Kan verleden WWDC-keynote voorspellen?

Door: Redactie - 33 reacties

Er is maar één vraag die OMT’ers al nachten wakker houdt… wat gaat Apple aankondigen op de WWDC? Afgaand op de stroom geruchten van de afgelopen weken is redelijk eenvoudig een antwoord te verzinnen. Maar ja, geruchten zijn in het verleden lang niet altijd betrouwbaar gebleken. Daarom besloten we op de OMT-redactie om juist dat verleden eens als leidraad te nemen.

Onze stagiair kreeg de taak wat historisch onderzoek te doen naar de momenten waarop Apple in de afgelopen zes jaar nieuwe hard- en software heeft aangekondigd. Dit resulteerde in onderstaand overzicht, waarbij de WWDC-maand dikomlijnd is. Wat kunnen we verwachten op de keynote van aanstaande maandag, afgaand op het verleden?

OMT's aankondigingenoverzicht 2006-2012 (klik om te vergroten)

Een aantal zaken vallen op als je kijkt naar de WWDC’s sinds 2006. Om te beginnen blijkt Apple op of rond vier WWDC’s Mac-hardware uitgebracht te hebben, met uitzondering van 2008 en 2011. Ook de iPhone blijkt een trouwe kandidaat voor de WWDC. De iPhone 3G, 3GS én de iPhone 4 zijn tijdens het jaarlijkse congres onthuld. Alleen de eerste en meest recente iPhone zijn niet op een WWDC gepresenteerd. Een nieuwe versie van iOS blijkt geen vaste prik voor WWDC te zijn. Behalve vorig jaar zijn alle versies op losse evenementen getoond.

Kijken we breder dan alleen de WWDC, dan blijkt oktober een gegarandeerde Mac-hardwaremaand te zijn. Daarnaast wordt duidelijk dat Apple tot nu toe ieder jaar nieuwe Macs heeft uitgebracht in de eerste helft van het jaar (dus voor de WWDC), behalve dit jaar. Nog schokkender is de conclusie dat er in de afgelopen 20 maanden geen nieuwe versies van iLife en iWork zijn gekomen. Sowieso is het schema voor 2012 nog erg leeg. Buiten de aankondiging van Mountain Lion, de nieuwe iPad en de nieuwe Apple TV is er dit jaar nog niets noemenswaardig gebeurd, of het moet de introductie van iBooks Author voor onderwijsinstellingen zijn geweest.

Wat kunnen we hier uit concluderen? In ieder geval blijken WWDC-keynotes (of de weken er omheen) een gedegen kandidaat voor nieuwe Macs en iPhones, behalve vorig jaar. Nieuwe versies van iOS zul je er minder snel zien behalve, opnieuw, vorig jaar. Daarnaast blijkt uit het schema dat er in vergelijking met voorgaande jaren nog erg weinig gebeurd is in 2012.

Kortom, de voorgaande WWDC’s blijken te grillig om een nauwkeurige historische voorspelling te doen over aanstaande maandag. Tegelijkertijd is duidelijk dat Mac hard- en software hoog op de agenda moeten staan, wil Apple nog enigszins in lijn blijven met de afgelopen jaren. Maar ja, resultaten uit het verleden bieden nog altijd geen garantie voor de toekomst…

Welke conclusies trek jij uit het schema?

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  bennievialle

  Welke conclusies? Nou dat ik hem niet kan lezen, zo klein….:)

 • Profielfoto
  McPherson

  Te klein…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Ff klikken op ’t plaatje.:-)

 • Profielfoto
  bennievialle

  Ok jullie winnen… nu wel;)

 • Profielfoto
  MauriceJanmaat

  Foto is zo slecht dat er geen chocola van te maken is dus conclusie wordt dan waarschijnlijk, Apple heeft betere screens dan OMT;-) hahahahaha

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @MauriceJanmaat: hint: Heb je wel de beschrijving onder het plaatje gelezen?;-)

 • Profielfoto
  MauriceJanmaat

  mmmm eerst de muis van het plaatje af en dan weer erop dan zie je dat het vergroot kan worden… OMT heeft dus duidelijk (bijna) net zo’n goed plaatje als Apple;-)

  Op basis van het nu wel te lezen plaatje conclusie:

  Nieuwe MacBooks, Mac Pro, Mountain Lion heel misschien een nieuwe versie iLife en als OMT wellicht iOS6 beta maar dat denk ik eerlijk gezegd niet… iPhone 5 laat ook nog even op zich wachten tot de herfst van dit jaar en wellicht zelfs begin 2013

 • Profielfoto
  Steve-vp

  Het is zeker koffiedik kijken. Het blijft leuk dat iedereen op het topje van zijn stoel zit en maar speculeert hoe en wat. Echte duidelijkheid zal pas maandag zijn vrees ik:p

  Nu moeten we mss ook even stilstaan dat alles nu wat anders verloopt sinds Steve op 5 oktober 2011 overleed. We kunnen dus weer heel wat anders hebben..

  Het is afwachten geblazen..:) Maar die Retina Kleur zou ik wel prachtig vinden zeker ook voor ons binnen de media sector waar ik nu actief ben..:p

 • Profielfoto
  nomac

  Ja maandag weten we meer. Ik ben alvast benieuwd wat Apple uit zijn hoge hoed zal toveren. :thumbsup:

 • Profielfoto
  macoky

  Laat het me met de beroemde Duitse lied van Rudi Carrel beschrijven: Lass dich überraschen, schnell kann es geschehen, dass auch deine Wünsche in Erfüllung gehen

 • Profielfoto
  Di May

  ” Resultaten uit het verleden zeggen niets over de toekomst. ”
  Wel, dit geldt ook voor dit soort aangelegenheden. Reken maar.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Als ik een analyse loslaat op het schema zeg ik Oktober is DE maand voor hardware aankondigingen. Logisch WWDC is toch voor ontwikkelaars? Ach, er is maar 1 ding met zekerheid te zeggen: Niets is zeker:wink:

 • Profielfoto
  Di May

  Oeps, zie nu dat de schrijver van dit artikel die conclusie ook al had.
  Maar halverwege het artikel was ik zelf al tot dat besef gekomen.

  Vandaar mijn voortvarendheid.

 • Profielfoto
  bennievialle

  Ik denk dat er geen Iphone hardware en/of software wordt gepresenteerd. Het gaat deze ronde over mac hardware. Dus Macbooks (pro & air) en (i)Macs volgens mij…

 • Profielfoto
  Aidovive

  Het is overduidelijk dat Retina-schermen naar de Mac gaan komen. Op de WWDC dus nieuwe Macs, en Mountain Lion. Over iOS of iPhone 5 zullen we niet veel geen horen denk ik. Apple wil het succes van de AppStore voor iOS ook op de Mac voortzetten en in de huiskamer mbv AppleTV. Daar zal het om draaien op de WWDC.

 • Profielfoto
  Laiven

  Is al bekend wanneer de keynote is volgende week?

 • Profielfoto
  frenz

  Ik durf de voorspellingen wel aan: nieuwe MacBooks, OS update, iWork/iLife en iets met Apple TV en Siri.

  Geloof nog er nog steeds niet in dat Apple met een echte TV komt. Ik zie meer in een kastje zoals die er nu al is. Voor € 99,- wil iedereen wel iets bij zijn TV kopen… Maar je koop niet zomaar een nieuwe TV. En al helemaal niet in de frequentie van iPhone of computer… Tenzij de TV een touchscreen heeft waartegen je kan praten met Siri en dat die automatisch pizza’s besteld. Dan wil ik ‘m ook;-)

 • Profielfoto
  App69

  Ik verwacht niks.
  Ik zie het wel.

 • Profielfoto
  iPredict

  We gaan nog veel mooie releases meemaken dit jaar. Er zijn meer dan zat geruchten in het rond en één ding is zeker: het past lang niet allemaal in wwdc.

