Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 juni 2012

Retina MacBook Pro bijna niet te repareren

De uitkomst van een nieuw Apple-product verloopt altijd volgens een vast protocol, zo ook bij de nieuwe generatie MacBook Pro. Het begint met een strak-geregisseerde onthulling (check), gevolgd door een stoet aan Apple VP’s die in een wit parallel universum vertellen waarom dit het allerbeste is wat ze ooit gemaakt hebben (check). Dan volgen de eerste fan-foto’s (check), de tv-commercial (check) en dan, nog voor de eerste exemplaren over de toonbank gaan haalt iFixit er een uit elkaar (check).

Het doel van iFixit’s sloopacties is nobeler dan dat van andere bedrijven. De techneuten van de site onderzoeken de binnenkant van het apparaat om te achterhalen hoe eenvoudig het is om zelf reparaties of upgrades uit te voeren. In het geval van de Retina MacBook Pro is de uitslag desastreus. Volgens iFixit is het de minst repareerbare laptop die er bestaat.

De nieuwe MacBook Pro van binnen.

iFixit baseert zijn harde conclusies op een aantal constateringen. Het begint al aan de buitenkant: de Retina MacBook Pro kan niet geopend worden zonder een speciale schroevendraaier. Vervolgens blijkt dat een aantal elementen aan de binnenkant zo zijn bevestigd dat ze nauwelijks of niet verwijderd kunnen worden. Zo is het RAM-geheugen op het moederbord gesoldeerd. Zelf RAM upgraden kan dus niet meer. De accu is niet vastgeschroefd maar gelijmd tegen de behuizing waardoor het nog moeilijker is om deze te vervangen. De verschillende lagen van het beeldscherm zitten aan elkaar vast. Dat betekent dat bij elk defect het scherm in zijn geheel vervangen moet worden.

Het enige lichtpuntje in deze duisternis is de SSD-opslagmodule. Deze blijkt niet vastgesoldeerd te zijn. Het is dus in theorie mogelijk om meer opslag in je nieuwe MacBook Pro te bouwen, al heeft Apple wel een speciale vorm ontworpen voor de module. Deze moet eerst nagemaakt worden voordat andere bedrijven zulke upgrades kunnen aanbieden.

Wees dus gewaarschuwd als je de nieuwe Retina MacBook Pro overweegt. Reparaties die buiten de garantie vallen kunnen nog wel eens heel duur uitpakken. Misschien toch maar een pakketje AppleCare overwegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Retina MacBook Pro bijna niet te repareren
Sluiten