Komt Microsoft met een iPad-killer? [update]

Door: Chuck Sterk - 33 reacties

AllThingsD meldt dat Microsoft aanstaande maandag in L.A. een event organiseert en een ‘major announcement’ belooft. Volgens het blog gaat het evenement over Microsoft’s tabletstrategie en komt er een Windowstablet aan. De bronnen van AllThingsD en The Wrap zeggen dat Microsoft de markt gaat bestormen met een tablet die zowel qua hardware als software door het bedrijf zelf geproduceerd worden.

De tablet van Microsoft zou gaan draaien op een ARM processor en worden voorzien van Windows RT, de speciale tabletversie van Windows 8. Door de keuze om hardware zelf te produceren neemt Microsoft de technologische mogelijkheden zelf in de hand en is het niet meer afhankelijk van de hardware van Samsung en HP, bedrijven die ook tablets produceren met Windowssoftware. Door deze stap houden Balmer & Co. de ontwikkeling van hard- en software in eigen hand, wat MS de mogelijkheid geeft om deze exact op elkaar af te stemmen, net als Apple dat doet.

The Verge gooit het over een andere boeg. Zij zien meer in de visie van ZDNet en denken dat MS zich richt op de Amazon Kindle Fire. Een door Nokia geproduceerde 7 inch tablet /e-reader is een logische stap, zeker nadat Barnes & Noble en Microsoft afgelopen april een samenwerking bekend maakten.

Een hoop mogelijkheden en verwachtingen voor de presentatie van aanstaande maandag. De vraag is: rivaal voor de iPad of Amazon Kindle Fire, of wordt het Zune 2.0?

Update:
Volgens een woordvoerder van Barnes & Noble hebben zij in ieder geval niets met de onthulling te maken.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  iErnst

  Voorlopig is of komt er geen iPad-killer, daarvoor heeft de iPad al een te groot marktaandeel.

 • Profielfoto
  Balloobear

  Microsoft mag dan wel willen gaan concurreren, maar voor mij is en blijft iPad het fijnste werken. En waarschijnlijk zullen meer mensen voorlopig ook wel zo blijven denken.

 • Profielfoto
  Jokki

  Ballmer & Co. lol:-)

 • Profielfoto
  LompeRick

  @iErnst en jij denkt dat dat zo blijft? Bedrijven gaan Windows tablets omarmen. Integreert ook veel beter met bestaande systemen dan de iPad.

  Met Windows 8 heeft MS goede beslissingen genomen en iets heel anders neergezet dan Google en Apple. Geloof mij, de iPad domineert de markt straks niet meer:)

 • Profielfoto
  twisss

  @LompeRick daar heb je wel deels gelijk in. Ik geloof dat de meeste bedrijven een MS tablet zullen gebruiken omdat ze al Windows gebruiken als OS. Maar dan veroverd MS weer de bedrijfsmarkt maar dit keer niet ook de normale consumenten markt. Daar heeft Apple een te grote voorsprong op.

 • Profielfoto
  RickPrin5

  Moeten ze wel een beetje beter hun best doen als toen der tijd met de Zune.

 • Profielfoto
  iErnst

  @LompeRick Aangezien de iPad nauwelijks in de zakelijke markt wordt gebruikt is het Apples met peren vergelijken. MS zal dan de zakelijke markt een stuk kunnen veroveren, maar ik denk dat de consumentenmarkt de iPad zal blijven omarmen.

 • Profielfoto
  queenfan

  Leuk dat Microsoft met een tablet komt en na mijn eerste ervaringen met Windows 8 ben ik verrassend positief over Windows 8, maar weet niet ok ik zit te wachten op een tablet met wen virusscanner ;-p

 • Profielfoto
  Chuck Sterk

  @LompeRick Aangezien de iPad nauwelijks in de zakelijke markt wordt gebruikt…

  Is dat zo? Ik zit in de marketing & communicatie en zie echt alleen maar iPads gebruikt worden. Maar misschien heeft dat met de beroepsgroep te maken?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @iErnst: denk nog maar eens na over wat je zei. Want dat de iPad ‘nauwelijks in de zakenwereld gebruikt wordt’ komt zo ongeveer neer op de grootste onwaarheid die ik ooit heb gelezen. Alleen al de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) adviseert haar leden (de gemeenten) om voor een paperless office de iPad serieus te overwegen.
  .
  En dan nog maar te zwijgen van bedrijven buiten de overheid; ook daar wordt de iPad juist erg veel gebruikt. De derde groeiende markt is het onderwijs. Dus waar jij je bewering vandaan hebt…?

