Retina MacBook Pro bijna niet te repareren

Door: Koen van Tongeren - 96 reacties

De uitkomst van een nieuw Apple-product verloopt altijd volgens een vast protocol, zo ook bij de nieuwe generatie MacBook Pro. Het begint met een strak-geregisseerde onthulling (check), gevolgd door een stoet aan Apple VP’s die in een wit parallel universum vertellen waarom dit het allerbeste is wat ze ooit gemaakt hebben (check). Dan volgen de eerste fan-foto’s (check), de tv-commercial (check) en dan, nog voor de eerste exemplaren over de toonbank gaan haalt iFixit er een uit elkaar (check).

Het doel van iFixit’s sloopacties is nobeler dan dat van andere bedrijven. De techneuten van de site onderzoeken de binnenkant van het apparaat om te achterhalen hoe eenvoudig het is om zelf reparaties of upgrades uit te voeren. In het geval van de Retina MacBook Pro is de uitslag desastreus. Volgens iFixit is het de minst repareerbare laptop die er bestaat.

De nieuwe MacBook Pro van binnen.

iFixit baseert zijn harde conclusies op een aantal constateringen. Het begint al aan de buitenkant: de Retina MacBook Pro kan niet geopend worden zonder een speciale schroevendraaier. Vervolgens blijkt dat een aantal elementen aan de binnenkant zo zijn bevestigd dat ze nauwelijks of niet verwijderd kunnen worden. Zo is het RAM-geheugen op het moederbord gesoldeerd. Zelf RAM upgraden kan dus niet meer. De accu is niet vastgeschroefd maar gelijmd tegen de behuizing waardoor het nog moeilijker is om deze te vervangen. De verschillende lagen van het beeldscherm zitten aan elkaar vast. Dat betekent dat bij elk defect het scherm in zijn geheel vervangen moet worden.

Het enige lichtpuntje in deze duisternis is de SSD-opslagmodule. Deze blijkt niet vastgesoldeerd te zijn. Het is dus in theorie mogelijk om meer opslag in je nieuwe MacBook Pro te bouwen, al heeft Apple wel een speciale vorm ontworpen voor de module. Deze moet eerst nagemaakt worden voordat andere bedrijven zulke upgrades kunnen aanbieden.

Wees dus gewaarschuwd als je de nieuwe Retina MacBook Pro overweegt. Reparaties die buiten de garantie vallen kunnen nog wel eens heel duur uitpakken. Misschien toch maar een pakketje AppleCare overwegen?

Reacties

96 reacties
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Overwogenz = overwegen?

 • Profielfoto
  Ro

  zonder z;)

 • Profielfoto
  Xcode

  Waarom Apple Care overwegen? In Nederland heb je recht op een deugdelijk product, wat in de praktijk dus betekent dat een MacBook Pro minimaal drie jaar mee moet gaan zonder problemen. Bovendien verkoopt Apple kwalitatief hoogwaardige producten.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Xcode. Op het moment dat jij zelf verantwoordelijk bent voor een defect moet je toch echt zelf opdraaien voor de reparaties en die kunnen nu dus veel hoger uitpakken dan voorheen. Vandaar AppleCare.

 • Profielfoto
  Applefan89

  Handige manier om meer AppleCare te verkopen.

 • Profielfoto
  Bart01

  Ja, dit zijn de consequenties als het steeds dunner en dunner moet. Deal with it;)

 • Profielfoto
  Dexter_202

  @ Xcode: de praktijk is helaas anders…:(

 • Profielfoto
  iNicky

  Onhandige manier om MBP met Retina scherm te verkopen.

  Ik ben gewaarschuwd en tel dus voor twee

 • Profielfoto
  PBP

  Leuk zo’n nieuwe MacBook maar niet voor mij dus. Zelf het RAM niet kunnen upgraden vind ik een groot minpunt. Vooral omdat je bij Apple 4x zoveel betaald.
  Ook die SSD modules zijn anders dan andere, wat ook niet echt handig is. Wat nou als je batterij dood is na 4jaar ? Kan je niet eens zelf los een batterij kopen? Een mooi ding maar dit zijn toch wel wat puntjes wat mij ervan zou weerhouden een MBP retina aan te schaffen, om nog maar te zwijgen over de prijs.

 • Profielfoto
  Ce

  Als een “user replacable” accu voor een MBP al 140 euro kost durf ik straks bijna niet te vragen wat deze accu’s, inclusief werkloon, zullen gaan kosten. Dan kon die Apple Care wel ‘ns een koopje zijn, ook al vind ik het principe van Apple Care volslagen belachelijk. Voor 349 euro krijg je feitelijk maar 1 jaar extra garantie.

 • Profielfoto
  Machiavelli

  hhhhmmmm maandag eentje besteld met 8GB aan RAM, nu ik lees dat je het zelf niet kunt upgraden vraag ik mij af of ik daar goed aan gedaan heb…

  Zou 8GB voor de 2,3 versie voldoende zijn of kan ik beter de order aanpassen?

 • Profielfoto
  Artell

  Vooral omdat je bij Apple 4x zoveel betaald

  En dat vind ik deze keer wel meevallen. Een uitbreiding van 8 naar 16GB kost “maar” € 200,00 zag ik gisteren in de online shop. Die prijs is wel eens hoger geweest, veel hoger..

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Kom op zeg dat die accu vastgelijmd zit betekend niet dat hij niet te vervangen is.. Een pleister zit ook vastgelijmd aan je lichaam en trek je er ook zo af..

