Redactie
Redactie Nieuws 23 juni 2012
Leestijd: 2 minuten

iTunes U nu ook voor primair en voortgezet onderwijs

Je hoort er niet zo heel veel over en dat is eigenlijk jammer, want de iTunes U App op de iPad laat heel goed zien dat iTunes U inmiddels heel veel meer is dan een collectie video’s van colleges met af en toe een PDF bijgevoegd. Met de App kwam namelijk ook de iTunes U Cursus, een nieuwe manier om een volledige leereenheid, voorzien van de meest uiteenlopende leermiddelen (waaronder Apps en iBooks) op een heel specifieke iPad-manier aan te bieden.

Tot op heden hebben slechts 4 Nederlandse onderwijsinstellingen leermateriaal op iTunes U staan en die komen allemaal uit het hoger onderwijs. Maar wie heel goed leest op de iTunes U-pagina’s op de Apple-website kan zien dat ook scholen uit het primair en voortgezet onderwijs van deze leeromgeving gebruik kunnen gaan maken. Het staat er letterlijk:

“Als docent op een universiteit, hogeschool of lagere of middelbare school kun je voortaan heel eenvoudig je eigen cursussen samenstellen en verspreiden, bestaande uit boeken, audio- en videobestanden en ander materiaal. Iedereen die iets moet of wil leren, kan je cursussen gratis volgen via een veelzijdige nieuwe app voor iPad, iPhone en iPod touch.”

Waar de eisen voorheen vrij stevig waren wat betreft het materiaal dat je al klaar moest hebben staan, heeft Apple de teugels inmiddels aardig laten vieren en is het hele aanmeldproces stukken eenvoudiger gemaakt. Neemt niet weg dat iTunes U niet zonder meer beschikbaar is voor individuele scholen en schooltjes. Het is echt zaak dat een bestuur zich committeert aan het vullen van een iTunes U website. Daarnaast is het van belang dat scholen nauwkeurig omgaan met auteursrechten natuurlijk. Hoe dan ook, wie een goed plan heeft en een flinke ambitie kan een aanvraag indienen.

Het interessante is natuurlijk vooral dat als er meer en meer scholen gaan aansluiten bij iTunes U dat er een interessante verzameling van gratis leermaterialen kan ontstaan. Wordt dat dan een tweede Wikiwijs of VO-content? Laten we hopen van niet en er naar streven om van iTunes U een verzamelplaats van innovatieve leermiddelen voor iPad-scholen te maken.

Fons van den Berg is Apple Education Mentor en edublogger. Zijn bedrijf See Genius adviseert en begeleidt Apple-scholen bij innovaties en verzorgt Apple Professional Development-trainingen voor leraren.


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes U nu ook voor primair en voortgezet onderwijs
Sluiten