iPads maken vliegen goedkoper

Door: Nando Kasteleijn - 16 reacties

Vlieg je binnenkort met Scoot Pte? Dan heb je kans dat je in plaats van tv’s iPads aantreft. De lowbudget vliegmaatschappij heeft namelijk in al zijn wijsheid besloten om de televisie’s aan boord de deuren te wijzen en te kiezen voor iPads. Met als direct gevolg dat het vliegen een stuk goedkoper is geworden.

De passagiers krijgen op het iOS-apparaat krijgen allerlei vormen van content aangeboden zoals films en tv-series. Voor zakelijke passagiers zijn de iPads gratis, passagiers in de economie klas moeten $17 aan huur betalen.

Het is financieel gezien een slimme zet van de maatschappij. Door de torenhoge brandstofprijzen moeten steeds meer maatschappijen opzoek naar manieren om het vliegen betaalbaar te houden. Naast het ontslaan van personeel, wat natuurlijk niemand graag doet, kan de oplossing soms dichterbij liggen dan je denkt: kijken naar de ruimte van het vliegtuig en daar creatief mee omgaan.

Volgens de CEO van Scoot Pte, Campbell Wilson, zorgt de verandering ervoor dat het vliegtuig zeven procent lichter is. Daarnaast zijn er nu 40 procent meer zitplaatsen in de toestellen. Waardoor er per reis meer mensen meekunnen en goedkoper kan worden gevlogen. Alle kleine beetjes helpen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  pietervos

  Ik wist niet dat vliegen zo duur waren?

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @pietervos hahahahahhahaahaha!

 • Profielfoto
  Hastir

  Turkish airline heeft de ipads al.

 • Profielfoto
  dener1980

  Bij corendon bieden ze dit al aan. Kost 5 euro en dan heb je spelletjes en films.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Dat entertainment, dat meest in een KLM Boeing 777, via een slecht scherm en via die armleuning afstand bediening is verouderd en onhandig.
  Dan nog “noise cancelling headphones” samen met een iPad maakt dat een vliegreis beter.

 • Profielfoto
  Paul26

  7% lichter? Dat is duizenden kilo’s! En dat enkel door een paar schermpjes weg te halen en te vervangen door iPads? En daardoor komen er ook ineens per 10 stoelen 4 stoelen extra bij? Bij een lowbudget maatschappij is dat volgens mij alleen haalbaar door stoelen op elkaar te zetten. Er is altijd al zo weinig ruimte..

 • Profielfoto
  Melgior

  In het OMT artikel lijkt het alsof er nu 40% meer stoelen in het vliegtuig passen door deze aanpassing, maar als je doorklikt naar de bron zie je dat door het bestaande entertainment systeem weg te doen ze 7% gewicht hebben bespaard, ondanks dat ze ook 40% meer stoelen hebben geplaatst. Dus die stoelen zijn niet de danken aan de iPads. Maar inderdaad, dat moet een behoorlijk zwaar entertainment systeem geweest zijn.

 • Profielfoto
  nebilem

  Turkish Airlines en Corendon hebben dit al. Bij Corendon inderdaad maar 5 euro geniaal vooral met kinderen. Ze hebben er ook best veel van beschikbaar tijdens de vlucht. Ik vind dit echt een pluspunt.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Aan de andere kant: waarom zou je niet gewoon zelf iets meenemen? Ik gebruik eigenlijk nooit entertainment systeem van het vliegtuig zelf, behalve laatst naar China, omdat ik geen entertainment spul mee mócht nemen. Maar anders;)….

  Die prijzen mogen wat mij betreft naar beneden;).

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Ik vind het wel logisch eigenlijk die vele extra plaatsen in het vliegtuig.
  Je zet niet iemand met zijn snufferd vlak voor een 80″ TV want dan ziet ie er niets van.. Bovendien zien de anderen dan de TV weer niet goed omdat er iemand met zijn hoofd voor zit.

  Daarom is er veel ruimte vrij gelaten voor de schermen zodat iedereen de TV goed kan bekijken en het geen pijn aan je ogen doet. Nu kunnen ze gewoon ’t hele vliegtuig volproppen met stoelen want je hebt toch je eigen iPad op schoot.

  Alleen lijkt het me sterk dat de TV’s zwaarder zijn dan 40% van de passagiers incl. de stoelen… (Meer mensen is tenslotte ook meer gewicht)

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Het past helemaal in het plaatje van de keuze aan de reiziger. Veel passagiers selecteren hun ticket alleen nog maar op prijs. Wil je extra dienstverlening zoals meer beenruimte, een betere maaltijd, een iPad voor de entertainment, dan zal de passagier dat bovenop de ticketprijs moeten betalen. Je kunt goedkoop vliegen maar dan heel basic.

  De huidige entertainment systemen zijn zwaar. Als passagier zie je alleen het schermpje zitten, maar denk ook aan alle bekabeling naar de stoel toe. Er draait een behoorlijke server aan boord om 400 passagiers tegelijkertijd van films, muziek en spelletjes te voorzien. In diverse talen en ondertiteling opties. Onderhoudskosten zijn hoog, omdat de server geregeld met nieuwe content moet worden gevuld.

 • Profielfoto
  Myke

  Ryanair heeft niet eens beeldschermen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij een artikel waar niet veel van klopt. Wie vliegt er nog in vliegtuigen waarin grote TV’s zitten, die veel ruimte innemen? Misschien ergens in Afrika, Zuid Amerika of gekke uithoeken van Rusland, maar verder zijn de TV’s al vele jaren vervangen door kleine platte schermpjes op de rugleuning van de stoel voor je. En die zijn net zo plat en zo licht als een iPad. Dus al het gereken over het gewicht en de ruimte die uitgespaard wordt, kan absoluut niet kloppen!:grin:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overigens lekker voordelig, zo’n iPad voor €17,-:crazy:
  En het is weer ’s wat anders dan bestek meenemen uit het vliegtuig.

 • Profielfoto
  chippie

  Klinkt leuk, maar ik vraag mijzelf af hoe het met het beheer van de iPads zit. Worden ze na elke vlucht schoongemaakt en opgeladen? Wie gaat dat doen, dat gaat n.l. niet vanzelf. Het is nogal een verschil of je 1 keer per maand een vloot vliegtuigen van nieuwe content moet voorzien of een paar duizend iPads. Het lijkt allemaal leuk, maar er zitten toch wel wat nadelen aan. Ik denk dat je beter je eigen iPad mee kunt nemen met je eigen films, weet je zeker wie er aan je scherm heeft gezeten.

 • Profielfoto
  semen

  @chippie; u denkt dat een vast scherm en handset wel na iedere vlucht schoon gemaakt worden?

  Wat het gewicht aangaat; kijk maar eens bij ieder rij die metalen doos onder de stoel, een per rij van drie stoelen. Is van het Inflight entertainment.

  Ik vind het een prima plan, nu nog een wifi netwerkje aan boord.