Redactie
Redactie Nieuws 7 juni 2012
Leestijd: 4 minuten

Retina in kleur

Het toverwoord sinds de iPhone 4 en de nieuwe iPad is overduidelijk retina. Dankzij de hoge resolutie is het op een redelijke kijkafstand onmogelijk de afzonderlijke pixels met het blote oog te zien. Dat verhaaltje kennen we inmiddels wel. De kapers op de kust dus ook. Apple moet blijven innoveren om concurrenten voor te blijven. Toch moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op uitvouwbare en haptische schermen.

Het is natuurlijk altijd leuk om een beetje vooruit te lopen op de zaken. Dat maakt je een liefhebber. Als je echter uitgaat van de allernieuwste technieken zal je eerder teleurgesteld worden. Veel technieken zitten immers nog in een ontwikkel- of testfase. Natuurlijk zijn er ook technieken die dit stadium doorlopen hebben en elk moment in productie kunnen gaan. Een daarvan is het vijf-kleurenbeeldscherm van Sharp. Wat is het, wat maakt het zo revolutionair en… wat heeft het met de aankondiging van de WWDC te maken?

RGB+Y
Sharp heeft met de Aquos lijn al laten zien dat het in staat is een groter spectrum weer te geven door vier kleuren te gebruiken. Naast de bekende RGB kleuropbouw (rood, groen en blauw) voegt Sharp geel toe als extra kleur. Normaal wordt geel gemaakt door rood en groen te mengen doormiddel van licht. Dit noem je additieve kleurmenging. Door geel als extra kleur toe te voegen vergroot je het spectrum en kun je felle of heldere kleuren op een realistischere manier weergeven. Daarnaast zou de toevoeging van de extra pixel ook energiezuiniger zijn. Deze techniek wordt omschreven als RGBY waarbij de Y voor yellow staat.

RGB+Y+C
Sharp gaat nog een stap verder. Een techniek uit 2009 belooft dat doormiddel van een vijfde kleurtoevoeging (cyaan blauw) een nog realistischer beeld mogelijk is. Sharp beweert dat deze techniek meer dan 99% van de waarneembare kleuren kan weergeven. Een soort van retina voor kleuren zou je het kunnen noemen. Sharp noemt het beeldscherm zelf Five-Primary-Color LCD. Dit scherm moet vooral uitblinken in het weergeven van bijvoorbeeld goudkleurige objecten, rode rozen en de kleur van de zee. Dit zijn de voorbeelden waar Sharp zelf mee komt maar je kunt je voorstellen dat dit nog grotere kleurenspectrum een spectaculaire beleving kan zijn. We zijn gewend om genoegen te nemen met de huidige kleuren die we op onze displays zien. Wie weet wat dit in beweging zet voor de volgende ontwikkeling op beeldschermgebied. Het prototype waarin deze techniek verwerkt zit heeft een resolutie van 1080p.

Apple en Sharp
De mega-investering van Foxconn en Apple in Sharp heeft de meest recente geruchten rondom de “iTV” flink aangewakkerd. Het ging even niet zo goed met Sharp en een kapitaalinjectie was nodig. Zo heeft Sharp ook moeite gehad met de productie van het iPad scherm. Sharp lijkt wel voorop te lopen op televisie-gebied. Dit wetende, in combinatie met de recente investering van 1,3 miljard dollar door Apple en het belang van Foxconn (46,5%) doet je vermoeden dat er binnenkort iets uit die hoek moet komen.

Apple kennende verkopen ze graag iets dat een spectaculaire beleving geeft en de lat voor de concurrentie een stuk hoger legt. De Five-Primary-Color techniek zou hier een rol in kunnen spelen. Als Apple met een televisie komt, dan zal deze behalve een soepel en mooi OS ook een paar mooie hardware-eigenschappen bezitten. Er gaan geruchten over een retina scherm dat de beruchte 4K resolutie kan weergeven. Nu lijkt mij dat minder aannemelijk dan een kleurrijker beeldscherm. 4K benut je pas wanneer je van heel dichtbij een standaard scherm bekijkt of wanneer het scherm een stuk groter is dan we nu gewend zijn.

WWDC 2012
De aankondiging van WWDC 2012 laat een Apple-logo zien dat is opgebouwd in transparante pixels die een groot spectrum aan kleuren laten zien door elkaar te overlappen. Een kleurrijk plaatje waarin alle kleuren van de regenboog in diagonale lijnen in elkaar vermengen. Laten we hopen dat aan het eind van de regenboog een mooie verassing staat te wachten in de vorm van één van de mooiste televisies ooit gemaakt. En ook al is WWDC voornamelijk een software-spektakel voor ontwikkelaars, de focus lijkt ook steeds meer op hardware te liggen. Misschien komt deze focus niet van Apple zelf maar wel van de fans, journalisten en analisten. Het wordt op deze manier steeds spannender of het de nieuwe iPhone wordt, de revolutie op televisiegebied of toch iOS6 en nieuwe Macs?

‘Retina in kleur’ werd op uitnodiging van de OMT-redactie geschreven door Dr. Maddox. Wil jij ook gast-redacteur worden? Stuur je voorstel voor onderwerp en insteek naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Retina in kleur
Sluiten