Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 19 juni 2012
Leestijd: 2 minuten

Microsofts iPad-killer heet Surface

Vannacht heeft Microsoft aan Apple de tablet-oorlog verklaard door een eigen tablet te presenteren: de Surface. Het apparaat komt in twee versies: een consumentenmodel met een ARM-processor en Windows RT (tabletversie Windows 8). Er komt ook een zakelijke variant, deze heeft een Intel processor aan boord en werkt met Windows 8.

Microsoft zet hiermee een interessante stap. Het bedrijf geeft indirect toe dat het verstandig is om zelf zowel de hard- als software te produceren, zoals Apple altijd al doet. Maakt dat van de Surface ook een iPad-killer? Dat is afhankelijk van de acceptatie door ontwikkelaars, gebruikers en de kwaliteit van het apparaat zelf.

Als eerste de ontwikkelaars. Aangezien het tegenwoordig allemaal om apps draait is het voor Microsoft belangrijk dat deze groep wil gaan ontwikkelen voor Windows 8 en dan met name voor de Surface. De iPad heeft onder anderen zo’n groot aandeel doordat Android minder goede tablet-apps heeft. Als er mensen zijn die goede apps voor Windows 8 gaan ontwikkelen, maakt het bedrijf meer kans.

Daarin zijn de ontwikkelaars afhankelijk van die andere, belangrijke, groep: gebruikers. Ontwikkelaars zullen apps willen maken als er gebruikers zijn. Gebruikers zullen de Surface alleen kopen als ze de zekerheid hebben dat er apps voor beschikbaar zijn. Daar ligt dan ook een grote uitdaging voor Microsoft: genoeg kopers vinden voor hun tablet.

Tenslotte het apparaat zelf. Zelf de hardware maken is voor een bedrijf als Microsoft nogal een stap. Laten we even terug gaan in de tijd, naar 2006 om precies te zijn, toen Microsoft de Zune introduceerde. Het apparaat moest de ‘iPod-killer’ worden. Het werd een mislukt project waar je CEO Steve Ballmer niet meer over zal horen. Of de Microsoft Kin, de budget telefoon die door het bedrijf uit Redmon in 2010 werd geïntroduceerd. Ook dit project werd stilletjes weer teruggetrokken. Microsoft heeft twee mislukte hardware producten, wie zegt dat de Surface een succes gaat worden? Software maken kan Microsoft prima maar hardware maken, dat doe je niet zomaar.

Daarnaast, hoe reageren hardware fabrikanten als Samsung en Acer hierop? Microsoft laat hen in feite in de steek doordat het bedrijf nu zelf de hardware produceert. Accepteren de andere hardware grootheden dat?

Wat verder opvalt is dat Microsoft de tablet heeft aangekondigd, maar geen datum en prijs heeft genoemd. The Next Web weet te melden dat de consumenten-versie op het zelfde moment beschikbaar komt als Windows 8, de Pro-variant 90 dagen later. Daarin verschilt Microsoft in ieder geval van Apple, ze geven geen duidelijkheid over datum en prijs; iets wat Apple steevast wel doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsofts iPad-killer heet Surface
Sluiten