Microsofts iPad-killer heet Surface

Door: Nando Kasteleijn - 79 reacties

Vannacht heeft Microsoft aan Apple de tablet-oorlog verklaard door een eigen tablet te presenteren: de Surface. Het apparaat komt in twee versies: een consumentenmodel met een ARM-processor en Windows RT (tabletversie Windows 8). Er komt ook een zakelijke variant, deze heeft een Intel processor aan boord en werkt met Windows 8.

Microsoft zet hiermee een interessante stap. Het bedrijf geeft indirect toe dat het verstandig is om zelf zowel de hard- als software te produceren, zoals Apple altijd al doet. Maakt dat van de Surface ook een iPad-killer? Dat is afhankelijk van de acceptatie door ontwikkelaars, gebruikers en de kwaliteit van het apparaat zelf.

Als eerste de ontwikkelaars. Aangezien het tegenwoordig allemaal om apps draait is het voor Microsoft belangrijk dat deze groep wil gaan ontwikkelen voor Windows 8 en dan met name voor de Surface. De iPad heeft onder anderen zo’n groot aandeel doordat Android minder goede tablet-apps heeft. Als er mensen zijn die goede apps voor Windows 8 gaan ontwikkelen, maakt het bedrijf meer kans.

Daarin zijn de ontwikkelaars afhankelijk van die andere, belangrijke, groep: gebruikers. Ontwikkelaars zullen apps willen maken als er gebruikers zijn. Gebruikers zullen de Surface alleen kopen als ze de zekerheid hebben dat er apps voor beschikbaar zijn. Daar ligt dan ook een grote uitdaging voor Microsoft: genoeg kopers vinden voor hun tablet.

Tenslotte het apparaat zelf. Zelf de hardware maken is voor een bedrijf als Microsoft nogal een stap. Laten we even terug gaan in de tijd, naar 2006 om precies te zijn, toen Microsoft de Zune introduceerde. Het apparaat moest de ‘iPod-killer’ worden. Het werd een mislukt project waar je CEO Steve Ballmer niet meer over zal horen. Of de Microsoft Kin, de budget telefoon die door het bedrijf uit Redmon in 2010 werd geïntroduceerd. Ook dit project werd stilletjes weer teruggetrokken. Microsoft heeft twee mislukte hardware producten, wie zegt dat de Surface een succes gaat worden? Software maken kan Microsoft prima maar hardware maken, dat doe je niet zomaar.

Daarnaast, hoe reageren hardware fabrikanten als Samsung en Acer hierop? Microsoft laat hen in feite in de steek doordat het bedrijf nu zelf de hardware produceert. Accepteren de andere hardware grootheden dat?

Wat verder opvalt is dat Microsoft de tablet heeft aangekondigd, maar geen datum en prijs heeft genoemd. The Next Web weet te melden dat de consumenten-versie op het zelfde moment beschikbaar komt als Windows 8, de Pro-variant 90 dagen later. Daarin verschilt Microsoft in ieder geval van Apple, ze geven geen duidelijkheid over datum en prijs; iets wat Apple steevast wel doet.

Reacties

79 reacties
 • Profielfoto
  Supermacfreak

  3X is scheepsrecht

 • Profielfoto
  Suuzy

  Zeker een mooi tablet, qua specs geen echte iPad-killer denk ik.

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Alleen die presentatie al, die Steve Balmer heeft de uitstraling van een houten lok-eend..

 • Profielfoto
  wouwout

  de keyboard-cover is geweldig, wil ik ook voor mijn iPad. Metro is mooi. De rest moet zich nog bewijzen.
  .
  Ik weet niet of het een iPad killer moet zijn. Een tablet met Windows 8 Pro kan al vanuit het OS veel meer dan iOS. Dus andere doelgroep. En compatibiliteit met alle Windows programma’s (hoe dat op een touchscreen werkt is weer een andere vraag).
  Microsoft heeft in feit een nieuw soort laptop gemaakt, tussen een ultrabook en een tablet in.

