Misleidende 4G-reclame is duur

Door: Chuck Sterk - 20 reacties

Het promoten van de 4G verbinding van de nieuwe iPad in Australie gaat Apple geld kosten. Afgelopen vrijdag is Apple met de Australian Competition & Consumer Commission een schikking van  2.550.000 Australische dollars (ruim 2 miljoen euro) overeengekomen.

De Australische variant van de Consumentenbond had een zaak tegen Apple aangespannen, omdat de reclames rond Apple’s nieuwe iPad misleidend zouden zijn. In deze reclames promote Apple de 4G verbinding van de nieuwe iPad, terwijl de iPad niet werkt op het Australische 4G netwerk

Alhoewel de ACCC en Apple een schikking zijn overeengekomen is de behandelend rechter, Mordecai Bromberg, nog niet tevreden. Hij wil eerst exact weten hoeveel consumenten zich benadeeld voelen door de claim van Apple en hoe de financiele toestand van het bedrijf is. De rechter vindt dat als hij een boete oplegt, deze wel indruk moet maken op Apple.

Apple geeft aan dat alle kopers die zich bekocht voelden de mogelijkheid hebben gekregen de iPad terug te brengen en dat de financiele toestand van het bedrijf niet van invloed moet zijn op de hoogte van de boete. Het bedrijf heeft de gevraagde gegevens wel verstrekt.

De uitspraak volgt binnenkort.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Rond uit bs. Wat een overdreven onzin. Waarom stellen die mensen zich zo aan?

 • Profielfoto
  FBruins

  Mischien omdat ze zo wat centjes krijgen;)

 • Profielfoto
  iPredict

  Apple betaald voor het feit dat de wereld achter loopt. Belachelijk.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Wat een onzin, willen ze nog wat extra geld naheffen? Geef gewoon alle klanten de mogelijkheid hun iPad terug te brengen of een gratis accessoire.

 • Profielfoto
  JanJansen

  De wereld loopt niet achter en mensen stellen zich niet aan. Als er goed gelezen was dan had je kunnen weten dat Apple veroordeeld is “wegens misleidende reclame”.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Het is denk ik promootte en niet promote.

 • Profielfoto
  Warudin

  Pocketmoney..

 • Profielfoto
  jimeh

  Haha als samsung voor zoiets veroordeeld zou worden zou iedereen er hard om lachen, maar als apple eens iets fout doet is het allemaal onzin.

  Ik zeg: EIGEN SCHULD DIKKE BULT!

 • Profielfoto
  pim939

  Ik vind het een beetje belachelijk. Er zit toch echt een 4G antenne in de nieuwe ipad. Dat het niet werkt in Australië is niet de schuld van apple maar van de Australische telecom providers. En als je je een beetje verdiept in wat je koopt weet je ook dat de 4G functie op de ipad niet gaat werken in Australië.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als Apple reclame maakt voor iets waarvan je wéét dat het in grote delen van de wereld niet werkt, dan is dat misleidend. Eigenlijk zou je over Siri ook best een rechtszaak aan kunnen spannen. Die doet zo goed als niets in de meeste landen. Geen locaties, geen informatie.

 • Profielfoto
  iekozz

  Ik vind het een beetje belachelijk. Er zit toch echt een 4G antenne in de nieuwe ipad. Dat het niet werkt in Australië is niet de schuld van apple maar van de Australische telecom providers. En als je je een beetje verdiept in wat je koopt weet je ook dat de 4G functie op de ipad niet gaat werken in Australië.

  Dat is ook niet helemaal waar, in Amerika gebruiken ze aparte frequenties i.t.t. de rest van de wereld die wel dezelfde frequenties aanhoud.

  Gaat er ook niet om dat het niet werkt in Australie, maar dat Apple dus zegt: Kijk hier! Onze nieuwe iPad nu mét 4G voor supersnel internet zodat je tot xx keer sneller kan surfen dan 3G. En dat kan dus niet.

 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  Natuurlijk kan het beschouwd worden als misleidende reclame, en dus mogen daar sancties op volgen. Apple heeft alle ‘benadeelde’ Aussies al de mogelijkheid gegeven de iPad in te laten ruilen. Een kleine boete (zoals nu gegeven) daar bovenop is niet ongepast en vind ik als Apple fan ook terecht. Laat Apple af en toe maar weten dat het niet overal mee weg kan komen. Houdt ze scherp;-)

  Wat wél ongepast is, is dat die rechter de hoogte af wil laten hangen van het vermogen van Apple. Dat is echt onzinnig. Is hetzelfde als iemand met een uitkering twee euro boete geven voor te hard rijden en en multi miljonair vijfduizend euro laten betalen voor hetzelfde vergrijp.

  Een boete is geen belasting en moet dus NIET naar draagkracht berekend worden. Volgens mij moet dat ook het argument zijn in het verweer.

