iOS6 ondersteunt 3GS nauwelijks

Door: Nando Kasteleijn - 48 reacties

We waren op de OMT-redactie helemaal enthousiast toen we zagen dat Apple turn-by-turn navigatie heeft geïntegreerd in zijn nieuwe kaarten-app. Totdat we ontdekten dat dit alleen geldt voor de allernieuwste iOS-apparaten. Wat blijkt, de iOS 6-ondersteuning is niet om over naar huis te schrijven.

Zo zijn er veel beperkingen en biedt iOS 6 wel ondersteuning voor de iPhone 3GS, maar is dit in zeer beperkte mate. Om het overzichtelijk te houden heeft Apple een lijst gepubliceerd met wat welk iOS-apparaat wel en niet kan, houd je vast.

 • ‘Turn-by-turn’ navigatie en FlyOver (3D-weergave) is alléén beschikbaar voor iOS-apparaten met A5-chips. Dat zijn de iPhone 4S , de iPad 2 en hoger. Dat is voor de 3D-weergave wel te begrijpen, maar het is jammer dat navigatie niet naar de iPhone 3GS en 4 komt.
 • Siri is alleen beschikbaar voor de iPhone 4S en nieuwste iPad. Wat iPhone betreft is dat niet zo verrassend, maar het is jammer dat de iOS-assistent niet naar de iPad 2 komt, omdat ‘ie het qua processor zeker aankan.
 • Het delen van foto’s via Fotostream is beschikbaar vanaf de iPhone 4 en iPad 2.
 • FaceTime via 3G werkt (helaas) alleen voor de iPhone 4S en nieuwste iPad. Opnieuw jammer, aangezien de iPhone 4 en de iPad 2 dit vermoedelijk wel aankunnen.
 • De nieuwe e-mailfuncties VIP en vlaggen zijn alleen beschikbaar vanaf de iPhone 4 en iPad 2.
 • Offline Leestlijst is net als de e-mailfuncties alleen beschikbaar vanaf de iPhone 4 en iPad 2.
 • Ondersteuning voor doven is alleen beschikbaar op de iPhone 4S.

Leuk dat iOS 6 ook de 3GS ondersteunt, al kan je je afvragen in hoeverre je dit nog ondersteuning mag noemen. Want de telefoon uit 2009 krijgt geen enkele feature mee. Daarnaast missen we absoluut de iPad 1, het beestje is dat niet de nieuwste meer, maar nog altijd sneller dan de iPhone 3GS en hoort daardoor eigenlijk in de rij van de iPad 2 en de nieuwste iPad thuis. Tenslotte is het onduidelijk wel functies de iPod Touch 4G meekrijgt.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  100percentme

  Wat ondersteund de iPod touch 4de generstie?

 • Profielfoto
  DJMischaa

  Je ziet toch duidelijk dat het hier allemaal om marketing en verkoopcijfers gaat. Jammer dat ze er niet voor kiezen om hun eigen apple-liefhebbende klanten meer te geven maar je nog steeds laten overstappen als je de niewste features wilt gebruiken.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  In ieder geval geen Siri voor iPod touch, althans dat zegt Apple op de website. Terwijl dat prima zou kunnen.

 • Profielfoto
  kerelvent

  De ondersteuning is natuurlijk vooral zodat de meeste gebruikers kunnen upgraden, waardoor developers kunnen blijven ontwikkelen voor het nieuwste iOS en zich niet hoeven te bekommeren over oudere builds.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Je merkt wel dat ze gewoon de google kaarten gaan uitroeien. En dan moet je de 3GS meenemen met een mini update. Heb wel al gehoord dat iOS 6 strakker op een 3GS draait dan iOS 5.

 • Profielfoto
  lEl

  Ach, je moet er niet zo over zeuren. Het is het eerste toestel dat 3 major releases heeft gedraaid. Het belangrijkste vind ik dat de nieuwe developer API’s draaien op de 3GS zodat ik een jaar extra de nieuwste apps kan draaien.

 • Profielfoto
  Warudin

  Valt toch allemaal best mee, er zit in mijn ogen niks bij wat niet te verwachten was. De 3GS is al drie jaar oud hè! Knappe Android die na drie jaar nog updates krijgt, dat moet ik nog zien gebeuren.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Dit is eigenlijk best een schande. Mijn iPhone 4 is net de vorige versie van de nieuwste op dit moment op de markt! Maar de grootste nieuwe dingen, gelijk de kaarten kan hij niet méér aan. Toch een teleurstelling, hier kijkt Microsoft wel méér om naar hun klanten als ondersteuning!

