Is Facebook-integratie in iOS verstandig?

Door: Nando Kasteleijn - 35 reacties

‘Facebook krijgt integratie in iOS 6.’ De scoop van MG Siegler vorig week deed niemand echt versteld staan, want Tim Cook was al erg aardig geweest voor Facebook op de D10-conferentie van All Things D. De belangrijkste vraag is nu: hoever gaat de integratie en wat betekent dit voor de verhouding tussen Facebook en Apple?

Het kan twee kanten opgaan. 9to5Mac meldde maandag dat Apple een intieme samenwerking aangaat met Facebook, de integratie gaat daarmee verder dan alleen centraal inloggen. Gisteren stelde Cult of Mac dat het juist niét verder gaat, onder andere vanwege de concurrentie.

De integratie waar 9to5Mac het over heeft zouden we vooral moeten terugvinden in een vernieuwde App Store. Volgens de blog gaat Apple namelijk gebruikmaken van de bekende ‘Like’ knop in de App Store. Dat zou betekenen dat gebruikers, ingelogd via de instellingen-app, direct kenbaar kunnen maken op Facebook wel app zij leuk vinden. Niet zou dat alleen een grote boost van Apple content op Facebook teweegbrengen, ook zou Apple daardoor een beter overzicht kunnen krijgen over de populaire en minder populaire apps.

Aan de andere kant moeten we vaststellen dat Facebook een grotere concurrent is van Apple dan op het eerste gezicht lijkt. Het blauwe platform is al even bezig aan een grote opmars en heeft met 900 miljoen gebruikers aardig wat invloed. Een groot deel van die gebruikers maakt gebruik van de berichten-app van Facebook en het aantal gebruikers van de camera-app van Facebook zal ook zienderogen stijgen. Die twee botsen direct met iMessage en de camera- en foto-app van Apple. Daarnaast werkt Facebook volgens The New York Times aan een eigen telefoon.

Voor beide kanten is absoluut iets te zeggen, want Apple kan de promotie op Facebook goed gebruiken. Tegelijkertijd kan het ook last krijgen van Facebook door concurrentie op het gebied van sms-en en foto’s maken. Helemaal als het blauwe platform een eigen telefoon gaat uitbrengen.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik ben tegen… zo… dan weten jullie dat…
  is toch een aflopende zaak dat Facebook… :0

 • Profielfoto
  Kakoener

  Ook tegen.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  Is de integratie van FaceBook in iOS de reden dat er al heel lang geen goede update is van de iPhone/iPad app! Deze beide apps zijn niet meer vooruit te branden! Erger me er groen-en-geel aan!

 • Profielfoto
  iTriv

  Ik ben voor, dat twitter vond ik zo’n onzin. Laat mij maar lekker faceboeken:)

 • Profielfoto
  Brombeer
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Tegen!

 • Profielfoto
  LeonDekkers

  Ik begrijp de ophef nog steeds niet zo. iPhoto heeft toch ook allang Facebook integratie? Ook Twitter is al ingebouwd. Niemand is verplicht het te gebruiken maar degene die willen zijn er vaak blij mee. Prima toch.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @stevebrooklyne Ik ben het met je eens! Gelukkig wordt Facebook op de financi√ęle markten weer even met beiden voetjes op de grond gedrukt!

 • Profielfoto
  RaggedKnife

  Tegen!!!!!!!

 • Profielfoto
  djromdebom

  Handig als het komt (en dan met de instelling aan/uit en keuze in eigen sociaal netwerk
  bv. Facebook of Twitter

  Zo niet zal Facebook met een ernstig vernieuwde app moeten komen.

 • Profielfoto
  johnnan

  Aub géén Facebook integratie. Zit hier echt niet op te wachten.

 • Profielfoto
  Vandevijverke

  Ik ben blij dat er na twitter-integratie nu ook iets gemaakt wordt voor facebook.

  Akkoord met de mensen die zeggen dat facebook iets is dat zal verdwijnen, maar dat kunnen we zeggen van alle sociale netwerksites. Er zal altijd wel iets beters of iets nieuwers ontstaan waardoor een oud product wordt gedumpt

 • Profielfoto
  Aidovive

  Kan me weinig boeien zolang het maar uit is te zetten:-)

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Het enige wat met mij integratie wil is de belasting.
  Sindsdien ben ik tegen integratie !

 • Profielfoto
  iPredict

  ook zou Apple daardoor een beter overzicht kunnen krijgen over de populaire en minder populaire apps

  Onzin, Apple heeft een zeer gezond werkende database die statistische gegevens bevat over een vari√ęteit aan factoren die een rol spelen in app store downloads.

  Aan de andere kant moeten we vaststellen dat Facebook een grotere concurrent is van Apple dan op het eerste gezicht lijkt

  Als men graag onderweg met Facebook bezig wil zijn dan is men 100% afhankelijk van de appeltjes en de fandroids. Pas op het moment dat Facebook een eigen telefoon uitbrengt, zal het eventueel gaan inhakken op de verkoop van de iPhone. De Kindle Fire is min of meer op hetzelfde principe gebaseerd, en heeft meer succes dan verwacht.

 • Profielfoto
  knekkie

  Top als je het uit kan zetten.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Uitzetten bij iOS is meestal niet echt uitzetten. Dat is het probleem. Je levert je -ook nog eens tegen een forse betaling!- willoos aan de duvel uit.

  Maar kan Apple dat met lange termijnstrategie√ęn werkt wel door √©√©n deur met een toko die continue de regeltjes verandert?

 • Profielfoto
  plonserd

  Facebookchat ingebouwd in Messages zou fijn zijn.

