw gebroken!

  En die accubevestiging had volgens mij ook anders gekund; in de MacBook Air is er nog gewoon met T5-schroeven gewerkt en die computer is toch echt niet dik te noemen.

  @binaries4me:
  En die volgende persoon zit binnen afzienbare tijd met de brokken, dus of die bereid is veel geld voor zo’n tweedehands laptop te geven valt nog te bezien. Na drie jaar intensief gebruik is de kans toch wel levensgroot dat de accu op korte termijn de geest geeft; en dan wordt het duur. “Alles wat na twee jaar nog draait gaat amper stuk”… Ik hoop het, want de overmatige restwarmte van de laatste generaties laptops doet elektronische onderdelen als condensatoren en diodes bepaald geen goed! Een Apple-computer had ooit een goede restwaarde, maar die tijd lijkt me voorgoed voorbij.

  Tsja, die lastig te vervangen onderdelen; Apple moet toch érgens geld mee verdienen…?

  Vriendelijke groeten aan allen,
  Robbert

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @binaries4me & Applelover:
  Helemaal mee eens! En kijk naar wat je nu al met de iPhone kan doen: ongeacht van de garantie of waar je hem gekocht hebt (ook On het buitenland kan), je loopt de Apple Store in A’dam binnen en voor €150 wissel je hem om en krijg je een nieuwe mee! Geen weken wachten, geen arbeidsloon, geen extra kosten “omdat je hem niet bij die reseller gekocht hebt”. Snel en simpel! Mensen vergeten nog wel eens dat ook de service is mee gerekend in de prijs van de Mac… and I am lovi’n it!:)

 • Profielfoto
  Simlock

  Vereist dit scherm dan niet vier keer zoveel rekenkracht van de videokaart eigenlijk?

 • Profielfoto
  Rtaal

  @Simlock dit hangt er vanaf. als je hier ook echt op die resolutie op gaat gamen of iets dergelijks dan wel ja. overigens ben ik het helemaal met @binaries4me en @Applelover eens. Als een TV van vizio van 200 euro kapot gaat zal de reparatie goedkoper zijn dan die van een paar duizend euro sharp/samsung/B&O oid. als je iets duur koopt zullen daar ook wel dure componenten voor worden gebruikt en dus ook duurder zijn om vervangen te worden…..

 • Profielfoto
  Bart01

  @AppleStef Wel merkwaardig waarom dit dan in het bericht van iFixit staat

  They’ve managed to pack five times as many pixels as the last model in a display [..]

 • Profielfoto
  Precisieman

  @Rtaal:

  Citaat: “Als een TV van vizio van 200 euro kapot gaat zal de reparatie goedkoper zijn dan die van een paar duizend euro sharp/samsung/B&O oid. (…) als je iets duur koopt zullen daar ook wel dure componenten voor worden gebruikt en dus ook duurder zijn om vervangen te worden…”

  Ik weet wel zeker dat in ieder geval de tweede veronderstelling onjuist is; een simpele voeding – tegenwoordig zo ongeveer het zwakste onderdeel van zo’n toestel – komt heden ten dage gewoon uit een (Chinese) fabriek en kost inkoop voor al die merken even (absurd) weinig. Alleen de klant weet dat niet en betaalt bij iedereen verschillende bedragen aan arbeidsloon en materiaal, maar afgezet tegen de werkelijk belabberde kwaliteit van die componenten in principe altijd te veel.

  Moraal: gooi die tv van 200 euro’s dus maar gewoon op de schroothoop (lekker voor het milieu, overigens); alleen bij een B&O loont het nog de moeite om zo’n onderdeel tussentijds een keer (of twee) te vervangen.

  Vriendelijke groet,
  Robbert

 • Profielfoto
  sally

  In de tweede alinea moet ‘wist’ worden gewist.

 • Profielfoto
  murdock1

  Is toch raar dat in een windows de zelfde onderdelen zitten en dat deze veel minder kosten. Ik heb een asus gezien van 1099 euro met een i7 cpu 1TB HDD en 8 GB ddr3 geheugen plus een blu- ray schrijver. De resolutie van het scherm is veel hoger dan de gewone macbook pro.