 • Profielfoto
  Brace110

  Je moet een ipod touch 4 zien als een iphone 4

 • Profielfoto
  vincentvega

  werkt “turn by turn navigatie” ook op een ipad 2 in de wifi only uitvoering? daar zit toch geen GPS in?

 • Profielfoto
  Wijtze

  Weinig ondersteuning van de 3GS is nog tot daar aan toe, maar dat de iPhone 4 ook minder functies krijgt is toch wel erg jammer!

  Hoe zit dat eigenlijk met de nieuwe telefoon-functies worden die wel ondersteund op de 3gs/4?

 • Profielfoto
  BladeExe

  Ik neem het graag voor Apple op maar door dit soort taferelen maakt Apple haar concurrenten weer een tikkie interessanter. Wat Apple nog steeds mee heeft is de stijl en Usability.

 • Profielfoto
  AlphaKilr

  Er staat:

  iPhone 4S

  in het eerste gedeelte van de opsomming.

 • Profielfoto
  Ce.

  Jammer voor de iPhone 4, maar daar wordt toch voor verwacht te upgraden naar “iPhone 5” wanneer iOS 6 uitkomt…

 • Profielfoto
  Huistijger

  De iPhone 3GS heeft een stuk minder aan iOS6 dan de krachtigere iPad 1. Snap niet waarom Apple kiest om de 3GS te ondersteunen in plaats van de iPad 1. De iPad 1 staat ongeveer gelijk aan de iPhone 4. Het kleine tekort aan RAM zou kunnen opgelost worden door features te schrappen zoals ze bij de 3GS hebben gedaan.

  Ten slotte is de 3GS een telefoon die de meesten in de eerste plaats gebruiken als telefoon. Daartegenover is de iPad is een tablet computer die heel wat meer heeft aan al die extra features… Bovendien is de iPhone 3GS ouder dan de iPad 1.

  Je ziet toch duidelijk dat het hier allemaal om marketing en verkoopcijfers gaat. Jammer dat ze er niet voor kiezen om hun eigen apple-liefhebbende klanten meer te geven maar je nog steeds laten overstappen als je de niewste features wilt gebruiken.

  Inderdaad jammer hoe Apple zich niet meer bekommert om de Apple liefhebbende klanten, maar zich gaat richten op een agressieve marketing door het underpoweren van apparaten en iOS bewust trager te laten lopen op vorige generaties.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Aan de andere kant….de telefoon die je twee jaar geleden kocht doet precies hetzelfde, en nog iets meer, dan toen je ‘m twee jaar geleden kocht;). Je kan er ook tevreden mee zijn en er mee leren leven:p.

 • Profielfoto
  CedricH

  Het verbaast me eigenlijk niet veel dat er features ontbreken, een 3GS heeft het nu soms al moeilijk met iOS5 en je mag niet te veel apps tegelijk open hebben. Ik wacht zeker op de eerste reacties van hoe dat loopt voor ik het installeer zodat ik niet met een iBrick zit…

 • Profielfoto
  Caszz

  over 2 weken krijg ik m’n 4S (jaja early adopter ;o)) Nu zit ik op een 3GS en dat is echt trage shit momenteel, dus ik snap het wel.
  Nu navigon erop staan, duurt ook een eeuwigheid voordat die app is opgestart. (en alle andere apps zijn net zo erg) Voelt al redelijk iBrick-kig dus.
  (gaat vast sparen voor de iPhone 5S)

 • Profielfoto
  Lapdog

  Je kan me best een apple fanboy noemen. Maar ik vind het echt ongehoord dat IOS6 niet beschikbaar komt voor de Ipad1. Apparaat is nog jonger dan de Iphone 3GS!!!!!!!

 • Profielfoto
  BladeExe

  De agressieve marketing is om in de race te blijven met de concurrenten. Tegen underpoweren kun je weinig doen. Nieuwe kernel updates en features. We willen meer dus we krijgen meer. Meer taken meer CPU en RAM.

