Opinie: Hoe Apple met zijn televisie de huiskamer zal veroveren

34 reacties

Apple had op ieder moment in de afgelopen 10 jaar een televisie kunnen lanceren. Net zoals het een PDA had kunnen uitbrengen. Maar we weten dat Steve niet voor een gat te vangen was. Apple, zo zei hij, is minstens zo trots op de producten die ze niet hebben uitgebracht. Waarom zou Apple dan nu wel een televisie uitbrengen, kun je je afvragen. Iedereen heeft toch al een televisie? Is er niet genoeg aanbod? Lees waarom Apple juist nu met een televisie op de proppen zal komen!

Sinds de jaren 50 wordt de huiskamer gedomineerd door 3 apparaten. De telefoon om te bellen, de radio om muziek te luisteren en de televisie om naar films, series en het nieuws te kijken. In de afgelopen 10 jaar heeft Apple twee van die drie markten voor zich gewonnen. In het begin van dit millennium veroverde de iPod en de iTunes store de muziekwereld en sinds 2007 beheerst de iPhone de telefoonmarkt. Wat rest is dat derde apparaat: de televisie.

Op zich is dit nog geen reden voor Apple om dan ook maar een televisie uit te brengen. Maar de tijd is er rijp voor. Apple kan namelijk significante meerwaarde bieden ten opzichte van huidige televisiemakers. En dat is wat wél telt. Er zijn vier redenen die een Apple televisie onderscheiden van de rest.

Televisie kijken

Content
Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat er steeds minder televisie gekeken wordt. Het aantal mensen dat minimaal eenmaal per maand TV kijkt, daalde in in één jaar (2011) van 90% naar 83%. Per saldo slonk het televisiekijkende publiek 8.5% en 17% kijkt nooit TV. Kortom, het medium van de televisie is tanende. Mensen willen niet meer exact om 21:00 voor de buis zitten voor hun favoriete programma, mensen hechten geen waarde meer aan omroepen, adverteerders kunnen hun doelgroep niet meer bereiken. Het fenomeen ‘televisie kijken’ zoals we dat kenden, is op z’n retour.

Laat juist Apple nu marktleider zijn in het aanbieden van films en series van de plank. Wanneer de klant het wil. Met de iTunes Store heeft Apple al jarenlange ervaring in het aanbieden van films en TV series on demand. Sinds het begin van de iTunes Store in 2003 heeft Apple dankzij Steve Jobs goede contacten in de wereld van platenmaatschappijen en filmbonzen.

De kracht van Apple ligt hem echter niet alleen in dit aanbod van content. Minstens zo belangrijk is de wijze van betalen. Dankzij de iTunes Store heeft apple een bestand met meer dan 200 miljoen betalende klanten met creditcard. Voor hen is het kopen van films, series of apps gesneden koek. Sterker nog, onlangs bleek uit onderzoek dat iOS gebruikers 5x meer uitgeven aan games dan Android gebruikers. Dus wanneer er een mooie televisie van Apple lonkt in de woonkamer is het huren van Sherlock Holmes 2 of de laatste Mad Men niet alleen verleidelijk maar ook kinderlijk eenvoudig.

iCloud
iCloud wordt de stille kracht achter de huiskamer. iCloud vervaagt de grenzen tussen iPhone, iPad, televisie en computer. Waar je in de avond tevoren begonnen was met een film, kun je in de trein automatisch verder kijken op het juiste moment. Zonder enige handeling. Wat je koopt, huurt of gratis download (podcasts) is altijd aanwezig. De muziek die je koopt op aanraden van een collega staat eenmaal thuisgekomen klaar om via een goed stel speakers afgespeeld te worden via de televisie van Apple. Er is geen omkijken naar het organiseren of beheren van je content.

Ecosysteem
Het succes van de iPhone nam in 2008 een enorme vlucht op het moment dat Apple ontwikkelaars apps liet ontwikkelen voor de iPhone. Inmiddels is het ecosysteem rond iOS een miljardenbusiness. Iedereen kan apps maken, Apple biedt met zijn App Store het ideale platform en gebruikers wordt het makkelijk gemaakt om apps te downloaden (mede dankzij de eerder genoemde 200 miljoen+ creditcards). Deze cirkel van maken, publiceren en consumeren is wat ontbreekt aan het huidige concept van de AppleTV. Een app voor het journaal, een app voor Uitzending Gemist, een App voor DWDD. Kortom, apps voor jouw specifieke voorkeuren. Zoals op je iOS device. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het enige verschil met iOS devices is dat apps voor de televisie van Apple zich meer beperkt tot ‘beeld en video apps’.