  Daarnaast is het complete scherm vervangen duurder in onderdelen maar goedkoper in manuren.. Waarschijnlijk zul je uiteindelijk ongeveer evenveel kwijt zijn als je t laat vervangen.. Sterker nog is t hele scherm vervangen een stuk makkelijker om zelf te doen..

  T enige nadeel is dat je niet ff een geheugenreepje er bij kan drukken maar verder zie ik weinig nadelen

 • Profielfoto
  Machiavelli

  Ja als je het bij levering bestelt valt dat idd wel mee.

 • Profielfoto
  Leroyservices

  @ PBP: wie doet er dan ook 4 jaar met z’n laptop…

 • Profielfoto
  LighScan

  Een hackintosh kopen/installeren wordt opeens wel héél erg aantrekkelijk. Deze update trekt werkelijk op niks – ondanks de nieuwigheden.

  1. nog stééds 2 USB-poorten… Nu ze de andere kant ook benutten, had dit toch makkelijk 2 of 3 aan elke zijde kunnen zijn toch
  2. RAM-upgrade is nog het grootste ongemak: als je over 2 jaar een upgrade’je wilt uitvoeren, mag je het al vergeten
  3. geen ruimte meer voor een 2de hdd/ssd
  4. over 3/4 jaar eens proper maken binnenin wordt opeens ook een stuk moeilijker zonder dat specifiek schroevendraaiertje

  Apple, you’ve gone mad. En met bovenstaande redenen zal een nieuwe MBP zoals die geen optie voor mij zijn.
  .

  Quote van I Xyzyx I
  Kom op zeg dat die accu vastgelijmd zit betekend niet dat hij niet te vervangen is.. Een pleister zit ook vastgelijmd aan je lichaam en trek je er ook zo af..

  Je hebt duidelijk iFixit’s ondervindingen niet gelezen.

 • Profielfoto
  wensink

  Alleen die schroevendraaier

 • Profielfoto
  joram

  @Xyzyx;
  Ze hadden het er al over dat als ze de batterij eruit moeten halen om (bijvoorbeeld) het trackpad te repareren, dat de kans groot is dat de batterij kapot gaat… “gewoon” omdat deze vast gelijmd zit. Dat betekent dus dat reparaties een stuk duurder uit gaan vallen mocht je het een keer nodig hebben.

  En laptops hebben nog wel eens een moederbord wat de geest kán geven. Of bijvoorbeeld een batterij die vervangen moet worden na enkele jaren. Of een trackpad die kapot gaat. En over 2-3 jaar heb je misschien door de evolutie van software meer ram nodig… wat dan niet meer mogelijk is.

  Voor een MacBook Air kan ik me er nog iets bij voorstellen. Die verkoopt Apple ook niet met de intentie van een werkpaard. De MacBook Pro’s zijn allen bedoelt om zwaarder applicaties mee te gebruiken en zijn ook dusdanig geprijsd. Dan mag je (in mijn ogen) er als gebruiker ook vanuit gaan dat je dat ding enigzins kan uitbreiden om met de tijd mee te kunnen gaan, en niet je verplicht voelen om na enkele jaren de noodzaak voelen om het apparaat te vervangen voor één met meer dan 8GB ram bijvoorbeeld.

  p.s.; moet overigens wel melden dat ik de hoeveelheid poorten wel logisch vindt… de batterij is namelijk dusdanig groot dat er simpelweg niet meer poorten in kunnen (check de foto maar). Maar meer Ram, een grotere SSD/HD, een nieuwe batterij e.d.… dat zijn allemaal dingen die in de computerwereld heel normaal zijn om na een paar jaar eens kritisch naar te kijken.

 • Profielfoto
  LighScan

  @ PBP: wie doet er dan ook 4 jaar met z\’n laptop…

  Sarcastisch bedoelt zeker? We zijn heus niet allemaal zakelijke gebruikers die pc’s vervangen/afschrijven na 3/4 jaar(!)
  Een dergelijke laptop kan voor een thuisgebruiker makkelijk >5 jaar meegaan, mits tussentijds een kleine RAM-upgrade bvb. Iets wat nu niet meer mogelijk is…

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Koen van Tongeren: Apple Care is alleen een garantie verlenging… dus als je zelf verantwoordelijk bent voor het defect heb je er nog niks aan.
  @BPB: Ram is niet meer 4x zo duur. Toevallig gisteren opgezocht:) Nog steeds duurder dan zelf kopen helaas…

 • Profielfoto
  donut

  Een pleister zit ook vastgelijmd aan je lichaam en trek je er ook zo af..

  nee deze accu zal niet aan je lichaam plakken…

  meer serieus…
  Ik vind dat Apple moet laten weten wat het vervangen van een batterij kost voor zo’n laptop en duidelijke moet vermelden dat je er geen Ram ed in kan stoppen.

  Als je laat zien dat je er FinalCut pro mee kan draaien met HD previews moet je ook zorgen dat er 32 Ram in kan.

 • Profielfoto
  Afroman

  @ PBP: wie doet er dan ook 4 jaar met z\’n laptop…

  Ik, lekker afslijten en het ultieme eruit halen.

  Hoef niet elk jaar een nieuwe MacBook en ik hoef ook niet te patsen dat ik dat kan betalen.

 • Profielfoto
  PBP

  @ PBP: wie doet er dan ook 4 jaar met z\’n laptop…

  Ik, ik heb al 4jaar lang een unibody 13inch MacBook, werkt nog prima. Niet iedereen smijt zijn laptop weg na 2jaar. Als ik 2300euro uitgeef voor een laptop probeer ik daar zolang mogelijk mee te doen (tot hij op is). Heb nu hetzelfde gedaan met mijn huidige. RAM geupgrade naar 8GB, hdd vervangen voor een SSD en je kan weer een paar jaar vooruit.