 • Profielfoto
  Siri

  Ik denk dat ze de iPhone 3GS nog ondersteunen omdat die nog verkocht wordt. De iPad 1 word niet meer verkocht, dus is voor Apple minder interessant. Het is ook weer zo lullig om een iPhone te verkopen die niet meer word ondersteund.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Helemaal idioot is dat de iPad eerste generatie niet eens iOS 6 meer krijgt.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  En wederom:

  Wanneer mensen iets niet krijgen zeiken ze dat ze het niet krijgen

  Wanneer ze t wel krijgen zeiken ze over dat het te graag is geworden.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Ondersteuning voor blinden en slechtzienden is alleen verkrijgbaar voor de iPhone 4S.

  Waar halen jullie deze informatie vandaan? De iPhone 3GS is al sinds zijn begin een telefoon voor blind en slechtzienden, ik ben een zeer tevreden gebruiker sinds dag 1.

  Of hebben jullie deze zin van de website van Apple wel erg slecht vertaald

  Made for iPhone hearing aids require iPhone 4S.

  Hier gaat het om hoortoestellen voor doven! Dat is iets helemaal anders.

  Graag even rechtzetting aub

 • Profielfoto
  se_bastiaan

  De iPod Touch 4G krijgt wél turn-by-turn, tenminste in beta 1 is dit gewoon te activeren. Siri is er natuurlijk niet en de VIP mailbox heb ik ook nog niet gevonden.
  De vlaggetjes werken op de iPod ook nog niet echt, de mail wordt gewoon aangevinkt als ongelezen. De leeslijst is er ook, maar zonder wi-fi kan ik geen webpagina’s openen.

  De photosteam kan ik helaas niet testen aangezien ik maar een device heb en het dus niet aan heb staan.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Hoe zwaarder de toepassingen, hoe sneller het iOS moet zijn.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @I Xyzyx I : +1. Maar desondanks is het wel vreemd dat mijn 3GS wel geüpdatet kan worden (ik zeg kán, want hij blijft mooi op 5.1.1) en de iPad van mijn vader niet (iPad 1). Dat is zéér vreemd als je bedenkt dat a) de iPad een (veel) snellere processor heeft dan de iPhone 3GS; b) de iPad een jaar jonger is dan de iPhone 3GS en c) de iPhone 3GS nu al aan z’n derde ondersteunde versie van
  i(Phone )OS zit.
  .
  Ik kreeg m’n iPhone met iPhone OS 3 (of misschién zelfs nog net 2, maar da’s een kwestie van tijd — kan zijn dat ik 2 net of net niet heb gehad, maar lijkt me niet) en ik zou dus nu naar 6 kunnen gaan. Dat is voor de iPhone sindsdien en zelfs voordien nog nooit eerder vertoond.
  .
  De iPad 1 is vele malen krachtiger (geloof me, als ik niet enórm veel meerwaarde gehecht zou hebben aan het scherm, dan zou hij voor mij nog steeds een serious contender geweest zijn) dan de iPhone 3GS en het is dus op zijn minst vreemd te noemen dat de iPhone 3GS wél ondersteuning meekrijgt en de iPad 1 niet.
  .
  Da’s net zo iets als de ondersteuning voor Mountain Lion op Macs. Mijn iMac 26″ op Intel Core2Duo Extreme @2.8GHz zal wel worden ondersteund (volgens diverse sites waaronder everymac.com); de iMac van mijn Pa (uit begin 2007 tegenover de mijne uit begin 2008 (model Late 2007 met EFI64) niet. Wel vreemd aangezien hij ook met de 64bit kernel kan opstarten. Dus dat zal dan wel met de graphics te maken hebben ofzo…
  Voor de iMacs en de migratie naar Mountain Lion kan ik het me echter nog net wat beter voorstellen dan voor de kwestie iOS6 op ‘old school’ devices. Voor deze groep gebruikers is het serieus te hopen dat de Jailbreak Community een hack kan vinden, en dan met name voor degenen met een iPad 1…

 • Profielfoto
  BladeExe

  Aidovive
  Hoe zwaarder de toepassingen, hoe sneller het iOS moet zijn.

  Hoe meer CPU en RAM capaciteit je nodig hebt. Zwaardere toepassingen vragen om een flexibele grotere kernell, dus een zwaardere iOS.

 • Profielfoto
  Fingerlicking

  Wat gaat IOS6 eigenlijk kosten, of wordt het een gratis feature?

 • Profielfoto
  RaggedKnife

  Beter komt de volgende generatie ipod touch binnenkort uit

 • Profielfoto
  Rogiervanbossum

  Ik snap de drukte niet zozeer.
  Ik heb een 3GS, maar die is ruim twee jaar oud. Ik wacht nog even op de 5, maar je kunt niet verwachten dat een toestel van twee jaar oud in deze snel ontwikkelende markt alle updates mee blijft krijgen.

