Retina MacBook Pro-gebruikers melden ingebrande schermen

Door: Koen van Tongeren - 60 reacties

Koud twee weken na de introductie van de nieuwe retina MacBook Pro zijn er berichten verschenen van gebruikers die een curieus probleem ervaren met het meest in-het-oog-springende onderdeel, het retina beeldscherm.

In een post op Mac Performance Guide meldt een eigenaar van een retina MacBook Pro dat zijn beeldscherm na ongeveer 20 minuten gebruik zogenaamde ‘spookbeelden’ laat zien. Het gaat hierbij om elementen die enige tijd op het scherm vertoond werden. Nadat ze verplaatst of afgesloten zijn blijven ze vaag zichtbaar. Het probleem is vooral goed zichtbaar op een licht getinte grijze achtergrond. Omdat het probleem niet verholpen wordt met het afsluiten van de finder of het herstarten van de Mac lijkt de oorzaak hardwarematig te zijn.

Ingebrande retina MacBook Pro-schermen.

Er zijn meer gebruikers die het probleem ervaren, zo blijkt uit een post op Apple’s support forum. Hier wordt ook meteen een oplossing geboden: teruggaan naar de Apple Store. Daar zouden retina MacBook Pro’s met dit euvel moeiteloos omgeruild worden.

Reacties

60 reacties
 • Profielfoto
  Lifelogger

  Ooit een vergelijkbaar verschijnsel gehad met een Powerbook G4. Netjes een nieuw scherm gekregen, maar wel vervelend dat je je nieuwe computer dan gelijk weer een tijdje kwijt bent.

 • Profielfoto
  Harrie86

  Dit zijn toch kinderziektes van 10 jaar geleden? Wist niet dat ‘inbranden’ nog aan de orde was.

 • Profielfoto
  farl4web

  Dat is het risico van first-user zijn. Vooral bij nieuwe technologieën zijn er geregeld kinderziektes.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Op Tweakers ook meerdere meldingen gezien van ghosting

 • Profielfoto
  Joblo

  Heb hetzelfde probleem met mijn HTC Desire S, verdwijnt ook weer. Is het de moeite om het te laten maken?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Van de iPad 3-schermen is voor zover ik weet niets bekend, (iPhone 4/4S ook niet) terwijl er bij de iPad 2 wel backlightbleeding aan de orde was. Of het dus echt aan Retina-schermen ligt betwijfel ik.

 • Profielfoto
  Yeti

  Haha, ik heb de website 2x herladen zonder het artikel te lezen, zag alleen de eerste twee foto’s dus dacht dat de website fout was geladen..

 • Profielfoto
  rvdodewaard

  Ik heb het met de iPad 3 ook gehad. Was een vreemde gewaarwording, maar na een half uur was het ook weer weg. Ik heb niemand gehoord die hetzelfde heeft ondervonden met een iPad. Overigens zal het in het geval van de macbooks ook allemaal wel weer een storm in een glas water zijn.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  De vraag is dan hoe lang ze t beeld zo stil hebben laten staan dat het inbrand.. Maar goed, zal ongetwijfeld de enkeling zijn die bewust ging proberen of t scherm in zou branden of die pech hebben..

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  Ik wist dat er eBooks zijn die bladzijdes in het scherm zetten en dan het scherm uit zetten om energie te besparen. Wist niet dat dit ook al op notebooks beschikbaar was:P

 • Profielfoto
  wouwout

  Er is een verschil tussen ghosting en inbranden, de termen worden nu door elkaar heen gebruikt. (heb een plasma TV en met name de eerste maanden kunnen beide een probleem zijn bij een plasma TV):
  * ghosting is het achterblijven van een beeld, maar na nieuwe beelden op je scherm is het oude beeld verdwenen. Dit is niet zo ernstig.
  * inbranden is het voor langere tijd/definitief zichtbaar blijven van oude beelden. Dat is wel ernstig.

 • Profielfoto
  ramrod

  De kwaliteit van Apple wordt steeds dubieuzer , eerst de nodige problemen met met 27″ scherm nu dit weer , lekker voor zoveel geld .

