Ontwikkelaars: ‘4-inch iPhone geen probleem’

Door: Nando Kasteleijn - 14 reacties

Analist Gene Munster van Piper Jaffray meent dat ontwikkelaars geen probleem zullen hebben met het ontwikkelen van software voor een iPhone met een 4-inch scherm. Dat stelt hij op basis van een onderzoek dat hij hield onder zo’n 100 ontwikkelaars tijdens de WWDC, afgelopen week in San Francisco.

Ontwikkelaars werd gevraagd een hoe lastig ze het zouden vinden om hun app ‘om te bouwen’ voor een 4-inch scherm. Het gemiddelde gaf 3,4 aan (op een schaal van 1 tot 10, met andere woorden: niet ingewikkeld.

Munster concludeert dan ook dat ontwikkelaars er geen problemen mee hebben:

Given the relative ease expected by developers for utilizing potential new iOS screen sizes, we believe the introduction of new screen sizes would not affect the success or availability of the apps on iOS.

In totaal bezochten zo’n 5000 ontwikkelaars de WWDC dit jaar. Twee procent van die groep is dus aangesproken door Munster. Je kunt je dan ook afvragen hoe betrouwbaar het onderzoek is. Tegelijkertijd is het wel een teken dat het aanpassen van de schermverhouding in een volgende iPhone niet per sé tot problemen voor ontwikkelaars hoeft te leiden.

Er wordt al langer gespeculeerd over een 4-inch iPhone. Onder andere The Wall Street Journal zei eerder al te weten dat Apple opdracht had gegeven voor het produceren van deze modellen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Je apps worden toch alleen langer? Dus voor facebook en zo moet dat geen enkel probleem zijn. Misschien bij games maar dat is ook een kwestie van iets anders schalen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hmm, betekent een groter scherm automatisch een andere verhouding? Of heeft de verhouding niks te zien met de resolutie?
  .
  Het is een beetje te vergelijken met de 1080p resolutie zeker? Hoe groot je HDTV ook moge zijn, als je 1080p ondersteunt, dan blijft dat 1080p, ook al heb je een 42″ of een 47″ tv.

 • Profielfoto
  iPredict

  Nu de schermverhouding gaat veranderen is het gegarrandeerd dat van de 650000 apps lang niet allemaal geoptimaliseerd worden voor het nieuwe scherm.

 • Profielfoto
  rdesign

  Hmm, betekent een groter scherm automatisch een grotere resolutie? Ik denk van niet.

  Volgens de geruchten werd de iPhone toch alleen langer, niet breder? Dan wordt de resolutie wel anders, anders moeten de ‘bestaande pixels’ uitgerekt worden. Mocht het scherm breder én langer worden, kan de resolutie wel ’t zelfde blijven.

  Toch?:)

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ah, da’s helder, dankjewel @rdesign!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Als t goed is wordt hij inderdaad alleen langer en neemt t aantal pixels in de lengte toe. Enige probleem hier van is dat niet aangepaste apps een zwarte rand aan de boven en onderkant hebben..

 • Profielfoto
  Caszz

  Net m’n 4S binnen. Ik wil geen groter scherm alleen als ik hem kan inklappen/oprollen

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Twee procent van die groep is dus aangesproken door Munster. Je kunt je dan ook afvragen hoe betrouwbaar het onderzoek is.

  Dus als het CBS een onderzoek houdt onder 340.000 Nederlanders is dat niet betrouwbaar omdat het maar 2 procent van de bevolking is? En als je aan 1 iemand van een groep vraagt wat hij van iets vindt is de conclusie dat 100% van de mensen dat vindt wel betrouwbaar? Het is immers toch een onderzoek onder 10 procent van de groep, wat veel meer is dan die 2 procent op WWDC. Volgens mij ligt betrouwbaarheid eerder aan de absolute hoeveelheid dan aan het percentage van het totaal.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik denk dat de iPhone 5 4inch wordt maar dat apps gewoon op kleiner formaat blijven. Zo kun je de lege ruimte misschien voor een of andere nieuwe iOS functie gebruiken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik denk dat de iPhone 5 4inch wordt maar dat apps gewoon op kleiner formaat blijven. Zo kun je de lege ruimte misschien voor een of andere nieuwe iOS functie gebruiken.

  En apps die fullscreen video of games weergeven dan? Nee toch zeker!

 • Profielfoto
  Robin H.

  Wat is dat toch met telefoons die steeds maar groter moeten worden? Ben ik de enige die de schermgrootte van de iPhone prima vind? Ik zag laatst zo’n Galaxy II met groot scherm… ik vind ’t maar niks.

  Maar ach… eigenlijk maakt ’t ook geen reet uit, desnoods stap ik over op de 4S, dan kan ik weer een jaar of 3-4 vooruit.

 • Profielfoto
  Diastro

  Ik denk niet dat de pixels opgerekt zullen worden bij onaangepaste apps op de “4-inch iPhone 5”

  Bij apps als Facebook en WhatsApp zal dat inderdaad geen enkel probleem zijn,
  maar wat mij betreft lijkt het me een prima oplossing als pre- 4 inch apps gewoon in het midden van het scherm “zweven”.
  Met onder en boven wat zwarte ruimte van een paar millimeter zeg maar. Op deze manier krijg je toch een pixel voor pixel representatie die er uit ziet zoals het hoort, en kunnen ontwikkelaars zich focussen op het updaten van hun apps naar 4-inch formaat.

 • Profielfoto
  Diastro

  Denk aan iPhone apps op de iPad die in het midden van het scherm “zweven”.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niet zo somber, stelletje doemdenkers! Hoe lang vermoeden we nu al dat de nieuwe iPhone een scherm van 4″ krijgt. Natuurlijk hebben App-makers daar al lang rekening mee gehouden en de meeste fabrikanten zullen daar snel op inspelen en het formaat aanpassen. Niks zwarte strookjes. Ja misschien bij een paar gratis en verouderde appjes, maar verder verwacht ik hetzelfde formaat als het iPhone scherm. Vergeet niet dat iPhone DE norm is voor app-fabrikanten. Gebruikers van iPhone zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50% van het TOTALE internetgebruik van ALLE smartphones ter wereld. Dus appfabrikanten vinden de iPhone het belangrijkstem WANT de grootste gebruikers van apps.
  @Robin G: ik denk dat je één van de weinigen bent die genoeg hebben aan het huidige formaat van het iPhone scherm. Het hangt er natuurlijk helemaal mee samen wat je ermee doet! Ik gebruik mijn iPhone vooral voor internet, what’s app, FaceBook etc en dan is een groter scherm echt nodig. Ook voor filmpjes, streaming TV kijken. De trend is groter en groter! Als het aan mij ligt komen er TWEE grotere formaten iPhone scherm! En ook nog één met 5″ of 6″ scherm. een maxi-iPhone óf mini iPad met belfunctie, hoe je het maar brengen wilt. Dat zou de concurrentie van vooral Samsung flink de pas af snijden. Steeds meer mensen stappen over van iPhone naar de Galaxy S III omdat het ze te lang duurt voordat de iPhone uitkomt en de Galaxy S III een aantal flinke voordelen biedt.