Retina in kleur

36 reacties

Het toverwoord sinds de iPhone 4 en de nieuwe iPad is overduidelijk retina. Dankzij de hoge resolutie is het op een redelijke kijkafstand onmogelijk de afzonderlijke pixels met het blote oog te zien. Dat verhaaltje kennen we inmiddels wel. De kapers op de kust dus ook. Apple moet blijven innoveren om concurrenten voor te blijven. Toch moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op uitvouwbare en haptische schermen.

Het is natuurlijk altijd leuk om een beetje vooruit te lopen op de zaken. Dat maakt je een liefhebber. Als je echter uitgaat van de allernieuwste technieken zal je eerder teleurgesteld worden. Veel technieken zitten immers nog in een ontwikkel- of testfase. Natuurlijk zijn er ook technieken die dit stadium doorlopen hebben en elk moment in productie kunnen gaan. Een daarvan is het vijf-kleurenbeeldscherm van Sharp. Wat is het, wat maakt het zo revolutionair en… wat heeft het met de aankondiging van de WWDC te maken?

RGB+Y
Sharp heeft met de Aquos lijn al laten zien dat het in staat is een groter spectrum weer te geven door vier kleuren te gebruiken. Naast de bekende RGB kleuropbouw (rood, groen en blauw) voegt Sharp geel toe als extra kleur. Normaal wordt geel gemaakt door rood en groen te mengen doormiddel van licht. Dit noem je additieve kleurmenging. Door geel als extra kleur toe te voegen vergroot je het spectrum en kun je felle of heldere kleuren op een realistischere manier weergeven. Daarnaast zou de toevoeging van de extra pixel ook energiezuiniger zijn. Deze techniek wordt omschreven als RGBY waarbij de Y voor yellow staat.

RGB+Y+C
Sharp gaat nog een stap verder. Een techniek uit 2009 belooft dat doormiddel van een vijfde kleurtoevoeging (cyaan blauw) een nog realistischer beeld mogelijk is. Sharp beweert dat deze techniek meer dan 99% van de waarneembare kleuren kan weergeven. Een soort van retina voor kleuren zou je het kunnen noemen. Sharp noemt het beeldscherm zelf Five-Primary-Color LCD. Dit scherm moet vooral uitblinken in het weergeven van bijvoorbeeld goudkleurige objecten, rode rozen en de kleur van de zee. Dit zijn de voorbeelden waar Sharp zelf mee komt maar je kunt je voorstellen dat dit nog grotere kleurenspectrum een spectaculaire beleving kan zijn. We zijn gewend om genoegen te nemen met de huidige kleuren die we op onze displays zien. Wie weet wat dit in beweging zet voor de volgende ontwikkeling op beeldschermgebied. Het prototype waarin deze techniek verwerkt zit heeft een resolutie van 1080p.

Apple en Sharp
De mega-investering van Foxconn en Apple in Sharp heeft de meest recente geruchten rondom de “iTV” flink aangewakkerd. Het ging even niet zo goed met Sharp en een kapitaalinjectie was nodig. Zo heeft Sharp ook moeite gehad met de productie van het iPad scherm. Sharp lijkt wel voorop te lopen op televisie-gebied. Dit wetende, in combinatie met de recente investering van 1,3 miljard dollar door Apple en het belang van Foxconn (46,5%) doet je vermoeden dat er binnenkort iets uit die hoek moet komen.

Apple kennende verkopen ze graag iets dat een spectaculaire beleving geeft en de lat voor de concurrentie een stuk hoger legt. De Five-Primary-Color techniek zou hier een rol in kunnen spelen. Als Apple met een televisie komt, dan zal deze behalve een soepel en mooi OS ook een paar mooie hardware-eigenschappen bezitten. Er gaan geruchten over een retina scherm dat de beruchte 4K resolutie kan weergeven. Nu lijkt mij dat minder aannemelijk dan een kleurrijker beeldscherm. 4K benut je pas wanneer je van heel dichtbij een standaard scherm bekijkt of wanneer het scherm een stuk groter is dan we nu gewend zijn.