  RAM is dan niet 4x zo duur, maar als nog 2x zo duur dan zelf kopen. Dan installeer ik het dan voor 100euro minder liever zelf.

 • Profielfoto
  iNicky

  Geldt dit alleen voor de Retina versie? Kun je de andere versies nog wel zelf RAM installeren of batterij vervangen?

 • Profielfoto
  PBP

  Geldt dit alleen voor de Retina versie? Kun je de andere versies nog wel zelf RAM installeren of batterij vervangen?

  De ‘gewone’ MacBook Pro’s kan je zelf gewoon de HDD/RAM vervangen.

 • Profielfoto
  jf

  @Leroyservices: ik. Onze MBP van april 2007 wordt nog steeds regelmatig gebruikt.

  Er zal ook wel weer – terecht – iets van gevonden worden uit de milieutechnische hoek. Ik snap dat je als verkoper ook graag wat wilt verdienen in de aftersales, maar dit gaat wel weer ver.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik ga gewoon niet voor die MacBook Pro met Retina. Je betaald gewoon verschrikkelijk véél voor dat Retina, en echte ontwikkelaars of bepaalde gebruikers merken misschien iets aan die kwaliteit. Ik als gewoon standaard gebruiker merk er niks van, bovendien is €2200,00 voor een Notebook mij net iets te véél! Ik hou het gezellig bij mijn MacBook Air, en als deze volgend jaar eventueel Retina krijgt zal ik een upgrade overwegen als de prijs niet tevéél verschil maakt.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Machiavelli: sinds Lion zie je dat OS X grootschalig gebruik maakt van je inactieve ram. ‘Leuke’ hieraan is dat als je je ram geheugen uitbreid, je inactieve ram ook 2x zo groot wordt. Gelukkig kun je (mits je niet al je programs open laat staan) je ram leeg maken met het ‘purge’ commando in Terminal.
  Ik zou zeggen: als je een pro gebruiker bent, sowieso doen! Wil je em gewoon vanwege het retina display, dan heb je 16GB niet persé nodig. Maar met oog op de toekomst zou ik t wel aanraden. Dan hoef je tenminste niet elke keer dat je een spelletje gaat spelen je ram te purge’n..
  Ps. Weet niet of je Pro bent, maar heb t ook geschreven voor ev. andere mensen die geïnteresseerd zijn:)

 • Profielfoto
  joram

  @Renroelandt;
  Een “gewone” gebruiker heeft misschien niet zo heel veel aan de Retina-MBP, maar het is echt niet zó veel extra geld hoor. Tuurlijk betaal je ook voor het retinascherm, maar het extra geld gaat ook naar het extra ram, standaard grotere videokaart, betere CPU, grotere batterij en USB3. Ik denk dat je hem qua specs beter kunt vergelijken met het 2e model 15″ MBP. Dan scheelt het ineens maar heel weinig geld:)

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @BPB: snap ik. Tot nu toe ook altijd zelf mijn ram gekocht, maar vind t niet t einde van de wereld zeg maar.. vind die vast gelijmde accu een stuk vervelender.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @iNicky: ja heel gemakkelijk zelfs! 10 kleine kruiskop schroefjes los draaien en that’s it! Harde-schijf bijna net zo makkelijk, moet je alleen even een partition aanmaken voordat je OS X kunt installeren.

 • Profielfoto
  Simlock

  Wat raar dat je bij de NIET-retina’s wel gewoon RAM en HDD kan verwisselen, is toch precies hetzelfde model computer maar dan zonder Retinascherm?

 • Profielfoto
  ldamp

  Ik denk dat iedereen ook moet gaan wennen aan het idee dat je straks steeds minder zelf kan repareren aan de macbooks.

  Apple gaf al aan dat dit hun nieuwe ontwikkeling is om hun producten dun en ook krachtig te maken. Op een gegeven moment moeten ze iets doen om ons aan te bieden wat we willen. kracht in een nette en strak model.

  Dus ik denk zelf als we macbooks willen blijven gebruiken in de toekomst dat je dit steeds vaker gaat zien.

  Wat raar dat je bij de NIET-retina\’s wel gewoon RAM en HDD kan verwisselen, is toch precies hetzelfde model computer maar dan zonder Retinascherm?

  De modellen zonder retina is het zelfde model als de oude macbook pro’s maar dan geupgrade met wat betere hd, ram en videokaart

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  Haha neee 1/3 dunner. En omdat te bereiken hebben ze alle interne componenten dus zelf ontworpen. Hadden ze dat ook gekund als ze het ram, hd en accu verwisselbaar hadden gelaten? Who’s to tell… ik weet het niet.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Simlock dus…

 • Profielfoto
  polansky

  Phew,

  Goed om te lezen dat je het RAM niet zelf meer kunt uitbreiden (DIK minpunt).
  Wou er net een gaan bestellen, om dan vervolgens zelf RAM geheugen te kopen.
  .
  Nu ik dit weet toch maar kiezen voor het (iets) duurdere geheugen ipv te balen dat het geheugen niet meer kan worden uitgebreid.
  .
  De lijn is hiermee duidelijk – Apple gaat naar een gesloten systeem ook met de Mac’s. Mountain Lyon zal daarmee de laatste Mac zijn waarbij je zelf nog je software kunt installeren buiten de App Store om.
  .
  Over een jaar of drie dus geen Mac’s meer voor mij:(

