Nederland kiest iPhone voor mobiel internet

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

Waar ze bij de website VergelijkSimOnly.nl hun geld mee verdienen mag duidelijk zijn, daar mogen ze zelf reclame voor maken. Wij zijn meer geïnteresseerd in een onderzoek dat de site deed naar mobiel telefoongebruik in Nederland. Daaruit blijkt dat de iPhone het goed doet in ons land.

Apple komt met 27,6% als op-een-na populairste merk uit de bus, net achter Samsung dat 28,5% marktaandeel heeft. Kijk je naar het gebruik van mobiel internet, dan wint de iPhone het van alle concurrentie. Voor KPN is er minder goed nieuws. Volgens het onderzoek is de provider in het afgelopen jaar 5,94 procent marktaandeel kwijtgeraakt aan Vodafone en T-Mobile. 

Andere interessante feitjes uit het onderzoek:

 • in 2011 zijn er voor het eerst meer smartphones dan ‘domme’ telefoons verkocht in Nederland
 • in 2011 is in totaal meer dan 14 miljoen gigabyte aan data verbruikt in Nederland, 77% meer dan het jaar ervoor
 • 75% van het Nederlandse mobiele dataverkeer gebeurt via mobiele telefoons en tablets, 25 % via 3G-dongles
 • er zwerven 19,8 miljoen mobiele telefoons rond in Nederland, of 1,2 per inwoner

Mobiele Telefonie: De Cijfers - Vergelijk Sim Only

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou leuk! Geen wonder dat KPN flink aandeel verliest. Het netwerk is flink in kwaliteit achteruit gegaan, hoor ik van allerlei KPN-gebruikers. Ze hebben van alles geprobeerd om apps te verbieden, per minuut af te rekenen en als eerste de prijzen verhoogd. Valt de wegloop nog mee. Overigens hebben andere providers de laatste maanden hun abonnementsprijzen ook fors verhoogd en bieden allerlei combinaties aan met dingen die je niet wilt – zoals 1000 smsjes per maand of berekenen alles per component – zogenaamd alles naar je eigen keuze, maar een maandabonnement komt zo wel ca. €10 – €15 per maand duurder uit dan de abonnementen van afgelopen najaar. Ik geloof niet zo in die 11 miljard sms berichten, want de meeste mensen gebruiken (gratis) whatsapp en tieners die nog niet beseffen dat ze per maand 10 euro extra betalen voor hun Ping die overal elders gratis is, gebruiken ping.

 • Profielfoto
  Needler

  Wat heb ik toch een hekel aan die zogenaamde “infographics”. Het is gewoon niet leesbaar. Zie alleen al het kleine halve rondje van 2010 en vervolgens die van 2011. Die van 2011 is drie keer zo groot terwijl het aandeel slechts 3.1% gestegen is.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  True. Ik heb uitgerekend dat je over 2 jaar €140 goedkoper uit bent als je de iPhone voor €700 bij Apple koopt i.p.v. bij een iSmart abbo van T-Mobile. En dan hebben we t nog niet eens over de €220 die je bij T-Mobile kwijt bent aan verzekering, terwijl je de iPhone (ongeacht wat) voor €150 bij de Apple Store kunt laten repareren of wen nieuwe mee krijgt.

  Bij mijn berekening ben ik uit gegaan van €20 meer per maand op mijn abbo (€45 naar €65) en nog €350 bij betalen voor de iPhone.

 • Profielfoto
  iJos

  Wat heb ik toch een hekel aan die zogenaamde “infographics”. Het is gewoon niet leesbaar. Zie alleen al het kleine halve rondje van 2010 en vervolgens die van 2011. Die van 2011 is drie keer zo groot terwijl het aandeel slechts 3.1% gestegen is.

  +1
  Infographics maken is een vak, geen geval van hippe vakjes, illu’s en verloopjes

 • Profielfoto
  KR1275

  En wat als het WIFI-netwerk wordt uitgebreid? In veel landen is al bijna stedelijke dekking. Nu nog wel in combinatie met een telefoonabonnement. In principe heb je aan data voldoende. Daarmee bellen in technisch niet moeilijker dan via GSM. Als providers niet ingrijpen, aanpassen en meegaan, gaan ze bij bosjes failliet. GSM is een uitstervende techniek. Straks allemaal weer een iPod Touch… Inderdaad heb je niks aan 1000 sms’jes per maand. Ik verstuur er hooguit 5 per maand (waarschijnlijk nog niet eens). De rest is allemaal data tekst (whatsapp etc).

 • Profielfoto
  rickyyy9

  @ Andrekolmeijer, als je berekent of een abonnement of los toestel met simony of iets dergelijks goedkoper is moet je wel een correcte vergelijking maken natuurlijk.

  als je bijvoorbeeld een abonnement bij t-mobile zou nemen van 60 euro per maand voor 2 jaar, betaal je 80 euro bij voor het toestel. Hierbij krijg je dan een Iphone van 700 euro, namelijk een Iphone 4s 32GB.

  Het abonnement van 60 euro per maand geeft je 300 belminuten, onbeperkt internet en onbeperkt smsen.

  (60×24)+80= 1520
  als je de waarde van het toestel van het 2-jarig abonnement af zou halen kom je uit op 820 euro.

  als je een sim-only abonnement neemt van 2 jaar met 300 belminuten, onbeperkt internet en onbeperkt smsen kom je uit op 39,50 per maand.
  39,50×24=948 euro
  als je van die 820 euro 948 euro afhaalt kom je uit op -128 euro. Dat betekent dat je abonnement met toestel goedkoper is bij deze vergelijkbare bundels.

  De abonnementen en prijzen heb ik in dit geval van de site van T-mobile gehaald.

  De verzekering waar je het over hebt slaat nergens op want dat gaat over onzekerheden en mocht je een iphone willen verzekeren bij een abonnement dan neem ik aan dat je dit ook wil in het geval dat je het toestel los koopt. In beide gevallen zou je hem kunnen verzekeren bij verschillende verzekeraars wat dus niet uitmaakt in de kosten en dat onderdeel valt dan compleet weg.

  Overigens is die T-mobile care complete oplichterij want als je goed rondkijkt voor verzekeringen of een beetje bekend bent in die wereld weet je dat je een Iphone vele malen goedkoper kan verzekeren. Ik had mijn iphone namelijk verzekerd voor 27 euro per jaar, scheelt nogal wat vergeleken met 220 euro per jaar.

  *In beide gevallen van de abonnementen waren er aanbiedingen van de 1e 4 maanden minder betalen, deze heb ik in beide gevallen voor ’t gemak weggelaten.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik moet het meeste lachen om het aandeel per device, kijk eens naar die kleine lettertjes: ”onder sim-only gebruikers”.
  .
  Dat vertekent het beeld nogal..
  .
  Daarnaast is het, mits je het goed uitzoekt, altijd goedkoper om het toestel los te kopen en er een sim-only bij te nemen. Dat doe ik om die reden ook al jaren. Feit blijft wel dat niet iedereen even 600 euro heeft liggen voor een nieuwe iPhone (de goedkoopste), dan is het wel handig als je hem per maand afbetaald (dmv je abonnement). Dan is het ook logisch dat het wat duurder is.

 • Profielfoto
  bartje

  Ik kwam overal duurder uit met een los toestel en een sim-only abonnement met vergelijkbaar tegoed en databundel.

  De meeste sim-only (data)abonnementen zijn vaak bijna net zo duur tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik betaal 15 euro voor 1 gb internet + 300 minuten én 300 sms..
  .
  600/24=25 per maand voor de nieuwste iPhone.
  .
  25+14=€40 per maand.