 • Profielfoto
  salvatore

  iPad wordt absoluut enorm (!) veel gebruikt in de zakelijke markt. De eerste Samsung moet ik nog tegenkomen. Naast overheid, verzekeraars en zorginstellingen kom je ze ook overal tegen op evenementen (zoals de RAI).

  Zelf help ik kleine en grote organisaties met de uitrol. Maar dan alleen in combinatie met profielbeheer, standaard aanwezig in Apple Lion server. Is los te koop voor 40 euro, zodat je het eventueel kunt installeren op een bestaande Mac! Hiermee super centraal beheren van iPhone-, iPad- maar ook Mac-instellingen. En deze opzet past prima in een Microsoft omgeving.

  Microsoft komt maandag wellicht wel met een bruine iPad killer. En mogelijk heet ‘ie wel MuchTooLate

 • Profielfoto
  iErnst

  Oke, excuus, was misschien iets te kort door de bocht. Ik doelde ook onder meer op I(C)T-achtinge bedrijven. Kan aan mij liggen, maar bij veel bedrijven wordt een MS omgeving gebruikt, waar de weerstand op Apple producten nogal hoog is. Niet te tweaken naar eigen behoeften. Nu zal dit de laatste tijd best aan verandering onderhevig zijn. Ik werk zelf in de media, waar producties vaak een iPad hebben om dingen in beeld te brengen op camera. Als je echter kijkt naar de redactie van programma’s of überhaupt de omroepen, bestaat vaak de gehele computer infrastructuur uit MS. Een uitzondering daar gelaten.

  @Chuck Sterk Klopt, in de media en grafische industrie ook.

  @csteelooper Adviseert betekent nog niet dat er daadwerkelijk al mee gewerkt wordt.

 • Profielfoto
  aardappeleter

  IErnst, je klinkt als een puistigere puber zonder geld. Lekker fappen op een watergekoelde proc!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er is geen enkele reden waarom bedrijven, scholen en instellingen op een Windhoos tablet zouden overstappen. Hef besturingssysteem is daarbij niet van belang. De iPad werkt standalone en elke connectie met wat voor netwerk is gewoon mogelijk. Via wifi etc.
  De zakelijke markt gebruikt juist iPad, omdat die optimaal gebruiksgemak combineert met kwaliteit.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPad is ook vanwege de veiligheid populair bij bedrijven en organisaties en is uitstekend aan te passen bij de wensen van een bedrijf of organisatie. Zo is de Eerste Kamer vorig jaar volledig overgestapt op iPad gebruik. Die enorme stapel uitgeprinte stukken is nu vervangen door digitale bestanden: nauwelijks papiergebruik en bewerking van documenten is geregeld met speciale Eerste Kamer app, waarin allerlei functie mogelijk zijn. Zo gebeurt het ook bij scholen, die volledig overstappen op iPads in plaats van boeken. Werkt ideaal!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik zie niet in waarom een Windows tablet beter zal integreren dan een iPad..

  Bijna elk bedrijf heeft wel een eigen app met wat hun bedrijf wilt dus ze kunnen de integratie zo goed als 100% zelf afstellen. Daarnaast levert een iPad al prima integratie met mail, agenda enz..

  Ik denk dat bedrijven juist sneller voor de iPad kiezen omdat veel mensen al een iPad hebben en het een statussymbool is.. Iemand die de verzekering uitlegt op een iPad komt eens stuk professioneler over dan iemand die met een random Android tablet komt, in mijn ogen althans.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ben erg benieuwd. Apple kan wel wat competitie gebruiken.

 • Profielfoto
  iErnst

  @aardappeleter Sterk argument.

 • Profielfoto
  jobz

  ZunePad, of zoals ze in Brabant zegge: “zunne pad hebbe wij nog niet gehaaaaad”

 • Profielfoto
  mauricehooijmans

  Ja, Microsoft komt met een Tablet variant. Maar Microsoft verslaat Nooit of ten Nimmer een GIGANT als Apple.

 • Profielfoto
  mymac

  Als het net zo fijn werkt als een iPad en daarnaast ook net zo fijn werkt als Windows 8 op de telefoons, kan het best een hit worden. Ik beschouw het momenteel zelf als enige serieuze alternatief naast iOS.