 • Profielfoto
  AliO

  Ik zie niet hoe facebook een concurrent kan zijn van iMessage.

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Het beste is dat alle sociale netwerken en chats ingebouwd worden in 1 App. Dan heb je nog een beetje overzicht:)

  En dan dat integreren:)

 • Profielfoto
  ramrod

  zolang ik het met 1 klik kan uitzetten ,geen probleem met Facepoep

 • Profielfoto
  100percentme

  Mij boeit het niet of er facebook integratie komt, ik heb geen facebook account dus laat ik die lekker leeg. Apple zou nooit echt concurrentie met facebook krijgen. Ik kan weinig features bedenken die extra in een facebook-telefoon komen dan die er op dit moment al in iOS zitten.

 • Profielfoto
  sunapple

  Als Facebook gebruiker vindt ik het natuurlijk fijn als er zo’n intergratie komt. Een fotootje delen en, euhh, wat u je nog meer moeten doen? Erg spannend is het nu ook weer niet.
  Het zou wel leuk zijn als je het volledig uit kunt zetten. De ‘Twitter’ knop bij het delen mag best weg als ik dat niet gebruik.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Uitzetten bij iOS is meestal niet echt uitzetten. Dat is het probleem. (…)

  W√°t een ongelooflijke NONSENS! Als je geen gebruik (meer) wilt maken van de Twitter-integratie log je jezelf daar gewoon uit en je verleent andere apps die eerder om toegang tot de Twitter-acounts vroegen geen toestemming meer. Daarna ben je klaar; de Twitter-integratie staat uit. Dat dit eventueel nadelen met zich mee kan brengen geldt voor IEDER platform, niet alleen voor iOS.
  .

  Je levert je -ook nog eens tegen een forse betaling!- willoos aan de duvel uit.

  Hoe bedoel je dit? Is Apple voor jou de duivel? Dan had je nooit een iDevice moeten kopen. Maar zoals al gezegd kun je in iOS wél alles uitzetten, waarvan je geen gebruik wenst te maken. Dus je statement slaat sowieso helemaal nergens op.
  .

  Maar kan Apple dat met lange termijnstrategie√ęn werkt wel door √©√©n deur met een toko die continue de regeltjes verandert?

  D√°t is nou nog eens een goede vraag. En het is tevens de enige bewering van jouw kant waar ik je, aangaande dit artikel, gelijk in kan geven. Alleen al deze week heb ik meerdere meldingen gehad van Facebook Site Governance over wijzigingen aangaande de regelgeving op specifieke terreinen binnen Facebook. Hoewel niet elk van deze meldingen een echte wijziging van de regels betrof (sommige meldingen gingen over herschreven voorwaarden), is dit inderdaad best een groot verschil tussen Apple en Facebook.

 • Profielfoto
  cmug

  Het moet wel uit te zetten zijn ! Wat ik ook als eerste zal doen.

 • Profielfoto
  iPodzz

  Ik ben tegen, ik wil geen Facebook, zou er toch niks mee doen, ze onthouden alles wat je doet net als Google.
  Google mag doen wat je wilt met de dingen die je plaatst op Google Drive.
  En ik doe niks met MSN, wel met mailen, gebruik geen Hyves, en nauwelijks Twitter, dus ik wil ook geen Facebook, is toch maar een luchtbel en over 5, 10 of 15 jaar is er toch weer iets anders.
  En soms wil ik iets kijken op Facebook, van iemand die ik ken of een prijsvraag en dan moet ik perse Facebook nemen.

 • Profielfoto
  Hessel89

  tegen!!;) Facebook is een typisch verschijnsel van ons huidige tijdsbeeld.
  Over een paar jaar kijken we terug op de ”Facebook Age” (2009 t/m 2012) en dan is het hopeloos ouderwets. net zoals tegenwoordig geen muis meer piept over Myspace. Ik vind het daarom niet echt lange termijn strategisch om het in te bouwen in iOS. laat het gewoon bij losse apps. zo hou je het OS tenminste compact.

  Ik weet niks van Applicatie Design af maar ik neem aan dat systemwide integratie van Facebook een hoop extra regels code vereist… MBs aan data die over een paar jaar nutteloos zijn.

 • Profielfoto
  mowat

  Apple moet helemaal niks integreren , zelfs iOS en OSX niet. Apple moet enkel en alleen goeie computers en software verkopen zoals tot nu toe ( of tenminste tot 10.6.8). Facebook , twitter en consoorten zijn niet aan mij besteed.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Misschien moeten we gewoon even afwachten, alvorens hier een enorme boom over op te zetten…

 • Profielfoto
  RamonV

  al gebruik ik af en toe wel facebook, ben ik tegen. ik gebruik liever een aparte app. ik vind al die facebook en twitter knoppen overal toch al ontzettend lelijk.

 • Profielfoto
  aardappeleter

  Was Steve er nog maar..

 • Profielfoto
  Lord Palf

  Waarschijnlijk heeft Ping niet de sociale explosie gebracht die Apple gehoopt had.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er hoeft mijns inziens niet verder ge√Įntegreerd te worden, maar…..de Facebook app icon staat wel √©rg duidelijk zichtbaar op de Apple banner voor het WWDC…….
  Maar ook de CNN icon staat er erg prominent op en d√°t is opmerkelijk:)

 • Profielfoto
  jhut
 • Profielfoto
  Ree

  waar mag ik mijn offici√ęle ” -1 ” te kennen geven?? ik hoef dat hele facebook niet. en zeker niet ge√Įntegreerd in een OS. Laat het maar lekker een los app-ie zijn.