WWDC 2012
De aankondiging van WWDC 2012 laat een Apple-logo zien dat is opgebouwd in transparante pixels die een groot spectrum aan kleuren laten zien door elkaar te overlappen. Een kleurrijk plaatje waarin alle kleuren van de regenboog in diagonale lijnen in elkaar vermengen. Laten we hopen dat aan het eind van de regenboog een mooie verassing staat te wachten in de vorm van één van de mooiste televisies ooit gemaakt. En ook al is WWDC voornamelijk een software-spektakel voor ontwikkelaars, de focus lijkt ook steeds meer op hardware te liggen. Misschien komt deze focus niet van Apple zelf maar wel van de fans, journalisten en analisten. Het wordt op deze manier steeds spannender of het de nieuwe iPhone wordt, de revolutie op televisiegebied of toch iOS6 en nieuwe Macs?

‘Retina in kleur’ werd op uitnodiging van de OMT-redactie geschreven door Dr. Maddox. Wil jij ook gast-redacteur worden? Stuur je voorstel voor onderwerp en insteek naar [email protected].

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Sven Dion

  Klinkt goed! Zal het wel eerst met eigen ogen willen zien…

 • Profielfoto
  Hostyle

  Kijk die Maddox gaan man! Goed bezig kerel!:cool:

 • Profielfoto
  sanderman

  Erg leuk artikel!! Alleen… De link met de WWDC is wel erg vergezocht hoor! De aankondiging is het apple logo in gekleurde pixels, en daar weet je dit verhaal (over Sharp) aan te verbinden. Het is niet logisch.

  Desondanks een leuk verhaal, maar heeft in feite bar weinig te maken de WWDC.

 • Profielfoto
  knekkie

  Misschien meer dan je nu denk Sanderman. Ik vind het wel aannemelijk.

  Als apple met een TV wil komen moet die natuurlijk ergens in uitblinken.
  Meer en betere kleuren en een hogere resolutie daar pak je een brede doelgroep mee. Een stem gestuurde TV daar is apple te laat mee. Iedereen met een XBox en kinect kan dat al en straks na de software update is er ook airplay functionaliteit dat Microsoft SmartGlass noemt. En het is niet gebonden aan een windows device. Android en iPhone kunnen er ook gebruik van maken middels een app.

  Ik ben wel steeds benieuwder naar hoe steve jobsdacht een TV gecrackt te hebben. SIRI op een TV zou misschien niet doorslag gevend kunnen zijn.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Mooi stukje Maddox! :thumbsup:

 • Profielfoto
  Hailstorm

  Waarom zou ik een vijf-kleurenbeeldscherm kopen als het scherm van mijn laptop er miljoenen heeft? Oh, wacht…:nerd:
  .
  Good busy, Maddox! :thumbsup:

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Goed stuk en zeer informatief!

 • Profielfoto
  ndr

  Verrassend! Lijkt me een realistischere optie dan een 4K retina beeldscherm. Voor nu iig..:)

 • Profielfoto
  stavos

  Net stukkie hoor JP!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed artikel. Leuk Maddox! Geloofwaardig. En de publiciteitsuitingen van Apple hebben juist wél altijd tot in de details te maken met het belangrijkste onderwerp dat besproken wordt. Het kan bijna niet om iets anders gaan dan DE TV, met al die kleurige pixels. Ik vind het wel opmerkelijk dat Sharp blijkbaar een bedrijf in de voorhoede is (geworden), want vroeger vond ik het toch een B-merk. Wél één van de betere, maar de technische voorhoede kwam naar mijn mening toch van Sony. In TV en montage studio’s werden ook altijd professionele monitors van Sony gebruikt en geen andere.Maar Sony lijkt ondanks aardige producten op (Smart) TV en tablet-gebied toch nu veel minder aan de slaan. Wat de kleuren betreft: mijn hele leven heb ik via uitgeverijen en werken bij TV al te maken met RGB kleuren en nu begrijp ik pas dat dit simpelweg komt van Red Green Blue…..hahaha, zo leer ik toch nog ’s iets. Hoe simpel kan het zijn! Wel vreemd eigenlijk dat TV’s van die drie kleuren uitgingen (en zwart, hoe zit het daarmee??) terwijl men in print uitgaat van Magenta (Cyclaamrood), Geel, Blauw en Zwart en alle kleuren daaruit gegenereerd worden. Geel is als primaire kleur toch veel logischer, want groen is simpelweg een mengsel van blauw en geel.
  Ik vind het heel logisch dat de AHA-ERLEBNIS bij een Apple Televisie van het beeld en de kleuren moet komen, plus erg belangrijke zaken op het gebied van zeer eenvoudige bediening, via iPhone/iPad. Compleet systeem van digitale kanalen en streams. Vanaf iPhone TV-gids Kiezen, kijken, eventueel huren of kopen.
  En Siri…..ach Siri….. Isn’t it nice to have a TV that talks to you…. Nou…niet echt…tenzij ze een forse update krijgt in intelligentie en mogelijkheden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Die forse update voor SIRI gaat er komen. Maar of het in een TV werkt en Beter dan microsofts implementatie met de XBox betwijfel ik.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Microsofts implementatie met de X-Box?? Leg ’s uit? Ik heb van mijn kids niet meer gezien dan dat ze de X-box als DVD speler gebruiken. En het schijnt dat je er ook mee kunt internetten, maar nooit iemand gehoord of gezien die dat doet. Via internet gamen met anderen anywhere in the world. Maar dat is het dan.

