iTunes U nu ook voor primair en voortgezet onderwijs

Door: Redactie - 6 reacties

Je hoort er niet zo heel veel over en dat is eigenlijk jammer, want de iTunes U App op de iPad laat heel goed zien dat iTunes U inmiddels heel veel meer is dan een collectie video’s van colleges met af en toe een PDF bijgevoegd. Met de App kwam namelijk ook de iTunes U Cursus, een nieuwe manier om een volledige leereenheid, voorzien van de meest uiteenlopende leermiddelen (waaronder Apps en iBooks) op een heel specifieke iPad-manier aan te bieden.

Tot op heden hebben slechts 4 Nederlandse onderwijsinstellingen leermateriaal op iTunes U staan en die komen allemaal uit het hoger onderwijs. Maar wie heel goed leest op de iTunes U-pagina’s op de Apple-website kan zien dat ook scholen uit het primair en voortgezet onderwijs van deze leeromgeving gebruik kunnen gaan maken. Het staat er letterlijk:

“Als docent op een universiteit, hogeschool of lagere of middelbare school kun je voortaan heel eenvoudig je eigen cursussen samenstellen en verspreiden, bestaande uit boeken, audio- en videobestanden en ander materiaal. Iedereen die iets moet of wil leren, kan je cursussen gratis volgen via een veelzijdige nieuwe app voor iPad, iPhone en iPod touch.”

Waar de eisen voorheen vrij stevig waren wat betreft het materiaal dat je al klaar moest hebben staan, heeft Apple de teugels inmiddels aardig laten vieren en is het hele aanmeldproces stukken eenvoudiger gemaakt. Neemt niet weg dat iTunes U niet zonder meer beschikbaar is voor individuele scholen en schooltjes. Het is echt zaak dat een bestuur zich committeert aan het vullen van een iTunes U website. Daarnaast is het van belang dat scholen nauwkeurig omgaan met auteursrechten natuurlijk. Hoe dan ook, wie een goed plan heeft en een flinke ambitie kan een aanvraag indienen.

Het interessante is natuurlijk vooral dat als er meer en meer scholen gaan aansluiten bij iTunes U dat er een interessante verzameling van gratis leermaterialen kan ontstaan. Wordt dat dan een tweede Wikiwijs of VO-content? Laten we hopen van niet en er naar streven om van iTunes U een verzamelplaats van innovatieve leermiddelen voor iPad-scholen te maken.

Fons van den Berg is Apple Education Mentor en edublogger. Zijn bedrijf See Genius adviseert en begeleidt Apple-scholen bij innovaties en verzorgt Apple Professional Development-trainingen voor leraren.


Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  iTunes U is een alternatief op het veelgebruikte BlackBoard. BB is indrukwekkend omslachtig, is een samenhangsel val losse services om het compleet te maken en het is zeer makkelijk voor een docent om een zooitje te maken van de indeling van een vak.

  iTunes U kan alleen maar beter zijn. Ik hoop dat in ieder geval alle WO opleidingen dit inzien.

 • Profielfoto
  Mr.RoBoT

  Nu nog gasten overtuigen zoals videocopilot.net and off we go!

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Hoezeer ik er ook op tegen ben dat een bedrijf als Apple de “heerser” wordt over leer-content (immers, je kan er de donder om zeggen dat iTunes U niet beschikbaar komt voor Android en Microsoft toestellen en tablets), iPredict heeft wel een punt. Studeer zelf aan de uni, en het systeem van progRESS en Blackboard hangt met plakband aan elkaar. Apple (of in ieder geval iemand) zou dit inderdaad behoorlijk kunnen streamlinen.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @Twentyeyes: “je kan er de donder om zeggen dat iTunes U niet beschikbaar komt voor Android en Microsoft toestellen en tablets” ?

  Jij denkt dat iTunes U beschikbaar komt voor Android en Microsoft toestellen?;)

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  mac osx rules
  @Twentyeyes: “je kan er de donder om zeggen dat iTunes U niet beschikbaar komt voor Android en Microsoft toestellen en tablets” ?
  Jij denkt dat iTunes U beschikbaar komt voor Android en Microsoft toestellen?

  ??
  Hij zegt toch precies het tegenovergestelde? Dat die juist nooit voor Android en Microsoft beschikbaar zullen komen.

 • Profielfoto
  jvreede

  Alhoewel we bij Wikiwijs wel degelijk kijken of iTunes-U een distributiekanaal zou kunnen zijn voor de content met open licentie binnen Wikiwijs denk ik wel dat het grote verschil tussen de twee diezelfde licentievorm is. iTunes is en blijft een gesloten platform gebaseerd op gesloten standaarden. Wikiwijs is als open alternatief misschien niet het ultieme platform voor ios devices, maar is wel voor iedereen toegankelijk.

  Een voorbeeld. Desondanks de uitgebreidere functionaliteiten in het iBooks formaat hebben we toch gekozen voor de open ePub standaard (zie: http://wikiwijsinhetonderwijs.nl/2012/06/06/wikiwijs-gaat-export-naar-epub-formaat-aanbieden/)… zodat alle gemaakte arrangementen op alle tablets en telefoons bruikbaar zijn.

  Dat neemt niet weg dat elke nieuwe ontwikkeling op deze markt een goede is die het hopelijk voor meer scholen mogelijk maakt om makkelijk digitaal leermateriaal in te zetten in het onderwijs.

  Jan-Bart de Vreede
  Productmanager Wikiwijs
  Stichting Kennisnet