iPad + OS X = Modbook Pro

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

Weet jij nog wat de Modbook is? Op de OMT-redactie moesten we diep graven in ons geheugen maar uiteindelijk daagde ons een voorval in januari 2008. De iPad bestond alleen als vaag gerucht maar op de Macworld Expo was er toch al een Apple tablet te bewonderen; de ModBook van Axiotron. Deze omgebouwde MacBook met touchscreen en een prijskaartje van zo’n 2000 euro.

De nieuwe Modbook Pro.

Een jaar later kwam de 4.500 euro kostende Modbook Pro uit maar met de komst van de iPad werd het stil, tot vandaag. Axiotron heeft namelijk bekend gemaakt opnieuw met een Modbook Pro uit te komen, gebaseerd op de nieuwe 13 inch MacBook Pro.

Het concept van de Modbook Pro blijft het zelfde. De ingewanden van de 13 inch MacBook Pro worden samen met een aanraakgevoelig Wacom Digitzer-scherm in een nieuwe behuizing geplaatst. Deze behuizing is opnieuw ontworpen en heeft nu een 3D-GripFoot™ wat een ander woord is voor een steuntje om ‘m rechtop te zetten. De bediening gaat nog steeds met een Wacom pen of via Bluetooth met een normaal toetsenbord, muis of trackpad.

Wat de Modbook moet gaan kosten is nog niet bekend gemaakt maar afgaand op de eerdere versies zul je er diep voor in de buidel moeten tasten. Wel is bekend geworden dat de verkoop van de Modbook Pro in de herfst van 2012 begint.

Een Mac-tablet met OS X, is dat een droomapparaat voor jou?

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  nee

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zou wel mooi zijn. Je kan veel meer dan een iPad met iOS.

  Wel iets te duur (denk ik) dus nee bedankt:)

 • Profielfoto
  Macnido

  no

 • Profielfoto
  Dustin24

  Nee hoor

 • Profielfoto
  Bento

  … twee jaar voor de uitkomst van de iPad

  .
  Een som heeft een uitkomst, een ipad niet hoor.

 • Profielfoto
  Jsbskwnljwbow xso6847384!!!

  Leuk concept, maar erg duur. Het leuke is dat je er meer mee kan dan met een iPad met iOS. het is een echte tablet computer.

 • Profielfoto
  Bento

  …daagde ons eeb voorvak in januari 2008.

  Eeb?

 • Profielfoto
  Bento

  …daagde ons eeb voorvak in januari 2008.

  Voorvak?

 • Profielfoto
  Bento

  …maar met de komst van de iPad werd het stil, tot vandaag.

  …maar met de komst van de iPad werd het stil. Tot vandaag.

 • Profielfoto
  knekkie

  Precies waar ik op zat te wachten. Als apple het zelf biet doet. Dan maar zo. De ipad is ideaal maar helaas niet in staat om desktop software te draaien.

  Aan het eind van de dag wil je toch ook wat gedaan kunnen krijgen met je computer.
  Ik heb mijn Order voorde Macbook Pro Retina gecanceld. En ga voor deze rakker.

  Als illustrator en animator ideaal.

 • Profielfoto
  JeremyvanVliet

  Cool om te zien.
  Bij de introductie van de iPad: “Wat iOS? Da’s gewoon een opgeblazen iPod Touch” en nu ziet eigenlijk iedereen wel de voordelen en de kracht van iOS in!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Lijkt mij een erg mooi apparaat! In mijn geval vooral tijdens het werk om op locatie OSX apps te kunnen draaien met het gemak van een tablet.

 • Profielfoto
  lekiam97

  Waarom mogen ze daar van Apple OS X op laten draaien?
  Verkoopt Apple zo niet minder Macs/iPads?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Aan bronvermelding doen we niet meer op OMT….
  .
  The original OS X tablet: how Modbook got its groove back.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ lekiam97 – Volgens mij is het een soort van schemergebied. Het is geen kloon omdat het de hardware van een MacBook is. Zolang ze het verkopen als “ombouwdienst” is het wat anders dan een eigen product met OSX.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Sorry hoor, maar mij niet gezien: een iPad met iOS is een ideaal touch-based systeem; bij OS X hoort een klopbord en een rat (= een toetsenbord en een muis). De interface van OS X is mijns inziens totaal niet geschikt voor touch screen controls, en ik kan het weten want een kennis van me maakt er gebruik van dankzij software van AssistiveWare. Vóórdat dat werkt moet er eerst een nieuwe interface gebouwd worden, en die mag van mij van Apple komen. Voorzover ik nu bekend ben met OS X + touch control hoeft het van mij niet. Doe mij maar een iPad + retina MacBook Pro dan — ben juist blij dat mijn Mac gewoon nog een toetsenbord en een muis(cursor) heeft.

