[Update] Mac Pro raakt op, artikelnummers duiken op

Door: Nando Kasteleijn - 24 reacties

Vorige week wisten we te melden dat Apple de Mac Pro misschien toch niet de deur wijst. Volgens Apple-kenner Jim Dalrymple blijft de Mac Pro gewoon bestaan. Nu lijkt de kans groter te worden dat het apparaat na twee jaar eindelijk de update krijgt die het verdient. 9to5Mac zegt nieuwe Mac Pro-serienummers in handen te hebben gekregen.

Los van dit nieuws heeft een onderzoekje van MacRumors uitgewezen dat de voorraad Mac Pro’s in Amerikaanse Apple Stores flink is teruggelopen.

Volgens 9to5Mac komt de nieuwe Mac Pro in drie configuratie’s. Deze opbouw gebruikt Apple altijd, je hebt dan de keuze uit ‘goed’, ‘beter’ en ‘best’. Wat de Pro’s aan nieuwe hardware meekrijgen is nog niet duidelijk. Het lijkt in ieder geval vanzelfsprekend dat de computers nieuwe processor chips, thunderbolt-aansluitingen en wellicht ook USB 3 aan boord krijgen.

Mac Pro-serienumers volgens 9to5Mac:

MD770LL/A – K5BPLUS,BETTER, BTR-USA
MD771LL/A – K5BPLUS,BEST,BTR-USA
MD772LL/A – K5BPLUS,ULTIMATE,BTR-USA

Verder heeft MacRumors contact gelegd met zo’n 100 Apple-winkels door heel Amerika. Het blog ontdekte dat in bijna alle stores de Mac Pro niet meer voorradig is. De winkels gaven aan dat ze verwachten dat de Mac Pro tussen 8 en 9 of 12 en 13 juni weer aanwezig zal zijn. Daarnaast meldt MacRumors dat Apple in de nacht van 11 op 12 juni een speciale meeting heeft belegd in haar retail stores. Waar de meeting over gaat is niet bekend.

[Update 7 juni] De website M.I.C. Gadget zegt de specificaties van de nieuwe Mac Pro in handen te hebben. De Mac Pro krijgt volgens de site straks Intel Xeon E5-procoressor waarbij de gebruiker kan kiezen uit een zes of acht core-variant. Daarnaast krijgt de Pro standaard SATA III/SAS 6 GB/s en PCIE3. Verder wordt de link tussen de CPU’s sneller, tot 8 GT/s. Het geheugen is straks 1600 MHz en er zijn straks acht geheugensloten. Volgens de site komen daarnaast USB 3.0 en Thunderbolt naar de Pro.

Tenslotte stelt M.I.C. Gadget dat Apple niet echt te koop gaat lopen met haar Mac Pro-lijn. Doordat de professionele serie niet zo goed loopt als bijvoorbeeld de MacBook Air lijken de Pro-serie een beetje naar de zijkant te drukken. Ze wijzen daarbij onder andere op het feit dat Steve Jobs tijdens de WWDC 2011 en foto toonde van het datacenter in North Carolina waarin geen Xserve-servers stonden, maar HP-machines.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Pasav

  Dat zou mooi zijn, misschien zelfs een andere behuizing .. ? De ruimte hebben ze niet echt meer nodig.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Waarom is het vrijwel zeker dat ie USB 3.0 krijgt? Ik dacht dat Apple juist Thunderbolt ging gebruiken t.v.v. USB 3.0.

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Dus toch weer Apple. Als ik er een kon feroorloven wist ik het wel.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Het lijkt in ieder geval vanzelfsprekend dat de computers Ivy Bridge processors, …

  Ivy Bridge zal er niet in komen. Het zullen Sandy Bridge Xeon E5 processors worden, die zijn zelfs nog maar een maandje uit. Ivy Bridge Xeon E5 processors komen pas véél later.

 • Profielfoto
  cids

  USB 3 en Thunderbolt kunnen prima naast elkaar bestaan… zou mooi zijn!

 • Profielfoto
  johnnan

  Ook Thunderbolt is gedoemd te mislukken. Daarom gewoon USB 3.0.

 • Profielfoto
  Moriarty

  De verhalen over USB 3.0 komen voort uit het feit dat Ivy Bridge CPU’s native USB 3.0 support hebben:)

 • Profielfoto
  Artishoque

  @AppleStef – IvyBridge E3 (1270V2) zou wellicht een mogelijkheid zijn. Die zijn er al wel.

  @Nando: de genoemde nummers zijn GEEN serienummers maar artikelcodes.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik vind het echt bizar hoe toekomst-proof het design van de Mac Pro is. Hij is haast niet veranderd sinds de introductie van de PowerMac G5 mid-2003. En hij voelt nog steeds niet ouderwets aan. Het zal me niets verbazen als ze het ontwerp gewoon niet vernieuwen (misschien wat unibody upgrades hier en daar).