 • Profielfoto
  iPredict

  Windows 8 RT staat het niet toe om desktop software te installeren. Pretty much defeats the purpose of running Windows. Metro moet nog helemaal van de grond komen.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Dit verhaal lijkt mij heel sterk denken aan het zune debacle. Toen wou Microsoft met de iPod concurreren, wat gigantisch faalde. Het probleem zat in het verspreiden van de hardware. Hij was immers alleen in de US verkrijgbaar. Als Microsoft nu wereldwijd direct leverbaar maakt en een open systeem is, dan kan het nog eens gaan werken.

  Er lopen genoeg gekken op de wereld die Windows op een Tablet willen hebben, kijk maar naar al die virtual desktop software. Moet dus wel een markt voor zijn.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  M$ is, zoals gewoonlijk, weer achter de feiten aan aan het rennen. Ze zullen ongetwijfeld wel een succesje of 2 kunnen boeken, maar de iPad domineren? Geloof er weinig van…

 • Profielfoto
  Haike

  Ze beginnen het bij MS blijkbaar een beetje te snappen; hardware en software uit een en dezelfde koker. Iets waar Apple uiteindelijk toch groot op geworden is. Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  LucasX

  Laat nu eens die heftig overdreven woorden van “… killer” eens weg, zoals in de titel van dit artikel “iPad-killer”.

  Net door dit overdreven woordgebruik wordt het tegenovergestelde bereikt : het wordt als het ware cynisch bedoeld. De “… killer” krijgt nu de betekenis van iets die over-gehypt is en die zo altijd afloopt met een sisser van formaat.

  Dus gebruik eens woorden die niet zo sensationeel klinken, maar een wat meer waarheidsgetrouwe indruk nalaten, zoals :

  “Komt Microsoft met een iPad-concurrent?”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad, killers zijn er nauwelijks en echt serieuze concurrenten evenmin. De énige concurrent voor een Apple product vind ik de Samsung GIII voor de iPhone. Die loopt voor qua scherm, processor etc. Maar een tablet dat een beetje in de buurt komt heb ik nog niet gezien!

 • Profielfoto
  Night

  Luister nou, het is niet alleen de tablet zèlf. Al zou Microsoft een tablet maken die de helft kost van een iPad, 2x zo snel zijn en 2x zoveel mogelijkheden en aansluitmogelijkheden bieden, dan nóg moet er een community omheen groeien die zorgt voor speciale apps voor dat Tablet, er moet een apps store komen, etc. En eer het zover is, is de concurrent allang met iets nóg beters op de markt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik snap niet dat Microsoft grip probeert krijgen op een markt die al gedomineerd wordt door Apple. Ze kunnen beter doorgaan met waar ze het beste in zijn; software maken.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Let goed op allemaal, ik ben zelf een ontzettend grote fan van de iPad. Maar Microsoft bevat nog steeds véél méér gebruikers over de héél wereld met Windows op hun computer. Dus onderschat de kracht niet van Microsoft, één fatsoenlijk sterk en stabiel product en het zou héél anders kunnen uitdraaien.

 • Profielfoto
  DestroyOhBoy

  Lol, het zal allemaal wel.
  Ik “wacht” nog steeds op de Courier van MS (2009 en in mid 2010 uiteindelijk toch maar geannuleerd):D

  http://gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet

 • Profielfoto
  Chuck Sterk

  Net door dit overdreven woordgebruik wordt het tegenovergestelde bereikt : het wordt als het ware cynisch bedoeld.

  Dat was precies mijn bedoeling ook;-)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Let goed op allemaal, ik ben zelf een ontzettend grote fan van de iPad. Maar Microsoft bevat nog steeds véél méér gebruikers over de héél wereld met Windows op hun computer. Dus onderschat de kracht niet van Microsoft, één fatsoenlijk sterk en stabiel product en het zou héél anders kunnen uitdraaien.

  Ja.. allemaal mensen die niet meer dan 400/500 euro uit willen/kunnen geven voor een computer. Dan heb je nogal weinig keuze he.. Bij een tablet is dit al heel anders. De iPad is niet ongelofelijk duur (vanaf 400 euro, de iPad 2), zoals de Mac voor veel mensen wel is. En ik zie MS niet met een iPad-killer komen voor 200 euro.