 • Profielfoto
  Simlock

  De modellen zonder retina is het zelfde model als de oude macbook pro’s maar dan geupgrade met wat betere hd, ram en videokaart
  [\quote]

  Oh…. Dus die heeft dan ook nog een superdrive en een iets dikkere body? Da’s meer voor minder!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Integratie is de toekomst. Niet alleen van hard- en software, met name de integratie van hardware in zichzelf. Het was de sleutel van de iPhone. De nieuwe MacBook is de eerste die hier een echte stap mee maakt als laptop. Dvd, geheugen, harddisk, accu. Key componenten van weleer gaan op in het geheel. Met de Air zijn bestaande producten verkleint voor casual gebruik, de nieuwe MacBook gaat verder door deze aanpak voor professionals te passen. Hiermee zet apple na jaren weer een stap voorwaarts. De nieuwe Mac Pro is een Book. Het cliché van de twintigste eeuw ‘Less is More’ gaat een mooie toekomst tegemoet.

 • Profielfoto
  AppleStef

  @Simlock,… Bezoek gewoon de Apple site eens, dan moet je al deze vragen niet stellen.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @polansky: ’t is zoals ’t is… dan maar wat langer sparen voordat ik een nieuwe Mac kan kopen. Zou echt geen andere laptop meer willen!
  Voor thuis is een Hackintosh wel leuk, hou ik tenminste wat meer geld over voor al die mobiele devices die ik wil hebben;)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  De Mac van de toekomst wordt dus even hermetisch afgesloten als je iPhone of iPad.

  Foute boel.

 • Profielfoto
  Simlock

  Snap het al nu… Voor mij geen retina-onzin dus. Ik denk dat ze met zo’n gesloten systeem nog eens hard op hun bek gaan. Tenzij alle componenten perfect zijn en nooit kapot gaan, maar Apple kennende is dat bij lange na niet zo. Uit eigen ervaring gesproken.

 • Profielfoto
  PBP

  @polansky
  Je kan ook overdrijven. Mountain Lion heeft een functie waar je nog steeds van alle bronnen wat kan installeren. Dat zal voorlopig niet veranderen. Denk je nu echt dat Adobe zijn Creative Suite in de Appstore gaat zetten en dan 30% gaat afstaan aan Apple? Don’t think so.

  Geheugen/SSD zelf upgraden heb ik liever ook, of ze moeten de prijzen laten zakken naar een normaal niveau.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @AppleStef: doe eens niet zo negatief joh, laat Simlock zich gewoon lkkr mengen in de discussie. Ik vind het alleen maar top! In de tijd dat je die reactie typt kan je em hem ook advies geven…

  @Simlock: Top hoe jij het bekijkt: “Da’s meer voor minder”. Lekker positief:)

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @polansky: Vrees dat die prijzen niet veel gaan zakken… niet zolang er miljoenen klanten zijn die gratis en voor niks 3 uur lang uitleg krijgen van een Apple medewerker in de Apple Store…

 • Profielfoto
  joram

  Zolang de reparatiekosten niet de pan uit reizen dankzij de nieuwe montagetechnieken kan ik me best vinden in het verlijmen, maar aangezien computers apparaten blijven die gewoon stuk kunnen gaan vindt ik ’t op de lange termijn niet echt een goed idee.

  Ben alleen benieuwd hoe je dan Windows via Bootcamp zou moeten installeren. Het is mij met 3 USB sticks en talloze tutorials nog niet gelukt om dat voor elkaar te krijgen met een Superdrive-loze Mac (iMac met Optibay wil dus pertinent geen Windows installeren vanaf een USB stick op mijn HD).

  Houdt dit in dat Bootcamp dan op termijn ook verdwijnt?

 • Profielfoto
  bluap

  Is het niet zo dat je bij de MacBook Air ook al ram geïntegreerd in het moederbord hebt ?
  Vastgelijmde batterij: als je hem wil laten vervangen gaat hij stuk. Wat is daar het probleem mee, je ging hem toch al laten vervangen ? Uit de manual blijkt duidelijk dat de connector los kan (zodat je veilig kan verder werken) en je voor vervangen van de airport kaart, ssd, moederbord de batterij op zijn plek kan laten zitten.
  Dus bij een defecte batterij kan hij stuk (was hij al) en bij een defect andere onderdeel heb je geen last van de lijm.
  Alleen de topcase is dan een uitzondering, maar dat lijkt me een onderdeel wat echt alleen bij flinke valschade beschadigd raakt….

 • Profielfoto
  AppleStef

  Is het niet zo dat je bij de MacBook Air ook al ram geïntegreerd in het moederbord hebt ?

  Jep.

 • Profielfoto
  Simlock

  andrekolmeijer 6 minuten geleden
  @AppleStef: doe eens niet zo negatief joh, laat Simlock zich gewoon lkkr mengen in de discussie. Ik vind het alleen maar top! In de tijd dat je die reactie typt kan je em hem ook advies geven…
  @Simlock: Top hoe jij het bekijkt: “Da’s meer voor minder”. Lekker positief

  Ik bedoelde eigenlijk de Superdrive. Ik dacht dat die nog in de ‘oude’ 15inch MBP zat, maar dat blijkt ook al niet meer. Mijn MBP is van 2008 en heeft een kort leven gehad, nu moet ik mij er weer even in verdiepen, vandaar.

