Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 4 juni 2012

Oud nieuws: dankzij Jobs ronde hoeken

Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld: ronde hoeken in de vensters van je Mac. Zoals met bijna alles van Apple zit daar meer achter dan je zou denken. Het idee van afgeronde hoeken in je schermvensters heb je niet te danken aan een ontwerper, maar aan Steve Jobs himself.

Begin jaren tachtig was het maken van ronde hoeken bijna onmogelijk. Daarnaast moest de grafische user interface (GUI), waarmee de Macs vanaf de Apple Lisa zijn uitgerust, nog worden ontwikkeld. Op een dag, ergens in het jaar 1982 kwam één van Jobs’ naaste medewerkers, Bill Atkinson, enthousiast naar de Apple-top toe. Hij had namelijk een manier gevonden om ovale vormen in de GUI te maken. Hiervoor had hij een wiskundige formule ontwikkeld. Iedereen was enthousiast, behalve Jobs.

Het enige wat Jobs vroeg was of Atkinson ook ronde hoeken kon maken in rechthoeken. Nee, zei Atkinson. Hij was bang dat het onnodig veel rekenkracht zou kosten. Atkinson wilde de beperkte rekenkracht van de computer zo goed mogelijk benutten. Jobs was het daar duidelijk niet mee eens, want hij sprong boos op en zei dat er overal ronde hoeken in zitten en dus moesten die ook in het interface komen.

Om dat te bewijzen sleepte hij Atkinson mee naar buiten en liet vervolgens aan de hand van autoruiten, reclameborden en straatnaambordjes zien dat nagenoeg alles om ons heen ronde hoeken heeft. Uiteindelijk vonden ze zeventien voorbeelden. Daarop gaf Atkinson toe en zei dat er inderdaad ronde hoeken moesten komen in het interface… en zo geschiedde.

Wil je het voorval zelf nog eens teruglezen? Dat kan, het staat beschreven in de biografie over Steve Jobs van Walter Isaacson.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud nieuws: dankzij Jobs ronde hoeken
Sluiten