 • Profielfoto

  Goed verhaal. Zelf zit ik meer te wachten op een update van IWork, Ilive en Aperture. Een nieuwe MacPro is ook welkom.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach….is het leven van een Apple verslaafde niet vreselijk…..altijd maar wachten…. een paar weken van heftige geluksbeleving na de unpacking van eindelijk weer iets nieuws….en dan weer dat lange wachten…..

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Werkelijk met zin gelezen. Goede opbouw en het verhaal is héél goed onderbouwd. Wanneer komt je volgende artikel?

 • Profielfoto
  AppelJuice

  @MacAanZee
  RGB is kleurmenging op basis van licht. Niks (geen licht is zwart) alles is wit.
  CMYK (in druk) is subtractieve kleurmenging waarbij de basis (het papier) wit maakt. Alle kleuren (CMY) over elkaar geeft bijna zwart. De K is er later bij gedaan voor een mooie diepere zwart kleur. De reflectie van het licht op het bedrukte papier bepaald hierin de kleur.

 • Profielfoto
  jorgdane

  @MacAanZee: Wat betreft het mengen van kleuren:
  volgens mij kan ik hier beter een link naar wikipedia plaatsen.
  Daar staat het beter beschreven dan ik het kan bedenken.

 • Profielfoto
  iMij
 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Goed stuk. Doormiddel is alleen geen woord. De afkorting luidt niet voor niets d.m.v., het zijn immers drie woorden.

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik mis magenta! Het klinkt fantastisch en ik ben zeer benieuwd. Maar gaan we nu een ‘WWHC’ krijgen met al die hardware? Hoe gaat alles in één keynote passen? Geruchten over producten die behandeld gaan worden:

  iOS6, Mountain Lion, ALLE Macs, nieuwe kleuren technologie (de iPad heeft net al een saturation boost gehad), en dan misschien ook nog de iTV?

 • Profielfoto
  Nicketick

  Ben benieuwd hoe lang het duurt voor dit opgepikt wordt door andere sites… Zit wel een logische gedachte achter. En als ik dit zo lees zou Maddox geen slechte toevoeging zijn als redacteur!

 • Profielfoto
  bennievialle

  Like:)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Stiekem hopen op een scherm dat naast deze techniek ook 2160p is voor passief 3D kijken in full HD.. 4k2k heeft niet echt een toegevoegde waarde zolang je niet een 60 inch tv in een flat wil hebben..

 • Profielfoto
  oldpeer

  @ maddox
  like

  “Dit wetende, in combinatie met de recente investering van 1,3 miljard dollar door Apple en het belang van Foxconn (46,5%) doet je vermoeden dat er binnenkort iets uit die hoek moet komen”: vermoeden? reken er maar op!

 • Profielfoto
  knekkie

  @MacAanZee. Als je kids op de xbox een kinect camera hebben dan kunnen ze al stem commandos geven om het apparaat te bedienen in games en dergelijke. Met SmartGlas dat deze herfst uit komt gaat dat vele male verder.

  Microsoft heeft met smartGlass een oplossing waarmee je van elke tablet en smartphone een second screen maakt en de microfoon van het device of die van kinect gebruikt om stemcommandos door te geven aan de XBOX.

