Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 juni 2012
Leestijd: 2 minuten

iPhone met NFC, ja of nee?

Near Field Communication, kortweg NFC, wordt wereldwijd al dagelijks gebruikt. Van bagagelabels op het vliegveld tot je OV-chipkaart, overal kom je het tegen. Een aantal telefoonfabrikanten bouwen al NFC-chips in smartphones. Daarmee wordt het mogelijk om je telefoon als portemonnee te gebruiken, bijvoorbeeld met Google’s Wallet-dienst.

Dit soort betaaldiensten zijn nog nauwelijks aangeslagen. Apple heeft dan ook weinig interesse getoond in NFC, maar 9to5Mac vermoedt dat daar binnenkort verandering in komt. De site kreeg inzage in de hardwarecode van twee iPhone-prototypes. Uit de code valt op te maken dat beide prototypes met werkende NFC-chips zijn uitgerust. Is Apple dan toch iets van plan met NFC?

Een mobiel betaalsysteem voor iOS zou een logische volgende stap voor Apple kunnen zijn. Het bedrijf heeft immers al een dossier met honderden miljoenen creditcards van iTunes Store-klanten. Het is relatief eenvoudig om voor deze klanten een betaalsysteem aan hun creditcard te koppelen.

De introductie van PassBook in iOS 6 laat zien dat NFC-integratie in iOS nog verder kan gaan dan alleen als betaalsysteem. De app verzamelt bijvoorbeeld instapkaarten, kortingsbonnen en concertkaartjes. Identificatie vindt daarbij nog plaats met een bar- of QR-code. Een volgende stap zou natuurlijk NFC kunnen zijn. Een toegangskaartje staat dan op je iPhone. Je identificeert je vervolgens door je telefoon bij een NFC-lezer te houden..

Vorige week sprak luchtvaart-technologie-expert Jim Peters nog over de mogelijkheden van NFC in mobiele technologie. Hij denkt dat Apple dit jaar nog komt met een telefoon met NFC die in combinatie met PassBook kan zorgen voor NFC-instapkaarten.

Mocht Apple met zo’n mobiel betaal- en identificatiesysteem komen dan is het nog steeds niet zeker dat NFC als techniek gebruikt gaat worden. De nieuwste iOS-apparaten en Macs worden immers al uitgerust met Bluetooth 4.0. Onderdeel van deze standaard is een systeem dat lijkt op NFC maar een aantal bijkomende voordelen heeft.

Geruchten over NFC in de iPhone gaan terug tot 2009. In 2011 bleek Apple een patent verkregen te hebben op een techniek waarmee NFC-antennes konden worden geïntegreerd in een scherm. Daardoor zou NFC in een iPhone gebouwd kunnen worden zonder dat het toestel dikker hoeft te worden. Zou dat de laatste hobbel zijn geweest om iPhones uit te rusten met NFC?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.