 • Profielfoto
  francisbacon

  De X-Box is het bewijs dat Microsoft ook succesvol kan zijn in hardware.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @LeonDemeijer ;-))))

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Da’s een heel mooi ding en de integratie van dat toetsenbord in de hoes is ook een pluspunt. Ik denk nu wel niet dat beide tablets concurreren. Terwijl de iPad zelfs door een kleuter van vier jaar kan worden gebruikt lijkt het me stug dat de Windows tablet dat ook kan. De iPad is een ‘gezinsapparaat’ denk ik, of die Windows tablet dat ook is? Hmm…;)

 • Profielfoto
  StanMarsh

  jaja, en de Zune is Microsofts iPod-killer, O wacht….

 • Profielfoto
  iPredict

  Edit: developers kijken ook naar of de gebruikers bereid zijn ze te belonen voor het werk of dat ze alles illegaal downloaden.

  Surface: all aluminum and glass. Magnetically attached cover. New interface specifically crafted for touchscreens. Apps & and a Store. Hmm…

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Jammer dat er niks word gezegd over de hardware zelf…
  Wat zit erin, wat kan er aangesloten zijn?
  Scherm?
  Ect ect ect….

 • Profielfoto
  alexjeee

  ik ben een hele grote Apple fan, heb al hun producten bijna. maar die surface van Microsoft is toch eigenlijk best mooi… moet ff aan wennen maar hij ziet er goed uit. beter dan al die android shit… maar ik hoop voor Microsoft dat het wat wordt, als hij niet te duur is koop ik er denk ik wel een keer eentje. maar of hij de iPad verslaat,,, zeker niet denk ik

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Ziet er bijzonder mooi uit, de interface van windows 8 spreekt me sowieso erg aan. Alleen lijkt dat touch toetsenbord me helemaal niks, ik denk dat de gemiddelde pc of tablet gebruiker liever fysieke knoppen onder zijn/haar vingers heeft.
  Ik vind dat Microsoft zelf ook wel eens mag laten zien wat het nou écht kan qua produceren van hardware, en het niet altijd overlaat aan fabrikanten als HP of Acer

 • Profielfoto
  eroplos

  Ik vind dit ding wel erg mooi en ik denk dat het zeker de iPad kan verslaan (niet in verkoopsucces met wel qua specs). Vooral de pro versie zal erg goed zijn denk ik. Ik baal er nog steeds van dat ik geen externe hdd aan me iPad kan vastzetten..

 • Profielfoto
  janbergstra

  Essentieel wordt de prijs, qua gebruiksgemak denk ik dat Apple een grote voorsprong heeft

 • Profielfoto
  bassbug

  Het blijkt maar weer dat MS nog steeds niet heeft begrepen.

  Een tablet wat meer lijkt op een uitgekleed laptop? Het succes van de iPad is, hoe gek het ook klinkt, de beperktheid van de iPad. De eenvoud in gebruik en ook toepassingen die hierop aansluiten maken de iPad het succes wat het heeft.

  Al die toeters en bellen van Surface maken het onnodig complex en duur.

  Ecosysteem van MS loopt jaren achter.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Mooi concept, benieuwd!

 • Profielfoto
  kontempory

  Erg mooi, die Surface, maar gaat veel afhangen van de prijs denk ik. Wel mooi design qua software alvast.
  Verder: de Xbox en Kinect niet vergeten, toch ook twee hardware-producten van Microsoft.

 • Profielfoto
  Sjeffers

  De keyboard is praktisch, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Overigens, als je op Google naar Surface zoekt zie je dit:

  Surface – Microsoft
  http://www.microsoft.com/surface/ – Vertaal deze pagina
  Unexpected error occurred.

  Typisch.