  Als je kijkt naar concurrenten als Samsung, gebeurt daar precies hetzelfde. Er komt écht geen upgrade aan voor de Samsung Galaxy S GT-i 9000 die op 23 maart 2010 gepresenteerd is hoor! Plaats het even in perspectief en bestempel Apple niet als oplichter, maar gewoon als bedrijf dat afwegingen maakt en (natuurlijk ook) winst wil maken.

 • Profielfoto
  bugboy

  We kunnen wel klagen, maar waarschijnlijk komt iOS 6 tegelijk met een nieuwe iPhone. Het zou mij ook niet verbazen dat er nog wat features in iOS 6 komen die alleen werken op de volgende iPhone.

  Tegen die tijd is de iPhone 3GS ruim 3 jaar oud en wordt nog steeds ondersteund. Er komen alleen geen nieuwe features meer bij, maar je kunt nog wel steeds de meeste applicaties gebruiken en updaten. Dat vind ik eigenlijk best netjes voor dit marktsegment. De concurrentie doet het een stuk minder.

  Voor de iPhone 4 is het wellicht wat zuur dat turn-by-turn navigatie en 3G facetime niet beschikbaar komt. Maar het is natuurlijk ook onzin dat Apple verplicht is om nieuwe features aan een 2 jaar oude telefoon toe te voegen. De ondersteuning is er nog steeds en beveiligingsupdates komen er ook nog steeds.

  Mijn vriendin gebruikt mijn oude iPhone 3G en die wordt al een hele tijd niet meer ondersteund. Zelf security updates krijg je niet meer. Daarbij is het apparaat zo traag dat het toch niet meer fatsoenlijk te gebruiken is met de huidige applicaties.

 • Profielfoto
  bugboy

  Het zou niet zo gek zijn als Apple turn-by-turn navigatie een betaalde app zou maken in iOS 6 voor de oudere toestellen. Of Apple vindt serieus dat het niet goed genoeg werkt op oudere apparaten en het daarom niet vrijgeeft.

 • Profielfoto
  remcob00

  Ik heb het even getest op de iPod Touch 4G
  Ik kan er heel kort over zijn, alle boven genoemde functies werken niet op de iPod Touch:( . Dus verander de titel maar in: iOS6 ondersteunt 3GS en iPod Touch 4G nauwelijks:) .

  Wel dom dat de Apple de iPod Touch die nu nog altijd de nieuwste is niet alle functies geeft. Heeft een beetje weg zoals het helemaal aan begin was bij de eerste iPod Touch, dadelijk mogen iPod Touch gebruikers ook nog gaan betalen voor updates (dit was zo bij iPhone OS (nu iOS) 2).

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Tja, vergeet even het beeld van Apple als leuke grote vriend, en ga er van uit dat ze geld willen verdienen en dus vooral nieuwe devices willen verkopen.
  Ze volgen met IOS duidelijk een andere koers dan met OS, dat juist verassend vaak ook op echt oude Macs goed wil draaien.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik heb ook een iPhone 3GS, ben daar tot op heden nog best tevreden over. Ik kijk nog eventjes de kat uit de boom vooraleer ik update naar iOS6 en blijf nog even lekker bezig met versie 5.1.1

 • Profielfoto
  iPredict

  *de iPhone 4 zou erg slecht presteren met facetime over cellular.

  De meeste andere features zoals offline reading en mail VIP’s zijn inderdaad functies die de 3GS makkelijk aan kan. Maarja… Apple wil er vanaf.

 • Profielfoto
  paullez

  Ronduit belachelijk dat de eerste generatie ipads nu al wordt uitgesloten van deze update.

 • Profielfoto
  iMacer

  Wij zijn ook Apple freaken. Er is een grote groep die een iPad (of iPhone) kopen, die na 4 jaar nog altijd de zelfde is (dus zonder upgrade’s)
  Gisteren nog tegengekomen. Waarom kan ik het toetsenbord niet splitsen, hoooo nog iOS 4.
  Mijn oude iPhone 1 word nog steeds gebruikt. Werkt perfect als telefoon, mail, agenda op IOS 3.1.2. behalve de contacten (via iCloud) dat werkt niet meer.
  Is het schandalig dat Apple producten na 2 a 3 jaar niet meer upgraden voor 100%, waar wel nog jaren werken. ?!!
  Ik vind van niet!

