Mac Pro is toch niet nieuw (en andere weetjes uit de Apple Store)

Door: Koen van Tongeren - 36 reacties

Daags na de onthullingen op WWDC komt het Apple-nieuws niet langer uit San Francisco. Voor de laatste weetjes rond de aangekondigde nieuwe producten word je inmiddels wijzer op de Online Apple Store. Zo blijkt de Retina MacBook Pro goedkoper dan de ‘normale’ Pro met optische drive, is de aangekondigde Thunderbolt-naar-FireWirekabel onvindbaar en lijkt Apple zich inmiddels ook te realiseren dat de nieuwe Mac Pro eigenlijk te mager is om ‘nieuw’ genoemd te worden.

MacBook Pro
Als je een nieuwe MacBook Pro wilt kopen en je twijfelt of je de retina- of de reguliere zal kiezen, dan kan de prijs de doorslag geven. In dat geval lijkt de dikke MacBook Pro de meest logische keuze, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. Op het moment dat je een reguliere 15 inch MacBook Pro uit laat rusten met de zelfde specificaties als de retina-versie (voor zover mogelijk) dan blijkt het oude model honderden euro’s duurder te zijn dan de Retina MacBook Pro.

Een 2,3 Ghz MacBook Pro met 256 GB SSD-opslag, 8 GB RAM en een hi-resscherm met een resolutie van 1680×1050 (nog steeds ver van retina) kost € 2578,99. De 2,3 Ghz Retina MacBook Pro heeft standaard 256 GB SSD, 8 GB RAM en een scherm met 2880×1800 pixels en kost € 2279,-. Dat scheelt dus €300. Voor de 2,6 Ghz MacBook Pro loopt het verschil zelfs op naar € 380,-.

Je krijg dus meer beeldscherm en een dunnere en lichtere MacBook Pro voor honderden euro’s minder. Daarmee moet je wel érg gehecht zijn aan je optische drive om nog voor de dikke MacBook Pro te kiezen.

Prijsverschil tussen de reguliere en retina MacBook Pro bij gelijke specs (links 2,3 Ghz, rechts 2,6 Ghz).

Mac Pro
De update van de Mac Pro was voor Apple niet belangrijk genoeg voor een vermelding in de keynote. Verrassend was dat niet, want zoals we al eerder constateerden loopt de nieuwe versie op veel onderdelen achter op andere Macs. Toch kreeg de Mac Pro een ‘nieuw’-badge in de online Apple Store. Inmiddels lijkt men er in Cupertino ook van overtuigd te zijn dat er meer nodig is om een Mac nieuw te mogen noemen. De badge is namelijk weer verwijderd, zo ontdekte Gizmodo.

Gelukkig hoeven we de hoop niet op te geven op een Mac Pro die wél met recht nieuw genoemd mag worden. Leidinggevenden bij Apple zouden gehint hebben naar een échte update in 2013.

De online Apple Store op 11 en 12 juni.

Thunderbolt-naar-FireWire
Apple kondigde twee kabeltjes aan waarmee een FireWire- of Gb-ethernetaansluiting gemaakt kan worden van een Thunderbolt-poort. Op die manier kun je functies toevoegen aan de nieuwe MacBook Pro die het vorige model standaard heeft.

De Ethernetadapter is inmiddels te koop in de online Store maar over de Thunderbolt-naar-FireWirekabel zwijgt Apple vooralsnog in alle talen. In de online Store is ie onvindbaar en zelfs op de informatiepagina voor de nieuwe MacBook Pro wordt de kabel niet genoemd bij de accessoires. Het enige bewijs van zijn bestaan is te vinden in de videostream van de keynote.

Het enige bewijs van Apple's FireWire-naar-Thunderboltkabel.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Haha, ze zijn niet meer zo precies bij Apple dan dat we gewend zijjn.

 • Profielfoto
  Afroman

  Voordeel van de normale MacBook pro’s is dat de componenten wel makkelijker te vervangen zijn.

 • Profielfoto
  iErnst

  @SunKeeper Dat gevoel had ik ook al. Het is natuurlijk achteraf gelul en what-if, maar zou dit onder Steve Jobs’ regie ook zijn gebeurt?

 • Profielfoto
  eiko

  ik ben de Thunderbolt-naar-FireWirekabel wel tegen gekomen op de site van apple, en toen er bij leverbaar in augustus, maar kan het nu niet meer vinden

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja, ook tijdens de tijden van Steve Jobs was de website(is overigens) een drama. De helft van de site heeft altijd half in het engels gestaan en half in het Nederlands.

 • Profielfoto
  iPredict

  Als ik een niet-retina MBP moest kiezen dan zou het een instap 13″ zijn. Anders voelt het alsof ik teveel geld uitgeef aan iets dat duidelijk verleden tijd is.