 • Profielfoto
  Simmens

  Kon wel eens geweldig zijn voor de zakelijke markt die overwegend met MS omgevingen werkt….

  ben benieuwd.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waarom toch steeds van die schreeuwende koppen boven artikelen als concurrenten met een product op de markt komen. “iPhone-killer” en nu weer “iPad-killer”. Interessante stap van Microsoft, maar de naam zegt het al: Surface.
  Ze moeten nog helemaal aan de oppervlakte komen. “Come to Surface from the bottom..!” Hoezo goede specs, daar weten we nog veel te weinig van. Inderdaad: wat kan je ermee, hoe is het bedieningsgemak. de iPad kan beter in aansluitingen en extra functies, maar het succes zit niet zelden in de beperking. Eenvoud. Makkelijk te bedienen. Daarmee is Apple groot geworden en Microsoft heeft zich daar nooit echt in bewezen. Cruciaal is echt de prijs. Als die vergelijkbaar is met de iPad – of zelfs hoger – verwacht ik er niet veel van.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Maakt Microsoft niet ook een apparaat dat je op je tv aansluit en spelletjes op kan spelen? Of hebben ze daar de hardware niet voor gemaakt?

  Volgens mij is het probleem van microsoft niet de hardware maar juist de software die niet zo fijn werkt als die van Apple.. Daarnaast faalde die telefoon omdat de abonnementen heel duur waren. Reden dat de zune faalde was volgens mij omdat het net zo duur was als een iPod maar geen iPod was, dat is ook de reden waarom Android tablets falen.

  Beetje kortzichtig artikel. Mijn xbox doet t al jaren goed en werkt een stuk prettiger dan een ps3 (welke ik ook heb). Zeggen dat Microsoft geen hardware kan maken slaat nergens op want dan zou Windows het perfect moeten doen op een Mac.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Simmens: zakelijke omgeving werkt met computers nog veel op windows-omgevingen, maar met tablets helemaal op Apple iPad. Er is niets dat ze daarbij hindert! Apple levert kwaliteit, gebruiksgemak en veiligheid. Drie cruciale zaken waar men in bedrijfleven en overheid voornamelijk op let. Prijs is daar minder belangrijk.
  @Xyzyx: inderdaad – softwarematig is Windows altijd slechter geweest dan Mac OS X, simplelweg omdat het er een slechte kopie van is en van daaruit verder ontwikkeld. Er zitten altijd veel onlogische dingen in.
  En het is qua hardware heel wat anders om een spelletjesapparaat (X-box) te maken dan een computer of tablet. Maar toch moet gezegd worden: na het debakel met de Zune (nooit ergens in de winkel gezien!) is het moedig om het toch te proberen. Hardware en software uit één bedrijf geeft in principe meer kans dat alles goed op elkaar is afgestemd. Dat heeft Apple keer op keer bewezen. Maar of MS dat kan, moet dus afgewacht worden.

 • Profielfoto
  iErnst

  Het betere jatwerk.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dit moet je niet direct afkraken , jongens.
  Vooral dat afneem keyboard lijkt me wel wat.

  Dit heeft zeker potentieel

 • Profielfoto
  JoppeVR

  Zelf ben ik wel fan van Microsoft vooral Windows Phone.
  Dit zie ik niet als een iPad concurrent, ze zijn wel alletwee tablets, maar de Surface is net dat tikkeltje anders. Ik zie dit dan ook meer voor de zakelijke sector, maar ik wel er zeker eentje;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De hoes is leuk, met keyboardje. Als we dát nou ’s lekker pikken voor de iPad?!:)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Jammer dat er niks word gezegd over de hardware zelf…
  Wat zit erin, wat kan er aangesloten zijn?
  Scherm?
  Ect ect ect….

  http://cdn.thenextweb.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2012/06/Screen-Shot-2012-06-18-at-4.40.29-PM.jpg

  USB 3.0 , 128GB opslag
  Ja how zeg , het is bijna een volwaardige laptop !