De Apple beleving
Apple beschikt over de content en de techniek, maar dit is maar een deel van het verhaal. De belangrijkste reden voor Apple om een televisie te maken is misschien wel de Apple beleving. Apple heeft de afgelopen jaren met afgrijzen moeten aanzien dat de AppleTV werd aangesloten op een variëteit van afgrijselijke TV’s.

We kennen allemaal het moment waarop je een iPhone, iPad of Mac voor het eerst uit de verpakking haalt. Designed in Cupertino. Om vervolgens door 3 stappen geloodst te worden waarna het plezier kan beginnen. In televisieland kennen we dit niet. AppleTV’s werden aangesloten op een allegaartje aan televisies die niet samenwerkten met iPhone, iPad of Mac.

It’s the experience from second one, stupid!

Tot slot
De televisie van Apple zal geen monden doen laten openvallen. Hij zal geen killing features bevatten. Je hoeft niet voor een camera te springen (denk Microsoft Kinect) om door te spoelen in een film, je hoeft niet te praten (denk Siri) om hem het geluid harder te zetten. Het zal slechts een televisie zijn die perfect past in het plaatje van Apple. De televisie van Apple zal een saai apparaat worden. Net als de iPhone uit 2007 en de iPad uit 2010. Maar na 50 jaar heeft Apple definitief bezit genomen van de huiskamer.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  En dan met de iP*d als zeer uitgebreide remote control waarop je het tweede, interactieve scherm kunt openen? Klinkt goed.

  Toch blijft er wel een vraag open; hoe gaan we om met het verschil tussen groepsapparaat TV en individueel apparaat iP*d? Nu zit de hele familie’s avonds #tvoh te kijken.

 • Profielfoto
  Chefkuh95

  Met de combinatie van Apple’s TV en een iPad kunnen ze heel makkelijk het idee van de Nintento Wii U na doen. Tenminste, er zal vast wel een OS op komen te sta dat het spelen van spelletjes toe laat. Maar iOS device interactie zou idd wel leuk zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed artikel. Logisch opgebouwd. De wereld is er klaar voor om Apple ook deze belangrijke “lege” plek in het Apple ecosysteem te laten innemen. Maar zo saai zal de échte Apple TV toch niet worden. Apple zou Apple niet zijn als het ook dit belangrijke apparaat – dat het middelpunt vormt van elk huishouden – niet zal laten uitblinken in kwaliteit en design en features die op vergelijkbare TV’s niet of niet op die manier voorkomen.

 • Profielfoto
  figini

  “Apple beschikt over de content”

  Dat is niet waar, Apple heeft geen enkele content, alles komt van filmmaatschappijen, muziekindustrie.
  NOS journaal, Studio Sport, DWDD en TVoH, allemaal niet van Apple.
  Ze hebben wel de middelen (iTunes, AppleTv, iOS en iCloud) om dit in de huiskamer te brengen.
  Proven technologie dus dat zit wel goed.
  De vraag is of de content-aanbieders via Apps hun content ook daadwerkelijk gaan aanbieden.
  Maar gaat dat dan betekenen dat ik een in-App aankoop voor Studio Voetbal moet doen en voor TVoH en al die andere programma’s.
  Dit biedt enorme mogelijkheden voor iedereen om simpel televisieprogramma’s te maken/aan te bieden.
  Zou wel eens een concurrent van YouTube kunnen worden.
  Ik betaal nu 20 euro per maand aan Ziggo, dus dat mag niet veel meer worden als ik dat aan aparte content aankopen moet uitgeven tenzij het echt iets extra gaat toevoegen.
  Het is, ben ik bang vooral gericht op de Amerikaanse markt.

 • Profielfoto
  GT1988

  Ik denk dat de televisie juist wel siri zal hebben, al die afstandsbedieningen.. Blegh!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “Afgrijnzen”:lol:
  Leuk artikel. Hapte lekker weg en smaakt naar meer!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Apple heeft iid geen echte tv content. Maar je zou met een soort kiosk app een wel eind kunnen komen. Voeg iAd toe. Boom.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik wil Angry Birds spelen met de iPad als kattepult!