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Vind de retina macbook nog steeds helemaal niks, erg dom dat ze de cd drive, ethernet en firewire hebben weggehaald, en het apparaat is veeel te duur

 • Profielfoto
  Apple-TechKid

  @Afroman ik heb daar ook last van dat de website half Nederlands en Engels is

 • Profielfoto
  pjotr

  Vraag me af of het verschil tussen de pro’s in de us store er ook zijn. Prijzen tussen nl en us willen nog wel verschillen. Klopt het trouwens dat de 11″ air duurder, maar de 13″ goedkoper is. Volgens mij is dat ook zoiets geks.

 • Profielfoto
  jasper050

  Bij de specificaties:

  Apple Thunderbolt to FireWire Adapter (sold separately, available in July)

  Dus zal dan ook wel in de store komen te staan.

 • Profielfoto
  Bart01

  @Afroman ik heb daar ook last van dat de website half Nederlands en Engels is

  Volgende week is ‘i.e. wel vertaald. Duurt altijd even..

 • Profielfoto
  djromdebom

  Thunderbolt to FireWire is voor mij doorslaggevend

 • Profielfoto
  donut

  Vind de retina macbook nog steeds helemaal niks, erg dom dat ze de cd drive, ethernet en firewire hebben weggehaald, en het apparaat is veeel te duur

  Ja dan hadden ze in ieder geval een gratis verloopje naar Firewire en ethernet kunnen meegeven.
  Die thunderbolt kabels kosten een fortuin

  Het Pro kan wel van de naam af, nl
  niet uitbreidbaar, geen snel ethernet standaard, geen dvd , geen FW
  kortom minder met meer pixels

 • Profielfoto
  Jurien73

  als je de macbook pro met retina ui de VS haalt is hij 1780,- euro
  in die beurt en als je een macbook pro 15 inch gewoon hier haalt is hij 1880,- euro
  dan denk ik als je iemand kent die daar toch vaak komt vraag diegenen even

 • Profielfoto
  klaasb

  Het ontbreken van een superdrive vind ik geen gemis. Het verloopje naar ethernet had er van mij inderdaad standaard bij gemogen.
  Ook vind ik het jammer dat de nieuwe mbp na aanschaf niet meer upgradebaar is.
  Moet in het najaar in de US zijn, ga toch eens nadenken over de aanschaf van zo’n retina mbp

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Met de keuze i5 of i7 processors is er ook bepaalde twijfels, want er is gewoon niet véél verschil tussen beide krachten. Dit wordt je zo verwoord, een typisch aantrek punt om in verschillende prijzen te kunnen verkopen. Maar uiteindelijk zal je dit verschil niet immens voelen!

 • Profielfoto
  Dennis002

  Wordt mijn MacBook Pro nou dik genoemd? Ik zeg toch ook niet dat de MacBook Air een MacBook Pro is waar aan de voorkant een tractor overheen gereden is..?

 • Profielfoto
  1984

  Als je een nieuwe MacBook Pro wilt kopen en je twijfelt of je de retina- of de reguliere zal kiezen, dan kan de prijs de doorslag geven. In dat geval lijkt de dikke MacBook Pro de meest logische keuze, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn.

  En hoe zit het met de kosten voor Ram te plaatsen en meer van dergelijke kosten die bij dit nieuwe ontwerp komen. Ik kijk het eerst even aan, echter het lijkt op een dure wegwerp laptop…?

 • Profielfoto
  Joost

  @1984. En gelijk heb je. Ifixit heeft de retina MacBook al uit elkaar gehaald (voor zover mogelijk) en een paar dingen vallen op. Ram is op het moederbord gesoldeerd ergo uitbreiding ram? Vergeet het. SSD module is vervangbaar maar wederom anders van vorm en aansluiting dus is een speciale (en dus waarschijnlijk kostbaardere) SSD module nodig.

  En dan nog niet eens kijkend naar het feit dat en de software en websites nog niet voorbereid zijn op retina displays en er dus op het op zich ongetwijfeld prachtige scherm belabberd uitzien.