 • Profielfoto
  knekkie

  Check hun facebook voor gebruiks filmpjes onderaan hun time line
  Dan zie je dt dit handiger is dan welke ipad app dan ook.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  @Bento

  Er is 1 ding irritanter dan spellingsfouten:

  Mensen die ze in de reacties gaan verbeteren.

 • Profielfoto
  Bento

  @Bento

  Er is 1 ding irritanter dan spellingsfouten:

  Mensen die ze in de reacties gaan verbeteren.

  Joh, het zal me worst wezen wat jij er van vindt. Oh, en mensen moet zonder hoofdletter hoor.

 • Profielfoto
  blep

  Xyz inderdaad niet zinvol van bepaalde mensen om zo de posts met off topic onzin over spelling te vullen. Het wordt er niet leesbaarder op.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Modbook = zinloos product. En laat Apple dat gewoon toe dat zijn producten worden gemodificeerd en als ander product aangeboden? Even wachten en de iPad krijgt vanzelf een uitgebreider functionaliteit.

 • Profielfoto
  ququlequ

  Joh, het zal me worst wezen wat jij er van vindt. Oh, en mensen moet zonder hoofdletter hoor.

  Maar denk je dat er wel mensen zijn die op jou spellingscontrole zitten te wachten dan? In vier hele overbodige comments. Hou het lekker voor jezelf en vervuil de comment sectie niet. Als je wil huilen kan je naar de community.

 • Profielfoto
  dinck

  Gaaf ding, aan een iPad heb ik geen behoefte maar dit zou zo maar eens een zinvolle vervanging van mijn laptop (mijn enige computer) kunnen zijn – al zou ik een 15″ nog aantrekkelijker vinden.

 • Profielfoto
  soulutions

  Als mensen nou eens een artikel in fatsoenlijk en correct Nederlands publiceren, krijg je ook geen reacties tot verbetering of correctie. Simpele kwestie van intelligentie en respect. Het wordt steeds treuriger die verloedering in taalgebruik.

  Maar om nou de verbeteraar op zijn reacties te bekritiseren is dus krom en onterecht. Begin bij de bron en dat is waar Bento terecht op wijst. Maar hij had dit ook in 1 reactie kunnen doen…;)

 • Profielfoto
  knekkie

  Modbook koopt apple laptops bij apple net als jij en ik dan doen. Daarna modificeren ze die en bieden ze de hardware opnieuw aan als modbook. Garantie nemen ze oven van apple.

  Dit is een niche product. Geschikt voor creatievelingen die digitaal kunnen tekenen. Heb je die skills niet is het ook niet interessant.

  Er zijn genoeg mensen zoals ik die de ipad fantastisch vinden maar balen dat er zo weinig mee kan. Je kan tekenen op de iPad met je vingers en met een stilus maar dan ontbreekt druk gevoeligheid. Je kan een dure stilis kopen die het ondersteund maar dan heb je last van get gebrek aan palm rejection. Dat werkt alleen in apps die er voor zijn aangepast.

  Dan heb je een probleem op de ipad dat de beschikbare software te beperkt is en bestanden vaak niet heen en weer uitwisselbaar zijn dankzij iOS.

  Op een ipad kom je een heel eind als je wat moois wil maken maar je hebt 9 van de 10 keer een PC of MAC nodig om het af te maken.
  Daarom is de modbook fijner dan de iPad.

  Wil je mailen spelletjes doen surfen en filmpjes kijken… Koop dan gewoon een ipad

 • Profielfoto
  apple_fan

  dit plaatje lijkt mij hier wel op zijn plaats:

  waarom als microsoft het introduceert word het afgekraakt en als de apple variant met het zelfde idee als een windows tablet uit 2002 die hopeloos gefaald is, word de hemel in geprezen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Applefan: je geeft zelf het antwoord al: omdat het Windows tablet hopeloos geeft gefaald! (En omdat de iPad met een soortgelijk idee dat wél perfect werkt en makkelijk bedienbaar is voorgoed het computerlandschap heeft veranderd.