  Het resultaat lijkt op het idee waar vele mensen op hoopte dat Apple daar mee zou komen. SIRI op een AppleTV of een TV van Apple zelf. Microsoft is Apple alleen net voor met deze aankondiging op de E3. En wat ze daar laten zien daar kan Apple met de Apple TV simpelweg niet aan tippen. het is open en het werkt.

  Als je het in actie wil zien in de vorm van een presentatie klik dan maar hier

  Ze zeggen het niet letterlijk maar ze hebben Apple en Google mooi te pakken op Smart TV gebied. Microsoft lijkt de lachende derde te worden. Microsoft laat zien aan Apple en de rest van de wereld zien dat je geen eigen TV nodig hebt om een smart TV ervaring te geven.

  Zo laat het aan Google zien dat je ook geen licentie deal nodig hebt met de TV makers om jou Smart TV software te draaien op hun TV’s voor een goede Smart TV.

  All you need is a powerfull settopbox met goede en krachtigen software. Die heeft Microsoft. Die staat al bij miljoenen gebruikers aangesloten op de TV waar ze tevreden mee zijn.

  Als Apple met een eigen TV gaat komen moeten ze net als Google helemaal van 0 starten terwijl ze ook gewoon software van de ApplTV een boost kunnen geven net als microsoft met de SmartGlass app doet. Dan hebben ze gelijk alles wat Microsoft heeft en ze hebben al hun klanten bij de ballen wat content aan gaat. Alles via iTunes.

  Het begint met de uitleg van de setting en de reden waarom je SmartGlass zou willen gebruiken zou willen gebruiken. Het lijkt op Airplay gecombineerd met SIRI en een shitload aan content uit diverse bronnen. Geen itunes only beperkingen zoals we van Apple gewend zijn. Alle formaten alle bronnen

  Denk aan Internet browsen, Games, films, muziek enz en niet beperkt tot een bron als apple met iTunes. het gaat verder dan alleen een remote. Je tablet is een second screen geworden met invloed op the bigscreen.

  En het werkt naast windows phone ook op Andorid en iOS als remote via een Gratis app.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ik vind het een briljant artikel! Ook een flinke eye-opener dat je ook met 4 of 5 kleuren kan werken gebaseerd op RGB. Ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet (kan er natuurlijk geen filmpjes van opzoeken).

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat apple er slimmer aan doet een flinke update aan de Appel TV software te geven. SIRI geschikt maken voor elke iDevice desnoods via de “Remote app” die dan aan moet staan.

  En dan moet Apple zorgen dat de gebruiker voor echt alles terecht kan bij de Apple TV. De gebruiker moet niet meer tussen kanalen hoeven wisselen voor live TV Games of Films om de UPC BOX de Spelcomputer en de DVD speler aan te spreken.

  Dat betekend dat de Apple TV Apps zal moeten gaan ondersteunen van al je favorite content aanbieders voor Live TV, Games, Films, Internet en meer. (live/streming concerten. Voetbal wedstrijden enz) Daarmee schakelt Apple de kabel maatschappijen uit. Die zal je dan alleen nog nodig hebben voor je internet verbinding.

  En het is hopen dat apple een breder en recenter aanbod krijgt op het gebied van films. Zowel koop als huur wil je bij meerdere bronnen terecht kunnen zoals netflix pathe en liefst nog meer. Ik zie dat voor me als allemaal losse apps met in app subscriptions of pay per view mogelijkheid.

