Nee, de iMac en Mac Pro zijn niet ‘dood’

Door: Nando Kasteleijn - 34 reacties

Wat MacBooks betreft was het gisteravond genieten. Naast de ‘gewone’ updates voor de MacBook Air en Pro zag ook de nieuwe MacBook Pro met retina-scherm het levenslicht. Waar we zo vaak over hebben gespeculeerd werd daarmee werkelijkheid.

Wat wel miste was een update voor de iMac en de Mac Pro. Deze laatste is na afloop wel stilletje vernieuwd, maar aan de reacties was duidelijk te merken dat weinigen echt blij zijn die update. Alleen al omdat er nog geen thunderbolt aansluiting op de nieuwe Mac Pro zit. Niet getreurd, want volgens The New York Times-journalist David Pogue komt er nog een grote desktop-upgrade aan.

Pogue was net als veel andere (tech-) journalisten aanwezig bij de keynote. Na afloop van de presentatie sprak Pogue met een Apple-manager en vroeg hem waar de updates voor de iMac en Mac Pro bleven. Deze manager vertelde hem dat Apple de iMac en Mac Pro niet is vergeten.

Many Apple observers also wonder if Apple thinks that desktop computers are dead, since not a word was said about the iMac and Mac Pro. An executive did assure me, however, that new models and new designs are under way, probably for release in 2013.

Normaal nemen we dit soort nieuws altijd met een klein korreltje zout, zo ook nu. Wel zijn er een aantal argumenten aan te dragen die deze uitspraak aannemelijk maakt. David Pogue staat dichtbij Apple en heeft daarmee toegang toe mensen die echt weten wat Apple voor de komende heeft gepland. Dat maakt deze informatie in ieder geval betrouwbaar genoeg om aan te nemen dat Apple inderdaad nog volop bezig is met haar desktop-lijn.

Aan de andere kant, Apple heeft de Mac Pro nu een mini-update gegeven. Waarom zou het bedrijf later in het jaar of begin volgend jaar weer een update uitbrengen? Dat kan een aantal redenen hebben, bijvoorbeeld dat dan de Ivy Bridge-technologie dan wel gereed is voor de Mac Pro en iMac. Daarnaast is het mogelijk dat Apple eerst de productie van de nieuwe retina-MacBook Pro wil aankijken voordat ze bijvoorbeeld de iMac of Thunderbolt Display gaan voorzien van retina-schermen.

Hiermee beantwoorden we niet alle vragen en blijft er nog heel wat onduidelijk. We zullen dan ook de komende maanden moeten afwachten of er toch al niet meer informatie uitlekt. In ieder geval hoef je als professional de hoop nog niet op te geven, Apple denkt nog steeds aan je.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  AppleStef

  Tegen dan zijn de meeste MP gebruikers misschien al overgestapt op Windows. 4 jaar zonder een grote update is gewoon te lang, zeker voor die markt.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  AppleStef, die markt is zo klein vergeleken met de markt voor portables.. Ze maken denk ik de juiste keuze, we leven niet meer in 2002.

 • Profielfoto
  brinkey

  Niet alle maar veel wel, zeker ook omdat zakelijke investeringen voor de lange termijn zijn en wanneer Apple niet duidelijk maakt wat de plannen zijn zullen er veel overstappen. Daarbij speelt dat Apple nog al eens onaangekondigd productlijnen stopt. FCP 7, Final Cut Server, Shake.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik denk inderdaad dat de Mac Pro markt alsmaar slinkt. Ik denk dat heel veel PowerMac gebruikers van vroeger tegenwoordig een MBP of een iMac gebruiken voor hun werk. Misschien krimpt ie niet in de hoeveelheid units, maar wellicht wel in het percentage van de verkoop.

 • Profielfoto
  etaoin

  Waarom zou het bedrijf later in het jaar of begin volgend jaar weer een update uitbrengen?

  Misschien moet je het andersom bekijken. Misschien zaten er dingen in de Mac Pro die langzaam aan slecht leverbaar werden, en dat ze het model wel een kleine upgrade moesten geven om het te kunnen blijven leveren totdat de nieuwe klaar zijn?

 • Profielfoto
  poing

  @robert de Groot Ga is een weekje photoshoppen op een ipad succes.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @poing Onder Portables verstaan we ook MBP’s (en MBA’s).

 • Profielfoto
  pimoomen

  Is t slim om een MBP Retina te kopen als scholier die wel wat gamed?? Of kan ik dan beter een 750 gb MBP 15″ kopen? Zou t Retinascherm zoveel uitmaken? En de dikte?? Veel vragen, khoop dat iemand ze kan beantwoorden;)

 • Profielfoto
  AppleStef

  @Pimmie152,… Wat heeft dat met dit artikel te maken?!