 • Profielfoto
  ottovds

  Ik zou ok zo voor de oude reeks met 1680×1050 scherm gaan. Een hogere DPI dan dat zal niet veel aan de work-flow verbeteren aangezien ik de lettertjes van de menubalk toch niet kleiner zou willen. Daarbij komt dat Ik me bij foto/video bewerking op terrein me al meteen dat kleine haartje kan inbeelden dat op een sensor vuiltje lijkt maar klaarblijkelijk gewoon een vuilte op het scherm blijkt te zijn. Nu kan je dit zo zien als je even dichter bij kijkt, maar dan ga je toch wel even over je foto moeten schuiven…

  Daarbij komt dat het me belachelijk lijkt van een MBP full-option te kopen. Geef mij maar de basis configuratie en dan plaats ik er zelf wel een SSD en ram in…

  Véél goedkoper…

  Daarbij komt dat de retina versie geen 2 standaard 2,5 inch HD nissen heeft. (ik reken de Superdrive nis nu even mee) Dit zou betekenen dat ik bij een retina MBP de wel erg dure optie zou moeten nemen van de 768GB opslag om dan echt goed te zijn en zonder externe HD’s te werken…

  Kan je je al voorstellen met zo’n heerlijk dure thunderbolt disk aan je MBP op de bus ergens in Oost Afrika? Geef mij dan maar de snelheid van de SSD voor mijn OS in de superdrive nis en een vette grote klassiek HD in de klassieke HDD nis om zeker te zijn dat die snel onderweg te vervangen is…

  Afijn, voor de echte pro’s met veel geld is het idd een gemakkelijke keuze…

 • Profielfoto
  Haike

  Dat die Thunderbolt naar FW kabel plots weg is, zal wel te maken hebben dat de Thunderbolt update afgelopen week zoveel panic (kernels) gaf

 • Profielfoto
  MacMartino

  Krenk dat in praktijk maar weinig mensen later ram prikken in een mcbookpro, dat doe je al in het begin. Dat solderen lijkt me dus niet echt n big deal…

 • Profielfoto
  wensink

  Please come back steve we need you

 • Profielfoto
  1984

  Voor de 2,6 Ghz MacBook Pro loopt het verschil zelfs op naar € 380,-.

  Tel er voor de aardigheid dan ook nog even een superdrive bij dan heb je een verschil van 221.01, + een Thunderbolt-hub voor esata-drives €199.- indien FW niet functioneert dan is er geen verschil meer en je zit met een mooie platte Macbook met een hoop randapparatuur, in dat geval noem ik het geen vooruitgang.
  En vergeet de kinderziektes niet, en of 2880×1800 pixels werkelijk zo ideaal is..?

 • Profielfoto
  andries

  Eindelijk verlost van die ellendige superdrive!

 • Profielfoto
  marcwiesen

  Poeh poeh…… Wat een negatieve reacties lees ik allemaal zeg. Dit merk ik ook wel heel erg vaak op bij andere nieuws berichten en introductie van nieuwe producten.

  We moeten denk ik juist blij zijn dat bedrijven zoals Apple de innovatie niet stop zetten maar nieuwe producten ontwikkelen. Uiteindelijk hebben wij als consument daar weer profijt van.
  Wat had Apple dan moeten doen? Wachten tot software ontwikkelaars en websitemakers met producten komen voor hoge resolutie schermen?
  Ik denk van niet. En denk dat Apple juist weer een markt aanstuurt voor nieuwe software ontwikkelingen en mooiere producten (software, websites). Wat dan weer in de toekomst weer mooi is voor ons als consumenten.
  Anders krijg je het kip en ei verhaal!

  Dat Thunderbolt naar FireWirekabeltje komt echt wel. Volgens Apple in juli. Dat is niet meer zo lang weg van nu.

  Dat die superdrive uit die nieuwe MBP verdwenen is zal ik niet wakker van liggen. Als ik na ga bij mezelf gebruik ik nauwelijks meer cd’s of dvd’s in mijn computer. Dat kan ik dan wel goed af met een externe versie, of via een andere computer (wat tegenwoordig ook kan).

  Ik vind de nieuwe MBP tegenover de oude MBP niet duur, zoals in het artikel beschreven zelfs goedkoper. Maar goed ieder zo zijn keuze en dat is ook mooi. Ieder zal zijn computer voor een ander doel gebruiken, dus zal niet iedereen het zelfde product kunnen waarderen. Maar of het niet goed is………..

  Ik ben in ieder geval blij met mijn bestelling van de nieuwe MBP.

  Groeten, Marc.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Ik ben nog blij met m’n standaard 15″ MBP (Early 2011) met 8 GB RAM, maar misschien dat ik er binnenkort een SSD in laat plaatsen. De diskdrive offer ik dan op, zodat daar m’n standaard harde-schijf (of een grotere van 1 TB) geplaatst kan worden.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ach, tenzij het echt nodig is, moet je nu geen nieuwe MBP kopen. Ze zijn er duidelijk zelf nog niet goed over uit en ik ben benieuwd hoe de eerste herstellingen gaan verlopen, om maar over de kinderkwaaltjes te zwijgen.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Dat de NL Store de tag ‘nieuw’ had verwijderd was mij de 13e al opgevallen!

 • Profielfoto
  Mjansen

  Wat kan iedereen toch heerlijk zeuren over het missen van een Optical Drive, het missen van een Ethernet aansluiting en de super hoge resolutie….