 • Profielfoto
  hansbeekhuyzen

  Kleuren zien is een ingewikkeld ding. Onze ogen kunnen maar drie kleuren zien: rood, groen en blauw. Paars wordt door onze hersenen ‘berekend’ wanneer rood en blauw tegelijk vanaf dezelfde plek te zien zijn. Het toevoegen van extra kleuren heeft dan ook alleen maar zin ter compensatie van technische tekortkomingen van het medium. De Wiki link van Jorgdane hierboven noemt het al: er zijn twee soorten van kleurenmaken: door reflectie of door lichtopwekking. Als we een muur groen schilderen, dan brengen we een verf aan die alle invallende lichtkleuren verzwakt behalve groen. Hetzelfde is het geval bij drukwerk. Helaas is de kleurruimte bij drukwerk te beperkt om, bij het over elkaar drukken van cyaan, magenta en geel (de drie primaire kleuren voor subtractieve kleurmening – reflectie dus) zwart te verkrijgen. Dus wordt een vierde drukgang met zwarte inkt toegevoegd. Wil je heel helder blauw in je drukwerk hebben, dan moet je daar ook apart een drukgang met helder blauwe inkt voor doen.
  Beeldschermen werken door lichtopwekking en theoretisch kun je alle kleuren maken met rood, groen en blauw. LCD panelen, in tegenstelling tot plasma en OLED, gebruiken blauwwitte buislampen of LEDs en doen daar een filterpaneel met allemaal kleine gaatjes voor. Een deel van de gaatjes kan in meer of mindere mate rood doorlaten, een tweede deel groen en een derde deel blauw. Helaas zijn de gaatjes, die gevuld zijn met polariserende vloeistofkristallen, niet helemaal dicht te maken. Vandaar dat LCD panelen geen zwart kunnen weergeven (tegenwoordig zijn er wel schermen die de LED’s kunnen dimmen, zodat er toch minder licht doorheen komt). Doordat de backlight doorgaans een hoge kleurtemperatuur heeft (vaak rond de 9600 graden Kelvin), ontstaat er een ongelijke verdeling van kleuren. Dit zou te compenseren zijn met het toevoegen van de secundaire (additieve) kleur geel. Mijn metingen aan een Sharp toonde aan dat er hooguit helderheidswinst was; uitbreiding van de kleurruimte was er niet. Het is overigens maar de vraag of je dat wilt. Zowel voor tv als voor computers is de kleurruimte gedefinieerd en een goede tv of monitor zou dat gewoon moeten halen. LCD panelen hebben echter wat onnatuurlijks door hun constructie (hoewel de hele goede best knappe resultaten halen). Hier ligt ook de reden van de populariteit van plasma tv’s bij fijnproevers. Het ligt in de lijn der verwachting dat OLED schermen daarom ook beter zijn zodra het verouderingsprobleem definitief is opgelost (Organische LED’s ‘bederven’ tenzij er een goede oplossing tegen is gebruikt).

 • Profielfoto
  knekkie

  Gaaf al die kleur colleges:D
  Wat een uitnodiging en een paar posters toch allemaal te weeg kan brengen.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Als je dus meer en realistischer kleuren kan weergeven, heb je dan niet een camera nodig die dat ook kan vastleggen?

 • Profielfoto
  flappah

  Een ver-assing?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  OH MY GOD NO WAY!! Dit had ik kunnen weten!!!
  Tijdens mijn stage vorig jaar (bij Sharp Benelux) werd mij vertelt dat Sharp, hoewel ze zelf nieuwe dingen blijven ontwikkelen, mogelijk een partner gevonden had met interesse om de R&D groep verantwoordelijk voor de Quattron-techniek* te lijden.!!! Nooit heb ik tijdens mijn studie/stage stil gestaan dat dit weleens Apple kon zijn… (het werd ook niet verteld) Stom van me :angry: Daarnaast is mij het nieuws van die investering van Foxconn en Apple vorig jaar jammer genoeg ontgaan…

  (*Quattron is de merknaam die Sharp gebruikt voor dit LED systeem met een 4de kleur als subpixel)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @DaveFlash: Hopelijk leiden en niet lijden! :sarcastic:
  Wat de mogelijkheden van een Apple Televisie betreft: ik denk dat ze de mogelijkheden in huis hebben om alle concurrenten én consumenten te verrassen met bijzondere kwaliteit en nieuwe mogelijkheden. Anders zullen ze niet in deze markt stappen. De TV markt is een markt met een genadeloze concurrentie en weinig marges, dus ze zullen goed beslagen ten ijs moeten komen!

 • Profielfoto
  Tjerker

  Gaan we er kleur bijverzinnen dan? Camera’s (muv film, ok) gebruiken RGB sensors… De hele productieketen vóór de tv moet ook geoptimaliseerd worden voor het gebruik van die extra kleuren. Hmm.

 • Profielfoto
  nihaoya

  groothandel laagste prijs iPad2 & iPad3 Cases / overlays, gratis verzending: http://tinyurl.com/c8ywoxy $8.38

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mooi stukje geschreven, herr doctor Maddox!:-)