 • Profielfoto
  jorgdane

  Als ik de link met specs volg van Soulshaker, dan zie ik dat de ‘pro’ qua gewicht en grootte meer overeen komt met een MacBook Air.

 • Profielfoto
  vanpuffelen

  Ik weet niet of Microsoft er al helemaal klaar voor is…

 • Profielfoto
  vanpuffelen
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Hopelijk wordt het dan net zoals de zune;)

 • Profielfoto
  sunapple

  Met een volwaardig besturingssysteem en specs én de hoes-met-toetsenbord-en-overbodig-trackpad lijkt MS zijn pijlen meer op laptops te richten. Toch is het een tablet, dus eigenlijk zit hij op twee markten:confused: Ziet er goed uit in ieder geval.

 • Profielfoto
  Macnido

  Niet slecht!

  “For Apple to win doesn’t mean Microsoft has to lose” Steve Jobs

  Lijkt van voren wel extreem veel op een iPad

  Is het jullie al opgevallen dat er een nieuw logo op staat? Is dit het nieuwe Microsuf logo?

 • Profielfoto
  ruben

  ik ga hem denk ik wel kopen

 • Profielfoto
  jorgdane

  Haha. De site hebben ze snel aangepast.
  @sunapple: De trackpad is bij dit model zeker nodig: met dat klapvoetje aan de achterkant gaat touch niet fijn werken. Je duwt ‘m dan iedere keer omver…

 • Profielfoto
  ruben

  Da\’s een heel mooi ding en de integratie van dat toetsenbord in de hoes is ook een pluspunt. Ik denk nu wel niet dat beide tablets concurreren. Terwijl de iPad zelfs door een kleuter van vier jaar kan worden gebruikt lijkt het me stug dat de Windows tablet dat ook kan. De iPad is een \’gezinsapparaat\’ denk ik, of die Windows tablet dat ook is? Hmm…;)

  bij de ipad heb je geen accounts

 • Profielfoto
  Macnido
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Als ik die specs zo zie; USB 3.0, 128GB storage, dan zal de prijs mij benieuwen!

  Ik heb het filmpje ook even bekeken, maar dit geeft mij echt niet het gevoel van een tablet, maar van een laptop!

 • Profielfoto
  Roko

  Mooi hoor. Ik hoop oprecht dat velen zullen overstappen naar Surface. Ik wordt een beetje Apple moe, iedereen loopt ermee te sjouwen tegenwoordig

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  mooi nieuw logo.
  mooie slimme cover.
  mooie metro interface.

  ontzettend domme naam.
  Heb jij al een surface? – Hoe bedoel je, een oppervlak? – nee zo’n windows ipad.

 • Profielfoto
  Dutchster

  Ziet er mooi uit! Die cover is echt wel een goede verbetering op de Smart Cover van Apple. Vraag me af hoe de voeding loopt van t toetsenbord en of er goede shortcuts op zitten.

 • Profielfoto
  whispering

  Microsoft is naar mijn idee heel aardig en innovatief bezig de afgelopen paar jaar. Windows 8 ziet er misschien niet heel flitsend uit, maar het zou best goed kunnen werken op zowel desktopcomputers als op tablets en telefoons. Surface staat trouwens ook voor een Microsoft technologie die een stuk verder gaat dan alleen aanraak gevoeligheid van het scherm maar waarbij het scherm ook als een soort camera objecten kan zien. Al met al een meer interessante ontwikkeling vind ik dan waar Apple mee bezig is. Lion en Mountain Lion zijn nauwelijks innovatief te noemen vind ik.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Op die laatste foto lijkt het wel een erg dik ding…! En nogal plastic. Geen metaal dus. Groot geheugen is wel mooi, maar ik verwacht dat de prijs wel rond de € 1000 euro zal uitkomen voor het meest uitgebreide model. Dat is heel wat meer dan een nep-iPad uit China én flink meer dan een echte iPad,

 • Profielfoto
  Di May

  ” …mooi nieuw logo…” ? ? ?
  Blijft een zeer onharmonische wangedrocht.

