iPhone met NFC, ja of nee?

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Near Field Communication, kortweg NFC, wordt wereldwijd al dagelijks gebruikt. Van bagagelabels op het vliegveld tot je OV-chipkaart, overal kom je het tegen. Een aantal telefoonfabrikanten bouwen al NFC-chips in smartphones. Daarmee wordt het mogelijk om je telefoon als portemonnee te gebruiken, bijvoorbeeld met Google’s Wallet-dienst.

Dit soort betaaldiensten zijn nog nauwelijks aangeslagen.Ā Apple heeft dan ook weinig interesse getoond in NFC, maar 9to5Mac vermoedt dat daar binnenkort verandering in komt. De site kreeg inzage in de hardwarecode van twee iPhone-prototypes. Uit de code valt op te maken dat beide prototypes met werkende NFC-chips zijn uitgerust. Is Apple dan toch iets van plan met NFC?

Een mobiel betaalsysteem voor iOS zou een logische volgende stap voor Apple kunnen zijn. Het bedrijf heeft immers al een dossier met honderden miljoenen creditcards van iTunes Store-klanten. Het is relatief eenvoudig om voor deze klanten een betaalsysteem aan hun creditcard te koppelen.

De introductie van PassBook in iOS 6 laat zien dat NFC-integratie in iOS nog verder kan gaan dan alleen als betaalsysteem. De app verzamelt bijvoorbeeld instapkaarten, kortingsbonnen en concertkaartjes. Identificatie vindt daarbij nog plaats met een bar- of QR-code. Een volgende stap zou natuurlijk NFC kunnen zijn. Een toegangskaartje staat dan op je iPhone. Je identificeert je vervolgens door je telefoon bij een NFC-lezer te houden..

Vorige week sprak luchtvaart-technologie-expert Jim Peters nog over de mogelijkheden van NFC in mobiele technologie. Hij denkt dat Apple dit jaar nog komt met een telefoon met NFC die in combinatie met PassBook kan zorgen voor NFC-instapkaarten.

Mocht Apple met zo’n mobiel betaal- en identificatiesysteem komen dan is het nog steeds niet zeker dat NFC als techniek gebruikt gaat worden. De nieuwste iOS-apparaten en Macs worden immers al uitgerust met Bluetooth 4.0. Onderdeel van deze standaard is een systeem dat lijkt op NFC maar een aantal bijkomende voordelen heeft.

Geruchten over NFC in de iPhone gaan terug totĀ 2009. InĀ 2011 bleek Apple een patent verkregen te hebben op een techniek waarmee NFC-antennes konden worden geĆÆntegreerd in een scherm. Daardoor zou NFC in een iPhone gebouwd kunnen worden zonder dat het toestel dikker hoeft te worden. Zou dat de laatste hobbel zijn geweest om iPhones uit te rusten met NFC?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik zeg ja!
  Zeker nu PassBook in iOS 6 komt zou het echt handig zijn. Alleen nu moeten er ook nog winkels/bedrijven komen waar je er gebruik van kunt maken, maar dat kunnen ze dan vast wel regelen:D

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Ik hoop dit ook

 • Profielfoto
  Rtaal

  Meh. Het vreet batterij en na 5 keer te gebruiken en aan vrienden te hebben laten zien ben je het zat.

 • Profielfoto
  freewel

  ik hoop het voor al als het kan vervangen voor ov pasje!!

 • Profielfoto
  robert1989

  Hopelijk wel, zou ook mooi zijn als alle mac’s het krijgen dan kan je inloggen enz met je iPhone.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @Rtaal

  Volgens mij is t verwaarloosbaar weinig wat nfc en Bluetooth 4.0 gebruiken wanneer t simpelweg alleen aan staat.. Zal hoogstens een paar minuten per dag schelen.