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niet bagatelliseren: het is toch een serieus probleem dat niet hoort voor te komen!

 • Profielfoto
  iNicky

  Overigens zal het (…) wel weer een storm in een glas water zijn.

  Kom je thuis met je spiksplinternieuwe 2700 euro kostende Retina Book dat je speciaal voor de kwaliteit van het scherm hebt gekocht en zie je dat beelden inbranden. Mag je daar niet eens over zeuren.

 • Profielfoto
  hokkie

  @iNicky

  Psies, dacht ook al aan. Stond op het punt zo’n mooie MacBook te halen, maar ben nu wel blij dat ik nog even 1 à 2 series afwacht.

 • Profielfoto
  Islandsvinur

  Het is tamelijk slecht als een bedrijf z’n klanten als QA (quality assurance) afdeling gebruikt.

  Je kan het wellicht nog accepteren als het pas na een jaar optreedt (wij willen toch ook snel de meest innovatieve producten in handen hebben), maar als dit soort problemen 1 week na de introductie opduiken, dan ben je gewoon niet kritisch genoeg geweest tijdens het productie- en testproces (als je dat uberhaupt al had).

 • Profielfoto
  107552

  Kan dat bij een iPad ook zo zijn?

 • Profielfoto
  Dave123

  Het komt omdat het retina scherm nu in de unibody zit, dus alles zit dichter op elkaar, en daardoor krijg je dat fenomeen, bij de ipad kwam het om dat de lijm nog niet volledig was opgedroogd, door het gebruiken van de iPad ging de lijm opdrogen en was het probleem opgelost:p

 • Profielfoto
  GeertGB

  Kansloos.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik heb niemand gehoord die hetzelfde heeft ondervonden met een iPad. Overigens zal het in het geval van de macbooks ook allemaal wel weer een storm in een glas water zijn.

  Niet bagatelliseren: het is toch een serieus probleem dat niet hoort voor te komen!

  Indeed !

 • Profielfoto
  SimonK

  Mijn iMac uit mid-2007 doet dit ook. Volgens mij niks nieuws, wellicht dat het nu opeens opvalt omdat men een nieuw Retina scherm wat kritischer bekijkt. Bij dagelijks gebruik valt het mij ook niet op.

 • Profielfoto
  fenkikon
 • Profielfoto
  fenkikon

  Zou dit euvel betekenen dat de nieuwe Retina MBP’s te snel op de markt zijn gebracht? Of is dit de normale gang van zaken wanneer bedrijven een vernieuwd product op de markt brengen.

 • Profielfoto
  Panda

  Mijn iMac uit mid-2007 doet dit ook. Volgens mij niks nieuws, wellicht dat het nu opeens opvalt omdat men een nieuw Retina scherm wat kritischer bekijkt. Bij dagelijks gebruik valt het mij ook niet op.

  Inderdaad, mijn early imac 2009 doet dit ook nadat het scherm een tijd op hetzelfde beeld heeft gestaan.

 • Profielfoto
  ramrod

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

 • Profielfoto
  Rtaal

  tja dit is te verwachten als de schermen steeds hogere resoluties krijgen. de dichter de pixels op elkaar zitten de warmer ze worden en de meer je dit zult gaan zien.

 • Profielfoto
  Haike

  De vraag is dan hoe lang ze t beeld zo stil hebben laten staan dat het inbrand.. Maar goed, zal ongetwijfeld de enkeling zijn die bewust ging proberen of t scherm in zou branden of die pech hebben..

  Dat staat er toch??
  In een post op Mac Performance Guide meldt een eigenaar van een retina MacBook Pro dat zijn beeldscherm na ongeveer 20 minuten gebruik zogenaamde ‘spookbeelden’ laat zien.
  20min dus.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  SAPPER-DE-FLAP!!!! If so….. wat een afgang voor Apple! Try before you buy of in dit geval TRY BEFORE YOU SALE!

