Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 5 juni 2012
Leestijd: 5 minuten

Opinie: Hoe Apple met zijn televisie de huiskamer zal veroveren

Apple had op ieder moment in de afgelopen 10 jaar een televisie kunnen lanceren. Net zoals het een PDA had kunnen uitbrengen. Maar we weten dat Steve niet voor een gat te vangen was. Apple, zo zei hij, is minstens zo trots op de producten die ze niet hebben uitgebracht. Waarom zou Apple dan nu wel een televisie uitbrengen, kun je je afvragen. Iedereen heeft toch al een televisie? Is er niet genoeg aanbod? Lees waarom Apple juist nu met een televisie op de proppen zal komen!

Sinds de jaren 50 wordt de huiskamer gedomineerd door 3 apparaten. De telefoon om te bellen, de radio om muziek te luisteren en de televisie om naar films, series en het nieuws te kijken. In de afgelopen 10 jaar heeft Apple twee van die drie markten voor zich gewonnen. In het begin van dit millennium veroverde de iPod en de iTunes store de muziekwereld en sinds 2007 beheerst de iPhone de telefoonmarkt. Wat rest is dat derde apparaat: de televisie.

Op zich is dit nog geen reden voor Apple om dan ook maar een televisie uit te brengen. Maar de tijd is er rijp voor. Apple kan namelijk significante meerwaarde bieden ten opzichte van huidige televisiemakers. En dat is wat wél telt. Er zijn vier redenen die een Apple televisie onderscheiden van de rest.

Televisie kijken

Content
Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat er steeds minder televisie gekeken wordt. Het aantal mensen dat minimaal eenmaal per maand TV kijkt, daalde in in één jaar (2011) van 90% naar 83%. Per saldo slonk het televisiekijkende publiek 8.5% en 17% kijkt nooit TV. Kortom, het medium van de televisie is tanende. Mensen willen niet meer exact om 21:00 voor de buis zitten voor hun favoriete programma, mensen hechten geen waarde meer aan omroepen, adverteerders kunnen hun doelgroep niet meer bereiken. Het fenomeen ‘televisie kijken’ zoals we dat kenden, is op z’n retour.

Laat juist Apple nu marktleider zijn in het aanbieden van films en series van de plank. Wanneer de klant het wil. Met de iTunes Store heeft Apple al jarenlange ervaring in het aanbieden van films en TV series on demand. Sinds het begin van de iTunes Store in 2003 heeft Apple dankzij Steve Jobs goede contacten in de wereld van platenmaatschappijen en filmbonzen.

De kracht van Apple ligt hem echter niet alleen in dit aanbod van content. Minstens zo belangrijk is de wijze van betalen. Dankzij de iTunes Store heeft apple een bestand met meer dan 200 miljoen betalende klanten met creditcard. Voor hen is het kopen van films, series of apps gesneden koek. Sterker nog, onlangs bleek uit onderzoek dat iOS gebruikers 5x meer uitgeven aan games dan Android gebruikers. Dus wanneer er een mooie televisie van Apple lonkt in de woonkamer is het huren van Sherlock Holmes 2 of de laatste Mad Men niet alleen verleidelijk maar ook kinderlijk eenvoudig.

iCloud
iCloud wordt de stille kracht achter de huiskamer. iCloud vervaagt de grenzen tussen iPhone, iPad, televisie en computer. Waar je in de avond tevoren begonnen was met een film, kun je in de trein automatisch verder kijken op het juiste moment. Zonder enige handeling. Wat je koopt, huurt of gratis download (podcasts) is altijd aanwezig. De muziek die je koopt op aanraden van een collega staat eenmaal thuisgekomen klaar om via een goed stel speakers afgespeeld te worden via de televisie van Apple. Er is geen omkijken naar het organiseren of beheren van je content.

Ecosysteem
Het succes van de iPhone nam in 2008 een enorme vlucht op het moment dat Apple ontwikkelaars apps liet ontwikkelen voor de iPhone. Inmiddels is het ecosysteem rond iOS een miljardenbusiness. Iedereen kan apps maken, Apple biedt met zijn App Store het ideale platform en gebruikers wordt het makkelijk gemaakt om apps te downloaden (mede dankzij de eerder genoemde 200 miljoen+ creditcards). Deze cirkel van maken, publiceren en consumeren is wat ontbreekt aan het huidige concept van de AppleTV. Een app voor het journaal, een app voor Uitzending Gemist, een App voor DWDD. Kortom, apps voor jouw specifieke voorkeuren. Zoals op je iOS device. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het enige verschil met iOS devices is dat apps voor de televisie van Apple zich meer beperkt tot ‘beeld en video apps’.

De Apple beleving
Apple beschikt over de content en de techniek, maar dit is maar een deel van het verhaal. De belangrijkste reden voor Apple om een televisie te maken is misschien wel de Apple beleving. Apple heeft de afgelopen jaren met afgrijzen moeten aanzien dat de AppleTV werd aangesloten op een variëteit van afgrijselijke TV’s.

We kennen allemaal het moment waarop je een iPhone, iPad of Mac voor het eerst uit de verpakking haalt. Designed in Cupertino. Om vervolgens door 3 stappen geloodst te worden waarna het plezier kan beginnen. In televisieland kennen we dit niet. AppleTV’s werden aangesloten op een allegaartje aan televisies die niet samenwerkten met iPhone, iPad of Mac.

It’s the experience from second one, stupid!

Tot slot
De televisie van Apple zal geen monden doen laten openvallen. Hij zal geen killing features bevatten. Je hoeft niet voor een camera te springen (denk Microsoft Kinect) om door te spoelen in een film, je hoeft niet te praten (denk Siri) om hem het geluid harder te zetten. Het zal slechts een televisie zijn die perfect past in het plaatje van Apple. De televisie van Apple zal een saai apparaat worden. Net als de iPhone uit 2007 en de iPad uit 2010. Maar na 50 jaar heeft Apple definitief bezit genomen van de huiskamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opinie: Hoe Apple met zijn televisie de huiskamer zal veroveren
Sluiten