  Zou overigens wel handig zijn.. Kleine aankopen via je iTunes account maken.. Hopelijk worden die chips zo programmeerbaar dat je er bijvoorbeeld ook je ov chipkaart in kan zetten om zo maar te zeggen.. Dat je in plaats van je Ov. Je telefoon tegen dat paaltje houd en dan op je tel je tegoed ziet.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik vind al dit soort dingen geen werkelijke vooruitgang. Of je nu een telefoon of een pasje tegen iets aanhoudt, het is in wezen allemaal dezelfde handeling. De handeling op zich is anders maar het kost nog evenveel moeite.
  Ik zie dan liever ontwikkelingen als Square. Die bepaalt doormiddel van Geofencing of je in de buurt van een kassa bent en je betaalt vervolgens door je gezicht aan de verkoper te laten zien. Fraudebestendig op een vriendelijke manier en een stap vooruit ten opzichte van de handeling chippen/pinnen/nfc’en.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zou het een enorme verbetering vinden als je allerlei pasjes kunt integreren in je iPhone. Wat ik niet snap is dat dit in iOS 6 al kan (heet dat Pass Book?) maar blijkbaar nog niet de functie van het gebruik van die pasjes is toegevoegd. Dat is toch een volstrekt logische volgende stap? Dat je Makropas, Ikea pas, ANWB Wegenwachtpas, allerlei bankpassen etc in je iPhone hebt EN die van daaruit kunt laten zien EN gebruiken. Voor betalingen is het beter je “gewone” bankpas te kunnen gebruiken en niet je creditcard. Gebruik van creditcard, die aan Apple account is verbonden, is toch duurder en minder handig dan gewone bankpas.
  Integreren van OV kaart zou helemaal ideaal zijn. Ik heb korte tijd met OV kaart moeten reizen en het is een absolute ramp. In veel plaatsen is geen uploadmogelijkheid (in iPhone zou je dat direct via bankapp van je bankrekening kunnen doen) en je hebt onvoldoende controle over tegoed. Verschillende keren meegemaakt dat er zomaar ā‚¬ 10 tegoed verdween.
  Hoe meer via je iPhone, hoe beter het is!

 • Profielfoto
  wimbers

  Ja, doen!
  In de UK is dit al veelgebruikt en het werkt geniaal!
  Heel snel, en heel breed invoeren dit.

 • Profielfoto
  Paulkwee

  ja

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik heb een hoesje waar mn ov gewoon in zit. Zie nog dagelijks mensen raar kijken wat ik nou met mijn iPhone doe x)

 • Profielfoto
  Madduck

  Ja graag! Zeker als het gebruik van bestaande pasjes overbodig zou maken. Die dingen gaan gewoon te vaak stuk, dat kan veel beter en handiger.

  Uiteraard wel doorgaan met easypay.

  Zo heb je keuze en bovendien redundantie in geval van storing.

  Los daarvan zou het geweldig zijn als Apple iDEAL zou toelaten voor betalingen.

  C&B mag daarintegen liever vandaag dan morgen verdwijnen…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het idiote is dat 9/10 van dit soort verbeteringen, alleen maar meer handelingen betekent. Ik moet nu de hele tijd die OV-chipkaart gebruiken, terwijl ik vroeger gewoon in kon stappen. Stel je voor dat je je portemonnee moet pakken :O. Onzin innovaties dit.

 • Profielfoto
  lekiam97

  @Maverick9898

  Klopt, maar als dat hierbij ook het geval zou zijn, zou Apple het natuurlijk niet doen.
  Vb. Als je met het OV gaat, hoef je in plaats van eerst je portemonnee en daarna je OV kaart alleen je iPhone te pakken.

  Er zullen inderdaad ook gevallen zijn dat het meer handelingen kost, maar die kan ik zo geen bedenken.

 • Profielfoto
  markiij

  In Japan heb je Osaifu Keitai en dat wordt door heel veel mensen gebruikt voor bijvoorbeeld het betalen voor openbaar vervoer maar ook veel andere dingen. Ik vind het wel jammer dat het buiten Japan nauwelijks voorkomt.

 • Profielfoto
  Kdingo

  Het idee lijkt me wel grappig en handig. Maar volgens mij wordt dit weer net zon siri beta, alleen dan nog uitgebreider… Voordat we het in Nederland kunnen gebruiken is het denk ik ondertussen weer 2017 ofzo, en het is (niet zo zeer voor iPhone maar lijkt me dat Andoid dit ook grootschalig gaat gebruiken) ideaal voor hackers die je geld willen. Dus zullen ze met een heel goed beveiligingssysteem moeten komen (maar daar geloof ik wel in bij Apple).

 • Profielfoto
  martijnsch

  Het idee lijkt me wel grappig en handig. Maar volgens mij wordt dit weer net zon siri beta, alleen dan nog uitgebreider… Voordat we het in Nederland kunnen gebruiken is het denk ik ondertussen weer 2017 ofzo, en het is (niet zo zeer voor iPhone maar lijkt me dat Andoid dit ook grootschalig gaat gebruiken) ideaal voor hackers die je geld willen. Dus zullen ze met een heel goed beveiligingssysteem moeten komen (maar daar geloof ik wel in bij Apple).

  Nou ja, Seri is taal-gebonden. Als Apple NFC inbouwt in iPhone dan kunnen de ontwikkelaars ermee aan de slag.

  Een betaalsysteem beginnen als apple zijnde zie ik niet zo zitten. Iets met ‘schoenmaker blijf bij je leest’.