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Oops … Sell!;-)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

  Het is niet netjes, maar helemaal voorkomen kun je dit soort problemen gewoon niet… Ik ga ervan uit dat het product zeker zeer uitvoerig is getest (ik ben zelf tester op een R&D afdeling, niet bij Apple overigens), maar op prototypes. Wat er precies gebeurt wanneer je over gaat op massa-productie, is gewoon slecht te voorspellen. Ik ga er dan ook vanuit dat het een productieprobleem is en geen ontwerpfout. Daarnaast speelt de druk van de “marktwerking” om een product zo snel mogelijk op de markt te brengen natuurlijk een grote rol.

  Ik hoop dat Apple hier snel een oplossing voor vindt, maar wellicht gaat het inderdaad gewoon om een paar maandagmorgenexpemplaren… Vergeet ook niet dat juist dit soort berichten naar buiten komen, over de andere 99,99+% van de MBPs die wél goed functioneren, hoor je niks!

 • Profielfoto
  mymac

  Dat is toch niet vreemd dat het niet bij de iPad 3 is geweest? Zit daar hetzelfde scherm in, nee. Natuurlijk, de techniek is misschien deels hetzelfde als dat van de iPhone 4, 4S en iPad 3, maar dat heeft verder niks met elkaar te maken lijkt mij.
  Wel jammer dat het gebeurt, maar de vraag is hoe groot het probleem is qua aantallen en percentages, voor je het bedrijf aanvalt op het leveren van slechte hardware. Het is een massaproduct, dus er kunnen altijd een aantal mindere van de band rollen.

 • Profielfoto
  fenkikon

  Zou de schermgrootte hierbij een rol kunnen spelen? De iPad 3 en iPhone 4s hebben immers een veel kleiner scherm.
  Dit soort gevallen zorgen wel voor een slechte naam voor de Retina MacBook’s, inderdaad mensen gaan geen berichten versturen over hoe goed hun apparaat werkt. Ik hoop in ieder geval voor de mensen die een Retina exemplaar hebben, dat dit om een aantal incidenten gaan en dat het voor de overige 98% niet zal gelden.

 • Profielfoto
  Tomovich

  Is dit enkel bij de Retina-versies of ook bij de reguliere MBP’s?

 • Profielfoto
  appievanr

  Dat heeft Apple weer.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

  Het is niet netjes, maar helemaal voorkomen kun je dit soort problemen gewoon niet… Ik ga ervan uit dat het product zeker zeer uitvoerig is getest (ik ben zelf tester op een R&D afdeling, niet bij Apple overigens), maar op prototypes. Wat er precies gebeurt wanneer je over gaat op massa-productie, is gewoon slecht te voorspellen. Ik ga er dan ook vanuit dat het een productieprobleem is en geen ontwerpfout. Daarnaast speelt de druk van de “marktwerking” om een product zo snel mogelijk op de markt te brengen natuurlijk een grote rol.

  Ik hoop dat Apple hier snel een oplossing voor vindt, maar wellicht gaat het inderdaad gewoon om een paar maandagmorgenexpemplaren… Vergeet ook niet dat juist dit soort berichten naar buiten komen, over de andere 99,99+% van de MBPs die wél goed functioneren, hoor je niks!

  Ik ben benieuwd hoeveel % van het totale productie dat dit ongemak heeft

 • Profielfoto
  markiij

  Wellicht valt het op de iPhone en iPad gewoon minder op omdat je daar veel minder snel 20 minuten hetzelfde op je scherm hebt staan. Op een laptop echter, kun je met gemak uren in hetzelfde programma bezig zijn waardoor de UI dus gaat ghosten. Is wel slecht natuurlijk en vooral als je een apparaat speciaal promoot om z’n scherm is het wel beschamend als er dit soort fouten in zitten want eerlijk, dit is toch een probleem wat in 2012 niet meer voor zou mogen komen.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple en schermen , ik heb 2 imacs met vlekken en 2 kennissen hebben het zelfde probleem.

  Typisch staaltje weinig voor veel.