 • Profielfoto
  ajschot

  mooi maar zoals meerderen aangeven te duur

 • Profielfoto
  3dGuy

  Er lijkt me wel een markt voor bij fotografen die op locatie compact willen werken!
  Thetered shooten gaat op een echte mac toch echt beter dan op een iPad. Of moet ik zeggen dat het op een iPad niet gaat!

  Ik zag de vorige versie van de Modbook trouwens bij de roundshot panorama camera’s van Seitz En dan is het toch wel een voordeel dat het een compact apparaat is dat je op je statief laat leunen.

 • Profielfoto
  3dGuy

  @Apple_Fan die windows dingen werkten -volgens mij- alleen met een pen! En volgens Steve Jobs raak je die dingen altijd kwijt! En daarbij deed die pen precies het zelfde als wat een door een muis aangestuurde cursor deed!

  Dat er in de ModBook een drukgevoelige Wacom tablet zit ingebouwd geeft ook een meerwaarde als je als fotograaf werkt!

 • Profielfoto
  Yost

  Ik denk niet dat zo’n modbook veel toevoegt. Apple heeft niet voor niets een nieuwe besturingssysteem (iOS) ontworpen voor haar tablet en smartphone (na lezing van de Jobs biografie, weet je dat het tablet idee er eerder was).

  Om dezelfde reden is de Windows tablet geen succes geworden: Windows is nog ingewikkelder te gebruiken op een tablet dan OSX. Ondanks dat beide besturingssystemen gebaseerd zijn op de desktopmetafoor, heeft Microsoft nooit begrepen dat computerbezitters geen computer willen gebruiken. Ze willen een taak afronden. Die nadruk op gebruiksgemak maakt Apple producten echt anders (en beter, in mijn ogen).

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik zou het eerlijk gezegd niet ééns willen.
  Ik blijf IOS een mooi mobiel besturingssysteem vinden dat zéér stabiel en snel is.
  En voor een volledig systeem zit ik op mijn MacBook Air.

 • Profielfoto
  knekkie

  Met de Modbook heb je een volledige Mac en PC te pakken. Zonder de beperkingen van iOS. Over de prijzen kan nog niemand wat zeggen die zijn namelijk nog niet bekend gemaakt. Je kan op dat vlak alleen maar aannames doen.

  Er is een markt voor dit niche product. De illustratoren animators en storyboard artiesten die vandaag de dag al gebruik maken van een wacom cintiq zullen hier wel blij mee zijn. Dat is de doelgroep. Niet de thuisgebruiker die nu een iPAd heeft en cut the rope speelt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Daarnaast vind ik de meerderheid van de reacties nogal hypocriet. Ik durf te wedden dat als Apple dit tijdens de WWDC had aangekondigd iedereen het geweldig had gevonden.

  de iPad is en blijft een beperkt apparaat dat voor de gemiddelde gebruiker heel capabel is. Maar zodra je er meer mee wil dan houd het gewoon op.

  De iPad heeft potentie om een goed gereedschap te zijn voor fotografen illustratoren animators en vele andere creatieve beroepsgroepen.

  er is in de appstore ook heel veel voor te krijg alleen lopen al die apps tegen de beperkingen die apple de devellopers op legt of tegen de beperkingen van de te trage hardware. Neem photoshop touch of iPhoto en Garageband.

  geen van allen zijn feature complete terwijl die missende functionaliteit ook gewoon touch vriendelijk gemaakt kan worden.

  De basis van die beperkingen zit m in iOS zelf. Het ontbreken van support voor exotische file formaten als PSD AI IND maakt het voor Adobe lastig. Het ontbreken van support voor CMYK in iOS ook. Zo ontbreken er nog veel meer elementen die nodig zijn om meer te kunnen met de apps op iOS. Dit probleem heb je allemaal niet in OSX.

  Daarnaast is daar ook gewoon een file systeem waar je dingen kan delen met andere apps, dingen kan opslaan op plekken anders dan apple je dwingt. En je kan gewoon dingen delen op andere manieren dan via e-mail en cloud opslag.

  Dit zijn allemaal dingen die in iOS beperkt worden en daarom geldige redenen voor ontwikkelaars om daar geen support voor in te bouwen in hun apps. Ze hebben nu al 70% van de doelgroep te pakken. iOS apps voor creatieve pro’s zijn er mondjes maat. Ook die zijn bewust zo gemaakt dat de iPad een nutteloos bijproduct is in plaats van een volledig gereedschap.