 • Profielfoto
  iNicky

  @AppleStef, geen zak, Pimma kan daar ook beter zijn centjes in houden. Over een jaartje of 5 is retina gemeengoed en hoef je er niet meer zo’n kapitaal voor neer te leggen. Tot die tijd geldt: gamen zonder retina gaat best goed ja.

 • Profielfoto
  iDesign

  @Pimmie152 Op naar de Apple store om het zelf te voelen, dan krijg je er vast wel een goed beeld van.

 • Profielfoto
  jorgdane

  Het zal best meevallen. Klagen blijft natuurlijk volkssport #1. Zelfs over volkssport #2 (Voetbal) klagen we…

  De huidige iMac’s kunnen volgens mij voor 95% de ‘oude’ generatie Mac pro’s prima vervangen als het om editing gaat. Bij video-rendering is het anders. Dat kan niet snel genoeg gaan. Maar zitten die specifieke gebruikers nu echt op de allernieuwste chipsets te wachten? De Xeon 12-core met 64Gb is daarvoor nog prima, imho.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Maar zitten die specifieke gebruikers nu echt op de allernieuwste chipsets te wachten?

  Ja.

 • Profielfoto
  Max_G

  Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er een nieuw model MP zit aan te komen. Wellicht een samensmelting met de Mini? Misschien met een beetje het model zoals de vroegere Cube (wat een beauty vond ik dat destijds!) en dan in verschillende configuraties en slots voor meerdere schijven. Wellicht met 2.5″ HDD’s op 7200 rpm.
  .
  Doorfantaserend: combi van kleine SSD voor MacOS en software en grote HDD(‘s) voor opslag van bestanden zou een mooie stap zijn.

 • Profielfoto
  iPredict

  Is t slim om een MBP Retina te kopen als scholier die wel wat gamed?? Of kan ik dan beter een 750 gb MBP 15″ kopen? Zou t Retinascherm zoveel uitmaken? En de dikte?? Veel vragen, khoop dat iemand ze kan beantwoorden;)

  Absoluut niet voor gamen gaan gebruiken. 99,9% van de spellen zijn niet geoptimaliseerd voor retina en sinds Apple niet radicaal genoeg is geweest om alle Macs retina te maken (en de rest van de windows wereld nog niet begonnen is) zul je er in spellen niks van merken.
  Daarnaast: de GT 650M gaat geen moderne spellen op die resolutie aankunnen. Diablo III is ervoor geoptimaliseerd en werkt waarschijnlijk perfect, maar bij de rest zul je of geen retina óf een slechte performance hebben.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Doorfantaserend: combi van kleine SSD voor MacOS en software en grote HDD(\’s) voor opslag van bestanden zou een mooie stap zijn.

  Ik verwacht dit voor de komende generatie iMac: grote schijf voor data en een kleinere SSD voor systeemsoftware.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Wie het weet mag het zeggen! ;-P

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  Pas begin 2013 een update voor de iMac? Dat is nog meer dan een half jaar :/

 • Profielfoto
  donut

  “…probably for release in 2013…”

  of wellicht 2031

 • Profielfoto
  gj.breukink

  Wat denken jullie over update rond september/ oktober. Ik wacht in spanning nog even af voordat ik een iMac aanschaf…

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ gj.breukink: Lijkt mij leuk. Nou maar hopen dat Apple dat ook vind…

 • Profielfoto
  ocramarco

  Het is gewoon triest. En dan nog ook eens dat geld neertellen. Het is allang een illusie dat macosx mijlen ver voorop loopt op een goed geconfigureerde pc met windows 7. Met dit soort prijzen zullen er toch wel weer mensen teruggaan.

  Maargoed de meute blijft toch apple believer die totaal geen kritische blik heeft en er maar achteraan loopt en dat weten ze goed te gebruiken. Dat dan weer wel.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Haha en ik maar hopen dat het nu eindelijk gedaan zou zijn met al die speculaties;)

 • Profielfoto
  computer space

  Ivy Bridge is al wel gereed voor de iMac. Vergeet niet dat de iMac gewoon een macbook met groot scherm is. Die heeft nooit desktop-componenten gehad (in het Intel tijdperk althans). Wat in de MBP kan, kan dus ook in de iMac.