 • Profielfoto
  polansky

  @Andre

  Haha, je moet er inderdaad maar zin in krijgen bij de Applestore.

  Vind de ontwikkelingen van Apple een beetje duister, en ik hoop inderdaad echt dat ik het bij het foute eind heb. Zou zonde zijn als je een dure mac moet gaan jailbreaken.

 • Profielfoto
  Haike

  Hoe prijs je, jezelf de markt uit…. Plus dat alles verlijmen natuurlijk ook milieu onvriendelijker is. Leren ze het dan nooit bij apple?

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Simlock: Jawel hoor zit er nog wel in die SuperDrive. Moeilijk te vinden idd, maar hier staat het: http://www.apple.com/nl/why-mac/compare/notebooks.html

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Is het niet zo dat de huidige normale MBP niet verder kunt uitbreiden tot 8gb?

 • Profielfoto
  Ce

  Op de US site staat dat het vervangen van de “retina MPB” accu 200 euro inclusief b.t.w. kost. Er wordt 1 jaar garantie op de batterij gegeven (in de US)

 • Profielfoto
  brambrambram

  @ PBP: wie doet er dan ook 4 jaar met z’n laptop…

  Ondergetekende leest jouw opmerking op een MacBookPro uit 2006 (weliswaar met SSD + max ram). Het is overigens niet uit armoede dat ik er zes jaar mee doe. Je kunt ook voldoening halen uit een kwalitatief product. Moet je alleen wel om de zoveel tijd een absoluut topmodel kopen en niet bezuinigen.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Is het niet zo dat de huidige normale MBP niet verder kunt uitbreiden tot 8gb?

  Nee, in de huidige MBP’s past 16 GB.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Ik ga gewoon niet voor die MacBook Pro met Retina. Je betaald gewoon verschrikkelijk véél voor dat Retina, en echte ontwikkelaars of bepaalde gebruikers merken misschien iets aan die kwaliteit. Ik als gewoon standaard gebruiker merk er niks van, bovendien is €2200,00 voor een Notebook mij net iets te véél! Ik hou het gezellig bij mijn MacBook Air, en als deze volgend jaar eventueel Retina krijgt zal ik een upgrade overwegen als de prijs niet tevéél verschil maakt.

  Dat is zeker niet waar.
  Als je de oude 15″ MacBook Pro hetzelfde configureert als de Retina-versie (dus van 4 naar 8 GB RAM, zelfde processor, van 500 GB HDD naar 256 GB SSD) kosten de oude MacBook Pro €200 duurder dan de Retina.
  De next generation MacBook Pro (de Retina-versie dus) is dus goedkoper dan de oude.

  Ik vind het zelf ook raar, maar het is wel zo.

  Geloof je het toch niet, probeer het hier zelf: http://store.apple.com/nl/compare/mac?page=macbook-pro

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @polansky:
  Verwacht niet dat je hoeft te gaan JB’en… dat de hardware dicht getimmerd wordt, wil niet zeggen dat het OS dat ook word. Is en blijft een heel ander apparaat dan een iPad. En anders zijn we wel weer 10 jaar verder en is er weer een nieuw OS op de markt… iets voor jou om te ontwikkelen?;)

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @bluap: zo kun je er natuurlijk ook tegen aankijken ^^ Heb je wel een punt…
  @Haike: tenzij de lijm bio-afbreekbaar is… zijn ze al heel ver qua ontwikkeling. Hoewel ik niet denk dat dat bij Apple nu al het geval is.

 • Profielfoto
  morty

  Tsja heb mij er al jaren bij neer gelegd, wil je leuke gadgets moet je niet huilen om een paar euro.

  Of je het nu wel of niet kunt repareren als je niet als een malloot ermee omgaat gaat het lang mee. Laatst viel mijn macbook air 11″ van een sta-tafel of de stenen en alleen klein butsje in de behuizing.

  Ook dat op de centen letten bij een nieuwwaarde van 2300+. Bij een 7 serie BMW ga je toch ook niet zeiken dat de metaallak niet standaard is. Koop gewoon als je er lang mee wilt doen de meest dikke versie dat je al gelijk je moederbord maxxed met ram en dit hele gezeik ga je uit de weg.

  Wil je makkelijk dingen vervangen en upgraden is apple misschien niet echt je merk. Is het dat ooit wel eens geweest, niet in mijn opzicht. Voorheen was het mogelijk om alleen nog ram bankjes te plaatsen. Dat dit nu niet kan is niet heel erg, wel vind ik de accu oplossing niet ideaal maar volgens mij waren daar toch ook protocollen voor in geval van vervanging?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik denk dat het niet meer gebruiken van standaard-losse-componenten (en de daarbijbehorende stekkers) gewoon een onoverkomelijk gevolg is van deze extreme miniaturisering… Wel jammer dan dat het geheugen en de SSD niet meer vervangbaar zijn (of iig niet meer eenvoudig), want dat zijn bij mij toch meestal de levensduurverlengende componenten…

 • Profielfoto
  1984

  Verdubbel onderweg de batterijlevensduur tot maximaal 14 uur² door gebruik te maken van de extra platte batterij³.

  De Power Media Dock biedt de ultieme flexibiliteit voor elke situatie: sluit aan voor het optische dvd- of Blu-ray-station¹, voer snel complexe grafische programma’s uit en gebruik maximaal 4 schermen voor indrukwekkende presentaties op meerdere schermen of efficiënt mulititasken.

  Supersnelle 3G¹ geeft u de vrijheid om online te gaan wanneer u wilt.  http://www.sony.nl/product/vn-z-series/tab/overview
  Zo kan het ook.