  ” …mooie slimme cover… ”
  Valt nog af te wachten.

 • Profielfoto
  RamonV

  Licht dat nou aan mij of lijkt die oplader poort wel heel erg op een macsafe poort

  edit: excuses volgens mij is het de USB 3 poort

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Ik heb het begin van de keynote gezien en het viel me op dat het ding gelijk vastliep bij de allereerste demo…
  .
  Die kerel riep enthousiast: “It’ll even run Internet Explorer”, maar vervolgens moest hij snel een andere pakken omdat ‘ie helemaal vast liep! Zelfs de home-knop reageerde niet meer.

 • Profielfoto
  Rickdeblois

  De tab is over het algemeen niet slecht. toch denk ik niet dat dit erg populair gaat worden. er zijn weinig mensen die vertrouwen hebben in windows 8. ook het aantal apps wat beschikbaar is voor windows tablets is niet aantrekkelijk tegenover de ipad. al met al zijn het alleen windows fans die dit apparaat zullen kopen. en misschien als de prijs niet hoog is, de mensen die een ipad te duur vinden

 • Profielfoto
  joostjoost

  Microsoft verliest de consumentenmarkt aan Apple. Niet zo raar omdat MS het grote geld altijd heeft weggehaald in de zakelijke markt.

  Het uitbrengen van deze Ipad copy is een wanhoopspoging van MS om met haar OS nog iets op de tabletmarkt te betekenen.

  Net als bij de Zune en die mislukte telefoon heeft MS haar hardware partners aanvankelijk zelf met Apple laten concurreren. Toen dat niet wilde lukken kwam het bedrijf ten einde raad met een eigen device. Dit betekende voor de hardwarepartners het einde van de samenwerking.

  Met dit apparaat gaat MS in de eerste plaats de concurrentie aan met haar eigen partners. Het ligt voor de hand dat deze partners overstappen naar een ander OS en Microsoft ook hier alleen komt te staan.
  Minder devices op de markt, minder klanten, minder apps, exit platform, exit OS.

  Volgende halte voor MS is redden wat er te redden valt in de game industrie:
  Apple TV v.s. XBox.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  @ErwinSnijders Ja dat die crashte had ik gehoord. Dat is natuurlijk wel een dikke fail. Daar trek je in elk geval geen klanten mee:D

  Heb je misschien een linkje voor me? Ik zou het zelf wel eens willen zien;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Microsoft verliest niet alleen de consumentenmarkt aan Apple, maar ook de zakelijke markt op gebied van tablets. Juist de zakelijke markt gaat steeds vaker – voor volledige bedrijven, organisaties, scholen – en masse over op de iPad.

 • Profielfoto
  Bart01

  Dikke tablet.. er zit zelfs een USB port in met randen eromheen. Reken maar uit;)

 • Profielfoto
  Chillie

  Hahaha zoals eerder ook al geplaatst, check dit:
  .

 • Profielfoto
  Hans

  Ziet er strak uit, absoluut. Maar ik betwijfel of het een iPad-killer wordt. Ik denk dat ze daar simpelweg te laat voor zijn. Wel zie ik dit als een gewaagde concurrent voor de laptopmarkt, zeker de duurdere met Intel-processor. De cover is te gek, tenminste iets unieks waar over na is gedacht.

  Windows 8 heeft veel goede dingen, alleen blijft het een beetje schizo om steeds te moeten wisselen tussen Metro en Classic. Dan heeft OS X een meer totaalgevoel.

  Overigens is van jatten van Apple geen sprake. Apple en Microsoft mogen alle technieken bij elkaar afkijken. Is een erfenis van ’97, toen MS Apple weer opgang hielp.