 • Profielfoto
  poing

  word steeds meer kwantiteit in plaats van kwaliteit helaas.

 • Profielfoto
  Night

  Ah, ik ben dus niet enige die ook ghosting heeft op z’n 24″ iMac…..

 • Profielfoto
  Marius1976

  Niets nieuws onder de zon!

  Op mijn Apple //c heb ik dit probleem al. Het groene monitortje (verre van Retina) laat ook minutenlang beeld staan…. als de computer al lang iets anders aan het doen is (of zelfs uit staat)

 • Profielfoto
  Ruben

  Ik heb dit ook met mijn eerste iPad. Dacht eigenlijk dat het “normaal” was en ik vind het ook niet echt storen. Het is alleen zichtbaar als iets lang in beeld heeft gestaan wat wordt afgesloten en waarna er een egale achtergrond overblijft. Ik heb sinds kort een iPad 2 erbij waar ik het nog niet op heb gezien, maar ook niet echt op gelet eigenlijk. Een collega van me ziet het trouwens ook bij zijn iPad en ook hij stoort zich er verder niet aan.

 • Profielfoto
  wab

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

  Ik vind het verbazend dat mensen nog steeds denken dat omdat Apple bekend staat voor kwaliteit dit niet kan of mag gebeuren. Ik gebruik al meer dan 10 jaar Macs en weet heel goed dat je best nooit een eerste generatie van een product koopt. Je hebt bij elke eerste generatie wel kinderziektes of zaken die niet zo horen. Zelfs een bedrijf als Apple kan niet op zo’n grote schaal testen. Het feit dat het blijkbaar een minderheid is geeft al aan dat dit bij tests niet altijd aan het licht zal komen; Sorry om je illusie te doorbreken maar ook bij Apple ben je een tester als je de eerste generatie koopt.

  Ik heb van mijn hart een steen moeten maken om niet een retina model te kopen maar de reeds bestaande versie van de MBP 15″ omdat ik er vanuit ging dat er zeker en vast kinderziektes zullen aangetroffen worden en er zal vast nog wel iets anders fout lopen maar dat hoort er gewoon bij als je als eerste een nieuw product wil gebruiken.

 • Profielfoto
  maconly

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

  Ik vind het verbazend dat mensen nog steeds denken dat omdat Apple bekend staat voor kwaliteit dit niet kan of mag gebeuren. Ik gebruik al meer dan 10 jaar Macs en weet heel goed dat je best nooit een eerste generatie van een product koopt. Je hebt bij elke eerste generatie wel kinderziektes of zaken die niet zo horen. Zelfs een bedrijf als Apple kan niet op zo\’n grote schaal testen. Het feit dat het blijkbaar een minderheid is geeft al aan dat dit bij tests niet altijd aan het licht zal komen; Sorry om je illusie te doorbreken maar ook bij Apple ben je een tester als je de eerste generatie koopt.

  Ik heb van mijn hart een steen moeten maken om niet een retina model te kopen maar de reeds bestaande versie van de MBP 15″ omdat ik er vanuit ging dat er zeker en vast kinderziektes zullen aangetroffen worden en er zal vast nog wel iets anders fout lopen maar dat hoort er gewoon bij als je als eerste een nieuw product wil gebruiken.

  ik heb een imac 2009 met vlekken en een imac 2011 met vlekken.

  wat nou kinderziektes .

 • Profielfoto
  poing

  @maconly Ik ben het met je eens en dat ze al die vlekken ellende op die imac 27 inch nooit hebben erkend zegt alles over Apple. Volgende keer dus een mac mini met een los scherm(dus niet van Apple).

 • Profielfoto
  spacefreek

  @maconly Ik ben het met je eens en dat ze al die vlekken ellende op die imac 27 inch nooit hebben erkend zegt alles over Apple. Volgende keer dus een mac mini met een los scherm(dus niet van Apple).

  Waar denk je dat die panelen voor Apple’s producten vandaan komen? Niet van Apple zelf hoor, je kan beter de leverancier er op aanspreken en dáár juist (ook) geen scherm kopen..