  Lieve mensen, hoe vaak gebruik je tegenwoordig nog een cd of dvd? Steeds meer aankopen worden via het internet gedaan, of streaming diensten zoals Spotify en iTunes Match. De Macbook Air wordt toch ook gewoon verkocht? niemand mist een optische drive… of willen jullie ook graag een dvd-speler in de Apple TV?

  Het gemak van een laptop is volgens mij dat hij draagbaar en draadloos is… waarom zeurt iedereen dan over een ethernet poort? Als je een goed draadloos netwerk in huis hebt, haal je met deze Macbook dezelfde snelheden als met een ethernet kabel (behalve voor de mensen die een gigabit netwerk in huis hebben… maar dat zal wel meevallen).

  En dan ook nog over het idee dat de lettertjes van je scherm kleiner worden door het retina display… mensen, please… is het beeld van de iPhone en iPad ook onleesbaar klein geworden? Nee, alles ziet er hetzelfde uit. Dat komt doordat ze de extra pixels gebruiken om letters en afbeeldingen scherper te maken… Zie het als een upgrade van SD video naar HD video… alles ziet er scherper en mooier uit… Hierdoor worden teksten en afbeeldingen nog beter leesbaar, en zoals men over de nieuwe iPad zei, lijkt het beeld net zo scherp als een magazine of boek…

  Misschien zijn jullie gewoon nog niet toe aan de laptop van de toekomst… speciaal voor jullie heeft Apple er voor gekozen om ook de ‘standaard’ MacBook Pro een update te geven, zodat je lekker je ethernet kabeltje er in kan stoppen en een dvdtje kan kijken… lekker retro…

 • Profielfoto
  kpintelo

  Leuk dat apple een retinascherm introduceert en leuk dat ze platter is.
  Maar ramgeheugen gesoldeerd? Moet dat nu echt om ze platter te krijgen.
  Is dat niet de zoveelste truc van apple om dure ramgeheugen modules te kunnen verkopen. Die van apple zijn immers 2 tot 3 maal zo duur als de normale … Ik heb net 16 GB ram geheugen gekocht voor 120 euro. Bij apple kost dat 300 euro (slik) bij de imac. Bij de retina zie ik 200 euro voor 8 GB er bij dat kost dus normaal 60 euro. Is gewoon belachelijk …

 • Profielfoto
  kpintelo

  Ze beginnen meer en meer het ipad/iphone model te introduceren. Dit zijn de specificaties en je kan niets achteraf meer vervangen. Met als doel dat je dan sneller een nieuwe pc moet kopen. Is gewoon belachelijk …

 • Profielfoto
  ernst.

  En daarom zeg ik altijd dat je wel erg dom en kortzichtig moet zijn als
  je gelijk als eerste alweer naar de Applestore rent om het nieuwste
  van het nieuwste gelijk te willen halen want er is altijd wel wat waarom
  of iets het niet goed doet of er ontbreekt iets aan. Iig er is altijd wel
  wat zoals ook met het nieuwste OS van Apple na diens laatste release.

  Vwb de MBP is de 17 inch dus niet meer te krijgen(of toch later…) en
  is het wachten tot in 2013? de MacPro een echte grote update krijgt
  met hopelijk de 17 inch MBP erbij en natuurlijk alles retina is. Hopelijk
  een mat scherm ook gewoon weer mogelijk is als keuze wanneer je
  online bestelt.

 • Profielfoto
  Warudin

  als je de macbook pro met retina ui de VS haalt is hij 1780,- euro
  in die beurt en als je een macbook pro 15 inch gewoon hier haalt is hij 1880,- euro
  dan denk ik als je iemand kent die daar toch vaak komt vraag diegenen even

  Voor zover ik weet komt daar nog wel belasting bovenop, dat geven ze namelijk niet weer in de Amerikaanse Apple Store, in tegenstelling tot de onze. Nu weet ik niet hoe hoog de belastingen daar zijn (verschilt per staat, vandaar dat ze het niet vermelden) maar je verhaal gaat dus maar deels op.

 • Profielfoto
  nomac

  Misschien toch maar wachten op de nieuwe MacPro? Wie weet dat we het gaan halen 2013, het schijnt dit jaar afgelopen te zijn.

  Net een nieuwe wagen gekocht. Een MacBook Pro kan er niet meer vanaf:-) Ook ben ik benieuwd wanneer de concurrentie, pc-wereld, met Retina-schermen zal komen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  @Warudin
  De State Tax is tussen de 0 en 8 procent. Maar bij de douane ben je de pineut als je hem niet aangeeft. Als je hem aangeeft ook, trouwens.

  Apple is de hogere dollarkoers al aan het verrekenen. Dat wordt wat als de koers euro-dollar weer één-op-één is. Of slechter.