 • Profielfoto
  interFACE

  hahaha:

  magneet, kleurtjes?!! waar heb ik dat toch eerder gezien?

 • Profielfoto
  Djmichel

  De keynote van de surface

  Wel de moeite waard:)

  Al is het maar even om af en toe even verbaast te zijn;)

 • Profielfoto
  Djmichel
 • Profielfoto
  lekiam97

  Ik ben totaal geen Windows-fan, maar dat toetsenbord/smartcover geval lijkt me best handig. Misschien kan Apple naast de bestaande Smart cover en Smart Case net zo’n smart cover met geïntegreerd toetsenbord aanbieden.
  Als Apple dit zou doen, heeft de Surface (of welke andere tablet dan ook) geen schijn van kans meer tegenover de iPad.
  .
  De grote opslag is handig, ik betwijfel alleen of je zoveel GB nodig hebt, ik heb namelijk zelf een iPad 2 16 GB en ik heb alles erop staan wat ik wil, zo’n 50 apps, muziek en videos, en ik heb nog ongeveer 9 GB over. De opslag zal de prijs ook wel flink omhoog brengen.
  .
  En wat is die Steve Ballmer toch een oude en saaie man.

 • Profielfoto
  Erwal

  Namaken is niet echt innoveren. En dit is mijns inziens nog te veel namaken. Terwijl MS zoveel mooie dingen in huis heeft qua R&D.
  Fundamenteel is dit gewoon een iPad kloon met nieuw OS en dan net even anders. Net als Android in combinatie met Samsung, vooral “me too”.
  Wat de iPad bijzonder maakte was dat dit volledig nieuw in zijn soort was. Qua user interface, besturingssysteem en wijze van softwaredistributie.
  Dit moet een innovatie als MS beter kunnen lijkt me… te veel druk vanuit de financiële jongens om iets op de markt te brengen om niet geheel alles te missen?

 • Profielfoto
  iPodzz

  Ze hebben gezegd dat ze tussen de $350 en $500 gaan kosten.
  Maar de mensen die zeggen dat de X-Box wel een goed product was, klopt ook niet helemaal: er werden krassen gemaakt op de dvd,bweet niet of het nog is, en je had “The Ring Of Dead”, ook dat weet ik niet of dat nog vaak voorkomt.
  Er was zelf op het nieuws een keer dat ze heel snel kapot gingen.

  Waar zal deze mee kapot gaan; “The Square of Dead”?!

 • Profielfoto
  macharrie

  Kan het filmpje in elk geval niet via mijn ipad bekijken… Had ook niet anders verwacht….

 • Profielfoto
  interFACE

  net ff die product launch gekeken, wat mij opvalt is dat ze echt proberen er een apple-achtig verhaal van te maken.

  Ik hoorde woorden als: eco-system, vision, re-imagined, excitement en zinnen als: “this is what drives us” en “desire to change the world”, “exited what we will design in the future”.

  heeft de reality-destortion ook toegeslagen in redmond?

  kortom, net als het product, is ook hun keynote een rip-off


  “the day Microsoft makes products that don’t suck,
  will be the day they’ll start making vacuum cleaners”

 • Profielfoto
  Wintendo

  Wat een zielige vertonning , die arme man laat hem op IE volledig crashen ! Haha krijgt hem zelfs niet meer uit en aan (zie 14 min) wat een afgang, wat wil je ook met zo’n BSOD shirt:)
  Dat publiek wat er zat was ook niet echt enthousiast , of waren dit figuranten.
  Voel een tweede Zune aankomen:)

 • Profielfoto
  markiij

  Zune was niet gefaald door hardware (die was OK), maar voornamelijk slechte marketing en tevens enkel verkrijgbaar in de VS (welk bedrijf zo groot als MS kan nou dneken dat dat een slim plan is??). De Kin was wel een ultieme faal natuurlijk. Voor de prijs van dat ding had een een telefoon die dubbel zo goede specs had. Dit ding ziet er wel degelijk uit. Zou ‘m zelf nooit kopen maargoed, ik hou sowieso niet van tablets.