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Niets nieuws onder de zon!

  Op mijn Apple //c heb ik dit probleem al. Het groene monitortje (verre van Retina) laat ook minutenlang beeld staan…. als de computer al lang iets anders aan het doen is (of zelfs uit staat)

  Euhm… daar hebben we het over een CRT-scherm uit de jaren tachtig… Daarop was het vrij normaal dat een scherm ‘nabrandde’, heeft iets te maken met de techniek.

  Vooral vervelend voor de gebruiker van de nieuwe Retina-MB’s… Vraag m,ij af waarom dit niet in een testfase naar voren is gekomen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Zerk

  True…

  De reden dat ik het noemde was eigenlijk om aan te geven dat het voor mij een nostalgisch karakter heeft dit probleem. Mijn good old //c doet het … en die brandnew retina computers dus ook. Vandaar: niets nieuws onder de zon!

  Maar vervelend is het wel. Zeker als je net een kapitaal hebt opgehoest voor zo’n ding. En zeg nou zelf: een retina scherm, dat neem je juist voor een ultieme scherm ervaring… en daar hoort ghosting nou net niet bij.

 • Profielfoto
  Brainy

  Ik ben benieuwd over hoeveel apparaten het gaat want in de elektronica is een uitval percentage heel normaal.
  Wat ik op de Apple support pagina’s lees is dat iedereen die de klacht meld direct een nieuwe krijgt (je moet er wel even op wachten maar je mag de oude blijven gebruiken).
  Zolang het maar opgelost wordt is er niet echt wat aan de hand hoewel het wel je ervaring negatief beïnvloed.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Mijn good old //c doet het … en die brandnew retina computers dus ook.

  Bij plasma en CRT is dat verschijnsel in meer of mindere mate normaal, ‘image retention’ noemen ze dat en het verdwijnt na verloop van tijd.

  Er is hier ook geen sprake van inbranden maar van een vorm van ‘image retention’ alleen met dat verschil dat dat bij LCD absoluut niet normaal is!

  Dit ghosting/retention probleem is ook niet Apple specifiek want ik heb diverse TV’s en monitoren gezien die exact hetzelfde euvel vertoonden.

  De oorzaak zit ‘m meestal in de kabelverbinding naar het panel of in uitzonderlijke gevallen een defecte paneldriver.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Misschien een goed alternatief?

  http://view.ed4.net/v/DULO8X/YB8LMJ/ETDHUW/ZZ0PHA/MAILACTION=1&FORMAT=H
  :-)

  Ps model lijkt gejat van Apple?!

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik ben het absoluut met MrHammond eens. Ik denk dat het een storm in een glas water is. Ik keur het niet goed, maar het lijkt vooralsnog geen massaal voorkomende fout. Uiteraard vind ik wel dat apple deze exemplaren moet vervangen voor nieuwe.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Verbazend dat sommigen dit nog als “normaal” bestempelen “hoort bij het op de markt brengen van nieuwe producten” .

  Nee dat hoort niet, een bedrijf als Apple die kwaliteit hoog in het vaandel had…. staan het hoort pas op de markt te worden gebracht als het uitvoerig en zonder problemen is uitgetest .

  Het is niet netjes, maar helemaal voorkomen kun je dit soort problemen gewoon niet… Ik ga ervan uit dat het product zeker zeer uitvoerig is getest (ik ben zelf tester op een R&D afdeling, niet bij Apple overigens), maar op prototypes. Wat er precies gebeurt wanneer je over gaat op massa-productie, is gewoon slecht te voorspellen. Ik ga er dan ook vanuit dat het een productieprobleem is en geen ontwerpfout. Daarnaast speelt de druk van de “marktwerking” om een product zo snel mogelijk op de markt te brengen natuurlijk een grote rol.

  Ik hoop dat Apple hier snel een oplossing voor vindt, maar wellicht gaat het inderdaad gewoon om een paar maandagmorgenexpemplaren… Vergeet ook niet dat juist dit soort berichten naar buiten komen, over de andere 99,99+% van de MBPs die wél goed functioneren, hoor je niks!