 • Profielfoto
  krisp

  De ‘killing’ feature zal zijn dat er geen tuner in zit. De vraag is alleen voor wie dat killing is: voor de kabelproviders (Ziggo, UPC, KPN) of voor Apple voor wie het product niet verkoopt. Of is het een kans voor Elgato, die zijn tuner-business zal zien toenemen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Sony had een maand of twee, drie geleden met zijn slimme internet etc TV (erg mooi ding) al ruim 30 eigen Sony kanalen met content. En natuurlijk is die content altijd afkomstig van anderen. Zal daarom ook wel overlappingen vertonen met andere kanalen. Het bijzondere van de nieuwe Apple iScreen, iHub, iTV, iMaster, iCockpit of hoe het ding ook zal heten, zal dan ook niet echt de content zelf zijn als wel inderdaad de bijna automatische manier waarop die gehuurd of gekocht kan worden, op een zelfde manier als in de iTunes Store. Sterker nog: het zal waarschijnlijk via de iTunes Store lopen. In de combinatie van features, de uitstekende manier van werken, het design en vooral het gebruikersgemak zal de TV van Apple zich moeten onderscheiden. In de prijs zal hij dat vanzelf al wel doen, denk ik zo.

 • Profielfoto
  wouwout

  Lucas, complimenten voor dit artikel. Helder, duidelijk en goed onderbouwd. Graag meer van dit soort artikelen op OMT.
  .
  Toch hoop ik dat Apple de tv functionaliteit ook in het zwarte apple tv doosje stopt. Dat scherm hoef ik er niet bij.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Hardstikke leuk maar hou het toch bij Phillips. De kans in nl. groot dat ze hetzelfde geintje als met de iPad gaan uithalen.. Eerst een 1080p scherm, 1 jaar later een Facetime camera erin en weer een jaar later 3D ofzo, precies genoeg om binnen 2 jaar met een hopeloos verouderd scherm te kijken. Kijk maar naar de iPad 1, die raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Niet omdat de techniek verouderd is maar omdat je gewoon genaaid wordt in principe, net alsof ze toen nog geen cameras konden inbouwen in een iPad, yeah right.. Apple televisie? Leuk, maar ik wacht wel tot de 3e genaratie ofzo..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, gelukkig haalt Philips (en alle andere TV-merken) dat tructje niet uit.:lol:
  .
  3D verandert per kwartaal van systeem. ‘Smart-TV’ is al aan een zoveelste generatie toe (waarbij je dikke pech hebt als je bij de eerste kopers hoorde, want die ondersteuning vergeten we gauw even).
  .
  De televisiemarkt is nu vooral één groot experimenteer-lab.
  En Philips gaat daar net zo hard in mee.

 • Profielfoto
  MBPuser

  3D verandert per kwartaal van systeem? Noem eens op wat dan voor de gein want de enige verandering is volgens mij van actief naar passief 3D..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Van de meeste apparaten zijn er zoveel types dat de koper vaak niet merkt wat nieuw is en wat al een jaar in de winkel staat. Bij Apple weet je tenminste al vrij makkelijk of het nieuw is of niet. En bij het verschijnen van de eerste iPad kon je op je klompen aanvoelen dat er een jaar later een cam in zou zitten. Een marketing trucje blijft het natuurlijk, maar elke fabrikant doet daaraan mee.

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Sja, ik vrees dat die televisie van Apple waar iedereen het altijd maar over heeft, vooral op de Amerikaanse markt zal passen. In Vlaanderen, waar bedrijven zoals Belgacom en Telenet heel hard hun best doen om te blijven hangen in 2001, zie ik niet goed in hoe content op die TV terecht komt.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Hopen dat televisiekanalen dan als “apps” beschikbaar komen. Enige kanalen die ik dan koop zijn Nederland 1, 2, 3, MTV, Comedy Central en National Geographic + Discovery Channel. Kan de kabelaar ook mooi wegwezen en heb ik alleen nog maar internet nodig.

 • Profielfoto
  Ce

  Het aanbieden van de content zal de grootste uitdaging worden. Kun je met muziek nog de grote uitgevers benaderen voor de TV zul je land voor land met alle aanbieders moeten overleggen. Niets is dodelijker voor een nieuw concept dan het aanbieden van content waar grote “gaten” in vallen.

