Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 juni 2012

Mac Pro is toch niet nieuw (en andere weetjes uit de Apple Store)

Daags na de onthullingen op WWDC komt het Apple-nieuws niet langer uit San Francisco. Voor de laatste weetjes rond de aangekondigde nieuwe producten word je inmiddels wijzer op de Online Apple Store. Zo blijkt de Retina MacBook Pro goedkoper dan de ‘normale’ Pro met optische drive, is de aangekondigde Thunderbolt-naar-FireWirekabel onvindbaar en lijkt Apple zich inmiddels ook te realiseren dat de nieuwe Mac Pro eigenlijk te mager is om ‘nieuw’ genoemd te worden.

MacBook Pro
Als je een nieuwe MacBook Pro wilt kopen en je twijfelt of je de retina- of de reguliere zal kiezen, dan kan de prijs de doorslag geven. In dat geval lijkt de dikke MacBook Pro de meest logische keuze, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. Op het moment dat je een reguliere 15 inch MacBook Pro uit laat rusten met de zelfde specificaties als de retina-versie (voor zover mogelijk) dan blijkt het oude model honderden euro’s duurder te zijn dan de Retina MacBook Pro.

Een 2,3 Ghz MacBook Pro met 256 GB SSD-opslag, 8 GB RAM en een hi-resscherm met een resolutie van 1680×1050 (nog steeds ver van retina) kost € 2578,99. De 2,3 Ghz Retina MacBook Pro heeft standaard 256 GB SSD, 8 GB RAM en een scherm met 2880×1800 pixels en kost € 2279,-. Dat scheelt dus €300. Voor de 2,6 Ghz MacBook Pro loopt het verschil zelfs op naar € 380,-.

Je krijg dus meer beeldscherm en een dunnere en lichtere MacBook Pro voor honderden euro’s minder. Daarmee moet je wel érg gehecht zijn aan je optische drive om nog voor de dikke MacBook Pro te kiezen.

Prijsverschil tussen de reguliere en retina MacBook Pro bij gelijke specs (links 2,3 Ghz, rechts 2,6 Ghz).

Mac Pro
De update van de Mac Pro was voor Apple niet belangrijk genoeg voor een vermelding in de keynote. Verrassend was dat niet, want zoals we al eerder constateerden loopt de nieuwe versie op veel onderdelen achter op andere Macs. Toch kreeg de Mac Pro een ‘nieuw’-badge in de online Apple Store. Inmiddels lijkt men er in Cupertino ook van overtuigd te zijn dat er meer nodig is om een Mac nieuw te mogen noemen. De badge is namelijk weer verwijderd, zo ontdekte Gizmodo.

Gelukkig hoeven we de hoop niet op te geven op een Mac Pro die wél met recht nieuw genoemd mag worden. Leidinggevenden bij Apple zouden gehint hebben naar een échte update in 2013.

De online Apple Store op 11 en 12 juni.

Thunderbolt-naar-FireWire
Apple kondigde twee kabeltjes aan waarmee een FireWire- of Gb-ethernetaansluiting gemaakt kan worden van een Thunderbolt-poort. Op die manier kun je functies toevoegen aan de nieuwe MacBook Pro die het vorige model standaard heeft.

De Ethernetadapter is inmiddels te koop in de online Store maar over de Thunderbolt-naar-FireWirekabel zwijgt Apple vooralsnog in alle talen. In de online Store is ie onvindbaar en zelfs op de informatiepagina voor de nieuwe MacBook Pro wordt de kabel niet genoemd bij de accessoires. Het enige bewijs van zijn bestaan is te vinden in de videostream van de keynote.

Het enige bewijs van Apple's FireWire-naar-Thunderboltkabel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac Pro is toch niet nieuw (en andere weetjes uit de Apple Store)
Sluiten