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Conclusie:
  .
  iPhone:
  .
  De iPhone 5 komt in sept/okt, omdat iOS 6 is aangekondigd. Als je kijkt in het schema kijkt, zie je dat iOS elk jaar in maart/april werd aangekondigd en de iPhone op het WWDC evenement.
  .
  Het eerste jaar werden de iPhone én iOS (iPhone OS) tegelijkertijd aangekondigd, de reden lijkt me duidelijk.
  .
  Vorig jaar is er afgewijkt van dit ritueel (maart/april iOS, WWDC iPhone). iOS werd op het WWDC evenement aangekondigd, wat dus leidde tot een iPhone aankondiging in oktober.
  .
  Wat betreft de iPhone lijkt het me dus duidelijk.
  .
  Mac hard- & software:
  .
  Het is 99,9% zeker dat Mountain Lion getoond wordt, omdat deze al getoond is, als je begrijpt wat ik bedoel. En ook omdat deze nieuwe versie van het Mac OS een release in de zomer had geplanned.
  .
  Wat betreft de Mac hardware kan ik niet met zekerheid zeggen dat deze aanwezig zijn, maar het is al een tijd geleden dat de Mac Pro is geüpdated. Dus een aankondiging zit er aan te komen.
  .
  Dit is mijn conclusie.

 • Profielfoto
  Ludo

  Nieuwe mac pro’s, apple TV, en de gloednieuwe apple-auto, dat jullie dat nou niet zien… het is zo duidelijk als wat :crazy:

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Sorry als mijn reactie een beetje onoverzichtelijk is, want OMT reacties ondersteunen geen blanco regels. Om alinea’s te vormen.

 • Profielfoto
  AppleStef

  @BenitoMilan,… Idd, heb ik ook al altijd vreemd gevonden, want in het forum kan je wel gewoon witregels gebruiken.
  .
  Wat je ook kan doen is een nieuwe regel maken en daar gewoon een punt of een ‘-‘ zetten (zie hierboven).

 • Profielfoto
  BenitoMilan

  Wat je ook kan doen is een nieuwe regel maken en daar gewoon een punt of een \’-\’ zetten (zie hierboven).

  Thanks! Daar ben ik nooit opgekomen. *past z’n bericht aan*

 • Profielfoto
  Racketeers

  Hmm.. de enige conclusie die ik kan trekken is dat er sinds 2006 geen enkele aankondiging in december is gedaan.

 • Profielfoto
  Haike

  Wat mijn conclusie is? Dat het tempo waarmee er weer wat nieuws de markt op geslingerd wordt lager ligt dan dat het was. Of je dat moet relateren aan het wegvallen van Steve Jobs, weet ik niet.

 • Profielfoto
  Nikita

  Is het zo erg dat het tempo wat lager ligt?

 • Profielfoto
  jeroentje

  zal apple alles tegelijk tijd willen veranderen ieder jaar (of half jaar)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPhone 5 moet absoluut nu! Die was bijna zeker al gepland vorig jaar juni, samen met de 4S. Dat waren toen al dingen die uitlekten. Als dat was gebeurd, had Apple voorsprong gehouden op Samsung en andere concurrenten.
  Om een reden die we niet kennen, is het toen uitgesteld, de iPhone 5 helemaal niet uitgebracht. Misschien technische reden.
  Die had natuurlijk gelijk op moeten gaan met iOS 5. Daarom kan de nieuwe iPhone nu géén iPhone 5 heten. Geen gehoor en verwarrend: iPhone 5 met iOS 6. Het wordt dus De Nieuwe iPhone, met iOS 6, en volgende week. Tenzij er zoveel achterstand is (waarom?!!) dat het ook nu nog niet kan. Een iOS 6 uitbrengen terwijl de nieuwe iPhone er nog niet is, zal zéker niet gebeuren!

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Ik gok op ios6 nu en de iPhone zelf later.. Zo te zien hebben ze dat elk jaar gedaan eerst de software en later de telefoon..

  Daarnaast verwacht ik ook de nieuwe Macs omdat ze anders nogal weinig hebben..

  Waarschijnlijk september het iPhone/iPod event.

  Dat iOS 6 uit komt durf ik bijna wel zeker te zeggen aangezien de banner van de wwdc iPhone icoontjes bevat. Hopelijk komt het ook gelijk beschikbaar!

 • Profielfoto
  smalle50

  Sowiso ios6…aangezien ze de banners ervan nu aan het hangen zijn (kijk maar op 9to5mac) :-).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als iOS 6 nu uit zou komen en de iPhone pas in oktober, is er voor veel mensen die iPhone 4(S) hebben minder reden om een iPhone 5 te kopen, omdat ze het nieuwe iOS dan al hebben en veel van de features die daarop zitten, kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  The NEW Apple iPhone (and Apple iScreen) > YOUR ACCESS TO THE WORLD…!