Oud nieuws: dankzij Jobs ronde hoeken

Door: Nando Kasteleijn - 20 reacties

Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld: ronde hoeken in de vensters van je Mac. Zoals met bijna alles van Apple zit daar meer achter dan je zou denken. Het idee van afgeronde hoeken in je schermvensters heb je niet te danken aan een ontwerper, maar aan Steve Jobs himself.

Begin jaren tachtig was het maken van ronde hoeken bijna onmogelijk. Daarnaast moest de grafische user interface (GUI), waarmee de Macs vanaf de Apple Lisa zijn uitgerust, nog worden ontwikkeld. Op een dag, ergens in het jaar 1982 kwam één van Jobs’ naaste medewerkers, Bill Atkinson, enthousiast naar de Apple-top toe. Hij had namelijk een manier gevonden om ovale vormen in de GUI te maken. Hiervoor had hij een wiskundige formule ontwikkeld. Iedereen was enthousiast, behalve Jobs.

Het enige wat Jobs vroeg was of Atkinson ook ronde hoeken kon maken in rechthoeken. Nee, zei Atkinson. Hij was bang dat het onnodig veel rekenkracht zou kosten. Atkinson wilde de beperkte rekenkracht van de computer zo goed mogelijk benutten. Jobs was het daar duidelijk niet mee eens, want hij sprong boos op en zei dat er overal ronde hoeken in zitten en dus moesten die ook in het interface komen.

Om dat te bewijzen sleepte hij Atkinson mee naar buiten en liet vervolgens aan de hand van autoruiten, reclameborden en straatnaambordjes zien dat nagenoeg alles om ons heen ronde hoeken heeft. Uiteindelijk vonden ze zeventien voorbeelden. Daarop gaf Atkinson toe en zei dat er inderdaad ronde hoeken moesten komen in het interface… en zo geschiedde.

Wil je het voorval zelf nog eens teruglezen? Dat kan, het staat beschreven in de biografie over Steve Jobs van Walter Isaacson.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  Dat afgeronde geeft echt wel stijl.

 • Profielfoto
  Edwin

  Microsoft heeft in ieder geval besloten om de ronde hoeken uit de Aero interface te gaan verwijderen, miscchien volgt Apple ook nog. Voor de Windows UI vind ik het er wel strak uit zien.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @Kdingo
  Zeker wel!
  En daarom vind ik windows phone etc. ook zo lelijk!

  Waarom zou je vierkant willen?

  Dat is hetzelfde als windows klassiek instellen als thema op windows 7 etc.

  Gewoon alles afgerond:)

  @Biker Geef eens eerlijk toe, wat vind je mooier? Die rechte hoeken in windows of de afgeronde hoeken in OS X?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ JeroenJK… Lul eens niet man. Biker zegt net dat hij die rechte hoeken er strak uit vindt zien. Waarom zou hij niet ‘eerlijk’ zijn? :crazy:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach….na zoveel jaren afgeronde hoekjes is helemaal recht misschien juist ook wel weer strak. Ik wist niet dat afgeronde hoekjes rekenkundig zo lastig waren om te maken. Maar wel grappig om te weten. PS: ik wil de Steve Jobs Action Doll!! Wie gaat hem nou ’s echt op de markt brengen. Leuk straks voor de kleinkinderen van Steve én voor ons:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Bill Atkinson is de Leonardo da Vinci van het Mac team. QuickDraw en HyperCard zijn meesterwerken.

 • Profielfoto
  bram91

  Sorry hoor, maar wat een spelfouten. In een ander artikel ook al. Normaal zeg ik hier nooit wat over, maar dit wordt gewoon irritant.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik denk dat Nando gewoon nog niet klaar is voor de journalistiek. In elk artikel heb ik nu al fouten opgemerkt. Een beetje slordig, bij een krant of tijdschrift lag je al lang terug op straat. But then again… Al doende leert men zeker? (stage)

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik vind die Windows 8 interface wel geinig.. Ziet er strak uit maar t kijkt minder makkelijk..

 • Profielfoto
  knekkie

  Zeurpruim Niiick is er ook weer hoor.

 • Profielfoto
  iremco

  Inderdaad zeikstraal nr. 1 die Niiick.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  En uitgerekend het eerste plaatje van het artikel laat zien waar Apple de afgeronde hoeken juist heeft weggehaald! In o.a. System 7 had de buitenrand van het scherm ook afgeronde hoeken; aan de menubalk was dus links- en rechtsboven ook een kleine afronding te vinden. Die is ergens in de loop van OS X verdwenen geloof ik, of aan het begin al?

 • Profielfoto
  SvS

  Dit is eng, heel toevallig zat ik vanmiddag ook aan de hoeken van de schermen te denken. En dan promp hierover een bericht. Maar idd, ik vond het mooi dat alle Apple schermen ronde hoeken hadden en dat OX finderschermen nog steeds ronde hoeken hebben. Al is dat nu wel erg minimaal in vergelijking met Systeem 6 (OS 6). Ik hoop eigenlijk dat dit nog wel even zo blijft.

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij ging het niet om de ronde hoeken van de map-vensters, maar de ronde hoeken van het zichtbare beeld van het scherm. Ik kan me dat van de Mac Plus nog herinneren. De map-vensters zelf waren t/m systeem 7 zo hoekig als wat! Volgens mij systeem 8 ook.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ Knekkie en iremco… Hey jongens, jullie ook zo te zien!

 • Profielfoto
  SvS


  Ja, alleen calculator had ronde hoeken en ‘OK’ buttons, daarom was ik ff in de war. Ook ronde hoeken in beeld (monitor).

 • Profielfoto
  wouwout

  Windows phone en android 4 zijn over op de rechte hoeken en geen 3D effecten meer. Dat vind ik er frisser uitzien, met name Windows phone is prachtig om te zien (niet altijd om mee te werken). De huidige afgeronde hoeken/dieptewerking van os x en iOS gaat ook al een tijdje mee en krijgt wat last van ouderdom?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik wist niet dat afgeronde hoekjes rekenkundig zo lastig waren om te maken.

  Vandaag de dag niet meer. Maar de eerste computers hadden te weinig rekenkracht om mooie rondingen te tekenen en tegelijkertijd de GUI snel te houden. Er was dus weinig ruimte voor ‘eye-candy’.

  Als je de x en y positie wilt berekenen van de pixels waarmee je die afronding opbouwt dan krijg je de volgende twee formules:

  x = r.cos(θ)
  y = r.sin(θ)

  Hier is r de straal van de afronding en θ de hoek van de pixel positie t.o.v. het ‘middelpunt’ van die afronding. (dus halverwege is 45°)
  Dus bestaat de afronding uit 20 pixels, kreeg je 20 keer bovenstaande formules voor één afgeronde hoek.
  Het probleem toen was echter dat het berekenen van de sinus functie etc. te veel tijd vroeg en dus moest Atkinson zelf iets uitvinden dat het zelfde resultaat gaf maar dan sneller.

 • Profielfoto
  i_Art