 • Profielfoto
  @Mathijss95

  @macaanzee, Siri is nog een Beta he. Misschien na morgen niet meer maar het feit dat alleen de 4S over siri beschikt waar de beide iPads ook over Siri beschikken kan erop duiden dat Apple de ontvangen data van siri analyseert voor de andere apparaten zoals iPhone 4?, iPad 2/3 (uitgebreider dan voicedictatie) en mogelijk macs worden toegevoegd aan Siri.

  Daarbij vind ik het zwak. Apple had wel wat minder mogen pronken met de 4G maar er zit inderdaad een 4G antenne in. Als mensen zo nodig geld moeten besparen hadden ze zich eerst in de iPad moeten verdiepen en zien dat 4G niet overal beschikbaar is voor de iPad…

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik vind het een beetje belachelijk. Er zit toch echt een 4G antenne in de nieuwe ipad. Dat het niet werkt in Australië is niet de schuld van apple maar van de Australische telecom providers. En als je je een beetje verdiept in wat je koopt weet je ook dat de 4G functie op de ipad niet gaat werken in Australië.

  Mee eens!

 • Profielfoto
  RickPrin5

  Een Australische rechter die zichzelf op de voorpagina wil.

 • Profielfoto
  markiij

  Ik vond het goed dat ze het hebben aangepast want de marketing was inderdaad misleidend en of het nou wettelijk gezien OK is dat interesseert mij niet. Het is gewoon niet netjes tegenover de mensen die veel geld betalen voor je producten.

  Desondanks vind ik niet dat het Apple geld moet kosten. Dit soort rechtzaken gaan nergens over en worden alleen aangespannen omdat mensen centjes ruiken.

 • Profielfoto
  iNicky

  Een boete is bedoeld om duidelijk te maken dat de overtreding niet nog een keer moet worden begaan. Wanneer je 2 euro boete heft voor te snel rijden ongeacht het inkomen wordt het een chaos op de weg. Dus dat de rechter wil dat Apple deze misleiding voelt getuigt van heel wat realiteitszin van deze ‘Brombeer’:lol:

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Wat wél ongepast is, is dat die rechter de hoogte af wil laten hangen van het vermogen van Apple. Dat is echt onzinnig. Is hetzelfde als iemand met een uitkering twee euro boete geven voor te hard rijden en en multi miljonair vijfduizend euro laten betalen voor hetzelfde vergrijp.

  Een boete is geen belasting en moet dus NIET naar draagkracht berekend worden. Volgens mij moet dat ook het argument zijn in het verweer.

  Ik zal je de juridische “mumbo-jumbo” besparen, maar een straf (en dus ook een geldboete) heeft als doelstelling een zogenaamd beoogd leed. Dat maakt het gelijk inherent aan draagkracht van de veroordeelde. Jouw argument dat het geen belasting is, is daarbij volstrekt irrelevant. Dat wij dit niet doen in Nederland wilt niet zeggen dat het niet zo is. Daarnaast passen wij het in Nederland ook toe bij bepaalde boetes (zie Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000). Daarnaast zou je bepaalde mensenrechten verdragen kunnen interpreten als zijnde dat ze straf naar draagkracht dicteren.

  In in een groot aantal andere Europese landen zoals Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije hanteren ze wél boetes naar draagkracht. Zo zal een agent in Zweden bijvoorbeeld de belastingdienst sms-en als je langs de kant van de weg wordt gezet, om aan de hand van je fiscale gegevens een boete uit te schrijven.

  Hoe dit in Australië zit m.b.t. boetes naar draagkracht weet ik zo niet. Toch vind ik het geen gek systeem. Immers is iemand met een laag, zo niet geen, inkomen harder getroffen door een boete van €100,- dan iemand die 2 ton per jaar verdient.

  Apple heeft de facto een fout gemaakt, door te doen voorkomen alsof hun apparaten onvoorwaardelijk 4G ondersteunen en dat is misleiding. De rechter wilt hen een boete opleggen en wilt daarbij zorg voor dragen dat het ook voelt als een boete/sanctie voor Apple. Geheel correct lijkt mij zo.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wow, 2 miljoen.
  Ik denk dat het ze meer kost om het aan te vechten dan het gewoon te accepteren..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Mathijss95 Het blijft ook héél raar dat een beta van een programma officieel voor iedereen als software wordt uitgebracht en dat dit zelfs als belangrijkste feature van de iPhone 4S werd gebracht, terwijl het nauwelijks iets doet buiten Amerika. Als je daar goed over nadenkt is het absurd. Dit geldt ook voor 4G. Aan de ene kant is Apple heel gevoelig in trends etc, aan de andere kant lijken ze wel ’s te denken dat de wereld buiten Amerika ophoudt. Weten ze in elk geval niet echt wat er speelt, ook technisch dus niet. Dat blijkt.