Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 6 juni 2012
Leestijd: 2 minuten

Is Facebook-integratie in iOS verstandig?

‘Facebook krijgt integratie in iOS 6.’ De scoop van MG Siegler vorig week deed niemand echt versteld staan, want Tim Cook was al erg aardig geweest voor Facebook op de D10-conferentie van All Things D. De belangrijkste vraag is nu: hoever gaat de integratie en wat betekent dit voor de verhouding tussen Facebook en Apple?

Het kan twee kanten opgaan. 9to5Mac meldde maandag dat Apple een intieme samenwerking aangaat met Facebook, de integratie gaat daarmee verder dan alleen centraal inloggen. Gisteren stelde Cult of Mac dat het juist niét verder gaat, onder andere vanwege de concurrentie.

De integratie waar 9to5Mac het over heeft zouden we vooral moeten terugvinden in een vernieuwde App Store. Volgens de blog gaat Apple namelijk gebruikmaken van de bekende ‘Like’ knop in de App Store. Dat zou betekenen dat gebruikers, ingelogd via de instellingen-app, direct kenbaar kunnen maken op Facebook wel app zij leuk vinden. Niet zou dat alleen een grote boost van Apple content op Facebook teweegbrengen, ook zou Apple daardoor een beter overzicht kunnen krijgen over de populaire en minder populaire apps.

Aan de andere kant moeten we vaststellen dat Facebook een grotere concurrent is van Apple dan op het eerste gezicht lijkt. Het blauwe platform is al even bezig aan een grote opmars en heeft met 900 miljoen gebruikers aardig wat invloed. Een groot deel van die gebruikers maakt gebruik van de berichten-app van Facebook en het aantal gebruikers van de camera-app van Facebook zal ook zienderogen stijgen. Die twee botsen direct met iMessage en de camera- en foto-app van Apple. Daarnaast werkt Facebook volgens The New York Times aan een eigen telefoon.

Voor beide kanten is absoluut iets te zeggen, want Apple kan de promotie op Facebook goed gebruiken. Tegelijkertijd kan het ook last krijgen van Facebook door concurrentie op het gebied van sms-en en foto’s maken. Helemaal als het blauwe platform een eigen telefoon gaat uitbrengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.