  Oh, en gamen op Retina is niet heel spannend. Zal zelfs lichter zijn voor de videokaarten. Als je een videokaart nu op 2x of 4x AA draait, wordt in feite een 2 of 4 x zo hoog resolutiebeeld berekend, en dit wordt vervolgens gedownsampled. Dat downsamplen hoeft bij Retina niet meer, die kun je prima non-anti-aliased beeld voeren.

 • Profielfoto
  MacRay

  Apple CEO Tim Cook after he asked about the future of the Mac Pro: Our pro customers are really important to us…don’t worry as we’re working on something really great for later next year.

  iMacs horen ook in die context..Update

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ja hoor een iMac met Retinascherm. Slaap lekker verder.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @inctrl: dat dachten veel mensen ook van de MBP, zo’n half jaar terug. En die is er nu toch. Sowieso is ‘Retina’ het nieuwe toverwoord bij Apple, dus wie weet komt er nog wel ooit een iMac met zo’n Retina-scherm. De display-industrie zal er binnenkort wel klaar voor zijn, als ze dat nu nog niet al is.

 • Profielfoto
  Facundo

  new models and new designs are under way, probably for release in 2013.

  Apple lapt haar (semi~)professionele gebruikers aan haar laars. Al de problemen met de huidige imacs worden door Apple TOTAAL genegeerd. De fora staan vol met gele vlekken, oververhitting, kapotte HDs, logic boards en superdrives, maar Cook doet niets anders dan lullen over Siri (maar niet in nlds), Facebook integratie, ping en retina. Slaap lekker verder Apple; jullie laatste innovatie was de (1e) ipad. Sindsdien is het teleurstelling na teleurstelling en een hoop misplaatste arrogantie.

 • Profielfoto
  Nivard

  Misschien geen 2013 maar nog gewoon ergens dit jaar

 • Profielfoto
  INCTRL

  @inctrl: dat dachten veel mensen ook van de MBP, zo\’n half jaar terug. En die is er nu toch. Sowieso is \’Retina\’ het nieuwe toverwoord bij Apple, dus wie weet komt er nog wel ooit een iMac met zo\’n Retina-scherm. De display-industrie zal er binnenkort wel klaar voor zijn, als ze dat nu nog niet al is.

  Hoe zie jij pixels op je iMac scherm dan? Met een telescoop ofzo? LOL

  Dit is toch totaal niet vergelijkbaar met een MBP scherm. Daar heeft het tenminste ook nog een functie, op een 27 inch iMac scherm is deze er niet.

 • Profielfoto
  Melle

  Updates to add email from Apple CEO Tim Cook to a customer re: Mac Pro. Also Apple corrects to say desktop updates for 2013 applies only to Mac Pro and not iMac.

  Apple’s Minimal Mac Pro Update Ticks Off Loyalist Andy Hertzfeld
  Connie Guglielmo
  Forbes Staff
  Apple said today that it is working on new models and designs for its Mac Pro desktop that will be released in 2013.

  The company confirmed a New York Times report, citing an unnamed Apple executive yesterday, that new desktops are in play. That comes after the Cupertino, California was criticized by Apple loyalists including Andy Hertzfeld for failing to provide a significant update to the Mac Pro, a high-powered, expandable machine that is used by programmers and developers. Apple quietly updated the Mac Pro yesterday (that is, it didn’t mention the machine on stage at the Worldwide Developers Conference or issue a press release).

  Hertzfeld, who wrote most of the early operating system software for the Mac, described the update as a “tiny, inconsequential processor clock bump…The only thing that’s still high-end about it is the bloated price.” The new model is priced starting at $2,499. Apple last updated the Mac Pro in 2010.

  Apple CEO Tim Cook also confirmed the 2013 release of the Mac Pro in an email to a customer. Here’s a copy of the email, which Apple told me was indeed sent by Cook to a customer identified only as “Franz.”

 • Profielfoto
  Melle

  nieuwe mac pro dus pas in 2013, maar dus eel zeker in 2013

 • Profielfoto
  Hessel89

  dat er een iMac update komt ongetwijfeld maar dat is niet te vergelijken met de Mac Pro.

  die komt pas eind 2013. over anderhalf jaar dus. als hij al komt.

  we zullen gewoon moeten accepteren dat de Mac Pro dood is dus.

  als je die power nodig hebt kun je veel beter een Xeon E5 based HP workstation kopen.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Ze blijven zeggen dat er iets heel moois aan komt. Iets moois in marketing termen zeker? Want pro-users zitten niet te wachten op spectucalaire introducties na 4 jaar maar gewoon elk jaar een (stille) update voor eerlijke prijs. De prijs die je nu betaald is echt belachelijk maar dan ook echht belachelijk hoog.