 • Profielfoto
  AppleStef

  @MrHammond,… De SSD ga je wel kunnen vervangen (en dat is niet zo moeilijk):

  Het enige lichtpuntje in deze duisternis is de SSD-opslagmodule. Deze blijkt niet vastgesoldeerd te zijn. Het is dus in theorie mogelijk om meer opslag in je nieuwe MacBook Pro te bouwen, al heeft Apple wel een speciale vorm ontworpen voor de module. Deze moet eerst nagemaakt worden voordat andere bedrijven zulke upgrades kunnen aanbieden.

  Maar het RAM vervangen is echt onmogelijk, het is helemaal vastgesoldeerd.

 • Profielfoto
  makasa

  Mijn mbp van 2007 met een snelle ssd uitgerust en het werkt weer als vanouds met Lion en “slechts” 4Gb Ram.Photoshop e.d werken lekker snel.
  Ook zakelijk worden de Mac’s niet elke 3 jaar vervangen. Vaak werken die met Mac pro’s die al lang geen update meer hebben gehad.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Morty: ik vind wel dat je gelijk hebt ja, net alsof je een Bose-set uit elkaar kunt schroeven… ’t is of ’t een of t ander. En Windows bestaat al! ^^
  Die regeling bestaat sinds 2 jaar niet meer helaas… was alleen bij de oude MacBooks. Maarja je kunt tegenwoordig bij de Apple Store ook je iPhone voor 150 euro om laten wisselen voor een nieuwe, dus wie weet verzinnen ze ook wel zoiets voor een Mac dat ze dat ter plaatse doen.

 • Profielfoto
  appievanr

  Was wel te verwachten dat het snel bergafwaarts zou gaan daar bij Apple. Na de laatste Keynote wist ik het helemaal zeker.

 • Profielfoto
  ldamp

  @appievanr wat bedoel je met bergafwaarts? Ze hebben toch bij de laatste ketnote paar leuke dingen laten zien?

 • Profielfoto
  RoBu60

  Ik heb in mijn leven zo’n 10 laptops gehad. Nog nooit er eentje hoeven openschroeven omdat ie het niet deed. Allen puur uit interesse of vanwege geheugenuitbreiding opengemaakt.
  Volgens mij moet je zo’n ding gebruiken waar ie voor gemaakt is. SW apps betrouwbaar laten draaien.

 • Profielfoto
  filenox

  hhhhmmmm maandag eentje besteld met 8GB aan RAM, nu ik lees dat je het zelf niet kunt upgraden vraag ik mij af of ik daar goed aan gedaan heb…

  Zou 8GB voor de 2,3 versie voldoende zijn of kan ik beter de order aanpassen?

  Dat hangt er vanaf wat je er mee gaat doen. Ik zou bijvoorbeeld voor 16GB gaan, dat is wat veiliger voor de toekomst. Dit hoeft natuurlijk niet als je alleen maar je mails checkt (maar dan zou je in principe ook geen Retina Macbook moeten kopen…).

  Ik ga gewoon niet voor die MacBook Pro met Retina. Je betaald gewoon verschrikkelijk véél voor dat Retina, en echte ontwikkelaars of bepaalde gebruikers merken misschien iets aan die kwaliteit. Ik als gewoon standaard gebruiker merk er niks van, bovendien is €2200,00 voor een Notebook mij net iets te véél! Ik hou het gezellig bij mijn MacBook Air, en als deze volgend jaar eventueel Retina krijgt zal ik een upgrade overwegen als de prijs niet tevéél verschil maakt.

  Het is ‘veel’ en niet ‘véél’.

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Niet te min een super mac zou er graag een willen.

 • Profielfoto
  appleimacg5

  @MrHammond,… De SSD ga je wel kunnen vervangen (en dat is niet zo moeilijk):
  Het enige lichtpuntje in deze duisternis is de SSD-opslagmodule. Deze blijkt niet vastgesoldeerd te zijn. Het is dus in theorie mogelijk om meer opslag in je nieuwe MacBook Pro te bouwen, al heeft Apple wel een speciale vorm ontworpen voor de module. Deze moet eerst nagemaakt worden voordat andere bedrijven zulke upgrades kunnen aanbieden.

  Kunnen er mensen met wat technische achtergrond dit bevestigen?

 • Profielfoto
  AppleStef

  @appleimacg5: http://blog.macsales.com/14040-new-2012-macs-means-new-owc-ssd-designs

  While our current Aura Pro Express SSDs are NOT compatible with these new machines, we ARE full steam ahead on bringing new models to market that will feature these new connectors.

 • Profielfoto
  jonathanc_

  Ik denk dat de gewone ‘dikke’ MacBook Pro wel gaat blijven, omdat er ook nog wel mensen een zware en uitbreidbare laptop willen hebben

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @polansky
  Je kan ook overdrijven. Mountain Lion heeft een functie waar je nog steeds van alle bronnen wat kan installeren. Dat zal voorlopig niet veranderen. Denk je nu echt dat Adobe zijn Creative Suite in de Appstore gaat zetten en dan 30% gaat afstaan aan Apple? Don\’t think so.

  Geheugen/SSD zelf upgraden heb ik liever ook, of ze moeten de prijzen laten zakken naar een normaal niveau.