  Maar zoals bij elke massa productie proces haal je ook “stalen” vanuit de productieband. En vooral als je een nieuwe lijn opstart.

  Het zou me verbazen moesten ze bij foxconn over geen testruimtes beschikken.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Ik ben (nog) geen rMBP bezitters op de fora tegengekomen die het probleem NIET hebben. Wellicht handig als die zich melden, want dan kunnen we met vaststellen of het uitzondering of regel is.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Ik ben (nog) geen rMBP bezitters op de fora tegengekomen die het probleem NIET hebben. Wellicht handig als die zich melden, want dan kunnen we met vaststellen of het uitzondering of regel is.

  Iemand op het forum heeft hem en vertelt een verhaal daarover. Hij heeft niet gezegd over deze mankementen.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  @maconly Ik ben het met je eens en dat ze al die vlekken ellende op die imac 27 inch nooit hebben erkend zegt alles over Apple. Volgende keer dus een mac mini met een los scherm(dus niet van Apple).

  Kan je gerust doen. Ik denk dat je ook die problemen op een andere scherm (dan die van Apple) ook tegen kan komen. Ik heb een led tv gehad van Samsung en die had er ook last van (clouding).

 • Profielfoto
  KR1275

  Bij een LCD heet dat geen inbranden, maar persistentie. Een bekend verschijnsel bij LCD-schermen en wezenlijk anders dan inbranden. Inbranden is blijvende schade, persistentie verdwijnt na afkoelen. IPS-schermen hebben er het meest last van (meestal op oudere schermen). Mijn ACD heeft er ook last van. Op mijn werk gebruiken we 20 inch HP IPS panelen: zelfde verschijnsel. Ik vraag me af in hoeverre het onder garantie valt, omdat het geen onbekend verschijnsel is (en de kans op hetzelfde euvel na vervanging van het scherm). Misschien was Samsung’s PVA een betere techniek dan LG’s IPS-panelen.

 • Profielfoto
  Bianco

  Er zijn goede oplossingen voor. Mijn iMac uit 2008 heeft het ook. Als screensaver gebruik ik dan LCD-scrub, en het probleem wordt al snel minder, en verdwijnt weer.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb een soortgelijk probleem gehad op mijn oude PowerMac (‘ghosting’ dus). Het ging dus vanzelf weg, maar je kon het sneller herstellen door het scherm even in de sluimer te zetten (enkele seconden was genoeg). Maar dat schijnt nu dus niet te helpen.
  .
  Op mijn huidige nu twee jaar oude 27″ iMac heb ik er geen last van, zelfs niet als ik een icon versleep dat daar al twee jaar op de zelfde plek staat op de desktop…
  .
  Ik denk dat de belangrijkste oorzaak van dit en andere problemen voortkomt uit het feit dat enerzijds die gevoelige elektronica erg moeilijk op een constante kwaliteit is te houden terwijl anderzijds de snelheid waarmee nieuwe producten worden introduceert en gemaakt eigenlijk veel te hoog is. Dat is nooit een goed huwelijk.
  .
  Maar wat gebeurt er als er minder vaak nieuwe modellen verschijnen (waardoor er meer research en testen mogelijk zijn voor dat nieuwe model) of als men de productie van componenten verlaagt (zodat kwaliteits controles beter uit te voeren zijn)? Dan schreeuw iedereen moord en brand want we willen geen maand op onze bestelling wachten en hebben liever dat er gisteren een nieuw model uit kwam dan over 2 jaar.

 • Profielfoto
  dwlnetnl

  Ik heb net een oude nieuwe MacBook Pro besteld omdat me de nieuwe nieuwe te nieuw was. ’t Is wat, ‘early adoption’.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Sinds de catastrofes met mijn eerste model MacBook koop ik geen eerste-generatieproducten meer van Apple. Laat de early adopters de problemen maar verkennen, bij de eerste update is-ie voor mij.