Phil Schiller belangrijker dan Tim Cook?

Door: Nando Kasteleijn - 10 reacties

Hij is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Phil Schiller, Apple’s Vice President voor World Wide Product Marketing. We kennen hem misschien het beste van zijn optredens tijdens Apple’s keynotes, waar hij in de loop der jaren diverse producten heeft aangekondigd.

Phil doet veel meer, zo leren we uit een profielschets van Bloomberg Businessweek. De Vice President wilde er zelf niet aan meewerken, maar door gesprekken met (oud) Apple-medewerkers, strategen en analisten krijgen we toch een aardig beeld.

Hij stond oud-CEO Steve Jobs jarenlang (vanaf 1997) bij in de ontwikkeling van Apple’s producten. Zo verwierf hij een belangrijk aandeel in het ontwerpen van het iPod-clickwheel en zorgde hij er mede voor dat de iPad het licht zag.

Voor Jobs was hij een belangrijke vriend. Zo stond hij hem in 2004 bij toen Jobs de eerste e-mail aan Apple-medewerkers schreef over zijn gevecht tegen kanker. Ook later, in 2010, was hij erbij toen Steve zijn vakantie op Hawaii onderbrak om te werken aan het antenne probleem van de iPhone 4.

Phil Schiller heeft veel keynotes gedeeltelijk of in zijn geheel gepresenteerd en straalt veel energie uit. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren een sleutelrol gespeeld in Apple’s ontwikkeling. Hij is in al die jaren Senior Vice President gebleven. Dat is al een enorm hoge functie die hem bovendien goed staat, maar je kan je afvragen of hij niet de rol van CEO ambieert.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Ik had voor Jobs’ dood nog nooit van Tim Cook gehoord, Phil Schiller daarentegen wel.

 • Profielfoto
  jhut

  Ik moet het met mijn mede OMT’er die vor mij was eens zijn

 • Profielfoto
  Marc3fng

  Jonny Ive heeft misschien nog wel meer invloed… en de Steve Factor:)

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  En Scott Frostall van iOS. Ookwel de Steve Jobs Junior. Maar ik ben het wel met dit artikel eens.

 • Profielfoto
  eiko

  Phil is cool!!!!!

 • Profielfoto
  elisa9180

  Tim Cook:p staat veel op het podium:p
  Maar wist niet dat hij zo belangrijk was:p

 • Profielfoto
  iMirk

  Ik denk dat het Phil wel bevalt zo, de hele tijd nét de tweede man, veel invloed, maar minder verantwoordelijkheden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Laat Cook maar achter de cijfertjes zitten en zet Schiller op het podium. Die man heeft veel meer uitstraling. Het gaat bij een keynote er niet om, wat je functie is, maar of je de dingen goed kunt overbrengen.

 • Profielfoto
  filenox

  Ik had voor Jobs\’ dood nog nooit van Tim Cook gehoord, Phil Schiller daarentegen wel.

  Heb jij de keynote van de eerste iPhone niet gezien dan?;)
  http://youtu.be/Mvqa8mFpCpY?t=8m49s

 • Profielfoto
  Di May

  Ieder zijn plaats in een bedrijf is de ideale setting.

  Ik vermoed dat ze bij Apple wel héél goed weten wie waar het best zit. Er zijn nu eenmaal mensen die veel beter ‘de tweede’ zijn dan de ‘eerste’. En omgekeerd. Het is zo simpel als de ene is blond en de andere zwartgrijs. Daar passen ook verschillende pakken en hemden bij.