 • Profielfoto
  wmellaart

  ziet er uit als een behoorlijke stap terug in de tijd…jammer, geen echte concurrentie voor de iPad…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik vind dat toetsenbord wel een te gek ding. Wie zo’n smartcover toetsenbord voor de iPad maakt, sta ik gelijk in de rij om hem te halen.

 • Profielfoto
  robert1970

  Och jee… Dus binnenkort ook BSOD’s (Blue Screen Of Dead) op hun tablet.
  Ik wens de potensionele kopers alvast veel sterkte.

 • Profielfoto
  spacefreek

  720p scherm, wat een armoede..

 • Profielfoto
  marcelleke

  Die cover is geweldig!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt of ie zo dik is als een laptop zonder deksel. Veel te dik. En ik geloof er niks van dat de prijzen tussen $ 300 en $ 500 liggen.
  En hoezo heeft MS in 1997 Apple op gang geholpen. Het idee van het gebruik van de window interface, uitrol menu’s en muis, later trackpad is allemaal van Apple en het is bekend op welke manier MS dat heeft nagemaakt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De tablets zouden wel eens een Microsoft killer kunnen worden:)

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou Microsoft dan eindelijk de lachende 3e zijn? Apple en Android vechten om een been en microsoft gaat er mee heen?

  3x is scheepsrecht zeggen ze. Dit gaat Microsofts derde poging worden op de tablet markt. Van wat ik nu zie met de nieuwe Surface tablet pakken ze het slim aan. Vooral dat keyboard cover ding is iets waar ik al iPad gebruiker wel jaloers op ben.

  Het concept is simpel en eerder gedaan. Maar niet exact op deze manier.
  De OQO komt het dichts bij. Was ook een volwaardige PC in een tablet formfactor. Super dun super krachtig. Probleem was dat het OS er niet op was afgestemd. Dat is het nu wel.

  Windows 8 maakt het geheel af. Microsoft heeft eindelijk door dat je zelf je (custom) hard en software moet ontwerpen als je gave producten wilt maken. Ik denk dat Michrosoft op het goeie pad zit.

  Er zijn net als bij Apple nu nog maar twee smaken (OSX en iOS) qua besturingssysteem. in plaats van 6ISH zoals met windows Vista en 7.

  Er is een goedkope editie die met de ipad de competitie aan moet gaan met Android tablets en de iPad. (Deze Surface draait op Windows RT) Er is ook een duurdere snellere en completere versie die desktop computer performance heeft en je gewone desktop software laat draaien als je dat wil. (Deze Surface draait op Windows 8 Pro.)

  Ik ben het meest enthousiast over die laatste. Waarom?
  De Surface met windows 8 pro is een apparaatje dat is wat jij wil dat het is. Je kan m gebruiken als desktop als je besluit een externe monitor aan te sluiten. De ivybridge processor is snel genoeg en het OS (Windows 8 Pro) in de classic interface laat je alle legacy software draaien. Photoshop office alles werkt gewoon. Surface voor Windows 8 Pro heeft daarmee in een klap meer software support dan welke andere tablet dan ook. Daarnaas vrijheid voor hoe de gebruiker het wil gebruiken. Pen input met druk gevoeligheid, palm rejection, allemaal aanwezig. (Vast een leuke hackintosh van te maken)

  Wil je lekker op de bank hangen dan haak je je monitor los en gebruik je het apparaat als tablet. Als je wil met de metro interface die wel vinger vriendelijk is. Waarschijnlijk zit er ook iets op als SmartGlas op ( Microsofts variant op Air Play ) voor entertainment doeleinden (Second screen en video streamen). Je bent als gebruiker niet (of in ieder geval veel minder) beperkt in wat je kan doen dan op de ipad.