  Uiteraard kun je gewoon blijven downloaden via een browser. De Mac wordt heus niet zo gesloten. Dat zou de doodsteek betekenen voor alle Mac’s want als een computer één ding is, dan is het wel een apparaat waarop de gebruiker zelf kan bepalen hoe of wat. (Dat is een van de grote verschillen met een iPad waarop men welhaast wanhopig net zo creatief probeert te zijn als op een desktop) Natuurlijk kan (en wordt) het OS op zich aardig dichtgetimmerd en zijn applicaties versimpeld wat vooral in de pro wereld slecht wordt ontvangen.
  .
  En wat die 30% betreft: dat Adobe CS als pakket niet in de store staat komt om te beginnen door een beperking die stelt dat een app niet duurder dan $999 mag zijn. Daarom staan er wel ‘lichtere’ programma’s van Adobe in de store zoals Photoshop Elements. Dus Adobe betaald wel degelijk 30% aan Apple…

 • Profielfoto
  Goooo

  Jacks in Nland heb jij 2 jaar garantie op alles van apple

 • Profielfoto
  youp.c

  Batterij vervangen van de nieuwe MBP kan bij Apple Retail Store en AASP voor €199.

  Bron: http://www.apple.com/nl/support/macbookpro/service/battery/

 • Profielfoto
  veyske

  andrekolmeijer 5 uur geleden
  @Morty: ik vind wel dat je gelijk hebt ja, net alsof je een Bose-set uit elkaar kunt schroeven… ‘t is of ‘t een of t ander. En Windows bestaat al! ^^
  Die regeling bestaat sinds 2 jaar niet meer helaas… was alleen bij de oude MacBooks. Maarja je kunt tegenwoordig bij de Apple Store ook je iPhone voor 150 euro om laten wisselen voor een nieuwe, dus wie weet verzinnen ze ook wel zoiets voor een Mac dat ze dat ter plaatse doen.

  ——————-
  Isdat zo van die 150€, en is dat dan altijd geldig? Lijkt me wel tof!

  Wist niet hoe te citeren op ipad,’dus doe het maar zo:-)

 • Profielfoto
  ottovds

  ik doe zware foto/video toepassingen in extreme omstandigheden (Afrika, journalistiek) en zal dit jaar misschien nog moeten investeren.

  1 ding is al zeker:
  Het wordt een MBP, maar ik kies niet voor de retina MBP

  waarom?

  1. -de hoge matte resolutie (optie) voor de standaard 15 inch MBP lijkt me al voldoende van resolutie. Voor als ik een fieldmonitor gebruik als extra scherm (toch altijd bij voor de camera…)
  2. -goedkoper aan zelfde configuratie (al gauw meer dan 500eur)
  3. -mogelijkheid om zelf snellere SSD’s in te plaatsen en goedkopere even snelle ram.
  4. -mogelijkheid tot 2de hardeschijf in de DVD/superdrive nis (zou ik dan ook doen)
  5. -bij de retina optie zou ik op zijn minst 700GB aan SSD nodig hebben om kleine projectjes aan te kunnen zonder externe HD. Dit is een erg dure optie maar erg belangrijk als je op het veld bent.
   Liever een 400gram zwaardere laptop dan een externe HD dat ergens hangt te bengelen…
 • Profielfoto
  fr357913

  groothandel fashion iPhone 4, iPhone 4S geval, gratis verzending, snelle levering, 2,99 $: http://tinyurl.com/chlembd

 • Profielfoto
  Ree

  Waarom Apple Care overwegen? In Nederland heb je recht op een deugdelijk product, wat in de praktijk dus betekent dat een MacBook Pro minimaal drie jaar mee moet gaan zonder problemen.

  Ja, maar wat je erbij vergeet te vermelden is
  a) dat de bewijslast na één jaar bij JOU ligt, JIJ moet bewijzen dat het product uit zichzelf is stuk gegaan. Niet zomaar vertellen, maar bewijzen. Bij apple-care (in geval apple) moet apple bewijzen (niet zomaar vertellen maar harde feiten) dat jij het apparaat stuk gemaakt hebt.
  b) dat die “geweldige” regeling van de EU slechts de DAGWAARDE dekt, op basis van (eu geregeld voor alle soorten computers, portable of niet) 30 maanden (2.5 jaar, NIET 3 jaar)
  .
  Rekensommetje: MBP van 2900 euro defect na 2 jaar = 580 euro vergoeding MITS je weet te bewijzen dat JIJ geen schuld hebt. Alle kosten omtrent de reparatie zoals verzendkosten en administratiekosten gaan daar nog vanaf, zeg 50 euro. Dan KOST de reparatie met die “fantastische” eu richtlijnen 2270 euro
  .
  Ik wens je heel veel succes, ik neem een apple care van 350 euro. Dat bespaart niet alleen een hoop geld, maar ook een hoop tijd en een hoop gezeik.
  .

  Bovendien verkoopt Apple kwalitatief hoogwaardige producten.

  .
  En dure, hoogwaardige producten kunnen niet stuk?! De prijs zegt niets over kwaliteit in die zin, ook dure auto’s staan op de pechstrook, ook dure wasmachines geven de geest, ook Macbook Pro’s gaan een keer stuk. De prijs of het feit dat MBPs 100 keer beter zijn in elk opzicht dan elk willekeurig ander merk/type doet daar NIETS aan af.
  .
  (edit: typos en deze opmerking; ik zit al 5 jaar niet meer in retail, dus het kan zijn dat de termijn voor laptops intussen veranderd is, de strekking van het verhaal is echter dat de EU-garantie-RICHTLIJN helemaal niet zo geweldig is als dat zij jou willen denken dat-ie is)

 • Profielfoto
  Ree

  Supersnelle 3G¹ geeft u de vrijheid om online te gaan wanneer u wilt.