 • Profielfoto
  Roko

  Die software matige detectie van de device id die bepaald wat het wel of niet mag/kan zal met een of andere jailbreak wel te fixen zijn.Jammer dat Apple er voor kiest om softwarematig de oudere devices niet meer te supporten, maar dat is nu eenmaal wat in het verschiet ligt voor alle hardware; op een dag is het ouwe troep

 • Profielfoto
  krazzer

  Apple’s hoofddoel is om zo goed mogelijke producten te maken, het niet ondersteunen van verouderde hardware hoort daarbij en ik hoop dat ze dit gewoon blijven doen.

  Een van de hoofdredenen dat windows zo bagger is, is omdat ze allemaal oude troep compatible willen houden, wat vaak maar half lukt en daardoor een slechtere user experience geeft.

  Overigens heb ik zelf ook nog een 3GS en ik ben allang blij dat nog 3 jaar heb kunnen meegenieten van de nieuwste versie, de 3G werd na 2 jaar al amper ondersteund.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Zoals krazzer al zegt. Als ondersteunen van oudere apparaten de vooruitgang in de weg staat, dan weg met die oude troep. Bovendien, je koopt een apparaat en die doet nog altijd wat ie deed toen je hem kocht en eigenlijk nog veel meer…. nou dat kan ik van mijn auto van tienduizenden Euros niet zeggen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Tja, zo kan Scott Forstall wel trots gaan roepen hoeveel procent van de iOS-gebruikers op de laatste versie zitten, maar dat zegt dus niet zo veel als hij doet vermoeden. Het is natuurlijk wel fijn voor developers, maar je hebt toch het gevoel als gebruiker dat je een ietwat uitgekleed product hebt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is onzin dat iOS 5 langzaam zou draaien op de iPhone 3Gs. Toen ik ‘m vorig jaar op mijn iPhone 3Gs geïnstalleerd had, liep alles juist veel sneller. Nu heb ik een 4S en ik vind het wel logisch dat je niet eindeloos kunt verwachten dat je alle toepassingen niet op oudere toestellen kunt gebruiken. Sommige draaien blijkbaar alleen goed op de nieuwe processors. En de 3Gs is intussen 3 jaar oud, dus dan is het juist bijzonder dat je toch een nieuw besturingssysteem krijgt met nieuwe lay-out etc. En ik geloof niet dat er voor de 3Gs helemaal geen nieuwe functies in zitten?!

 • Profielfoto
  Needler

  Ik vind het helemaal niet leuk dat Apple de 3GS blijft ondersteunen. Anders hadden de developers eindelijk de ondersteuning voor niet-retina schermen kunnen laten vallen. Nu moeten we nog een jaar wachten.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @pete.Z

  Wahahaha… verklaar je nader. Echt oude Macs? Dan zijn macs met een PPC. Dan ben je na 10.5 echt klaar met spitten hoor. En er zijn nog genoeg aanzienlijk minder oude Macs waar Snow Leopard de laatste OS X is die je kan installeren (complete onzin). Nee Apple is goed bezig…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Wie heeft er nog een 3GS, kan me niet voorstellen dat je nu nog met zo’n ding loopt. Die telefoon is 2,5 jaar, terwijl een normaal contract om de 2 jaar word vernieuwd. Die mensen zouden nu een 4S moeten hebben. Ik zelf het de 4 en wacht verstandig op de 5.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Baron Van Dedem op 16 juni 2012
  Wie heeft er nog een 3GS, kan me niet voorstellen dat je nu nog met zo’n ding loopt. Die telefoon is 2,5 jaar, terwijl een normaal contract om de 2 jaar word vernieuwd. Die mensen zouden nu een 4S moeten hebben. Ik zelf het de 4 en wacht verstandig op de 5.

  Ik heb een 3GS en ik ben hem nu op iOS aan het zetten. Hij is nu 3 jaar oud en waarschijnlijk ga ik hem nog een jaar gebruiken. Mijn contract liep twee jaar en bij afloop bleken zowel de nieuwe 4S als de bijpassende abonnementen aanzienlijk duurder. Mijn 3GS doet het prima met een sim-only abonnement van 17,50 euro. In januari loopt dan af. Afhankelijk van wat er aangeboden wordt neem ik dan een 5, een 4S of bel ik nog een jaartje met mijn 3GS.