  Dan nog even over die Apple Tv’s die niet samen willen werken met een allegaartje aan televisies…..zou dat niet het probleem van Apple zijn? Diverse andere systemen werken er wel prima mee samen en als het gaat om design zou ik niet weten wat voor fraais Apple zou moeten ontwerpen. Ik vind de huidige generatie tv’s van Samsung, Sony en ook Philips gewoon prachtig…vooral de Samsungs met hun flinterdunne rand en hun gestoken scherpe beeld.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De verkoper van de TV en /of de provider kan naast de bestaande commerciële of publieke zenders gewoon doen wat ze willen. Daarbij zijn geen grenzen meer. Kanalen komen niet als Apps beschikbaar – in mijn idee – maar staan gewoon net als de andere kanalen op een rijtje en je kunt erop afstemmen door een nummer in te toetsen via afstandsbediening of – denk ik in geval van Apple – het programma in de TV gids op iPhone, iPod touch of iPad gewoon aan te toetsen, waarna je het kijkt. Groot voordeel van de streaming internet content is dat je het zonder probleem op elk gewenst moment kunt bekijken, zonder dat je iets hoeft in te stellen of op te nemen.
  De nieuwe kanalen van de Smart TV’s komen allemaal via internet en bevatten content die gratis of betaald gestreamt wordt via internet. Zo doet Sony dat ook en allerlei andere fabrikanten ook. Juist door de combi van “gewone” TV met internet en computerdisplay komt alles samen op zo’n scherm. Naar mijn mening heeft Sony altijd nog de beste beeldkwaliteit.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De huidige tv is gewoon dom en onhandig. De Apple tv wordt slim en simpel om te gebruiken.
  – Géén retinascherm maar dezelfde resolutie als de nieuwe iPad (led)
  – Unibody aluminium met glasplaat. Een grote iPad op een voet zoals de iMac.
  – Speakers aan de onderkant (redelijk goed geluid)
  – iTV ingebouwd met extra opties: gamecenter, app-store, icloud
  – iSight camera HD
  – Ik denk dat een nieuw platform wordt gelanceerd wat één grote combi van ‘uitzending gemist’ en youtube wordt. Programmamakers kunnen hun content makkelijk beschikbaar stellen (gratis of betaald). Iedereen kan programmamaker of filmmaker worden op deze manier. Vandaar ook Final Cut X. En alle content is op elk iDevice te bekijken met de juiste resolutie.

  Ik denk dat de nieuwe iPhone wat langer wordt en dat deze fungeert als een afstandsbediening en controller voor het spelen van games (als een Wii).

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Bij Apple weet je tenminste al vrij makkelijk of het nieuw is of niet.

  Denk je werkelijk dat mensen dat weten? Alleen maar jonge mensen en Apple-geinteresseerden. Mijn moeder weet echt het verschil niet tussen een oude en nieuwe iPad. Geeft niet, gelukkig maar;).

  Er zijn ook mensen die weten wat het verschil is tussen al die Samsungs. Ik kan die Galaxy I,II en III niet eens uit elkaar houden.
  Het boeit me ook niet, misschien is dat wel het verschil.

  Leuk artikel, Lucas!

 • Profielfoto
  Cpt. Fantasy

  Televisie, radio en telefoon; prima. Maar waar is de koelkast?
  Die AppleTV gaat er vast komen, is de vraag wat dan volgt niet veel interessanter?Sinds kort schijnt de Nest bij Apple verkrijgbaar te zijn, dit en de koelkast opent nieuwe mogelijkheden op het gebied van home automation. Een bruikbare interface op de vaatwasser, dát heb ik nodig!