  Da’s handig, maar….
  .

  .
  De tandjes, wat is dat ding lelijk, en zie ik het goed, leunt dat ding als-ie open staat op het scharnier (de scharnierkant van het scherm)?! No-way dat die bij mij in huis komt.
  .
  Als het dan toch geen MBP/MBA zou worden, dan deze;

 • Profielfoto
  Rtaal

  als alles dunner moet, moet alles op het moederbord waardoor hij inderdaad lastiger te repareren is…

 • Profielfoto
  Machiavelli

  maar betekent dit dat RAM vervangen echt onmogelijk is of alleen door Apple uitgevoerd kan worden?

  Getracht mijn order aan te passen naar 16GB, maar het duurder maken van je order werkt niet bij Apple, goedkoper wel duurder niet????

  Dus maar geannuleerd en opnieuw besteld, gelijk vertraging van een week tot 2 weken.:-(

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Dus AppleCare erbij kopen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dus AppleCare erbij kopen.

  Dat heeft helemaal geen zin, want AppleCare dekt geen schade die je zelf veroorzaakt hebt bij het upgraden van dingen waarvan Apple zegt dat je die zelf niet kunt doen.
  .
  Als jij je MBP tijdens het vervangen van het vastgesoldeerde RAM sloopt zegt Apple “koop maar lekker een nieuwe”. No way dat AppleCare dat dekt.

 • Profielfoto
  bluap

  Dus AppleCare kopen en reparaties láten doen

 • Profielfoto
  bluap

  @ree : interessant over die dagwaarde en termijn. Heb je daar een bron van?

 • Profielfoto
  BladeExe

  Ipad in Notebook style ! Yeah!

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @veyske:
  Dat vertelde een ex-collega van me die in de store in A’dam werkt me. Ongeacht of je binnen je garantie zit, of em hebt laten vallen.
  Stel ik heb een scheur in mijn scherm, doordat ik hem heb laten vallen. Dan leg ik daar €150 op de toonbank (die ze daar btw niet hebben :p) en dan ruilen ze mijn iPhone 4 in voor een nieuwe. Zorg dus wel dat hem dan goed gebackup’ed hebt! Hij zei dat ik em zelfs voor €200 kon upgraden naar een 4S! Of dat upgraden maar per 1 model kan of ook verder voor meer geld, dat weet ik niet..

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @Machiavelli:
  Wel de beste keuze! Ga je er sowieso iig geen spijt van krijgen:)

 • Profielfoto
  S1t1e1f1a1n1

  Ik zie het hele nut van AppleCare niet echt in? Ik heb mijn apple machientje all risk verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij^^ Met een eigen risico van 50 euro is hij na 2 maand voor een aanzienlijk bedrag gerepareerd door apple omdat ik zo dom was hem te laten vallen… dat zou applecare nooit gedekt hebben. Ik geloof dat ik ongeveer 300 euro heb betaald voor 3 jaar lang all risk:) Daar kan AppleCare dus echt niet tegenop!

 • Profielfoto
  veyske

  @andrekolmeijer:
  Thnx voor de info, lijkt wel tof voor binnen een jaartje.
  Hopelijk is er een apple store in belgie tegen dan:)

 • Profielfoto
  leavestone

  @S1t1e1f1a1n1 kan je meer info geven over deze verzekering naam en pakket?

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Maar het is en blijft toch wel een heel mooi stukje techniek!

 • Profielfoto
  ajschot

  dat niet repareren zit me nog niet het meeste dwars…. het enige wat bij mijn zelf gekochte macbook kapot ging was de superdrive… en weet je… dan is een usb mobile dvd drive nog altijd een stuk goedkoper (samsung 30,=).

  Maar ik vind het wel vervelend dat de batterij niet zelf te vervangen is en…. dat je het geheugen niet kunt uitbreiden.
  Gelukkig zit de SSD nog niet op het moederbord gebakken. Jammer dat het geheugen er op zit gebakken dit maakt erg duur want bij apple kost RAM wel extreem veel. Anders kocht ik de minimale geheugen en bestelde ik zelf modules bij een online computerwinkel, dat was meestal maar 10% van de prijs die Apple rekende. Dit is dus wel een domper, als ik er een zou kopen dan dus met Apple Care (wat ik normaal niet zou doen omdat de prijs te hoog is tov het risico)

  Al met al vind ik het wel een mooi apparaat en aangezien ik veel met video, foto en audio montage op lokatie werk is het wel een verleidelijk apparaat zeker met het retina scherm.

 • Profielfoto
  ajschot

  Zolang de reparatiekosten niet de pan uit reizen dankzij de nieuwe montagetechnieken kan ik me best vinden in het verlijmen, maar aangezien computers apparaten blijven die gewoon stuk kunnen gaan vindt ik \’t op de lange termijn niet echt een goed idee.

  Ben alleen benieuwd hoe je dan Windows via Bootcamp zou moeten installeren. Het is mij met 3 USB sticks en talloze tutorials nog niet gelukt om dat voor elkaar te krijgen met een Superdrive-loze Mac (iMac met Optibay wil dus pertinent geen Windows installeren vanaf een USB stick op mijn HD).

  Houdt dit in dat Bootcamp dan op termijn ook verdwijnt?

  Ik denk dat dit aan jou ligt.
  Ik heb laatst gewoon windows 7 via usb geïnstalleerd maar dan via een usb harddeschijf. Ik geloof dat het wel kan als je rEFIT installeerd…