  Ik denk serieus dat Apple wel eens een hoop ( potentiële ) iPad gebruikers kan gaan verliezen aan de Surface lijn. Windows 8 en RT zijn als besturingssysteem iOS (en misschien OSX) ver vooruit. Meer mogelijkheden minder restricties.

  Alles ziet er goed uit en het heeft de ik wil het hebben factor net als vele Apple producten die hebben. Nu snap ik pas waarom Microsoft met windows 8 heeft gekozen voor twee interfaces en alles er uit ziet zoals het er uit ziet. Een gedurfde stap van microsoft. Ik denk dat dit wel een succes gaat worden.

 • Profielfoto
  JeveStobs

  De apps en daarmee de ontwikkelaars zullen de doorslag geven. Ik heb zelf een tijdje apps voor Windows Phone 7 geschreven, maar dat stelt dus wel teleur.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Stevestobs. De grap is dat er geen speciale apps nodig zijn als je de desktop modus gebruikt. Dan draait al het bestaande aan windows software gewoon.

  Alleen voor surface heb je Speciale apps nodig. Maar dat is een kwestie van tijd.
  Voor apple android en zelfs blackberry zijn uiteindelijk ook apps gekomen.

 • Profielfoto
  wodkalime14

  Toetsenbord in het hoesje ziet er leuk uit maar het lijkt erop dat het alleen zal werken wanneer je aan tafel zit. Naar mijn idee en ervaring gebruik ik de tablet overal behalve aan tafel. En dan is het toch wel belangrijk dat het touchscreen toetsenbord op de tablet heel goed werkt. En ik vraag me af inhoeverre dit toetsenbord fijner typt dan een goed werkend touchscreen toetsenbord, het ziet er niet uit alsof het echt knoppen zijn maar meer aanraak gevoelig. Persoonlijk vind ik die opklapstandaard voor op tafel er niet uit zien en past naar mijn idee niet bij het concept van een tablet.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  We moeten gewoon eerlijk blijven voor ons zelf! En niet constant als het woord Microsoft ergens doorkomt de aanval inzetten, op verwijten of min punten. Iemand ondertussen al de Windows 8 Release Preview geïnstalleerd? Indien wel, kan je niet anders dan ontkennen dat het al een pakje beter uitziet, sneller is als overzichtelijker! En bovendien gaat Microsoft een Tablet uitvinden die zuiver Windows 8 draait, daar zit Apple niet met IOS een mobiel besturingssysteem. Draait Apple ergens Mountain Lion full op een iPad? Inderdaad niet! Dus toch ergens een mooi product.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat een grafelijke tablet. Saai, nietszeggend en oogt erg, erg goedkoop.
  .
  Ben wel erg benieuwd naar Windows 8. Als apple stopt met innoveren (lees: komt met iOS 6) is de wereld wel toe aan iets radicaal anders.
  .
  Mocht mijn volgende tablet Windows draaien dan is het in ieder geval zeker niet deze tablet.

 • Profielfoto
  DeMark

  Haha, de surface blijkt tijdens de presentatie niet al te smooth

  http://www.youtube.com/watch?v=N1zxDa3t0fg&feature=player_embedded

 • Profielfoto
  sunapple

  Als de Pro versie net zo duur wordt als een Ultrabook; dan koop je toch een Ultrabook? Veel verschil is er trouwens niet..

  .
  En ik vrees dat hij niet op je schoot rechtop blijft staan met dat toetsenbord..
  .
  Iemand noemde ‘plastic’, maar daar is hij niet van gemaakt: Hij is gemaakt van een soort liquid metal. Schijnt heel ‘premium’ aan te voelen.

 • Profielfoto
  Caszz

  Hmm, als je tablet al vastloopt bij de presentatie van het ding…. Brings back memories, van toen ik nog met Windows werkte. (gelukkig al jaaaaaren geleden)
  Hopelijk was het alleen een opstartprobleempje voor ze.