 • Profielfoto
  RoBu60

  Sinds ik een ipad heb, kijk ik samen met mijn vrouw naar tv. Ik via mijn ipad (vooral als er voetbal is) en zij via de tv. Gezellig samen! Vroeger ging ik naar de hobbykamer waar ook een tv staat.
  Wat zou iTV meebrengen? Nog meer ongekende mogelijkheden…

 • Profielfoto
  Dutch-American

  @ Stevejobs Iedereen kan progammamaker worden? Heb jij youtube weleens gezien? en daar wil jij de hele nacht naar kijken?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Iedereen IS al programmamaker. All the world is a village:)

 • Profielfoto
  cids

  Ik daag iedereen uit mij ervan te overtuigen dat er een (substantiële en winstgevende) markt is voor een door Apple gemaakte TV…

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik daag iedereen uit mij ervan te overtuigen dat er een (substantiële en winstgevende) markt is voor een door Apple gemaakte TV…

  Al komen ze met een Samsung Smart TV met een Apple logo erop die samenwerkt met iOS-devices en die alle functies van de Apple TV heeft (en wat gebruiksvriendelijke/sneller is). Zelfs dan verkoopt het toch wel.

 • Profielfoto
  Arthur345

  De huidige tv is gewoon dom en onhandig. De Apple tv wordt slim en simpel om te gebruiken.
  – Géén retinascherm maar dezelfde resolutie als de nieuwe iPad (led)
  – Unibody aluminium met glasplaat. Een grote iPad op een voet zoals de iMac.
  – Speakers aan de onderkant (redelijk goed geluid)
  – iTV ingebouwd met extra opties: gamecenter, app-store, icloud
  – iSight camera HD
  – Ik denk dat een nieuw platform wordt gelanceerd wat één grote combi van \’uitzending gemist\’ en youtube wordt. Programmamakers kunnen hun content makkelijk beschikbaar stellen (gratis of betaald). Iedereen kan programmamaker of filmmaker worden op deze manier. Vandaar ook Final Cut X. En alle content is op elk iDevice te bekijken met de juiste resolutie.

  Ik denk dat de nieuwe iPhone wat langer wordt en dat deze fungeert als een afstandsbediening en controller voor het spelen van games (als een Wii).

  Who the fuck wil nou een camera in z’n TV haha

 • Profielfoto
  cids

  Ik daag iedereen uit mij ervan te overtuigen dat er een (substantiële en winstgevende) markt is voor een door Apple gemaakte TV…

  Al komen ze met een Samsung Smart TV met een Apple logo erop die samenwerkt met iOS-devices en die alle functies van de Apple TV heeft (en wat gebruiksvriendelijke/sneller is). Zelfs dan verkoopt het toch wel.

  De meeste TV’s (en dus van van Samsung) zijn goedkoop gemaakte plastic bakken, dan zal Apple niet willen, dus een goedkope TV maken zal Apple niet lukken… dus nogmaals, wie gaat er een Apple TV kopen als deze minmaal 1500 Euro moet kosten…?

 • Profielfoto
  nihaoya

  groothandel laagste prijs iPad2 & iPad3 Cases / overlays, gratis verzending: http://tinyurl.com/c8ywoxy

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Leuk stuk!
  Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. De huidige Apple TV is al een aardige stap in de goede richting.

  Misschien moet Apple gewoon proberen TV producenten te overtuigen om een soort ‘Airplay-plus’ in te bouwen.

  Hierdoor zou je met je iPhone of Mac direct content kunnen afspelen (zonder AppleTV dus), maar ook zou je je TV met een app-je kunnen bedienen via Wifi (als alternatief voor de IR-remote control). Lijkt me niet zo waarschijnlijk echter. Technisch en juridisch is het prima te doen, want er zijn immers al een hoop 3rd party producten die Airplay ondersteunen.

  Mijn TV en DVR hebben allebei een USB aansluiting maar je kunt er niks mee.

  Ik zou ook graag zelf kunnen bepalen voor welke kanalen ik wil betalen maar helaas…

 • Profielfoto
  Aidovive

  Er komt (voorlopig) geen iTV. Apple gaat verder met de AppleTV, deze zal veel meer functionaliteit gaan krijgen en beter aan te sturen met een iPad, iPhone of iPod touch. Een 27″ Thunderbolt-scherm kost al 999 euro. Wat moet een 50″ TV vol (Apple) technologie dan wel niet gaan kosten?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Who the fuck wil nou een camera in z’n TV haha

  De eerste de beste koper van een Smart-TV kiest voor een TV met een camera, of koopt een camera bij zijn TV.
  .
  Vooral Skype is daar natuurlijk een populaire app voor.
  Of jij het nut daar nu van inziet of niet.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Panasonic heeft een camera als optie voor Skype inderdaad. DIe camera moet wel 150 euro kosten….. En een camera geeft ook extra opties aan spelletjes…