 • Profielfoto
  McMeller

  Zou mooi zijn! Klein dingetje, dit zijn geen serienummers maar “part numbers” of productcodes. Het serienummer is voor elke individuele Mac uniek.

 • Profielfoto
  lEl

  Super, hopelijk is hij iets dunner en rackable

 • Profielfoto
  AppleStef

  Ik ben benieuwd iig.:smile:

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Maverick9898

  Thunderbolt is geen USB 3.0 concurrent maar externe PCI-X bus (+ DisplayPort).

  Daar zo’n beetje alle (USB 2/3, Firewire, GPU, Ethernet, SATA, Fibre etc) controller chips gebruik maken van PCI-X kun je deze ook via Thunderbolt aansturen.

  Thunderbolt is gewoon ideaal als docking interface voor portable devices.

  Een ander voordeel is de lage latency (en CPU-overhead) wat met name belangrijk is voor bepaalde audio- en videotoepassingen.

 • Profielfoto
  cids

  Ook Thunderbolt is gedoemd te mislukken. Daarom gewoon USB 3.0.

  Waar baseer je dat op?

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Ben vooral benieuwd wat er aan grafische kaarten gaat komen. Die 5770 voor Apple heeft vreselijke drivers die steeds sneeuw geven op het beeldscherm zodra de kaart wat moet werken en Apple weigert hier iets aan te doen! :angry:

 • Profielfoto
  bitsflew

  @AppleStef

  Intel levert sinds mei dit jaar Ivy Bridge Xeon E3 CPU’s uit.

  Intel launches new Ivy Bridge Xeons

  Dell en HP leveren al systemen met deze cpu’s.

  Ik denk dat de MacPro net als de rest van de Mac lineup overstapt naar Ivy Bridge,

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed om een absoluut professioneel topmodel in de range te houden. Ik denk niet dat de nieuwe Mac Pro veel kleiner wordt. Professionele gebruikers willen graag een redelijke bak, waarin ze makkelijk kunnen wijzigen en dingen kunnen in- en uitpluggen.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Ben vooral benieuwd wat er aan grafische kaarten gaat komen.

  Ik ook, een nieuwe grafische kaart staat al een tijdje ergens bovenaan op mijn verlanglijstje.

 • Profielfoto
  KR1275

  Sowieso heeft vrijwel geen enkele winkel een pro voorradig… Wie koopt die nu nog?? Geen winkel die het risico loopt om zo’n duur apparaat nog in huis te halen. Ik verwacht weinig verandering bij een nieuw model.

 • Profielfoto
  Hessel89

  Sowieso heeft vrijwel geen enkele winkel een pro voorradig… Wie koopt die nu nog?? Geen winkel die het risico loopt om zo\’n duur apparaat nog in huis te halen. Ik verwacht weinig verandering bij een nieuw model.

  wie koopt die nog?? ehm creatieve professionals??

  Ik sta zelf op het punt een Mac Pro aan te schaffen en ik ken nog wel meer mensen die dit willen doen in de nabije toekomst.

  als je Ă©cht van je Mac afhankelijk bent voor je werk is een iMac of een Macbook Pro gewoon niet betrouwbaar genoeg. All In Ones falen altijd. dus er is zeker een markt voor Mac Pro’s!

 • Profielfoto
  Hessel89

  Ik vind het echt bizar hoe toekomst-proof het design van de Mac Pro is. Hij is haast niet veranderd sinds de introductie van de PowerMac G5 mid-2003. En hij voelt nog steeds niet ouderwets aan. Het zal me niets verbazen als ze het ontwerp gewoon niet vernieuwen (misschien wat unibody upgrades hier en daar).

  inderdaad!:) geweldig toch? het zou mij ook niets verbazen als het uiterlijk ongewijzigd blijft.

 • Profielfoto
  cids

  So to summarize:

  Intel Xeon E5 series processors, six and eight core possible
  1600 MHZ memory with 8 channels (25% more physical slot capacity)
  SATA III/SAS 6GB/s
  Native USB 3.0 and Thunderbolt
  PCIE3 native for video cards and others

  http://micgadget.com/26895/upcoming-new-features-and-specs-for-the-new-mac-pro/

 • Profielfoto
  McNismo

  Mooi, Ik moet ‘m hebben!!!!!

 • Profielfoto
  etaoin

  Sowieso heeft vrijwel geen enkele winkel een pro voorradig…

  Dat verwacht ik ook niet. Het is typisch een apparaat dat je als bedrijf gewoon direct bij Apple koopt. Net als dat je als internet-hoster (waar ik zelf werk) niet naar een winkel gaat om rackservers te kopen. Die bestel je ook gewoon direct bij de leverancier. Als je dan puur naar winkels kijkt zou je denken dat er geen markt is voor rackservers, want ze worden nergens verkocht…